Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Vakantie in de Tarn? De Tarn is een mooi vakantiegebied met een prachtige natuur. Het is een streek voor liefhebbers van natuur, cultuur of een actieve vakantie. Ideaal met kinderen maar ook leuk met z'n tweetjes. Tips voor vakantiehuizen, campings, hotels en rondreizen naar de Tarn. Lees verder...

Tips voor de vakantie in de Tarn

Vakantiehuizen Campings hotels aanbiedingen reisaanbieders

Tips vakantie in de Tarn

De Tarn is het 81e departement van Frankrijk en maakt deel uit van de grootste regio in Frankrijk: Midi-Pyrénées. Ooit was Tarn trouwens een onderdeel van de oude provincie Languedoc maar dat stamt van voor de Franse Revolutie. Tegenwoordig is dit vakantiegebied ingedeeld bij de Franse regio Occitanië

Tarn is een mooie vakantiebestemming en de gelijknamige rivier de Tarn heeft een uniek landschap met een fraaie natuur gevormd dat ideaal is voor een gevarieerde vakantie. De rivier heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op toeristen en in het hoogseizoen kan het er druk zijn. Maar de heuvels, bergen en uitgestrekte bossen hebben genoeg ruimte voor een onvergetelijke omgeving waar je naar hartenlust kunt wandelen of mountainbiken.

De Montagne Noir vormen een natuurlijke overgang richting het zuiden. Het is echt de moeite waard om er een avontuurlijke rit te maken over de kronkelende en smalle wegen in de schaduw onder een groen bladerdak. Lekker op een warme dag of om er te wandelen op één van de wandelroutes!

De Tarn is rijk aan geschiedenis, cultuur en natuur. Dat vind je terug in mooie plaatsen en middeleeuwse dorpen. Hoogtepunt wat ons betreft is de hoofdstad Albi met de prachtige Kathedraal Saint-Cécile. Hier leer je alles over het leven van de Katharen.

Het goede leven van le Sud-Ouest vind je ook terug in de keuken en gastronomie van de streek. De Tarn is een streek die zich graag laat ontdekken met mooie wandelingen of met de fiets of mountainbike .Een kanotocht op de rivier mag natuurlijk niet ontbreken.

Reisaanbieders Tarn en Midi-Pyrénées

Geniet van de natuur in de Tarn

Natuur in de Tarn

De natuur in dit mooie vakantiegebied wordt grotendeels bepaald door de rivier de Tarn. In de zomermaanden kun je er op veel plaatsen genieten van verkoeling in het water en zijn er door de lage waterstand op veel plaatsen strandjes en plekken waar je met kleine kinderen kunt genieten aan en in het water.

Voor een meer avontuurlijke vakantie zijn er mogelijkheden om te kanoën, wandelen, fietsen en mountainbiken. Het zijn prima manieren om de fraaie natuur van deze streek te ontdekken. Als je van wijn houdt dan is de streek bij Gaillac een aanrader. De wijngaarden in dat gebied behoren tot de oudste van Frankrijk.

De Tarn bied veel bijzondere plekjes voor sportvissers. De rivier en de talloze snelstromende beken bieden naast schoon water ook de nodige uitdagingen met een grote variëteit aan vis zoals: forel, karper, snoek, meerval en baars. Er zijn ook veel plekken die ideaal zijn voor het zogenaamde vliegvissen. Goede plekken vind je bijvoorbeeld bij:

In de fraaie natuur zijn ook talloze wandelpaden uitgezet en ook voor mountainbikers zijn er fraaie routes.

Het gevarieerde landschap en de al eerder genoemde Montagne Noir staan garant voor een onvergetelijke vakantie in de natuur. Houdt er wel rekening mee dat het in de zomermaanden behoorlijk warm kan worden. Dus als je gaat wandelen of fietsen zorg dan voor voldoende drinken.

Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc vormt met de Montagne-Noir de overgang naar de Midi en het departement Herault.

Wil je iets bijzonders? Maak dan deze fantastische tocht van Albi, via Castres naar de Minervois en Canal du Midi. Via de D612 naar Castres (leuke middeleeuwse plaats) en dan via de N112 naar Mazamet over de D53 en vervolgens de D54 richting Caune Minervois. Je komt dan dwars door de Montagne Noir en ontdekt zo een prachtig gebied om uiteindelijk in de wijngaarden van de Minervois te eindigen!

Bezienswaardigheden en tips in de Tarn.

Bezienswaardigheden in de Tarn

De Gorges du Tarn zijn een indrukwekkend natuurverschijnsel waar de rivier diepe dalen heeft uitgeslepen en waar je kunt genieten van de mooiste uitzichten. Je kunt natuurlijk ook op de rivier een tocht maken met een kano of een rondrit maken met de auto en de rivier stroomopwaarts ontdekken met de "echte gorges".

Bastides en versterkte dorpen zijn het handelsmerk van dit departement. De dorpen worden gekenmerkt door het vierkante stratenplan binnen een ommuring met in het midden een centraal plein waar meestal de markt wordt gehouden. Vaak wordt het plein gesierd met mooie overdekte galerijen waar vroeger bij slecht weer de kooplui toch droog hun waren aan de man konden brengen. Nu is het meestal het domein van terrassen waar je in de schaduw kunt genieten van het beste van de Tarn.

De mooiste dorpen van de Tarn zijn zonder twijfel:

Maar er zijn er nog wel meer te ontdekken zoals Lisle-sur-Tarn waar de Place Paul Saissac het grootste plein met overdekte arcades van de Sud-Ouest is. Elke zondagmorgen wordt op het 4425 m2 grote plein de wekelijks markt gehouden.

De hoofdstad Albi is echt de moeite waard om te bezoeken. De oude stad ligt prachtig aan de rivier de Tarn. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de oude brug over de Tarn als je kijkt richting de Kathedraal. Als je dit doet bij zonsondergang dan zul je verbaasd worden door de prachtige gloed van de stenen huizen, de Kathedraal en het museum van Toulouse Lautrec, dat ooit het bisschoppelijk paleis was. De stad ontdek je het best met een mooie wandelroute die je bij het office du tourisme kunt krijgen.

De oude binnenstad van Albi is echt aantrekkelijk en je moet er gewoon de tijd voor uittrekken om deze te ontdekken. Vergeet dan absoluut niet om de kathedraal Saint-Cécile te bezoeken. Neem ook daar de tijd voor want je zult binnen verrast worden door een kleurenpracht die wij zelden gezien hebben in Frankrijk!

De meander van Ambialet ligt ca. 20 km ten noord-oosten van Albi en is geografisch gezien bijzonder omdat de Tarn hier een wel heel vreemde bocht in het landschap maakt. Er ontstond een soort schiereiland en het lijkt net of de rivier hier weer terug gaat.

Bij Gaillac ligt volgens de overlevering de oudste wijngaard van Frankrijk, maar of dat echt zo is laten wij maar in het midden want elders in Frankrijk wordt dat ook beweerd. Feit is wel dat de Romeinen in de Gaillacois wijngaarden hebben aangelegd en dat er nu meer dan 100 domeinen en wijnkelders zijn. Je kunt deze ontdekken via een mooie route langs de beide oevers van de rivier


Tip: Chemin de Fer du Tarn

Op ongeveer 30 minuten van Toulouse, Albi en Castres ligt het dorpje St-Lieux-Les-Laveur waar bij het stationnetje sinds 1975 weer een smalspoortreintje rijdt waarmee je omgeving kunt verkennen. Op de website staat alle informatie (ook in het engels)

Camping, vakantiehuis of vakantiepark in de Tarn?

Wij zijn op zoek gegaan naar campings en vakantiehuizen in dit departement. Maar het blijkt dat de bekende campingorganisaties die ingerichte tenten of stacaravans verhuren de Tarn blijkbaar niet interessant vinden want wij konden geen aanbiedingen. Toch zijn er genoeg campings in de Tarn te vinden en ook campings met 3 of 4 sterren. Het is alleen even zoeken geblazen. Op de site van CDT Tarn zijn alle campings in het departement in kaart gebracht en kun je zoeken op aantal sterren, omgeving of plaats.

Vakantiehuizen en vakantieparken in de Tarn

Verhuurorganisaties van vakantiehuizen en gîtes weten de Tarn gelukkig wel te vinden waardoor je eenvoudig, thuis in Nederland, een huis kunt zoeken en boeken. Er worden veel vakantiehuizen te huur aangeboden. Je vindt ze in onze topselectie met vakantiehuizen in de Tarn (ook op vakantieparken)

De reis naar de Tarn

Als je met de auto op vakantie naar de Tarn wilt dan is het vanaf Breda ongeveer 1100 kilometer rijden. Je kies het best de route via Parijs en dan via de A20 richting Brive-la-Gaillarde en Montauban. Een alternatief is om via Clermond-Ferrand te gaan (A71 en A75). Onze tip is om het op je gemak te doen en onderweg een overnachting in een hotel of leuke chambre-d'hôte te boeken. Je reis veel relaxter en komt uitgerust op je vakantieadres aan. Heb je wat meer tijd? Ga dan Frankrijk Binnendoor en je vakantie begint al tijdens de reis!

Lees ook deze tips over deze mooie streek:

Voor meer toeristische informatie kun je terecht op de officiële website van het département Tarn.

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.