Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Pas-de-Calais is een departement in het noorden van Frankrijk ....Lees meer...

Tips voor de vakantie in Pas-de-Calais

vakantiehuizen hotels aanbiedingen vakanties

Tips vakantie in Pas-de-Calais

Pas-de-Calais ligt in het noorden van Frankrijk direct aan het Kanaal en het Nauw van Calais.

Op een mooie dag kun je vanuit de stad Calais het puntje van Engeland zien liggen. Hier maak je dan ook bij voorkeur de oversteek.

Vanaf Calais reis je via de spoorwegtunnel of vaar je per boot naar Engeland. Maar natuurlijk doe je dat pas nadat je dit vakantiegebied zelfs ontdekt hebt. Pas-de-Calais heeft namelijk meer te bieden dan je op het eerste oog zou denken. Zo zijn er bijvoorbeeld een paar mooie natuurgebieden en vergeet vooral de stranden niet.

Ook de steden en dorpen zijn heel interessant om te bezoeken. Er is van alles te zien en er zijn veel restaurants waar je van lokale specialiteiten geniet. Qua weer is het in dit département vaak wat koeler dan bijvoorbeeld in Midden- of Zuid-Frankrijk, maar dat maakt het extra fijn om te wandelen en veel te bekijken.

Natuur in Pas-de-Calais

Geniet van de natuur in Pas-de-Calais

Pas-de-Calais heeft een groot natuurgebied waar je lange wandelingen of fietstochten maakt. Het Parc Naturel Régional des Caps et Marais d'Opale is een uitgestrekt gebied en huisvest een gevarieerde fauna. Denk hierbij vooral aan vogels en klein wild.

Het natuurpark brengt je op verrassende wijze naar de verschillende ‘caps’ van het departement. Dat zijn stukjes landtong die in zee liggen. Deze kapen van krijtrotsen bieden trouwens een schitterend uitzicht over Het Kanaal. En vanaf de rotsen lopen wandelpaden naar beneden. Op die manier bereik je gemakkelijk het bijbehorende strand.

De meest bezochte plek van het département is Cap Blanc-Nez met het daarbij gelegen strand Plage du Cap Blanc-Nez. De krijtrotsen steken maar liefst 134 meter boven de zeespiegel uit. Een andere kaap die veel wordt bezocht is Cap Gris-Nez. Deze ligt ten zuiden van Cap Blanc-Nez en is minder hoog. De rotsen bevinden zich namelijk op ‘slechts’ 50 meter boven de zeespiegel.

Pas-de-Calais heeft een lange kustlijn die op pittoreske wijze wordt onderbroken door deze krijtrotsen. De bijnaam van de kust tussen Duinkerke en Berck luidt Côte d'Opale of Opaalkust. Deze is ooi verzonnen door de Franse schilder Édouard Lévêque.

In het zuiden van natuurgebied Caps et Marias d’Opale vind je het gebied Mont Saint-Frieux. Dit is een unieke duinomgeving die tegen de krijtrotsen aan ligt. Bijzonder is het feit dat in het gebied grote grazers rondlopen. Zoals oerossen en herten. Ook klein wild leeft in Mont Sant-Frieux. Er zijn bovendien meerdere wandelroutes die je door het hele gebied meenemen.

Zeehonden en strandzeilen

In het zuidelijke puntje van het département vind je de Baie d'Authie. Deze baai komt bij eb voor een groot deel droog te liggen. Hierdoor kun je er wadlopen. Tijdens een tocht kun je zelfs zeehondjes tegenkomen. Maar net als bij de Baai van de Somme geldt ook hier dat je goed moet opletten en niet zonder gids de baai in moet lopen omdat het verschil tussen eb en vloed behoorlijk groot is en het water met een snelheid van 5 à 6 kilometer per uur opkomt. Dat kun je lopend in de zanderige bodem niet bijhouden dus de kans dat je verrast wordt en in de problemen komt is behoorlijk groot. Niet zelf doen dus!

En zin om natuur met activiteiten te combineren? Het strand van Le Touquet-Paris-Plage is zeer beroemd vanwege de zandsculptuurwedstrijden. Wandel er langs de gezellige boulevard of neem een duik in het frisse water. Nog leuker wordt het om ergens te gaan strandzeilen. Dat kan langs deze kusstreek op verschillende plaatsen

Als je een bijzonder vakantiehuis zoekt voor een vakantie in Pas-de-Calais dan zijn deze aanbiedingen de moeite waard.

Bezienswaardigheden Pas-de-Calais

Tips en bezienswaardigheden in Pas-de-Calais

Pas-de-Calais kent een grote diversiteit aan bezienswaardigheden die enerzijds met de Eerste Wereldoorlog te maken hebben. Je vindt dan ook op tal van plaatsen monumenten die aan de gevallenen in deze oorlog zijn geweid. De meest indrukwekkende is Le mémorial canadien de Vimy die je bij het plaatsje Givenchy-en-Gohelle vindt. Deze Canadese enclave in Frankrijk toont je ook de loopgraven.

De meest bezochte bezienswaardigheid is Nausicaä Centre National de la Mer in Boulogne-sur-Mer. Dit bijzondere aquarium heeft een zeer grote haaientank. En er zijn onder andere tropische vissen te bekijken. Verder heeft het aquarium een opstelling met maquettes van de kustlijn en de kapen die bij Pas-de-Calais horen.

Dit grootste zee-aquarium van Europa ligt pal aan het strand en is daardoor goed te combineren met een dagje aan zee en dus een leuk uitstapje met kinderen/ Lekker ravotten in het water hoeft echter niet alleen aan zee. Aqualud is een waterpretpark in Le Touquet-Paris-Plage. Er zijn diverse glijbanen. Je kan er bovendien zowel overdekt als in de buitenlucht zwemmen.

Of geniet bij Merlimont van een dagje pretpark in Parc Bagatelle. Het is niet al te groot en heeft een oceaanthema. Parc Bagatelle beschikt daarnaast over attracties voor alle leeftijden. In Dennebrœucq ligt een klein pretpark genaamd Dennlys Parc. Daar zijn draaimolens en achtbanen. Voor jong en oud is er zo veel te beleven.

En in het oosten van Parc Naturel Régional des Caps et Marais d'Opale ligt het ondergrondse complex La Coupole. Dit werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als opslagplaats voor de V1 en V2 raketten. Nu is het een planetarium en museum. Daardoor is het bijzonder interessant voor jong en oud.

Tot slot is Calais de hoofdstad van het departement. In deze havenstad valt ook nog het een en ander te zoen zoals de statige Église Notre-Dame de Calais. Deze robuust gebouwde kerk is bovendien voorzien van een fraaie kloostertuin. Tenslotte tippen wij Arras en omgeving de mooie binnenstad van Arras is na de eerste- en tweede wereldoorloog in oude glorie hersteld. Maar Arras verbergt nog een geheim: een ondergronds grottenstelsel dat je ook deels kunt bezichtigen.

Luister ook naar deze podcast van Frankrijk Binnendoor voor nog meer handige tips over dit vakantiegebied.

Reisorganisaties en de reis naar Pas-de-Calais

Je kunt natuurlijk ook zelf een leuk vakantiehuis / appartement of een hotel / chambre d'hôte in Pas-de-Calais regelen.

Als je met de auto op vakantie naar het departement Nord gaat dan is de afstand vanaf Breda naar bijvoorbeeld Boulogne-sur-Mer maar ongeveer 300 kilometer. Dat is dus met kinderen of bijvoorbeeld met een hond een afstand die is te overzien. Ideaal dus voor een weekend of een korte vakantie aan de kust van Nord. Maar vergeet ook het binnenland niet!

Heb je de tijd? Reis dan relaxed Frankrijk Binnendoor en ontloop de drukke snelwegen, tol en dure benzine. Met het geld dat je bespaart kun je misschien zelfs een gratis lunch of diner terug verdienen.

Lees ook deze tips over vakantie in Nord-Pas-de-Calais of lees onze informatie over de andere departement in deze streek: Nord.

Voor meer toeristische informatie kun je terecht op de website van het Pas de Calais Tourisme

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.