Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips voor je vakantie in de Auvergne

Vakantiehuizen Auvergne :: Campingvakanties Auvergne : hotels Auvergne

Ontbijt met een stroomstoring

Vandaag gaan we van Vaison-la-Romaine naar Le-Puy-en-Velay een autorit van ongeveer 185 km.

Na de indrukken van gisteren en de heerlijke avond in Auberge de la Bartavelle stonden wij vanochtend rond een uur of 9 op om ons ontbijt in Hotel La Theâtre Romaine te nuttigen. De kamer in dit hotel was eenvoudig maar voorzien van badkamer en toilet. Alleen was het raar dat vanochtend het licht niet aan wilde.

Na ons aangekleed te hebben gingen wij naar beneden voor een kop koffie en het ontbijt. Echter er was sprake van lichte paniek want de stroom was uitgevallen. Het zag er dus naar uit dat ons ontbijtje de mist inging. Niets was echter minder waar want gelukkig biedt Frankrijk ook op dit gebied vele mogelijkheden.

Wij liepen dus het centrum van Vaison-la-Romaine in op zoek naar een leuk café. Wij stuitten vlak bij het hotel op een brasserie en gingen naar binnen. Helaas is de naam ons ontschoten. Wij bestellen een ontbijt voor 2 personen en gaan aan een tafeltje zitten. Het blijkt gelukkig dat de stroomstorting wel erg lokaal was dus dat viel al weer mee.

Snel krijgen we een potje koffie en een mandje met daarin wat stokbrood, croissants en pain-chocolat. We eten waar we trek in hebben en vragen de rekening ("addition s'il vous plaît"). Het mandje met brood wordt opgehaald en er wordt geteld wat we gebruikt hebben.

We betalen en zijn een nieuwe ervaring rijker. Dit hadden we nog niet eerder gedaan. Normaal boekten we altijd een hotelkamer inclusief ontbijt. Vanaf dit moment doen we dat niet meer. Het ontbijt op deze manier is veelal beter dan in sommige hotels en vaak is het ook nog goedkoper omdat je alleen betaalt voor hetgeen je gebruikt.

Côte du Rhone - Villages

Via de Côte du Rhône rijden wij naar Le-Puy-en-VelayTerug in het hotel rekenen we de overnachting af en laden de koffers weer in de auto. We vertrekken rond een uur of 10:00 op weg naar Le-Puy-en -Velay. Deze stad ligt midden in de Auvergne in het departement Haute-Loire.

Op onze tocht van vandaag verlaten we de Provence via het wijngebied van de Rhone, door het noorden van de Ardèche en door een dunbevolkt gebied van de Haute-Loire. Dit zijn departementen die behoren tot de regio Rhône - Alpes.

Vanuit Vaison-la-Romaine kiezen we de D20 naar Buison. Hier blijkt al snel dat ten noorden en ten westen van Vaison-la-Romaine de wijnbouw belangrijk is. Het is het gebied van de Côtes du Rhône-Villages met dorpjes als Roaix, Séguret en Rasteau in het westen. De D20 gaat echter richting het noorden en daar komen we bij St. Maurice-sur-Eygues waar we de D94 nemen richting Tulette.

Het is een streek met vele schilderachtige dorpjes die allemaal iets met wijn te maken hebben. De laatste jaren komen uit dit gebied volgens kenners de beste Rhône wijnen. Na Tulette rijden we naar Suze-la-Rousse. Hier ligt een kasteel dat ooit in opdracht van Oranje werd gebouwd. Het is nu een wijnuniversiteit.

We volgen nu de borden naar Saint-Paul-Trois -Châteaux via de D59. Het vermoeden bestaat dat er 3 kastelen liggen maar dat onderzoeken we niet want we rijden nu evenwijdig aan de Autoroute A7 het Rhônedal in, waar we richting Donzere gaan. In dit plaatsje steken we de Rhône over en gaan rechtsaf de N86 op naar Viviers.

Ardèche

We zitten nu aan de westkant van de Rhône in het departement Ardèche. Een km of 50 naar het westen liggen de woeste Gorges de l'Ardèche en de immens populaire vakantiestreek tussen Ruoms en Vallon-Pont-d'Arc. Ooit brachten we daar met onze kinderen een paar warme weken door.

In Viviers aangekomen hebben we er een km of 60 opzitten en zoeken we de richting van Aubenas. We volgen de weg door dorpjes zoals Saint-Thomé en Alba-la-Romaine. Vlak na dit dorpje gaan we de N102 op richting Aubenas. Dit is een drukke weg die niet voldoet aan onze norm van Frankrijk Binnendoor. Echter op weg naar Le-Puy-en-Velay zit er niet veel anders op.

Je zou via D-wegen naar het noorden kunnen rijden maar dit betekende een flinke omweg, domweg omdat de verbindingen in het departement Haute-Loire voor het overgrote deel noord-zuid lopen maar niet oost-west. Wij kozen er dus voor om een km of 20 Route Nationale te volgen tot iets voorbij Aubenas. We blijven hier dus de N102 volgen, de stad heeft trouwens een mooi imposant kasteel. Als we door Aubenas heen zijn passeren we vervolgens Labègude en Lalevade-d'Ardeche. De weg loopt hier langs de rivier l'Ardèche.

Gerbier de Jonc source de La Loire op onze route naar Le-Puy-en-VelayAls we in Pont-de-Labeaume aankomen letten we goed op want hier verlaten we de N102 richting Chirols. We komen op de D 536 en rijden de Montagne Ardèchoise in. Een oud vulkanisch gebied met veel groen. De naaldwouden worden afgewisseld met weiden en meertjes. Het is een heel rustig gebied waar de wegen kronkelen , klimmen en dalen.

We hebben ruim 100 km er op zitten en zetten rond het middaguur de auto ergens aan de kant en genieten van het uitzicht.

We eten wat zelfgemaakte sandwiches van franse kaas, ham en stokbrood. In de verte doemen de toppen op van le Gerbier de Jonc en de Mont Mézenc.

La Loire

Na de lunch blijven we de D536 volgen via Montpezat-sous-Bauzon, Le Roux en Usclades-et-Rieutord. Even voor dit dorpje gaan we een riviertje over. Het is La Loire die vlakbij op de Gerbier de Jonc ontspringt om 900 km verder in zee te eindigen. 3 weken eerder zagen wij de rivier ook maar dan een stuk breder. Je kunt trouwens de bron bezoeken maar de discussie is nog steeds of dit het water is dat uit een kraan sijpelt bij een boerderij of de bron iets verder in een weiland.....

Hier rijden we naar Le Béage. Als de D 536 bij Les Jalades ophoudt rijden we de D 122 op. Rechts van ons zien we de top van de Gerbier de Jonc. Het is bewolkt en somber weer desondanks is de omgeving schitterend!

Na enige tijd splitst de weg zich en kiezen we rechts de D 535. Deze gaat naar Le Monastier-sur-Gazeille. Inmiddels hebben we de Ardèche achter ons gelaten en rijden we in het departement Haute-Loire dat deel uitmaakt van de Auvergne. We rijden hier een km of 30 van Le-Puy-en-Velay. Dat wil niet zeggen dat het nog een half uurtje rijden is want snelheden kun je hier vergeten.

Het is weliswaar rustig op de wegen maar de gemiddelde snelheid ligt hier ruim onder de 60 km per uur. Dat is maar goed ook want zo kun je nog eens genieten van het prachtige landschap. Via Arsac-en-Velay komen we in Courbon en daar gaan we over de D38 en de N88 naar Le-Puy-en-Velay.

Via de N88 rijden we de stad in over de Avenue Maréchal Foch. We volgen de borden richting centrum en de P-route om tenslotte uit te komen op de Place du Breuil, waar naast het Theater ook het Office du Tourisme ligt. Dat kwam mooi uit , we halen er een stadsplattegrond en vragen een paar adresjes voor een hotel. De vriendelijke jonge dame tipt ons het Hotel Le Bristol aan de Avenue Maréchal Foch.

We wandelen er naar toe en worden aangenaam verrast door de vriendelijke sfeer en de prijs van de kamer. Voor onder de 85 Euro hadden we een uitstekende kamer met douche en bad, ontbijt en ook nog vlak in het centrum mét een afgesloten parkeerplaats.

Na een uurtje ontspannen besloten we om het historische Le-Puy-en-Velay te gaan ontdekken.


Zie ook:

Dit is een gedeelte uit het unieke reisverhaal 26 dagen Frankrijk BinnendooreRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.