Veel mensen hebben vragen over het Coronavirus COVID-19. Dat is niet verwonderlijk maar wat wil je weten over het Coronavirus in Frankrijk? In dit artikel lees je er meer over inclusief meer tips en het officiële reisadvies naar Frankrijk.
Actueel Reisadvies Frankrijk en stand Coronavirus in Frankrijk
- Update 06-01-2021 – Dringend verzoek om NIET naar Frankrijk te reizen
- Update 13-10-2020 – Reisadvies heel Frankrijk vanaf vandaag naar Oranje. 15-20-2020: Avondklok in Franse steden.
- Even niet naar Frankrijk? Haal Frankrijk in huis!
- Status Coronavirus (Covid-19) in alle departementen van Frankrijk
- Meld je vrijblijvend aan voor de Corona Update service
- Reisadvies Frankrijk
- Coronavirus en je reisverzekering en je annuleringsverzehttps://www.frankrijkvakantieland.nl/coronavirus-frankrijk-en-reisadvies-frankrijk/kering?
- Coronavirus: hoe zit dat met je ziektekosten verzekering in Frankrijk?
- Wat moet je weten over het Coronavirus en je reis naar Frankrijk?
- Wat moet ik doen als door het Coronavirus mijn reis niet doorgaat?
- Lees ook dit: welke maatregelen gelden er voor mij in Frankrijk?
- Tip » Handig om te weten voor een vakantie naar Frankrijk
- Tip » Wil je een veilig vakantiehuis boeken in Frankrijk? Check dit
Update: 06-01-2021: Dringend verzoek om NIET te reizen.
De Buitenlandse reizen zijn nog steeds een risico voor de verspreiding van het Corona virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Wilt u terug naarNederland reizen vanuit Frankrijk? Dan moet u in vrijwel alle gevallen een negatieve COVID-19- uitslag laten zien om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, trein, bus of schip.
Na een verblijf in Frankrijk gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. In heel Frankrijk geldt een avondklok tussen 20.00 en 06.00 uur. In een aantal departementen gaat de avondklok in om 18.00 uur. Het gaat om: Les Hautes-Alpes, les Alpes-Martimes, les Ardennes, le Doubs, le Jura, la Marne, la Haute-Marne, la Moselle, la Meurthe-et-Moselle, la Meuse, la Haute-Saône, la Saône-et-Loire, la Nièvre, les Vosges en le Territoire de Belfort.
Update: 13-10-2020 Reisadvies code oranje nu weer voor heel Frankrijk en België.
Met ingang van 13 oktober 2020 is het reisadvies voor heel Frankrijk Oranje en dat houdt in: alleen noodzakelijk reizen! Na een verblijf in Frankrijk moet je dus bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.
Met ingang van zaterdag 17 oktober 2020 geldt er van 21:00 uur ‘s-avonds tot 06:00 ‘s-ochtends een avondklok in Parijs, Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse. Deze maatregel geldt voorlopig voor 6 weken en overtredingen worden bestraft met een boete van € 135. Mocht je tijdens de uren van de avondklok buiten zijn dan moet je daarvoor een goede reden hebben. Ook zal van 17 oktober 2020 een speciale gezondheidsnoodtoestand worden uitgeroepen die naar verwachting tot de zomer 2021 zal gaan gelden. Hierdoor kan de Franse regering snel en streng ingrijpen als dit nodig is. In een paar uitzonderingsgevallen (werk, medisch, huisdier) zal kunnen worden afgeweken van dit uitgangsverbod. Een binnenkort te downloaden verklaring zal moeten worden aangetoond als bewijs, ten einde een boete van 135 euro te voorkomen. Dit wordt hier bekend gemaakt.
Ook voor België is met ingang van 13 oktober 2020 het reisadvies oranje afgegeven. Keer je terug uit Frankrijk? Probeer dan in België zo weinig mogelijk te stoppen en vermijd zoveel mogelijk contacten met anderen.
Wat moet je weten over het Coronavirus en je reis naar Frankrijk?
Is het Coronavirus een reden om niet naar Frankrijk of Parijs te gaan?
Als je met vakantie naar Frankrijk gaat dan is het verstandig om je vooraf te laten informeren. Dit geldt ook voor een stedentrip naar Parijs of een andere Franse stad. Het handigste is daarvoor het officiële reisadvies voor Frankrijk. Dit wordt altijd actueel verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse zaken. In dit artikel geven wij je actuele informatie voor je reis naar Frankrijk inclusief handige links. Op deze manier heb je alles voor een veilige reis naar Frankrijk bij de hand.
Coronavirus en je reisverzekering en je annuleringsverzekering?
Als je met vakantie naar Frankrijk gaat is een reisverzekering natuurlijk altijd aan te raden om te voorkomen dat je bij ziekte, ongeval of een calamiteit niet verzekerd bent. Maar hoe zit dat nu met het Coronavirus? Gelukkig heeft het Verbond van verzekeraars op haar website een speciale pagina waar alles staat wat je moeten weten inclusief alle antwoorden op veel gestelde vragen. Wij herhalen deze vragen hier niet maar je kunt ze hier lezen inclusief alle antwoorden.
Dit is in elk geval heel belangrijk:
Als je toch van plan bent af te reizen naar een gebied met code oranje of rood dan ben je dan verzekerd?
Realiseer je dat reisverzekeraars, maar ook ziektekostenverzekeraars zich over het algemeen altijd confirmeren aan het officiële reisadvies van de overheid. Code oranje en rood zijn voor hen indicatoren om risico’s uit te sluiten. Dus ga je toch naar een land of gebied waarvoor code oranje of zelfs rood geldt dan doe je dit op eigen risico!
Je loopt dus de kans dat je dan onverzekerd bent. Neem altijd vooraf contact op met je reisverzekeraar zodat je zeker weet of je gedekt bent of niet. Je kunt ook een gespecialiseerde verzekeraar zoeken die wel dekking wil bieden als je naar een risicogebied reist. Maar check dit altijd voor vertrek.
Het Coronavirus is ook geen reden om een beroep op je annuleringsverzekering te doen want het valt niet onder de dekking. Dit schrijft het Verbond van verzekeraars er over:
De annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er op je bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.
Hoe zit het met code geel? En waar moet ik op letten?
Als het officiële reisadvies geel is dan zal over het algemeen je verzekering kosten dekken. Maar ook in dit geval is het raadzaam je vooraf goed te laten informeren over de voorwaarde van je reis- en ziektekostenverzekering om elk risico uit te sluiten. Als tijdens je verblijf in het buitenland het reisadvies wijzigt van geel naar oranje of misschien zelfs rood dan kun je wel tegen problemen oplopen. Bijvoorbeeld als je gerepatrieerd moet worden hoef je niet op steun van de Nederlandse overheid te rekenen. Dat heeft premier Mark Rutte op 3 juni 2020 heel duidelijk aangegeven. Dus dat risico is altijd voor jou! Het kan anders liggen als je via een reisorganisatie een zogenaamde pakketreis hebt geboekt dus bijvoorbeeld een accommodatie + vervoer (Vliegtuig, trein, bus). Dan zal de reisorganisatie voor repatriëring zorgen. Ook in dit geval geldt: Reis wijs en zorg dat je heel goed voorbereid bent.
Coronavirus: hoe zit dat met je ziektekosten verzekering in het buitenland?
Als je naar Frankrijk (of een ander land) gaat waar het Coronavirus heerst dan is het goed dat je de voorwaarden van je ziektekostenverzekering nakijkt en bij twijfel je verzekeraar raadpleegt of je wel verzekerd bent als je iets tijdens je verblijf in Frankrijk overkomt. Er kunnen in elk geval een paar situaties voorkomen:
- Reisadvies groen of geel. Met deze reisadviezen wordt een gebied als veilig gezien en kun je normaal gebruik maken van de voorzieningen van de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen. Als het reisadvies negatiever wordt als je al op je bestemming blijft dan is je dekking geldig. Als je ter plekke zelf besmet raakt (of je reisgenoten) dan is het zaak om goed naar de voorwaarden van je verzekering te (laten) kijken.
- Reisadvies oranje of rood. Is het reisadvies oranje of rood en ga je naar een risicogebied dan zal meestal de dekking van de basisverzekering wel gelden maar zo goed als zeker niet van aanvullende verzekeringen. De basisverzekering keert overigens alleen uit op grond van de in Nederland geldende kosten. Als de kosten in het buitenland dus hoger zijn dan komen deze voor je eigen rekening.
Heb je enige twijfel over de dekking zorg dan altijd dat je voor vertrek precies weet wat je dekking inhoudt zodat je weet waar je aan toe bent.
Wat moet ik doen als door het Coronavirus mijn reis niet doorgaat?
Heb je op korte termijn een reis gepland naar Frankrijk en heeft je reisorganisatie deze gecanceld? Als het een bij de ANVR en SGR aangesloten reisorganisatie is dan is er sinds 14-3-2020 het speciale Corona-voucher. De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) heeft aangesloten reisondernemingen een creatieve mogelijkheid geboden bij het omboeken of annuleren van een reis, waarbij de uit te geven Corona-voucher onder dekking valt van dit garantiefonds. Hiermee blijven reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld. Meer informatie vind je op de website van de ANVR.
Steeds meer reisorganisaties bieden soepele regelingen waarmee je met het voucher later dit jaar alsnog je vakantie kunt boeken. Heb je zelf rechtstreeks tickets geboekt voor een vliegtuig en bijvoorbeeld een hotel, chambre-d’hôtel, vakantiehuis of een vakantiepark? Dan zit er niets anders op dan zelf met de betrokken bedrijven contact op te nemen en hoe te handelen.
Heb je een ticket voor de Thalys geboekt bij NS International, dan kun je hiervoor contact opnemen met het NS International Service Center: 030-2300023 (lokaal tarief). Houd er rekening mee dat de wachttijd langer is dan normaal.
Op de website van de ANVR vind je ook een handig overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.
Status Coronavirus en reisadvies in Frankrijk
Op dit moment verspreid het Covid19 virus zich sneller in Frankrijk en is het hele land op code oranje gezet.
Dit wordt in een kaart in beeld gebracht waar, misleidend voor Nederlanders, de betreffende gebieden in het rood zijn ingekleurd. Dit wordt helaas door de pers in mijn ogen telkens verwarrend gebruikt want je ziet tal van artikelen schreeuwende koppen zoals “Opnieuw Franse departementen rood” of “Frankrijk kleurt bloedrood en nu?”. In mijn ogen helaas nieuwskoppen die sterk overdreven zijn. De kleur is echter puur een Franse benadering om aan te geven dat de situatie verslechterd en er lokaal strengere maatregelen kunnen worden genomen.
Als je op de officiële website voor het Coronavirus van Frankrijk kijkt zul je vreemd genoeg zien dat de kaart voor het hele land groen is! Dat heeft er namelijk mee te maken dat de capaciteit in de Franse gezondheidszorg op dit moment overal ruim voldoende is om de toenames op te vangen. Dus er worden in Frankrijk twee kaarten gebruikt. De onderstaande om aan tonen waar de toenames zijn van het virus zodat er lokaal kan worden ingegrepen en de kaart waarop op de capaciteit van de zorg is weergegeven en die is voor het hele land nog steeds groen.
Op de kaart hieronder zie je officiële gegevens die dagelijks in Frankrijk worden gepubliceerd. Hoe donkerder de kleur blauw des te meer besmettingen er zijn. Om de verwarring compleet te maken gaat het hier dus om een kaart die blauw is ingekleurd. Deze geeft het totaal aantal besmettingen weer. Hoe donkerder de kleur des te meer besmettingen er zijn. Als je met de muis over een departement gaat krijg je de naam te zien.
Sinds 12 mei 2020 houdt de Franse regering ook nog een andere kaart bij waarop regio’s en departementen groen of rood zijn. Dit wil echter niets zeggen over veilig of onveilig maar geeft alleen aan in welke gebieden in Frankrijk de medische zorg de situatie aan kan of enorm onder druk staat. Vooral in Noord-Frankrijk zijn de meeste besmettingen en veel regio’s rood vanwege de druk op de zorg. Maar theoretisch kan een regio ook rood zijn met relatief weinig besmettingen maar weinig capaciteit om Corona patienten te verzorgen. Dus in alle andere gebieden in Frankrijk loop je ook het risico om besmet te raken. Zie de website voor meer info
Op de website Santé Publique France staat een actueel overzicht met de Franse regio’s en het aantal besmettingen. Je kunt daar informatie per regio raadplegen (alleen in het Frans). Klik dan bij de betreffende regio op Télecharger voor uitgebreide informatie
Reisadvies Frankrijk
15-9-2020, 12:00u Het reisadvies voor Frankrijk is opnieuw voor meer departementen naar Oranje. (zie hierboven). Iedereen die uit deze gebieden terugkomt in Nederland krijgt het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het officiële reisadvies voor de rest van Frankrijk is dus nog steeds geel.
7-9-2020, 19:00u Het hoofdstedelijk Gewest Brussel en de stad Antwerpen zijn Oranje
24-7-2020, 20:00u Het reisadvies voor de rest van België is GEEL = let op veiligheidsrisico’s
15-6-2020, 20:00u Het reisadvies voor de rest Frankrijk GEEL = let op, veiligheidsrisico’s
15-6-2020, 20:00u Het reisadvies voor Luxemburg is GEEL = let op veiligheidsrisico’s