Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips voor je vakantie in de Provence


Dorpen en plaatsen in de Provence (route 185 km)

Parfum in GrasseParfum in Grasse

Deze ochtend stonden we om 8 uur op. Het bleek dat het gas in de tent op was dus werd dat eerst geregeld. Een ochtend zonder koffie is tenslotte geen ochtend, althans voor ons. We maakten een snel ontbijtje en wat te eten voor onderweg.

Een uurtje later reden we bij Castellane de N85 op richting Grasse. Dit deel van de Route Napoleon slingert door een landschap van ronde bergtoppen die soms kaal en woest zijn en dan weer groen en bebost.

De weg biedt schitterende vergezichten en er zijn diverse plaatsen waar je auto even aan de kant kunt zetten om te genieten van de omgeving. Een kilometer of 12 voor Grasse passeren we de Pas de la Faye. Als het helder weer is kun je hier vanaf de top in de verte de Middellandse Zee zien schitteren aan de horizon.

In Grasse parkeren we de auto in het centrum in een krappe parkeergarage en lopen naar het oude centrum van de stad van de parfum. Het is een wirwar van straatjes met nauwe doorgangen en hoge huizen. Er zijn veel aparte winkeltjes, Grasse is het centrum van de parfumindustrie en er zijn dan ook meer dan genoeg winkels waar je de nodige geurtjes kunt kopen.

Als je hier toch bent om parfum te kopen (of te ruiken) loop dan richting het Casino de Grasse. Vlak ernaast ligt de winkel van Galimard. Een van de bekendste fabrikanten van parfum. Je kunt er tegen fabrieksprijzen kopen en bij de fabriek in Grasse kun je een gratis rondleiding krijgen. Een leuke belevenis.

Tourrettes-sur-Loup

Na een uurtje rondgelopen te hebben besluiten we richting Vence te gaan, maar niet voor we ergens op een terras een kopje koffie hebben gedronken. Vanuit het centrum volgden we de richting Nice en na ongeveer 6 km gaan we in Châteauneuf-Grasse (hier heeft de Belgische Koninklijke familie een residentie) de D2110 op richting Le-Bar-sur-Loup.

Dit plaatsje lijkt wel tegen de bergen aangeplakt te zijn. Iets verder kwamen we door Pont-du-Loup en volgen de D2110 richting Vence. Maar eerst passeerden we nog het schattige Tourettes-sur-Loup. Vanaf de weg heb je een schitterend zicht op het middeleeuwse dorp waar de tricolore fier wappert op het hoogste gebouw. Als je van viooltjes houdt dan zit je hier goed.

Er wordt gezegd dat hier de meeste viooltjes van Frankrijk groeien en bloeien. Tourettes-sur-Loup heeft ook iets met Nederlanders. De Nederlandse wielrenner Leo Duijndam woonde er. In 1990 overleed hij en werd in Tourrettes begraven.

De weg is erg mooi en rustig rijden is hier echt aan te bevelen. Niet alleen vanwege het mooie landschap maar zeker ook vanwege het stevige bochtenwerk.

Vence / Saint-Paul-de-Vence

venceNa 5 km bereikten we Vence. Een flinke plaats met een bekoorlijk oud centrum.

Volg met de auto de borden cité historique en parkeer de auto in de garage onder het grote plein. De lift brengt je snel naar boven en een vriendelijke vrouwelijke franse stem vertelt je op tijd dat je uit de lift kunt stappen. Wij doen het ook en vallen van de ene verbazing in de andere.

Het oude ommuurde stadscentrum van Vence is magnifiek! Trek er ruim de tijd vooruit om dit stadje goed te verkennen en er van te genieten

Na een bezoek aan Vence vragen wij ons af of het iets verderop gelegen Saint-Paul-de-Vence dit kan overtreffen.

Via de D2110 volgen we de borden naar dit dorpje. We hadden al van diverse kanten gehoord dat Saint-Paul de moeite waard was maar dat het er erg druk kan zijn.

Wij bezochten Saint-Paul-de-Vence half juni en ondanks dat dit toch redelijk in het voorseizoen was het al behoorlijk druk. Je kunt de auto op één van de parkings aan de rand van het dorp parkeren. Saint-Paul-de-Vence is een heerlijk dorpje waar je heerlijk kunt slenteren.

Gorges du Loup

Na alle indrukken die we deze dag hebben opgedaan slenteren we in de loop van de middag naar de auto en rijden dezelfde weg terug tot Pont du Loup. Daar gaan we richting Gourdon over de D6. We gaan de Gorges du Loup in. Een verademing in de zwoele warmte van de Provençe. Rotsen, rotsen en nog eens rotsen in een schaduwrijke omgeving. De weg volgt het riviertje stroomopwaarts met watervallen en prachtige uitzichten. Hier kun je ook ergens tegen een kleine toegangsprijs een pad op naar een waterval.

gorges du loupWe rijden verder naar Gourdon. Een mooi dorp met kasteel dat prachtig ligt. Het heeft terrastuinen die zijn aangelegd door André le Notre. Hij wordt beschouwd als de grootste landschapsarchitect die Frankrijk gekend heeft. De tuinen bij Versailles zijn ondermeer van zijn hand. Het kasteel kan ook bezichtigd worden.

We gaan verder over de D12 en worden geconfronteerd met werkelijk verbluffende vergezichten richting de Middellandse Zee. We stoppen ergens hoog in een bocht en zetten de auto veilig aan de kant. Helaas was het toen wij er waren niet heel erg helder zodat een foto weinig zin had. Maar deze rit kunnen wij iedereen aanbevelen.

Als de weg zicht splitst houden we rechts aanen rijden de D112 op die vervolgens overgaat in de D5. We komen over de Col de la Sine met een hoogte van 1080 meter. Bij de volgende kruising gaan we rechts en vervolgens links (een stukje D79 en dan links weer de D5 op). Bij de eerstvolgende kruising gaan we linksaf de gemakkelijke D2 op. Hier rijden we een heel stuk door een mooie vallei en komen langs Thorenc.

Aan het einde van de D2 gaan we rechtsaf richting Peyroules over de D2211 en de D911. Hier staat Castellane (N85) aangegeven. Rond 18:00 uur arriveren we in Castellane en hebben er een enerverende dagtocht opzitten van bijna 185 km.

Bij de slager in Castellane kopen we een foie d'agneau. Deze lever van het lam is volgens de slager top. Hij is voorzien van het label rouge en met trots duikt de man zijn koelcel in om een compleet geslacht lam te laten zien. Het karkas is voorzien van indrukwekkende stempels. Het is overduidelijk dat dit een lokaal lam is geweest.

Het smaakte 's-avonds prima in combinatie met rosé.

Wat zullen wij slapen.. Dat moet ook wel want morgen gaan een fikse wandeltocht maken.


Dit is een gedeelte uit het unieke reisverhaal 26 dagen Frankrijk Binnendoor


Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.