Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Route des Grandes Alpes - de mooiste route door de Alpen

Home » Route des Grandes Alpes inleiding en de eerste week

Route des Grandes AlpesHet unieke eBook Route des Grandes Alpes

Download dit eBook boordevol tips een reis van 28 dagen over de Route des Grandes Alpes.

In 143 pagina's neemt Ruud Couwenhoven je dag voor dag mee langs de mooiste route van Frankrijk dwars door de Alpen! Ontdek dde betoverende bergwereld tussen Menton en het meer van Genève.

Route des Grandes Alpes! downloaden

In het eBook staat dag voor dag beschreven wat je allemaal kunt zien, wat je tegenkomt waar je kunt overnachten en nog veel meer. Met het eBook Route des Grandes Alpes haal je het maximale uit je reis over de mooiste route van Frankrijk

Meer weten over de complete inhoud? Klik hier

Start onderstaande trailer en kom meer te weten over het eBook Route des Grandes Alpes.

Download nu het unieke eBook Route des Grandes Alpes! voor maar €  4,95

28 dagen op pad waar van drie weken langs spannende wegen

Route des Grandes Alpes met auto, motor, fiets of camperOp deze pagina treft u onze ervaringen aan met de Route des Grandes Alpes.

De informatie staat op 4 pagina's eenvoudig via de links onderin de pagina's gelezen kunnen worden. Volg ons op de voet van week tot week. Veel plezier!

Al enkele jaren waren we het van plan ... de Routes des Grandes Alpes volgen.

Diverse jaren achtereen vertoefden wij in de zomer, maar ook 's-winters, in Les Gets, het lieftallige plaatsje in de buurt van Morzine en Avoriaz. Langs de weg tussen Les Gets en het meer van Genève zagen wij telkens de bruine routebordjes met het opschrift "Routes des Grandes Alpes".

De Touring Club de France nam in de vorige eeuw het initiatief om de route nieuw leven in te blazen. Deze werd oorspronkelijk gebruikt om vanuit Thonon-Les-Bains, aan het meer van Genève, naar Menton aan de Middellandse Zee te rijden. Tegenwoordig kan men nog steeds de oorspronkelijke route volgen en passeert men:

  • 600 km departementale wegen
  • 68 km Route National
  • 16 Alpen Cols waarvan er 6 hoger zijn dan 2000 meter


De mooiste route door de AlpenBekende Alpenpassen worden gepasseerd zoals de uit de Tour de France bekende Cols du Télégraphe, Galibier, L'Iseran en de ook boven de 2000 meter uitstekende toppen van de L'Izoard, Col de la Bonnete en de la Cayolle. De route gaat dwars door schitterende natuurgebieden zoals:

  • Parc National de la Vanoise
  • Parc National des Ecrins
  • Parc National du Mercantour
  • Parc Naturel Regional du Queyras
  • Parc Naturel Regional des Bauges

De flora en fauna in de gebieden is van een ongekende schoonheid en om van dat alles te genieten trokken wij 3 weken uit om de route te rijden. Omdat de meeste passen na begin juni weer opengaan en vanaf oktober weer wegens sneeuw gesloten (kunnen) zijn zal de rit tussen deze periode plaats moeten vinden, dus besloten wij om begin juni te vertrekken en de route van zuid naar noord te rijden om te voorkomen dat we in omgekeerde richting voor gesloten passen zouden komen.

Om alvast een beetje in de sfeer te komen van dit prachtige gebied en deze unieke route krijgt u van ons op deze pagina's de links naar de officiële website en de belangrijkste plaatsen langs de route. Verder geven wij een beknopt overzicht per week van de gevolgde route en bezienswaardigheden.

Wie weet brengen wij u op een mooi vakantie idee. De route is overigens niet alleen per auto te volgen maar ook met de motor, of voor de sportievelingen, op de fiets. In het laatste geval zal de conditie wel op hoog peil moeten liggen. In het eerste kwartaal 2006 zullen wij onze ervaringen uitgebreid publiceren en zal in een verhaal van dag tot dag worden beschreven wat wij allemaal tijdens deze prachtige tocht hebben meegemaakt.

Wij reden de route dus in juni en kozen ervoor om deze van zuid naar noord te rijden, we startten dan ook in Menton. Zo was de kans minder om het risico te lopen voor gesloten passen tegen komen zoals de Col d'Iseran en de Galibier, die begin juni nog wel eens onder de sneeuw kunnen liggen.

Als u geen enkele ervaring heeft om in de bergen met de auto te rijden, of last van hoogtevrees heeft dan adviseren wij u goed na te denken alvorens u deze tocht gaat maken. U wordt geconfronteerd met talloze haarspeldbochten, sterke stijgingspercentages, diepe afgronden en smalle wegen die vaak niet voorzien zijn van een muurtje of vangrail langs de afgrond. Raadpleeg een goede gedetailleerde wegenkaart als u met een caravan of camper op pad wilt gaan. Enkele trajecten zijn voor deze vervoersmiddelen erg lastig, soms niet te doen, en soms zelfs verboden.

De eerste week:

Route des Grandes AlpesDeze bijzondere reis duurde voor ons 4 weken met een "aanloop" van 1 week richting Menton, dat voor ons het startpunt werd.

Via Chablis reisden wij allereerst dwars door de Morvan richting de Maçonnais, het wijngebied ten zuiden van Macon. Wij passeerden en stopten in plaatsjes zoals Époisse (heerlijke kaas), Saulieu (met een sterrenrestaurant met historie), Autun (leuke plaats) en Cluny (oude Abdij).

Wij reserveerden er 2 nachten in een chambre d'hôte bij het plaatsje Pouilly-Solutré omdat wij hier graag eens de Roche de Solutré wilden beklimmen om er van het prachtige uitzicht te genieten en er in de voetsporen van de Franse president Mitterand te treden. Ook bezochten wij hier vandaan de stad Lyon, die voor ons een totale verrassing was.

Vervolgens reisden wij binnendoor richting de Mont Ventoux die wij ooit eerder bezochten maar door een wedstrijd op de berg, niet tot de top konden bezoeken.

In de buurt van Vaison-la-Romaine brachten wij ook enkele dagen door in een chambre d'hôte en bezochten de prachtige plaatsen Orange, Carpentras en Vaison-de-la-Romaine. Een gebied waar je prima wijnen kunt proeven maar ook heerlijk kunt wandelen en fietsen. Na 3 dagen vertrokken we dwars door de Provençe naar Menton, het schattige stadje tussen Monaco en de Italiaanse grens. Een machtige rit die ons over de Mont-Ventoux bracht waar wij uiteraard even stillstonden bij het monument van de op deze berg overleden wielrenner Tommy Simpson.

In Menton verbleven wij 1 nacht in een hotel, net buiten het centrum. De indruk dat het hier heel duur is valt best mee. Wij hadden een hotelkamer voor slechts 58 euro, weliswaar zonder ontbijt, maar dat nuttigden we op zaterdagmorgen in het supergezellige centrum.

Menton is een heerlijke plaats om een paar dagen te blijven. Wij hadden alleen de zaterdagochtend beschikbaar, maar die hebben we dan ook 300% benut om deze zalige plaats te ontdekken. Een prachtige boulevard langs de Middellandse Zee, gezellige havens, en een oude binnenstad om je vingers bij af te likken. Klim via de smalle straatjes en trappen naar het kerkhof en de kerk en je wordt beloond met een fantastisch uitzicht

Bekijk de videopodcast boordevol tips over de Route des Grandes Alpes

In deze videopodcast legt Ruud Couwenhoven je uit wat je met de Route des Grandes Alpes allemaal kunt meemaken. Meer info

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.