Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Pyrénées-Atlantiques is een streek vol tradities aan de voet van de Pyreneeën en aan de Atlantische kust. Lees meer...

Tips voor de vakantie in Pyrénées-Atlantiques

vakantiehuizen campings hotels aanbiedingen reisaanbieders

Tips voor de vakantie in Pyrénées-Atlantiques

vakantiehuizen Pyrénées-AtlantiquesPyrénées-Atlantiques is het département in Aquitaine met bekende plaatsen zoals Biarritz, Bayonne en Pau.

Dit vakantiegebied ligt in het meest zuid-westelijke puntje van Frankrijk ten zuiden van het departement Les Landes en wordt ingesloten door de Atlantische kust en de Pyreneeën. In deze streek zit je midden in Frans Baskenland waar de natuur groen is en een oversteek naar Spanje is zo gemaakt.

De ligging van het vakantiegebied Pyrénées-Atlantiques tussen bergen en Atlantische Oceaan is ideaal voor een onvergetelijke vakantie. De gevarieerde natuur nodigt dan ook uit voor tal van activiteiten zoals wandelen, fietsen en mountainbiken.

Aan de kust bij Biarritz en Hendaye nodigen de mooie zandstranden uit voor een strandvakantie. Als je van surfen houdt zit je hier goed. Dit is dé surfspot van Frankrijk waar de golven van de Atlantische Oceaan groot zijn!

Het Parc national des Pyrénées strekt zich uit over ondermeer de prachtige Bearnstreek. Een walhalla om te wandelen. De keus is aan jou. Wil je sportief en in de bergen of kies je voor een vlakke tocht in één van de prachtige valleien?

Hoewel de Pyrénées-Atlantiques een fantastische streek is voor een vakantie bieden reisorganisaties nauwelijks reizen aan naar deze streek. Maar dat houdt niet in dat je er niet naar toe moet gaan. Integendeel zelfs! Regel je eigen vakantiehuis of hotel. Je bent dan ook veel flexibeler. Meer over reis er naar toe vind je hier.

Als je een vakantiehuis zoekt in de mooie natuur van Pyrénées-Atlantiques dan zijn deze aanbiedingen de moeite waard.

De natuur in Pyrénées-Atlantiques

natuur in Pyrénées-Atlantiques

Het Parc national des Pyrénées omvat een indrukwekkende natuur die je kennis laat maken met de mooiste plekken van de Pyreneeën. Het natuurpark strekt zich uit over een groot deel van Pyrénées-Atlantiques en het département Hautes-Pyrénées. De natuur is er afwisselend en gaat van fraaie valleien tot bergtoppen van circa 3000 meter.

Je zult tijdens je wandelingen ook veel bergmeren tegen komen en de prachtige streek van de Béarne is gevarieerd met de mooie valleien van Ossau en Aspe. Deze valleien zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. Hier is de natuur overweldigend met gemsen, bergmarmotten, steenarenden, lammergieren en vale gieren, de auerhoen en.... de bruine beer! De bruine beer laat zich zelden zien maar dit is zijn leefgebied in de Pyreneeën.

Om de streek op zijn best te zien kun je met een gids wandelingen en bergtochten maken. De Vallei van de Aspe wordt ook doorkruist door het pad naar Santiago de la Compostella. De vallei wordt tevens veel benut om te parapenten. De vele wandelpaden zijn 's-winters prima geschikt om te langlaufen.

De Vallei van Ossau vind je grofweg tussen Pau en de Spaanse grens. De streek omvat 18 dorpen die uitkijken op de 2884 meter hoge Pic du Midi d'Ossau. Hier vind je de van de Tour de France bekende Col d'Aubisque. De bergmeren van Aule, Artouste en Anglas d'Ossau zijn mooie bestemmingen voor een bergwandeling en ze zitten ook nog vol vis. Ook door deze streek loopt het wandelpad van de GR 10 en de route naar Santiago de la Compostella.

Wil je iets bijzonders meemaken? Neem dan het toeristische treintje bij Artouste voor een rit op 2000 meter hoogte. Gedurende 10 kilometer kun je volop genieten van fraaie uitzichten en de indrukwekkende bergwereld. Het is trouwens het hoogst gelegen toeristische treintraject van Europa!

De Grotten van Bétharam op de grens van Pyrénées-Atlantiques en de Hautes-Pyrénées zijn een bezoek waard. De grotten strekken zich uit over een lengte van 2,8 kilometer, hebben een ondergrondse rivier van 3,5 km en zijn soms tot wel 80 meter hoog. Deze bijzondere grotten werden in 1819 ontdekt en behoren tot de mooiste van Europa.

Meer naar het westen, richting Baskenland, ligt nog een 3e vallei, de Vallée de Barétous. Vlakbij La Pierre Saint Martin ligt de grot La Verna die ook een bezoek waard is. Deze vallei is vlakker dan die van Aspe en Ossau maar niet minder mooi. Je kunt er voortreffelijk wandelen, mountainbiken en fietsen. De streek staat ook bekend als een centrum van speleologie.

Bezienswaardigheden in Pyrénées-Atlantiques

Bezienswaardigheden in Pyrénées-Atlantiques

Om het maximale uit je vakantie in Pyrénées-Atlantiques te halen hebben wij een aantal bezienswaardigheden geselecteerd die je kennis laten maken met dit fraaie vakantiegebied. Dit overzicht is verre van compleet maar dat mag voor jou juist de uitdaging zijn om Pyrénées-Atlantiques zelf te gaan ontdekken.

De Atlantische kust van Biarritz tot aan Hendaye bij de Spaanse grens is het domein van surfers. De hoge golven op de Oceaan maken het tot een topbestemming voor een actieve vakantie aan zee.

De Col d'Aubisque is een bergpas die vooral door de Tour de France bekend is geworden. Als je de berg op de fiets, mountainbike of e-bike wilt bedwingen dan is het goed om te weten dat de klim 27,5 kilometer lang is met een hoogteverschil van 1230 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 4,5%, maar het steilste stuk van de klim is 9,3%. De klim gaat via een overwegend goede maar smalle en bochtige weg.

De passerelle d'Holzarte overbrugt de spectaculaire Gorges d'Olhadubi. De hangbrug geeft je 180 meter boven de kloof een fraai uitzicht op een overweldigende natuur. Vanuit het gehucht Larrau kun je er naar toe wandelen. Door het bos is het ongeveer een uur lopen. Je kunt er ook een rondwandeling maken. De Tour des gorges duurt dan ongeveer 4 uur. Je moet wel ervaring hebben met bergwandelen en over goede berg- of wandelschoenen bezitten. Ter plaatse kan men je meer vertellen over deze mooie en spectaculaire wandeling.

Saint-Jean-Pied-de-Port is voor pelgrims naar Santiago-de-la-Compostella een belangrijke plaats. Hier komen de GR 10 van de Middellandse Zee tot de Atlantische Oceaan en de E3 samen. Het middeleeuwse dorp heeft bijzonder fraaie huizen, een oude brug en boven het dorp een indrukwekkende burcht. Voor een subliem uitzicht loop je vanuit het dorp naar de ingang van de burcht.

De stad Pau, ook bekend van de Tour de France, heeft een fraai kasteel uit 1370. Voor een mooi uitzicht op de Pyreneeën moet je in het centrum naar de Boulevard des Pyrénées. Met de Funiculaire de Pau kun je vanaf de boulevard naar het dal ter hoogte van het station en viceversa. Pau is een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

De Col du Pourtalet is een bergpas op de grens met Spanje en ligt op een hoogte van 1794 meter. De pas verbindt de vallei van Ossau in Frankrijk met die van Tena in Spanje. Je kunt er naar toe over de D 934 vanuit Laruns, Oloron-Sainte-Marie en Pau. Vanaf Laruns is het circa 29 kilometer en stijgt de weg gemiddeld met 7%. Sommige korte stukken hebben een stijgingspercentage van 15%. De rit is met de auto absoluut de moeite waard. Op de top heb je uitzicht op de Pic du Midi d'Ossau en de Cirque d’Anéou. Op de top zijn een paar bars en restaurants. In de wintermaanden is de weg vaak gesloten in verband met sneeuw.

La Petite Train de la Rhune is het toeristische treintje dat bij Sare in 35 minuten naar circa 905 meter hoogte rijdt. Tijdens de rit heb je een fenomenaal uitzicht op de bergwereld van Frans Baskenland en de Spaanse- en Franse Atlantische kust.

Bayonne is een leuke stad en is de hoofdstad van Frans Baskenland. De cathédrale Sainte-Marie behoort tot het werelderfgoed van Unesco waar dagelijks pelgrims opweg naar Santiago-de-la-Compostella passeren. In deze stad kun je prima kennismaken met de Baskische levensstijl!

Reisorganisaties en de reis naar Pyrénées Atlantiques

Als je met de auto op vakantie naar Pyrénées-Atlantiques wilt dan kun je via de A1 naar Parijs en dan over de A10 of A11 richting Bordeaux. Om Parijs te vermijden zou je na Lille de A29 naar Amiens kunnen nemen en dan na Rouen de A28 richting Le Mans en Tours. Via Parijs kun je ook de A10 en A20 nemen naar Limoges / Tours. In elk geval is het raadzaam om ergens een hotel onderweg te boeken (zie de kaart hieronder, of klik hier)

Voor meer toeristische informatie kun je terecht bij:

Lees ook deze tips over:

Wil je er niet met de auto naar toe? Je kunt met het vliegtuig naar Biarritz of Pau en dan bijvoorbeeld een auto huren.

Je kunt tegenwoordig ook met de Flixbus. Je moet dan in Parijs overstappen. Met de trein kun je per Thalys naar Parijs en dan met de TGV naar Biarritz. Tickets kun je eenvoudig online boeken via NS-International

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.