Tik hieronder waar je naar op zoek bent:
Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips voor de vakantie in de Var

De Var is een veelzijdig vakantiegebied. Ideaal voor een onvergetelijk vakantie! ...Lees meer

Vakantie in Aisne, tips en aanbiedingen

Vakantiehuizen Var Campings Var  hotels & chambres d'hôtes aanbiedingen reisaanbieders

Vakantie in de Var

De Var vind je grofweg tussen de Middellandse Zee en de Gorges du Verdon en vooral de kuststreek tussen Saint-Cyr-sur-Mer en Saint-Raphaël is populair.

Tussen deze twee plaatsen ligt een heel gevarieerde kust met een lengte van wel 400 kilometer. Bij velen bekend als de Côte-d'Azur en een topbestemming voor de vakantie. Je vindt er veel vakantiehuizen van eenvoudig tot superdeluxe en dat geldt ook voor de talloze campings.

De kust van de Var bevat meerdere beschermde natuurgebieden met prachtige zand- en kiezelstranden waar je via wandelpaden (Sentier du Littoral) naar toe kunt. Deze wandelpaden lopen over rode rotsen en laten je de prachtige calangues (baaien) ontdekken.

Het binnenland van de Var is eveneens meer dan de moeite waard. Je vindt er ruim 400.000 hectare bos in talloze beschermde natuurgebieden.

Goede reisorganisaties met vakanties naar de Var en Côte d'Azur

Wandel- en fietsvakanties in de Var vind je vooral bij SNP Natuurreizen (ANWB) . Meer informatie over fietsvakanties vind je in onze Special over fietsvakanties in Frankrijk. Lees verder onze tips en informatie over rondreizen in Frankrijk

Bos of strand in de Var?

De bosrijke omgeving van de Var maakt het op een warme dag genoeglijk om de schaduw van de bomen op te zoeken. Je vindt er tal van wandelroutes en ook voor mountainbikers is er het nodige te beleven. Het is zelfs één van de grotere bosgebieden in Frankrijk.

Het afwisselende karakter van de Var maakt het tot een geliefde vakantiebestemming. Vergeet niet op ontdekkingstocht in het achterland te gaan want juist daar zul je enkele prachtige dorpen en stadjes vinden.

Liefhebbers van eten en drinken kunnen in de Var hun hart ophalen. De mix van de Provence en de Middellandse Zee zorgen voor een gevarieerd aanbod restaurants.

Op veel wijndomeinen wordt prima wijn geproduceerd en als je goede olijfolie zoekt dan zijn er tal van plekjes waar je je slag kunt slaan. Vraag vooral in de omgeving waar je verblijft naar bijzondere adresjes. Men helpt je er graag op weg!

Tips voor de vakantieEn... met 300 dagen zon per jaar wacht je in alle opzichten een zonnige vakantie!


Vakantie in de Var

Bezienswaardigheden in de Var

Als je met vakantie in de Var bent wordt het nog lastig om een keus te maken uit het enorme aanbod bezienswaardigheden. Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal bijzondere streken en plekken die een bezoek absoluut waard zijn:

Het Massif de Maures is een bergketen van circa 135 duizend hectare en strekt zich uit over een gebied van 60 kilometer tussen Fréjus en Hyères. Het is een ruig natuurgebied met (eiken)bos.

Bij St. Raphaël ligt het Massif de l'Esterel dat zich uitstrekt tot Mandelieu. Ook dit is een ruige bergstreek met als hoogste punt de Mont Vinaigre (618m). De natuur wordt hier wel eens getroffen door natuurbranden maar herstelt zich altijd. Hier vind je goed onderhouden paden om te wandelen en te fietsen (mountainbiken).

De Gorges du Verdon ligt in een natuurpark van circa 180.000 hectare en eindigen bij het lac St. Croix een prachtig stuwmeer waar je kunt zwemmen en met waterfietsen de Verdon op kunt peddelen.

Saint Tropez is met de Golf van Saint Tropez bijna een must op het lijstje om gezien te hebben. Maar vergeet vooral niet bijzondere plekjes zoals Port-Grimaud, Saint-Maxime en Gassin-Cogolin. De beste tijd om volop te genieten van deze streek is in het voor- of naseizoen.

La Provence Verte is een prachtige streek met veel ongerepte natuur. Middenin deze fraaie natuur liggen 38 dorpen waarvan Entrecasteaux ongetwijfeld het mooist is. Varage is een dorp dat vooral door het aardewerk beroemd is geworden. Wil je een prachtige abdij zien? De Cisterciënzer Abdij van Le Thoronet ligt eenzaam in een fraai landschap en is één van de mooiste van Frankrijk.

In het Pays de Fayence vind je een achttal leuke dorpjes, Het zijn oude fortificaties met smalle straatjes en stuk voor stuk pareltjes om gezien te hebben. Hier herleeft de historie van de Middeleeuwen in de dorpen:


De kust van de Côte d'Azur

De uitgestrekte kust van de Var biedt enorm veel variatie.

Bekende hotspots zijn natuurlijk Saint-Tropez, Saint-Maxime, Les Issambres, Fréjus en St. Raphaël. Maar de Côte d'Azur is veel meer dan deze wereldberoemde plaatsen.

Bezoek bijvoorbeeld de mooie streek bij Hyères. Deze plaats is trouwens ook bijzonder aantrekkelijk. De vele palmbomen staan er niet voor niets want in deze streek worden de meeste palmbomen van Europa gekweekt.

Dorpen zoals Bormes-Les-Mimosas en Le Lavandou liggen aan de prachtige kustroute naar Hyères en die is adembenemend. De mooie stranden en de azuurblauwe zee nodigen uit om te genieten van zon, zee en strand!

De hele kust van de Côte-d'Azur is meer dan de moeite waard. Je moet er wel op rekenen dat de mooie stranden bij de drukke badplaatsen niet altijd gratis zijn. Maar er blijven er genoeg over waar je voor niets van het zonnetje kunt genieten.

In totaal zijn er meer dan 230 mooie zandstranden soms verscholen in rustige baaitjes die via een smal pad bereikbaar zijn. Ga ter plekke eens naar een Office du Tourisme. Daar zullen ze je graag informeren waar je een leuk en verrassend strandje kunt vinden.

Kindvriendelijke en luxe vakantieparken in de Var boek je het best bij Pierre- et Vacances (onderdeel van de Center Parcs groep) je vindt ze vooral aan de Côte-d'Azur maar ook in de Provence

Wandelen, fietsen en mountainbiken in de Var

De Var is voor fietsers en wandelaars een walhalla.

Mountainbikers kunnen in de Var hun hart ophalen. Je vindt overal wel gemarkeerde mountainbikeroutes. Bij Entrecasteaux ligt bijvoorbeeld ruim 400 kilometer voor mountainbikers variërend van heel makkelijk tot moeilijk.

Fietsen kan in de Var ook volop. Er komen steeds meer fietsroutes en fietspaden (pistes cyclable).

Ga je op de rustige binnenwegen dan is het wel oppassen voor lokale bewoners die nog wel eens een bocht willen afsnijden. Vooral in het bergachtige deel met veel haarspeldbochten zoeken de bewoners de kortste weg door de bocht. Ook met de auto kan dit soms tot verrassingen leiden. Opletten dus!

Gelukkig komen er ook steeds meer pistes cyclables zoals bijvoorbeeld het fraaie Parcours cyclable du Littoral. Uiteindelijk zal dit fietspad circa 120 km lang worden en verbindt Saint-Raphaël met Six-Fours. Je komt door de 20 gemeenten die langs het parcours liggen en je peddelt langs de Middellandse Zee, de Golf van Saint-Tropez en de Esterel. Grotendeels wordt de oude spoorlijn in de Provence gevolgd.

Verder worder er ook steeds meer fietsstroken en fietspaden in en rondom de bekende plaatsen aangelegd.

Wandelaars kunnen in de Var met meer dan 800 km wandelpaden in de bossen en bergen èn de fraaie wandelpaden langs de kust volgen. Le Sentier du Littoral laat je de mooiste plekjes van de Var en de Côte d'Azur ontdekken. Ruim 200 kilometer kustpad zorgen voor indrukwekkende uitzichten en bijzondere ervaringen. Verder zijn er nog de talloze wijngaarden waar ook veel wandelingen zijn uitgezet.

(alles over wandelen in de Var)


Comité Départemental du Tourisme du Var

1, Bd Foch, 3003 Draguignan , Tel. : 33 (0) 4 94 50 55 50, www.visitvar.fr

Meer info en de reis naar de Var

Vanaf Maastricht is het naar de Var met de auto circa 1080 km. Voor een overnachting langs de Route du Soleil vind je hier handige tips

© foto's: eRCeeMedia