Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Voor een actueel overzicht van problemen met brandstof in Frakrijk, tips en mijn eigen ervaringen met brandstoftekorten in Frankrijk lees je de informatie hieronder inclusief actuele informatie over problemen met brandstof die nu spelen. Lees verder...

Brandstofproblemen Frankrijk december 2019

Voorzover ons bekend zijn er op dit moment echte problemen met de brandstofvoorziening in Frankrijk

Tip » Door acties en blokkades kan er een tekort aan brandstof ontstaan. De tankstations waar problemen met weinig of helemaal geen brandstof vind je hier.

Waar liggen de tankstations met brandstofproblemen?

Brandstofproblemen in Frankrijk

Op deze kaart zie je altijd meteen zien waar de actuele problemen met de bevoorrading van brandstof zich voor (kunnen) doen. Ruim 17.000 tankstationhouders in Frankrijk houden deze gegevens bij. Als er problemen zijn kun je realtime zien waar deze zich voordoen.

Vandaag waren er 0 tankstations met leveringsproblemen en 0 tankstations zaten volledig zonder brandstof. Hou deze pagina in de gaten want deze wordt nu weer elke dag van updates voorzien.

Mijn ervaringen en meer tips

Ik heb in 2016 en 2017 zelf de ervaring gehad toen ik tijdens de blokkades door Frankrijk reed. Door gebruik te maken van de handige kaart kon ik zonder veel problemen doorreizen. Ik zorgde wel dat ik altijd nog brandstof had voor minimaal 200 à 300 kilometer en tankte dus vaker dan normaal. Zodra ik een paar honderd kilometer gereden had en een tankstation met voorraad tegenkwam tankte ik weer vol. Een tip die ik overigens van een Fransman heb overgenomen en graag met je deel!

Voor andere tips en reizen met de auto door Frankrijk over snelwegen of juist binnendoor kun je deze links gebruiken:

Hotel voor overnachting bij de Autoroute en de Franse tolwegen

Elk geel bedje heeft een link naar hotels en chambres-d'hôte in de omgeving van de belangrijkste autoroutes in Frankrijk:

Rij je Frankrijk Binnendoor? Dan kun je hier snel online een hotel of chambre d'hôte in je omgeving vinden en meteen online boeken.

klik hier voor een grote kaart

Wat zijn de Gilets-Jaunes?

Gilettes Jaunes

Op 17 november 2018 ontstonden via Facebook de eerste protesten waarbij werd opgeroepen om in een Gilet Jaune kruispunten en wegen te gaan blokkeren. Het was een protest tegen de stijgende brandstofprijzen in Frankrijk die vooral mensen met lage inkomens op het platteland treffen. Zij zijn afhankelijk van hun auto omdat het openbaar vervoer er niet optimaal geregeld is. In 2018 zijn de brandstofprijzen al gestegen voor de Fransen en de regering wil accijnzen gaan heffen om de vervuilende diesels (waar praktisch elke Fransman in rijdt) te ontmoedigen.

Probleem met de beweging van de Gilets Jaunes is dat er (nog) geen officiële organisatie achter. Wel lijkt het er op dat er een vorm van organisatie komt. Wil je er meer over weten lees dan dit artikel waarin naar mijn idee alles staat wat je over deze nieuwe beweging op dit moment te weten kunt komen.

Zoals je in de afbeeldingen ziet is een Gilet Jaune een geel veiligheidsvest dat nu dus door demonstranten wordt gedragen als herkenning voor de acties.

Wij hebben nu ook een kaart van Frankrijk waar je kunt zien waar de actuele blokkades zijn. Enals je je vooraf informeert over vertragingen op de Franse wegen dan moet je de site van de ANWB raadplegen

Sinds 30 november 2019 zijn de Fransen weer opstandig als het om brandstof gaat.

Sinds donderdag 28 november wordt een groot aantal benzinestations in Frankrijk weer eens getroffen door een enorm tekort aan benzine. Het gebrek aan brandstof zal waarschijnlijk voelbaar zijn tot ten minste donderdag 5 december, de dag waarop Fransen opnieuw protesteren tegen de pensioenhervorming. Oorzaak van de huidige brandstofproblemen is de afschaffing van de lagere belasting op niet voor wegverkeer bestemde diesel.

Op maandag 1 december 2019 werden aanvankelijke tekorten gemeld in Île-de-France en in de regio Marseille. Een dag later werden er problemen gemeld in de omgeving van Le Mans, Vern-sur-Seiche, Brest, Rennes en La Rochelle. Dus vooral Bretagne, de Atlantische kust en Parijs en omgeving worden getroffen plus de regio Marseille. De Franse regering gaf begin van de week aan dat het niveau van de brandstofvoorraden geen aanleiding gaf tot bezorgdheid. Desondanks hebben veel tankstations in genoemde streken meerdere dagen problemen gehad met de bevoorrading.

De acties verspreiden zich over het hele land en het is lastig om dit te achterhalen. Maar met deze informatie kun je al wat meer te weten komen waar eer blokkades zijn.

  • 30-11-2019: 21:00u » eerste acties aangekondigd van protesten tegen de afschaffing lage belasting dieselbrandstof (niet voor het wegverkeer)
  • 1-12-2019: 11:00u » Franse regering gaf begin van de week aan dat het niveau van de brandstofvoorraden geen aanleiding gaf tot bezorgdheid, toch zijn er tankstations met problemen.
  • 4-12-2019 :13:00u » Op 5 en mogelijk 6 december moet in heel Frankrijk weer rekening worden gehouden met demonstraties. Er zijn vandaag 455 tankstations met problemen en 415 helemaal zonder brandstof. (lees meer)
  • 7-12-2019: 10:30u » het aantal tankstations met bevoorradingsproblemen is iets afgenomen. 403 tankstations met problemen en 200 stations zonder brandstof. Het merendeel in het westen (Bretagne, Loire, in en rond Parijs en de Provence. Het is nog onduidelijk hoe de acties in Frankrijk de komende dagen gaan uitpakken. Volg het nieuws en deze pagina.
  • 18-12-2019: 09:45u » Er zijn vandaag 333 tankstations met problemen en 48 zitten helemaal zonder brandstof. De nadruk ligt voor al ten westen van de lijn Reims, Parijs, Limoges waarbij Bretagne plus Parijs en omgevingen de situatie het slechts is.
  • 27-12-2019: 09:00 » De sociale onrust in Frankrijk blijf nog aanhouden en vandaag zijn er 370 tankstations met problemen en 106 helemaal zonder brandstof. Er is dys sprake van een lichte toenamen. Ook is het meer verspreid in het hele land
  • 11-01-2020: 07:00 » De sociale onrust in Frankrijk blijf nog aanhouden en vandaag zijn er 403 tankstations met problemen en 103 helemaal zonder brandstof. Er is dys sprake van een lichte toenamen. Ook is het meer verspreid in het hele land
  • 27-2-2020 Hoewel er geen noemenswaardige acties in Frankrijk meer zijn kan het voorkomen dat er een tankstation is waar onvoldoende brandstof is. Eind februari 2020 waren er 471 stations met mogelijke leveringsproblemen en 88 stations waar geen brandstof verkrijgbaar was. Hier moet een kanttekening bij worden gemaakt want mogeljk zijn niet alle stations afgemeld van de acties van eind 2019 en januari 2020.

Overzicht brandstofproblemen eerder in 2018

Deze keer ging het om de landelijke verhoging van acccijnzen op benzine en diesel. Burgers in heel Frankrijk houden acties die inmiddels bekend staan als Les Gillets Jaune (de gele hesjes).

De acties verspreidden zich over het hele land. Maar met deze informatie kun je al wat meer te weten komen waar de blokkades zijn.

Tip » Door acties en blokkades kan er een tekort aan brandstof ontstaan. De tankstations waar problemen met weinig of helemaal geen brandstof vind je hier.

Overzicht brandstofproblemen eerder in 2017

September 2017 was het opnieuw raak in Frankrijk met de brandstofproblemen. Deze keer staken de vervoerders opnieuw tegen de Franse hervormingen van de arbeidswet.

Extra info brandstofproblemen Frankrijk 2016

Wij krijgen veel vragen over de problemen met de brandstofvoorzieningen in Frankrijk door de blokkades en stakingen bij raffinaderijen. Hierdoor is vooral in het noordwesten van Frankrijk en rond Parijs een brandstof tekort ontstaan. Ook in delen van het zuiden (Provence) zijn problemen maar daar lijkt de situatie langzaam te verbeteren.

Tankstations met problemen in Frankrijk en waar problemen zijn opgelost

Frankrijk heeft circa 11.000 tankstations. In mei 2016 waren er ongeveer 4000 met een probleem

Volgens berichten in Le Figaro zijn er op dit moment via de app Essence circa 3100 tankstations gemeld met problemen. Bij 70% is er dus nog geen of weinig problemen. Er is via de app een online kaart beschikbaar. Laat je niet afschrikken want als je inzoomt zie je precies waar nu problemen zijn. Overigens is de map niet 100% betrouwbaar omdat stations die wel bevoorraad zijn er niet op staan. En als je inzoomt zie je ook dat de meeste problemen zich langs lokale wegen voordoen en (nog) niet langs de autoroute.

Advies van de ANWB

De ANWB adviseert automobilisten om onderweg vaker te stoppen en te tanken waar mogelijk. Rij dus niet door tot je bijna leeg bent, dat is vragen om problemen. Zorg ook dat je in België of Luxemburg voor de Franse grens tankt waardoor je een flink stuk Frankrijk in kunt rijden. In de onlineversie van het AD zegt Perswoordvoerder Marcus van Tol van de ANWB hier het volgende over:

"We krijgen tientallen telefoontjes van mensen die willen weten welke route ze het beste kunnen nemen om verzekerd te zijn van brandstof,'' zegt Marcus van Tol van de ANWB. ,,Van ons steunpunt in Lyon begrijp ik dat de tankstations langs de autoroutes, de grote tolwegen, bijna geen problemen hebben. En dat de schaarste vooral diesel betreft. Maar toch is het goed om je voor te bereiden.

De ANWB adviseert om bij elke gelegenheid de tank vol te gooien. Als dat lukt tenminste, bij sommige tankstations mag niet meer getankt worden dan 20 tot 30 liter en is het vullen van jerrycans al helemaal uit den boze."

Check ook altijd deze informatie bij de ANWB

Wat kan ik nog verwachten?

De minister van Financiën Michel Sapin heeft aangegeven dat de Franse regering alles in het werk zal stellen om de blokkades op te heffen. Daar is men dus inmiddels mee begonnen.

Ga je op korte termijn naar Frankrijk? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de actuele situatie.

Raadpleeg regelmatig het nieuws en deze pagina, als ik iets nieuws weet zal ik het hier vermelden. Andere handige bronnen zijn:

Zelf wil ik er aan toevoegen dat ik denk dat het misschien nog enkele dagen aanhoudt. Maar de Fransen houden teveel van hun auto om het nog verder te laten escaleren :-) Als ik nu naar Frankrijk zou gaan zorg ik ervoor om met een volle tank Frankrijk in te rijden en na een paar honderd kilometer bij de eerste de beste gelegenheid weer vol tanken. Iets vaker stoppen dus.

Als de problemen blijven aanhouden kun je misschien de autotrein vanaf Parijs-Bercy naar Zuid-Frankrijk proberen. De auto gaat s'-nachts naar het zuiden en jij reist apart met de TGV. Meer info.

Voor meer informatie over rijden met de auto in Frankrijk klik hier

Deze gegevens publiceer ik op basis van mijn eigen waarnemeningen op radio, tv, kranten en internet en aanvaard geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot de inhoud, de geraadpleegde bronnen en dit artikel of gevolgen en/of schade door brandstoftekort in Frankrijk (of andere landen). Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om de juiste beslissing te nemen voor zijn of haar reis door Frankrijk. Mocht je zelf nuttige informatie hebben die hier nog niet staat neem dan gerust contact met mij op

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.