Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Fietsvakantie in de Camargue

Fietsen in de Camargue

Ontdek de Camargue op de fiets

De Camargue is het best te ontdekken op de fiets.

Als je in de buurt bent dan kunnen wij de fietstocht die hieronder staat beschreven echt aanbevelen. Of je de hele tocht van circa 75 km wil maken ligt aan je zelf. Je kunt het ook opsplitsen. Overigens is er in de Camargue veel meer te ontdekken.

Je kunt er rustig een week in de omgeving fietsen. In principe is de hele Camargue van Arles tot aan Grau du Roi een mooi gebied voor een fietsvakantie. Er zijn veel rustige wegen, diverse fietspaden en het is er vlak. Dus ook met kinderen is het een prima bestemming voor een fietsvakantie.

Houdt er wel rekening mee dat het de Camargue erg warm kan worden. Lees dus vooral onze tips hieronder.


Vakantietips Camargue:

Vakantiehuizen bij de Camargue vind je ondermeer bij


Bij deze reisorganisaties kun je fraaie vakanties naar de Camargue en omgeving boeken:


Campingvakanties naar de Camargue kun je boeken bij:


Voor hotels in de Camargue en omgeving kun je het best terecht bij Booking.Com.

Saintes-Maries-de-la-Mer

fietsen in de Camargue bij het mooie Etang du VaccaresToen wij op het idee kwamen om vanuit Vias naar de Camargue te gaan om daar te gaan fietsen hadden wij geen flauw idee want ons die bewuste dag te wachten stond.

Er op terugkijkend is het fantastastisch geweest maar vermoeiend! In elk geval hebben we er veel van geleerd voor onze toekomstige ervaringen in Frankrijk.

Vanuit het toeristische plaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer is het beste vertrekpunt bij de VVV nabij de haven. Hier kun je ook een kaart krijgen waar fietsroutes in de omgeving op staan. Als je uit het Office de Tourisme komt ga je rechtsaf en daar fietsten we het dorp uit en de Middellandse Zee hielden we aan de rechterhand.

Bij het pand met Thalassotherapie gaan we links en direct weer rechts de Avenue Large in. Op een gegeven moment kom je dan bij de "Dique a la Mèr" en daar kun je voorlopig maar een kant open en dat is richting de Phare de la Gacholle (als je hier rechts aanhoudt ga je richting strand)

Onze gouden tips

Voor je echter aan deze onderneming begint willen wij een paar tips geven die je beter niet in de wind kunt slaan. Je zult ze in de Camargue hard nodig hebben!

Tip 1: zorg voor voldoende zonnebrandcreme of -olie (wij gebruikten beschermingsfactor 20). Je rijdt hier in de volle zon, geen schaduw en midden tussen het water van de Middellandse Zee en het brakke water van de Camargue;

Tip 2: zet een pet op, bescherm in elk geval je hoofd tegen de zon om dezelfde reden als bij tip 1;

Tip 3: ga alleen met een mountainbike met brede banden.

flamingo'sIk heb respect voor Marian gehad toen zij met haar gewone fiets over zanderige en, hobbelige en stoffige paden moest rijden. Het gaat wel maar een ATB is zonder meer aan te bevelen. In de beschrijving van de franstalige route staat niet voor niets : Velo's : VTT indispensables, ofwel Mountainbikes onontbeerlijk!

Maar als je eenmaal deze aanbevelingen hebt opgevolgd dan krijg je er ook wel wat voor terug. We werden beloond met een scala aan vogels. De majestueuze flamingo's maakten daarbij de meeste indruk.

Regelmatig stoppen we om met de verrekijker ( tip 4, niet vergeten!) te kijken of om foto's te maken. De beste foto's maak je waarschijnlijk met een camera met een zoombereik van 200 a 300 mm. Zorg ondanks het felle licht voor een snelle film (400 asa) om bij een groot zoombereik toch scherpe foto's te kunnen maken (tip 5).

Luister ook goed want plotseling hoorden wij het geluid in de lucht van een stuk of 20 flamingo's die over onze hoofden heen vlogen. Wat een prachtig gezicht. Ik grijp de camera uit mijn rugzak (met de telelens erop) en maak een stel foto's. De vlucht van een flamingo is indrukwekkend. We zullen het nog een paar keer ervaren.

Na 10 km komen we bij de Phare de la Gacholle. Vanuit de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht op de Camargue. Hier gaan we richting St. Bernard. Onderweg stop Marian plotseling om een veer van een flamingo op te rapen, leuk voor het dagboek. Inmiddels hebben we ook al een paar keer de voor de Camargue zo karakteristieke stieren waargenomen.

La Capelière en Etang du Vaccares

wilde paarden Na de vuurtoren kun je een aantal kanten op. Wij kiezen voor de richting Beauduc en La Capelière. De weg wordt hier beter en gaat over in de geasfalteerde C 134.

Ons fietsdoel was "La Capelière". Hier is een informatiepunt over de Camargue en het ligt aan het Etang du Vaccares en vormt het hart van het "Réservé Naturelle Zoologique et Botanique Régional de Camargue".

Een hele mond vol maar het is de moeite waard om hier eens goed rond te kijken. Als we bij het informatiecentrum zijn hebben we er al ruim 30 km op zitten. We staan voor de keuze om dezelfde (lastige) weg terug te gaan of maar helemaal rond het Etang du Vaccares te fietsen. Als ik op de Michelinkaart kijk dan schat ik dat het een km of 35 is.

Dus bijna net zover als dezelfde weg terug. We gaan via de c134/d36b naar Villeneuve en vechten nu tegen de straffe Mistral die uit het Rhônedal ons tegemoet komt. Na de warmte en het stof hebben we nu dus weer een geduchte tegenstander... de wind. Onderweg stoppen we af en toe om wat te drinken en te genieten van de omgeving en de immense plas water met zijn vele vogels aan onze linkerzijde.

In Villeneuve (een gehucht) stoppen we even bij de plaatselijke bar aan de D37. Hier slaan we ook nog wat flesjes water in en dat is dan tevens onze tip 6: Zorg voor meer dan voldoende drinken, water voldoet prima. Met de warmte die je hier zult tegenkomen is drinken geen overbodige luxe. Zorg ook voor voldoende eten.

Onderweg doet zich nauwelijks een gelegenheid voor om eten of drinken te kopen. Wij hadden elk een rugzak en op de bagagedrager van Marian's fiets zat een klein koeltasje met reservewater, koelelementen en wat brood. Dit bleef ondanks de warmte de hele dag goed koel (tip 7?).

Pech en muggen

Inmiddels is het al bijna 17:30 uur en zijn we al ruim 3,5 uur onderweg. Via de D37 fietsen we richting Méjanes. Ongeveer 10,5 km na Villeneuve kun je linksaf richting Mas de Méjanes. Voor deze buitenplaats gaan we rechts het onverharde pad in. Juist op dit punt trap ik mijn ketting van het achterblad en blijft deze muurvast in de derailleur zitten.

flamingo'sPaniek!... we zitten nu nog ruim 15 km van Saintes-Maries-de-la-Mer. Het leek er op dat de derailleur kapot was. Gelukkig heb ik altijd wat gereedschap bij me (schroevendraaier en tang) en kon ik de boel provisorisch herstellen. Voor op het kleine blad en achter op de '6' , schakelen kon niet meer, maar het ging.

Het pad tussen Méjanes en Saintes-Maries-de-la-Mer is op sommige plaatsen slecht. De keien maken het er niet comfortabeler op. Op een gegeven moment stond er een bord doodlopende weg. Daar moet je je niets van aantrekken want het pad loopt gewoon door. We passeren Mas Les Frignants en zien op de kaart dat we goed zitten.

Het is inmiddels 19:00 uur. En dat weten de muggen van Marais de la Sigoulette helaas ook. Als je hier rijdt is een bril of zonnebril geen overbodige luxe! Op deze manier hou je akelige stekers in elk geval uit je ogen. Echt gestoken zijn we niet maar af en toe moest je toch even door een "wolkje muggen" heen. Mondje dicht en stug doortrappen (tip 8).

Regelmatig drinken we wat en kijken naar de flamingo's die hier in grote getalen in het steeds zachter worden avondlicht staan te vissen. Het is hier fantastisch. We genieten ondanks de 'ontberingen' met volle teugen van het landschap, de dieren en vooral de rust. Wij maakten deze tocht half juni en kwamen bijna niemand tegen. Zeker niet in het laatste deel vanaf La Capelière.

In de verte zie ik de kerk van Saintes-Maries. Bij Mas de Cacharel komen we weer op de geasfalteerde weg van de D85a. De enige bedreiging hier vormen nu de hardrijdende franse automobilisten.

Om 19:30 kwamen we bij de Port Guardian aan waar we op de Rue Théodore Aubanel de auto hadden geparkeerd. Zeven uur en 15 minuten eerder waren we daar vertrokken voor een onvergetelijke dag. Ruim 4 uur en 50 minuten zaten we op de fiets om een afstand van 68,39 km te overbruggen. Ondanks hitte, stof, pech, wind en muggen hadden we een gevoel van trots dat we deze prachtige tocht in de Camargue volbracht hadden.

Hier hoorde een fikse beloning bij, zoals een onvergetelijke bouillabaisse

vorige paginalees meer over de beloning onze belevenissen in de Camargue


Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.