Als je met vakantie gaat of een paar dagen er tussenuit kun je met een paar simpele handelingen aardig wat energie besparen en het is nog veilig ook. Met onderstaande tips spaar je het milieu en bespaar je in je portemonnee.
Woning energiezuinig achterlaten tijdens de vakantie
Tijdens de vakantieperiode verlaten veel Nederlanders voor een aantal weken hun huis en vertrekken ze naar het zuiden. Het is voor het milieu en jouw eigen portemonnee verstandig om je huis zo energiezuinig mogelijk achter te laten. Met een paar simpele handelingen is dit al geregeld.
Zet apparaten uit
Zet voordat je naar jouw vakantiegebied rijdt alle apparaten uit. Ook de apparaten die je normaal gesproken in de standby-stand laat staan. Vergeet niet om ook de stekkers uit het stopcontact te verwijderen. Met stekkers in het stopcontact is er namelijk alsnog sprake van sluipverbruik – waarbij stroom als het ware lekt. Ook de boiler kun je uitzetten. Vergeet ook de wifi niet. Het wifi-modem verbruikt namelijk evenveel elektriciteit als er geen gebruik wordt gemaakt van het internet. Als je op gas kookt draai de gaskraan dan dicht. Dat is vooral veilig.
Koelkast en vriezer uitruimen
Een apparaat dat veel energie verbruikt is de koelkast. Veel mensen weten niet dat je de koelkast in de vakantiestand kunt zetten als je op reis gaat. Je kunt deze natuurlijk ook helemaal uitzetten. Dit bespaart nog meer energie en is vooral aan te raden als je voor langere tijd op reis gaat. Haal de vriezer en de koelkast helemaal leeg en trek de stekkers uit het stopcontact. Maak de apparaten schoon en zet de deuren op een kiertje. Er ontstaat dan geen schimmel. Naast de vakantieperiode is het altijd verstandig om je vriezer met enige regelmaat te ontdooien en schoon te maken. Een ijslaag in de vriezer zorgt namelijk voor een hoger energieverbruik.
Zet de lampen uit
Het is zo simpel en toch vergeet men het vaak: de verlichting uitschakelen. Je kunt uiteraard een aantal lampjes aan laten staan zodat er niet wordt ingebroken. Zorg in dat geval voor verlichting op donkere plaatsen rondom en in de woning. Het huis ziet er dan bewoond uit en dit schrikt inbrekers af. Je kunt het huis verlichten door middel van een buitenlamp met bewegingsmelder of bijvoorbeeld een schemerschakelaar. Een tip: hang de buitenverlichting wat hoger op zodat een inbreker de lamp er niet gemakkelijk uit kan halen. Maak gebruik van een spaarlamp of ledlamp om energie te besparen.
Zet de verwarming zo laag mogelijk of helemaal uit
Het is niet nodig om de woning te verwarmen als je niet thuis bent. Als je in de winter op vakantie gaat is het raadzaam om de verwarming zo laag mogelijk te zetten. Als je deze helemaal uitzet is er een kans aanwezig dat de leidingen kapotvriezen. Tegenwoordig bevatten veel woningen een thermostaat op afstand. Dit is handig als je niet in een koud huis wilt thuiskomen. Je kunt de verwarming dan weer aanzetten als je bijna thuis bent.
Goedkope energie
Het is naast al die duurzame maatregelen verstandig om te kijken naar je huidige energiecontract. Is dit wel het goedkoopste contract? Aan de hand van een energievergelijker bereken jij welke aanbieder voor jou het voordeligst is. Kijk daarbij naar de verwachte jaarkosten. Zo kun je in een oogopslag alle energieleveranciers met elkaar vergelijken. Sommige kosten kunnen namelijk een stuk lager uitvallen bij een andere aanbieder. Op die manier bespaar je niet alleen door energiezuinig te leven maar ook doordat je een voordeliger energiecontract hebt.
Laat je huis veilig achter
Na het volgen van deze tips is je huis bijna vakantieklaar. Om echt onbezorgd van je vakantie te genieten is het raadzaam om de woning ook zo veilig mogelijk achter te laten. De kans op inbraak wordt met een paar kleine aanpassingen veel kleiner:
- Zorg voor sociale veiligheid; laat de buren weten dat je op vakantie bent. Als je voor langere tijd weggaat kun je ook aan de buren of goede vrienden vragen of zij de post voor je opruimen en de planten water geven. Op deze manier lijkt het alsof de woning bewoond wordt.
- Berg waardevolle spullen op en zorg ervoor dat ze niet in het zicht liggen.
- Sluit daarnaast alle ramen en deuren. Dat is ook belangrijk met het oog op eventuele vergoedingen bij diefstal; is de woning niet goed afgesloten geweest dan krijg je geen vergoeding.