Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Route naar Santiago de la Compostella

St-Fleuret in EstaingNa ons bezoek aan Conques en een mooie autorit van 45 km komen we in Estaing aan.

In de verte torent het kasteel al boven de stad uit. We parkeren de auto langs de rivier en voor het stadje. We wandelen richting de oude brug die in de verte de rivier kruist.

De Gotische brug stamt uit de 16e eeuw en is door talloze pelgrims gebruikt op weg naar de l'Eglise de Saint Fleuret in Estaing. Op de brug staat fier het standbeeld van de bisschop van Rodez die er voor zorgde dat de brug tussen 1501 en 1529 werd gebouwd.

Als we bij het centrum aankomen worden we aangenaam verrast door de schoonheid van het stadje. Het is niet voor niets een van 100 mooiste dorpen van Frankrijk. We besluiten eerst maar eens wat rond te lopen en gaan de Rue François Estaing in. We houden links aan en lopen de Rue d'Oultre in na enige tijd gaan we rechtsaf en direct weer rechts.

We laten ons verrassen door de kleine en smalle steegjes en straatjes. Bij het hotel de ville gaan we linksaf om vervolgens opnieuw links een straatje in te lopen. Als het goed is is dit de Rue du Collége waar we de trap nemen naar een volgende straat.

Daar lopen we weer naar beneden om bij een kerkje uit te komen.


gebrandschilderde ramen in EstaingKerkje

Het is de Eglise de Saint Fleuret. Het ligt aan een leuk pleintje en de kerk is stamt uit de 15e eeuw.

Het interieur is klein maar fijn. Het maakt meer indruk op ons dan de ruimte van de Abbye St-Foie in Conques. De gebrandschilderde ramen zijn prachtig en laten het licht diffuus in het interieur vallen.

In de kerk worden de relieken en resten bewaard van Saint Fleuret.

Elke eerste zondag van juli vindt er een groots opgezette processie plaats waaraan maar liefst 200 mensen aan meedoen.

In middeleeuese kostuum staan zij garant voor een behoorlijk indrukwekkend schouwspel.

Deze processie wordt al ruim 1000 jaar gehouden


Kasteel

kasteel en brugVanuit het kerkje steken we het plein over naar het kasteel.

Dit ligt dominant boven het plaatsje en kent een rijke historie van het geslacht Estaing. Zij bezaten het kasteel tot de Franse revolutie. Maar nu is het eigendom van een religieuze zusterorde. De zusters van Saint-Joseph beheren het als een klooster. Pelgrims opweg naar Santiago de la Compostella kunnen er gratis onderdak krijgen.

Tot 17:30 uur kan het kasteel bezocht worden. Niet alle vertrekken kunnen worden betreden maar de toegang tot de terrassen vergoeden veel. Van een vriendelijke fransman krijgen wij de tip om vooral de 128 treden tellende torentrap te beklimmen en van een adembenemend uitzicht te genieten.

Na ons bezoek aan het kasteel lopen we terug naar het plein voor de kerk en gaan langzaam weer richting de rivier. Op de een of andere manier heeft het bezoek aan het kerkje indruk op ons gemaakt. We genieten van de indrukken en wandelen in het zonnetje naar de auto.

De Route naar Santiago de la Compostella behoort trouwens tot het Werelderfgoed van Unesco en dat maakt Estaing en Conques ook zo bijzonder!

vorige pagina terug naar onze reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.