Tik hieronder waar je naar op zoek bent:
Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Eten & drinken in Chablis

Chablis

Tips voor een paar dagen Chablis

Dit verhaal komt uit 26 dagen Frankrijk Binnendoor

In Chablis is het goed toeven. Vooral als het om eten en drinken gaat. In het dorp liggen een paar kleine hotels en even buiten het dorp ligt een hotel les Lys.

Voor een fantastisch verblijf kun je terecht in de Hostellerie Les Clos van Michel Vignaud. Hier is een avond dineren echt voortreffelijk en de kamers zijn comfortabel.

Ook aantrekkelijk is het restaurant Le Bistro bij het wijnhuis "William Fevre" aan de Rue Jules Rathier. Als het mooi weer is kun je heerlijk op de binnenplaats eten. Simpele streekgerechten eet je prima bij "Au Vrai Chablis" en er tegenover ligt het traditionele restaurant Le Syracuse.

ObedienceryDe Laroche Winebar werd helaas eind 2010 gesloten je kon er voortreffelijk eten maar ook per glas de wijn bestellen. Of even gezellig aan de bar een glaasje proeven.

Maar... sinds kort is deze mooie zaak weer open onder een andere naam: Au fil du Zinc heet het nu en de eerste bevindingen zijn goed! De ambiance en een goede kok doen hier wonderen!

Onze favoriete plekje om een "hapje" te eten in Chablis is Le Bistro. Bij La Feuillette kun je ook prima eten, maar het is klein en snel vol. Wil je excelent dineren? Kies dan voor de Hostellerie les Clos!

Zoek hier een hotel in Chablis of omgeving

Wijnproeven hoe en waar?

WijnpersChablis is een dorp dat wereldberoemd is om zijn beendroge witte wijn. De chardonay druif gedijt hier uitstekend op de kalkhoudende grond.

In het dorp zijn tientallen wijndomeinen waar het mogelijk is om te proeven en uiteraard te kopen. Het is alleen moeilijk om als leek te beoordelen wat goed, beter of best is.

Afgaan op je eigen smaak is natuurlijk een prima graadmeter. Laat je in elk geval goed informeren. Daarnaast is de prijs natuurlijk niet onbelangrijk maar goede kwaliteit laat je voor een iets hogere prijs extra genieten en voorkomt vaak teleurstellingen.

Schroom niet om gewoon een wijndomein binnen te lopen en vraag of je wat wijn mag proeven. Spreek je geen frans?, vaak kan men je ook wel in het engels te woord staan hoewel dat meestal gebrekkig gaat. Er zijn maar een paar domeinen waar men je in Frans, Duits, Engels.

Sommige domeinen hebben in het seizoen nog wel eens Nederlandse stagiaires maar die zijn niet zo ervaren als de traditionele adviseurs. Probeer het gewoon uit en daar waar je het plezierigst geholpen wordt moet je misschien eens uitgebreider proeven en uiteindelijk kopen.

De Chabliswijn laat zich goed bewaren en transport naar Nederland mag geen probleem opleveren. Onze favoriete domeinen zijn Laroche en William Fèvre.

Een domein op een historische plek

Er zijn veel wijndomeinen in Chablis. Maar Domaine Laroche heeft bij ons een voorkeur. Niet alleen omdat de wijnen er van topkwaliteit zijn maar ook omdat onze zoon er gewerkt heeft. U vindt het domein aan de Rue Auxerroise, de hoofdstraat van Chablis. Voor een proeverij van de wijnen van Laroche kun je hier terecht.

Je kunt hier ook reserveren voor een proeverij met rondleiding voor een groep. Het is niet gratis maar je krijgt dan ook een bezoek aan de L'Obédiencerie. Dit is een uit de 9e eeuw stammend historisch monument waar naast de kantoren van Laroche ook een fantastische kelder en een unieke wijnpers uit de 13e eeuw zijn te zien.

Deze pers wordt 1x per jaar, na de pluk, nog gebruikt en met mankracht bediend.

Nog meer wijn

Domaine LarocheEr zijn al heel wat boeken geschreven over de kwaliteit van de Chabliswijnen.

Maar hier geldt ongetwijfeld ook weer dat over smaak niet valt te twisten. Wij zullen ons niet in deze discussie werpen, wat wij wel uit eigen ervaring hebben geleerd is dat je Chablis steeds meer gaat waarderen. Het is geen wijn die je 's-avonds makkelijk drinkt, maar bij het eten en dan vooral bij visgerechten, zeevruchten of lichte vleessoorten is Chablis fantastisch.

In elk geval heeft Chablis en omgeving voldoende mogelijkheden om wijn te proeven en dat moet u ook zeker doen. Vraag of u mag proeven en toon u geïnteresseerd. Men zal u met alle plezier de petit Chablis, Chablis, Premier Cru's en Grand Cru's laten proeven. Maar koop ook eens een paar flessen om thuis na te genieten.

In Chablis zelf kiezen wij dus voor Laroche (bij de vriendelijke Marie die ook goed Engels spreekt), bij William Fèvre, waar Alain u één van de beste Chabliswijnen laat proeven of bij Domaine Long Depaquit met zijn bijzondere La Moutonne .

Overigens zou u ook de omliggende dorpen moeten bezoeken want hier zijn ook prima wijnen te koop. Wij hebben bijvoorbeeld in het plaatsje Beine, op 6 kilometer van Chablis, bij het Domaine de La Motte een voortreffelijke Chablis en Chablis Premier Cru "Beauroy" gekocht die gelagerd was op houten fusten en de wijn een bijzonder krachtige smaak. De vriendelijke eigenaresse trok alle tijd uit voor een proeverij. Wandel daarna eens naar het oude kerkje op de heuvel. U zult verbaasd zijn van de ouderdom en de authentieke staat van het kerkje.

De historie van de Chabliswijnen gaat terug tot ruim 700 jaar geleden. Het dorp Chablis is de bakermat van deze beendroge wijnen uit het noordelijkste stukje van de Bourgogne. De monnikken van Pontigny waren de grondleggers van de Chabliswijnen. Oorspronkelijk waren de wijngaarden ca 50.000 ha groot. Aan het einde van de 19e eeuw sloeg de gevreesde druifluis toe. De wijngaarden beslaan nu 4 a 5000 hectare.

Onze tip: Les Caves Corinne et Jean-Pierre Grossot

Domaine GrossotEen ander bijzonder domein ontdekten wij langs de weg tussen Fleys en "Les Caves Corinne et Jean-Pierre Grossot".

Zij hebben ongeveer 18 hectare aan wijngaarden. Daarop verbouwen zij wijnen van een uitzonderlijke kwaliteit tegen een meer dan acceptabele prijs.

De productie van dit domein bestaat ondermeer uit Chablis, Chablis Grossot (op houten fusten gelagerd, heerlijk!), la Cuvée "la Part des Anges".

Deze laatste Chabliswijn is afkomstig van de druiven in een wijngaard die precies tussen 2 premier Cru-wijngaarden in ligt (premier cru Mont de Milieu en Les Fourneaux) en is van hoge kwaliteit maar de prijs is laag!

Als u de wijnen van Grossot wilt proeven en kopen dan kunt u het best even een afspraak maken. Het echtpaar is namelijk altijd druk bezig met hun bedrijf. U weet dan in elk geval zeker dat u een prima ontvangst zult krijgen.

De wijnen zijn heel betaalbaar dus ga niet met lege handen weg u zult er geen spijt van krijgen (tip: de premier cru's van Grossot zijn uitstekend en heel betaalbaar!

Het dorp

wijngaarden chablisChablis heeft qua architectuur niet echt veel te bieden. In de tweede wereldoorlog werd het centrum van het plaatsje door bombardementen getroffen. Vlak achter het centrum ligt de Eglise Saint-Martin Deze kerk is in het begin van de 13e eeuw gebouwd. Mooi is ook het chateau Domaine Long Depaquit en de eerder genoemde L'Obédiencerie van Domaine Laroche

Het riviertje de Serein stroomt 's zomers als een rustig watertje door het dorp. Langs de Serein is heerlijk toeven. Er is ook een zwembad in de rivier, vlakbij de oude watermolen. De inwoners van Chablis barbecuen 's-zomers vaak in het recreatieparkje langs de rivier.Verder kunt u in de omgeving leuk wandelen

Als u hier wandelt dan loopt u richting het sportpark. Steek hier de drukke weg over en begeef u in de wijngaarden van de premier- en grand cru's. In de verte ziet u het witte huisje van de grand cru La Moutonne in de zon schitteren. Trek de stoute schoenen aan en vertrek voor een stevige wandeling. Boven de wijngaarden is een uitgestrekt gebied met bossen. Wie weet komt u nog oog in oog te staan met een ree, wildzwijn of een vos.

In elk jaargetijde is het voor ons een genot om in de wijngaarden te wandelen en je kunt er werkelijk alle kanten op. In het voorjaar (zeker in april) is het leuk om te zien hoe de tere vruchten van de druiven door kachels worden beschermd tegen de de vorst. In de zomer is het een drukte van belang met het onderhoud van de struiken. In de herfst maakt de kleurenpracht de wijngaarden tot een waar schilderij. In de winter kan het lekker koud zijn en op een zonnige dag maakt een stevige wandeling je weer lekker warm.

Wij genieten alijd weer als we in Chablis zijn. Wie weet kunt u er ook een paar mooie dagen beleven. Overigens ligt er ook een leuke camping vlakbij het centrum en aan de rivier. Dus een weekje kamperen kan hier ook prima.

Dit verhaal komt uit 26 dagen Frankrijk Binnendoor

Zie ook: