Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips voor de vakantie in de Provence en bij de Gorges du Verdon


Wandelen in de omgeving van Castellane

Het blijft mooi weer en het zonnetje schijnt lekker. De lucht is blauw en de temperatuur is om 09:00 uur heerlijk. Camp du Verdon ligt er weer vorstelijk bij. We hadden al besloten dat we na het ontbijt een gaan wandelen. Op de kaart had ik de route al bekeken.

Wandelen bij CastellaneOmdat we niet precies wisten wat ons te wachten zou staan zorgden we voor voldoende drinken en genoeg te eten voor onderweg. Het ergste is als je door je water heen bent en je kunt nergens wat drinkbaars bij tappen. Rond een uur of elf vertrekken we.

Even buiten Castellane over de D952 richting de de Gorges du Verdon rijdt ligt camping Camp du Verdon . Tegenover deze camping gaat een kleine weg, de C8, schuin omhoog richting Villars Brandis en de Colle Bernaiche. Je wandelt hier in de bergen die de Verdon flankeren.

Het eerst stuk is de route van Castellane naar Rougon (GR) die over een oude Romeinse weg slingert tot aan de Coronpas en dan daalt tot in Rougon. Wij volgen deze route niet helemaal. Na een goede 3 kwartier beslissen we dat wij de GR links laten liggen en gaan rechts een pad op en volgen de gele strepen op de stenen.

Dit pad kronkelt omhoog en op een gegeven moment komen we bij een veld met allemaal stenen muurtjes. Het is hier mooi maar we zijn fout gelopen en gaan terug en zien dan rechts het pad verder omhoog lopen. Hier is het flink klimmen geblazen. Goede wandel- of bergschoenen zijn geen overbodige luxe. De inspanning is wel de moeite waard.

Villar Brandis

Wandeling op 1000 meter boven de VerdonHet uitzicht is prachtig en de wind waait verkoelend in ons gezicht. Rechts ligt een oude vervallen hut. Wie weet hoe oud dit bouwwerk wel niet is? We naderen Villars Brandis. Een gehucht uit de 13e eeuw. Het pad is hier nog breed en iets verderop doemen de eerste huizen op. Ze zijn bewoond. Je woont hier wel heel rustig en ver van de bewoonde wereld.

We zitten nu op ongeveer 1000 meter hoogte. In de verte steekt de brem geel af tegen de groene berghelling. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Canyon van de Verdon. Iets verder ligt een kerkhofje, we lopen er even heen en zien een stuk of 8 graven waarvan sommige volledig overwoekerd.

Van het kerkhofje klimmen we verder en na een paar honderd meter moeten we beslissen of naar Brandis (1060 meter) of de Colle Bernaiche (1500 meter) gaan. We gaan rechtdoor richting Brandis. Het pad wordt smaller en gaat soms vlak langs de rand van de afgrond. Nimmer echter hebben we het idee of gevoel dat het gevaarlijk is. Je moet wel erg roekeloos zijn wil je hier naar beneden storten. Het is wel uitkijken dat je niet op een losse steen stapt.

De inspanning wordt beloond met een fenomenaal uitzicht. Het is alsof we alleen op de wereld zijn. Ver onder ons kronkelt de alsmaar blauwer wordende Verdon. Het begint wel inmiddels behoorlijk warm te worden maar dat mag de pret niet drukken. Het is puur genieten van de omgeving en het ongelooflijke uitzicht op de rivier aan de ene kant en de bergen aan de andere kant.

Menhir Cadierres de Brandis

Recht voor ons zien we een vreemde rotsformatie. Deze staat hier bekend als Menhir Cadierres de Brandis en vormt een prima oriëntatiepunt. We pauzeren even om iets te eten en gaan voorzichtig met het water om.

Als we weer verder gaan bereiken we na enige tijd Brandis. Het ligt feitelijk in een natuurlijk amfitheater in een kleine groene vallei waar prachtige wilde bloemen bloeien. Er staat ook een wilde struik officinale lavendel . Het is wilde lavendel en rook heerlijk. Als we in de vallei zijn houdt het pad in het hoge gras op. Links liggen ruïnes van huizen. Toch moet er menselijke activiteit zijn want het lijkt wel of een van de huizen hersteld wordt. Hoe kom je hier met je materiaal? Ongelooflijk.

We ploeteren door het hoge gras en kijken uit dat we de wilde lavendel niet vertrappen. Aan de andere kant van de ruïnes vinden we inderdaad een pad dat recht naar beneden gaat, In de verte en de diepte zien we de GR richting Rougon lopen. Als we daar nu weten uit te komen dan kunnen we via deze route terug naar Castellane dachten we.

Menhir Cadierres de BrandisMaar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. We hadden al ruim 3 uur gelopen en geklommen en nu moesten we een steil kronkelend pad naar beneden. De afdaling was bezaaid met grote losse stenen. In onze nek keken de Menhir Cadierres de Brandis dreigend naar onze verrichtingen. Voorzichtig zoeken we onze weg en op een gegeven moment zie ik weer een gele streep op een steen. We zitten dus in elk geval goed.

Na een spannende en mooie afdaling komen we op het brede pad van de GR uit en gaan linksaf richting Castellane. We voorzien onze huid weer even van een nieuwe laag zonnebrandcrème factor 16 en bijna 5 uur na vertrek komen we weer bij het begin van de C8 aan.

We hebben genoten van een fantastische tocht en beloonden ons met een verfrissende douche en lekker languit in de schaduw bij onze tent. Marian verzorgde nog een wasje en dat gaf mij de tijd om deze belevenis op te schrijven. Na zo'n dag krijg je trouwens ook nog trek.

Dat probleem losten wij 's-avonds behoorlijk goed op in het restaurant van Camp du Verdon. Voor iets minder dan 45 Euro aten we de buikjes goed rond aan een Provençaalse stoofschotel met voor mij (Ruud) een salade Campagnarde vooraf en een tarte maison framboise achteraf. Marian nam vooraf Coquilles St Jacques en als nagerecht tarte maison citron. We dronken er een fles heerlijke Cotes de Provençe bij waarvan de wijn net zo goed was als het mooie etiket.

Wij waren jaren eerder al eens op deze camping geweest met onze kinderen. Het is een mooi plek voor een kwalitatief goed verblijf. Er zijn veel schaduwrijke plekjes en je zit vlakbij de rivier. Verder zit je op loopafstand van Castellane, aan het begin van de Gorges du Verdon en vlakbij de Route Napoleon. Je kunt hier werkelijk alle kanten op.

Het Lac de Castillon ligt niet te ver weg en daar kun je ook heerlijk zwemmen.

Dit is een gedeelte uit het unieke reisverhaal 26 dagen Frankrijk Binnendoor
eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.