dune Vakantie in Nord. Tips, bezienswaardigheden en aanbiedingen vakantie in Nord.
Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Het departement Nord ligt ideaal voor een korte vakantie of een lang weekend in Frankrijk. De kust bij Duinkerken, de mooie stad Lille of de beroemde keitjes bij Roubaix maken deze streek bijzonder. Lees verder...

Vakantie in Nord, tips, aanbiedingen en bezienswaardigheden

vakantiehuizen hotels aanbiedingen vakanties

Tips vakantie in Nord

Nord ligt tegen de Belgische grens in het noorden van Frankrijk en wordt ook wel het Noorderdépartement genoemd. Tot 2015 behoorde het tot de regio Nord-Pas-de-Calais maar tegen woordig maakt het deel uit van Hauts-de-France.

Het omvat de twee streken Frans-Vlaanderen en Frans-Henegouwen. Een deel van het département grenst ook aan de Noordzee.

Een puntje van Nord is zelfs Nederlandstalig. Vooral rond Duinkerke wordt er nog wel eens Nederlands gesproken. Dit zie je bijvoorbeeld terug op de plaatsnaambordjes. De belangrijkste stad van het dichtbevolkte département is Lille (Rijssel). Deze wordt gevolgd door Tourcoing (Toerkonje) en Roubaix. De qua grootte vierde stad is verder Duinkerke (Dunkerque).

In dit vakantiegebied zijn veel wandeltochten te maken. En hou je van fietsen? Rijd dan eens delen van de Wielerklassieker Parijs-Roubaix. In de Tour de France wordt dit lastige parcours ook vaak opgenomen. De landelijke weggetjes met kasseien vormen op de fiets een flinke uitdaging. Maar zelfs met de auto is het een hele onderneming

Langs de Noordzeekust vind je overigens ook prachtige stranden. Vanaf Duinkerke behoren ze zelfs tot de zogeheten Opaalkust. Deze Côte d'Opale reikt tot in het département Pas-de-Calais.

Natuur in Nord

Tips voor de vakantie in Nord

Nord ligt aan de Noordzee en heeft verspreid over het gebied pareltjes van natuurgebieden om van te genieten.

Een deel van het voornamelijk in Pas-de-Calais gelegen natuurgebied Parc Naturel Régional des Caps et Marais d'Opale bevindt zich ook in Nord. Het is niet heel omvangrijk. Maar wel groot genoeg om er heerlijk te wandelen.

Maar er is natuurlijk niemand die je tegenhoudt om in Caps et Marais d’Opale van het ene naar het andere département te wandelen. Dat is een echte aanrader. Het gebied is namelijk werkelijk prachtig. Je kunt er bovendien edelherten en andere wilde dieren tegenkomen.

Een groter natuurgebied in het departement Nord is Parc Naturel Régional Scarpe-Escaut. Dit grenst direct aan België. Door het wildpark stroomt ook een deel van de Schelde. Er zijn daarnaast diverse recreatiemeertjes.

Langs de Schelde is het overigens goed toeven. Gooi eens een hengeltje uit of pak een bootje en zak de rivier af. Op bepaalde gedeeltes is ook zwemmen toegestaan. Ben je een grotere fan van de faune? In het gebied level veel wilde dieren. Denk hierbij aan klein wild. Konijntjes en zwijnen bijvoorbeeld. Maar ook vogels en herten houden zich op in de bossen.

Bezoek verder zeker het Forêt de Mormal. Dit is het grootste bosgebied van Hauts-de-France. In het woud ontspringt de rivier de Écaillon. Ook kan je er edelherten tegenkomen. Het maakt deel uit van het uitgestrekte Parc Naturel Régional de l’Avesnois. En het landschap wordt hier en daar onderbroken door waterpartijen. Lac du Val Joly is daar een mooi voorbeeld van. Dit is een 3,5 kilometer lang stuwmeer. En het is uitstekend per kano of roeiboot te ontdekken. Die zijn er te huur. Het is zelfs mogelijk om te waterskiën of met een catamaran het meer op te gaan.

Als je een bijzonder vakantiehuis zoekt voor een vakantie in Nord dan zijn deze aanbiedingen de moeite waard.

Bezienswaardigheden Nord

Vakantie in Nord, tips, aanbiedingen en bezienswaardigheden

Nord heeft verschillende bezienswaardigheden die je gezien wil hebben.

De top drie van meest bezochte bezienswaardigheden van het département bestaat uit een kathedraal een twee musea:

Zeer leuk is een bezoek aan het in Lille gelegen Parc Zoologique de Lille. Deze dierentuin huisvest vooral kleine soorten. Denk hierbij aan gibbons en rode panda’s. Ook Park Chicks biedt uiteenlopend plezier in Lille. Dit kleine pretpark beschikt over authentieke draaimolens en een wildwaterbaan. Daardoor is het leuk voor het hele gezin.

Trouwens Lille is een fantastische stad om een paar dagen te bezoeken. Het is een gezellige winkelstad en op de eerste zondag van september verandert Lille in één grote braderie. Vanaf eind november wordt Lille ondergedompeld in een gezellige kerstsfeer.

Wil je een stad bezoeken? Duinkerke is een pittoreske stad aan zee. Je geniet er lekker van een dagje strand. Maar de stad biedt veel meer. Het was namlijk een belangrijke plaats in de Tweede Wereldoorlog. Aan zee staat daarom bijvoorbeeld het Musée Dunkerque 1940 Opération Dynamo dat hieraan herinnert. Er zijn daarnaast verschillende monumenten.

De stad heeft daarnaast een heel leuke haven. Aan die haven staat het scheepvaartmuseum Musée Portuaire. In Duinkerke bevindt zich tevens een historisch belfort. Deze klokkentoren is ooit gescheiden van de nabijgelegen kerk.

Ook vind je in de omgeving van de stad een dierentuin. Dit Parc Zoologique de Fort Mardyck richt zich vooral op dieren die in Europa voorkomen. De Europese bever bijvoorbeeld. Maar ook beren en de oorspronkelijk West-Franse poitou-ezel wonen er.

En niet ver van de grens met België ligt in Maubeuge de Zoo de Maubeuge. Deze dierentuin speelt met de hoogteverschillen in het landschap. Hierdoor ontstaat een natuurlijk aangelegde omgeving.

Reisorganisaties en de reis naar Nord

Vanaf Breda is het met de auto ongeveer 180 kilometer naar Lille. Ideaal dus voor een weekendje er tussenuit. Naar Duinkerken en de kust is het circa 240 kilometer. Niet echt veel reisorganisaties bieden blijkbaar autovakanties naar Nord aan. Maar dat is ook niet nodig omdat het heel simpel is om zelf een hotel of leuke chambre-d'hôte te boeken of een vakantiehuis.

Lees ook deze tips over vakantie in Nord-Pas-de-Calais of lees onze informatie over de andere mooie streek: Pas-de-Calais .

Voor meer toeristische informatie kun je terecht op de website van het Tourisme Nord

Het departement Nord is een prima bestemming vooreen lang weekend deze hotels & chambre-d'hôtes zijn dan de moeite waard.

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.