Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Aisne is een mooi vakantiegebied in Noord-Frankrijk met veel historie en natuur. Lekker dichtbij en toch heel Frans! Lees meer...

Vakantie in Aisne, tips en aanbiedingen

vakantiehuizen campings  hotels & chambres d'hôtes aanbiedingen reisaanbieders

Tips vakantie in Aisne

Aisne is een département in Noord-Frankrijk dat zijn naam dankt aan de gelijknamige rivier die door het landschap kronkelt.

Die rivier is beroemd dankzij de veldslagen tussen de Romeinen en de Galliërs. Caesar versloeg hier in 57 voor Christus de Belgische Coalitie. De Gallo-Romeinse invloeden zijn daarom in de hoofdstad Laon goed terug te zien. Dat maakt die stad bijzonder interessant.

Dit minder bekende vakantiegebied maakt deel uit van Picardië en de Franse Regio Hautes-de-France.

Het département grenst in het noordelijkste puntje net aan België en de Franse Ardennen. Het kent daarom veel natuurgebieden waar je heerlijke wandelingen en fietstochten maakt. Naast Gallo-Romeinse invloeden zijn er ook veel middeleeuwse bezienswaardigheden overgebleven. Of ben je meer geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog? Het landschap bevat nog veel begraafplaatsen en monumenten. Zij zijn de stille getuigen van de gevechten die plaatsvonden in Aisne.

Het gebied weet zeer veel cultuur te bieden. Zo kun je er meedoen aan wijnproeverijen en genieten van bijzondere kazen. Ga op bezoek in een echt kasteel en bezoek de ruïnes van Vauclair Abbey. Of doorkruis het landschap in een trein die wordt getrokken door een heuse stoomlocomotief.

De streek kent daarnaast veel bezienswaardigheden. Denk hierbij aan musea als het beroemde Musée d'Art et d'Archéologie. En kastelen en kathedralen als de Kathedraal van Laon. Het is mede daardoor zeer geschikt als vakantiegebied voor zowel koppels als gezinnen. Geniet van een vakantiehuis tussen het groen of neem een hotel in een van de steden. Dat wordt op en top genieten.

Natuur in Aisne

Ontdek de fraaie natuur in Aisne

Aisne grenst in het noorden aan de Ardennen en in het département zelf is er ook veel groen te ontdekken.

Het département heeft onder andere verschillende schitterende natuurgebieden zoals La Hottée du Diable. Dat ligt net buiten Coincy.

Het landschap wordt er gekenmerkt door unieke rotsformaties en mooie uitzichten. Het is daardoor ideaal voor natuurliefhebbers en lange wandelingen. Lekker wandelen en paardrijden doe je ook in Fôret de Retz. Je kan er zomaar oog in oog staan met een edelhert of wild zwijn. De hoge bomen laten veel licht door. Hierdoor geniet je nog meer van al het moois om je heen. Het bos bevindt zich ten zuidwesten van Soissons op de weg naar Coyolles.

In Saint-Quentin ligt het natuurreservaat Réserve Naturelle Nationale des Marais d’Isle. Hier ontdek je naast moerassen ook bijzondere flora en fauna. Er is bovendien een natuurparkje bij met kinderboerderij. In de speeltuin leven kinderen zich lekker uit en het reservaat biedt prachtige wandel- en fietstochten.

Aisne bevat naast natuurgebieden en reservaten ook verschillende dierenparken:

Tip » Geniet van dit prachtige vakantiegebied en huur een mooi vakantiehuis midden in de natuur van Aisne.

Bezienswaardigheden in Aisne

Historie in Aisne, de restanten van de Abdij van Vauclair

Aisne kent veel musea waar je onder andere archeologie en kunst beleeft en bewondert. Maar ook veel plaatsen met oude gebouwen en ruïnes die de rijke historie van dit mooie vakantiegebied laten herleven zoals bijvoorbeeld de resten van de Abdij van Vauclair uit de 12e eeuw.

Ga op zoek naar de mooiste bouwwerken in het département. Het Kasteel van Guise bijvoorbeeld is een burcht die een en al historie uitademt. En wat dacht je van het Kasteel van Coucy dat statig als monument over het landschap uitkijkt. Ook heel bijzonder is Fort de Condé-sur-Aisne in Chivres-Val. Hier zit ook een museum in gevestigd. Door middel van vaste exposities wordt het verhaal van de streek verteld.

Monument National des Chars d’Assaut is een oorlogsmuseum in Berry-au-Bac. Het belicht de verschillende aspecten van oorlogsvoertuigen. Maar het is vooral een indrukwekkend oorlogsmonument. Ook Devil Dog Fountain is een oorlogsmonument en museum. Het oude museum in Belleau werd in de Eerste Wereldoorlog gebruikt door de Amerikaanse Mariniers. De fontein werd omgedoopt tot Devil Dog Fountain.

Ben je een liefhebber van kunst? Museum Alexandre Dumas in Villers-Cotterêts en Museum Arsénalin Soissons bieden je uiteenlopende vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Met zowel oude werken als moderne kunst. Ook Museum Antoine Lecuyer in Saint-Quentin heeft unieke werken van oude meesters in de collectie. En de tuinen van dit museum zijn een bezoekje meer dan waard.

Reisorganisaties en de reis naar Aisne

Als je met de auto op vakantie naar Aisne wilt dan is het vanaf Breda ongeveer 3,5 uur rijden. Afhankelijk van de route die je neemt is de afstand circa 300 kilometer. In België neem je de E17 of de E19 om vervolgens de A26 richting Reims te nemen.

Lees ook onze tips over vakantie in Picardië.

Voor meer toeristische informatie kun je terecht op de officiele website van het département Aisne.

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.