Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».


Tips voor je vakantie in de Bourgogne en de omgeving van Chablis

Vakantiehuizen Bourgogne :: Campingvakanties Bourgogne:: hotels Yonne

Pelgrimstocht?

Na onze rit en ons eendaags verblijf in Moulins staat er voor de 25e dag van onze reis door Frankrijk een dagtocht van ca 165 km te wachten. We rijden via Allier door de groene en dunbevolkte Morvan naar Chablis in het noorden van de Bourgogne. Gelet op de relatief korte afstand maken we er gebruik van om eens lekker uitgebreid te ontbijten.

Wij rijden naar Chablis via de Morvan en VezelayIn ons prima hotel Moderne in Moulins had dat ook gekund maar het was mooi weer dus wandelden we naar het centrum van de stad. Op de Place d'Allier zochten we een leuk terras in de ochtendzon en bestelden een petit-dejeuner. De croissantjes en pain-chocolat met een potje kofiie smaakten prima.

Na het ontbijt liepen wij via de oude stad terug en rond 10:00 vertrokken wij met de auto vanuit Moulins. Onderweg wilden we een stop maken bij de Abdijkerk van Vezelay. En aangezien we op onze tocht ook al Conques en Le-Puy-en-Velay hadden bezocht leek ons een bezoek aan Vezelay wel passend.

Tenslotte was dit in de middeleeuwen ook een belangrijke schakel in de pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de la Compostella. Daarbij komt dat Vezelay blijkbaar heel bijzonder is want het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dit geldt ook voor de volledige pelgrimsroute

Vanuit Moulins rijden we over de D979a naar het plaatsje Saint-Ennemond waar we de richting naar Décize blijven volgen en op een gegeven moment op de D 978a uit komen. De plaats staat hier al met de groene borden aangegeven dus dat is makkelijk.

Overigens orienteren wij ons met Frankrijk Binnendoor veelal op de groene richtingsborden. Grotere plaatsen zijn hiermee vele tientallen kilometers van te voren al mee aangegeven.. Na ongeveer 30 km komen we bij Décize aan. Het is een leuke oude stad die over visrijke wateren beschikt. De Loire stroomt er langs en bij de Franssen staat de plaats bekend als hengelparadijs.

Morvan

We gaan via de N81 richting La Machine. Bij deze plaats gaan we over de D34 naar Saint-Saulge komen door dorpjes zoals Ville-Langy, Frasnay-Reugny en Rouy. Na ca 43 km komen we in Bazoles. Daar volgen we de D958 naar Bazoche. Deze route is eigenlijk eenvoudig want je kunt ruim 45 km deze weg volgen tot Vezelay.

Via de Morvan naar Vezelay en ChablisHet stuk waar we doorheen kwamen maakt deel uit van de Morvan een regionaal natuurpark van ruim 196.000 ha. Het is een mooi ongerept natuurgebied met opvallende glooiende landschappen, glinsterende riviertjes en talloze hagen langs de weg en tussen de landerijen.

Koeien kijken je nieuwsgierig aan. Af en toe komen we een tractor tegen. Verder ontmoeren we nauwelijks verkeer. We reden hier eind juni. Het landschap is prachtig. Ik kan me voorstellen dat voor fanatieke fietsers en wandelaars dit een utigelezen gebied is (tenzij je van hoge pieken en bergen houdt).

We passeren Corbigny en rijden nog steeds op de D985. Een kleine 20 km verder komen we in Bazoches. Een leuke tip is om hier eens te stoppen voor het mooie kasteel van Bazoches waar de beroemde Maarschalk Vauban heeft gewoond.

Maar onze tussenstop Vezelay staat hier al aangegeven dus rijden we verder. In de verte zien we de abdij al hoog op de heuvel liggen. Eerst komen we echter nog door Saint-Père. Een dorpje dat in de schaduw van Vezelay ligt. De smalle straatjes brengen ons langs de mooie kerk van het dorp.

Bij de kruising gaan we linksaf richting Vezelay. Rechts van de weg staan de grote groen-witte borden bij het restaurant van topkok Marc Marceau. Hier kun je voortreffelijk eten in een luxe ambiance. Zorg wel dat je creditcard voldoende gedekt is.

Vezelay

De basiliek van Vezelay is werelderfgoed van UNESCOBoven ons ligt Vezelay op de heuvel. Dit monument èn de heuvel maken deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO

Wij nemen de moeite om hier een tussenstop te maken en zoeken een plaatsje voor de auto. Omdat wij er op een rustig moment zijn is dat geen probleem. We lopen de smalle straatjes in en klimmen in de voetsporen van de vele pelgrims omhoog naar de imposante Abdijkerk.

De ligging van deze abdijkerk is ooit door de monniken slim gekozen. Bovenop een heuvel en daar kun je nu van profiteren met een fantastisch uitzicht op de omgeving. Neem de tijd en ga even zitten op het bankje aan de zijkant en geniet van het uitzicht over de Morvan.

Na een rondwandeling en een bezoek aan de prachtige basiliek is het tijd voor een hongerige maag en in een van de eetgelegenheden nemen wij een lekkere salade. Waarna we weer in de auto stappen voor het vervolg van onze rit naar Chablis.

Via de D951 gaan we naar Asquins en Blannay. Na dit dorp moeten we een stukje over de soms drukke N6 maar dat is maar een kilometer of 6. Als we in Voutenay-sur-Cure zijn verlaten we de N6 en gaan richting Joux-la-Ville over de D32.

Als we in dit dorp zijn kiezen we richting Nitry en vervolgens Chablis. De weg gaat hier als een achtbaan omhoog en omlaag en rechtuit. Links en rechts liggen uitgestrekte akkerbouwgebieden.

Chablis

Bij het gehucht Licheres-près-Aigremont draaien we naar de D91 richting Chablis. Pas op want de weg draait hier in een linkse bocht waarin je naar rechts moet om in Chablis uit te komen. De weg loopt hier in een breed dal en in de verte doemen de bekende wijngaarden van de beendroge Chabliswijnen al op.

We rijden de auto tot in het centrum waar we de auto op het plein parkeren. We wandelen de Rue d'Auxerre in en gaan naar Domain Laroche. Dit gerenomeerde wijnhuis heeft een mooie winkel met wijnkelder aan deze straat liggen. Als u hier wij gaat proeven en aan de vriendelijke jonge man laat weten dat u via Frankrijk Binnendoor bij hem terecht bent gekomen dan zal hij u zeker een extra glas laten proeven!

Ons doel is opnieuw bereikt. Na 25 dagen zijn we weer terug in Chablis. Een dag later zullen we weer terug rijden naar Nederland. Dit doen we via dezelfde route als op dag 1.

Wij hebben er nu 25 dagen Frankrijk op zitten. In die periode hebben we ontzettend veel van Frankrijk gezien en ervaren. Als je op de groene pijl rechtsonderaan klikt dan kom je terug bij dag 1 van deze rondreis. Wil je meer van Frankrijk ontdekken klik dan hier.


Zie ook:

basiliek van Vezelayde site over de prachtige basiliek van Vezelay
Chablisonze informatie over Chablis en omgeving

Dit is een gedeelte uit het unieke reisverhaal 26 dagen Frankrijk Binnendoor


Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.