Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Stadswandeling

Le-Puy-en-Velay  Rue des TablesDe dag dat wij in Le-Puy-en-Velay waren was het de 21e juni. Het begin van de zomer wordt al sinds enkele jaren in heel Frankrijk gevierd met het Fête de la Musique. Overal worden dan optredens en muziekfeesten georganiseerd. Tot in het kleinste dorp worden initiatieven ontplooid.

In Le-Puy-en-Velay was dit niet anders. In het gezellige centrum werd overal druk gewerk om de podia voor de avond in orde te maken. Dat beloofde wat!

Maar eerst wilden wij wat van de stad zien en daarvoor hadden we bij het Office du Tourisme aan de Place du Breuil een plattegrond gehaald. Vraag ook even naar een stadswandeling.

Deze stad heeft een diepe religieuze achtergrond en is een van de oudste bedevaartplaatsen van Frankrijk. Jaarlijks wordt de Heilige Binnenstad door 10 duizenden pelgrims bezocht.

Geinteresseerd door deze historie willen wij dit ook wel eens zien en maken een wandeling door het oude centrum.

Aan Place du Breuil liggen het theate, de préfecture en het paleis van justitie. Het ligt pal tegen het oude historische centrum. Als je achter het theater de Boulevard Mal Fayolle oversteekt en de Rue Crozatier in loopt ga dan de eerste links en loop dan naar de Place du Martouret. Op dit plein vonden vroeger de terechtstellingen plaats. Aan de overkant ligt het Hotel de Ville.

Heilige stad

Als je het stadhuis links laat liggen dan kom je rechts op de Place du Clauzel. Vroeger was het besloten pleintje een kerkhof. We gaan links de Rue Courriere in. Er liggen in het centrum prachtige oude panden. Het straatje komt uit op de Place du Plot. Er staat een prachting fontein en vroeger stond er een schandpaal. Nu wordt er op zaterdag een gezellige markt gehouden.

kloostergangWe kijken op ons gemak rond en gaan rechts de Rue Chènebouterie in. Deze straat is elk jaar op 14 augustus het begin punt van een eeuwenoude bedevaartsprocessie die 's avonds met fakkels wordt gehouden. Via de brede Rue Raphaèl wandelen we naar de Place des Tables. Als je rechts de Rue des Tables in loopt zie je in de verte de Cathédrale de Notre-Dame.

Vroeger stonden hier kooplui die op tafels hun snuisterijen aan de vele pelgrims verkochten. Als je de straat uitloopt en de 134 treden hebt beklommen sta je voor de ingang van de Cathédrale.

Een prachtig gebouw dat inmiddels in de loop der jaren door miljoenen pelgrims moet zijn bezocht. Het is op een rots gebouwd en dat kun je binnen in de vloer nog zien. Door de toevloed aan pelgrims in de middeleeuwen moest de kerk een aantal keren verbouwd worden.

Er naast ligt ook een oud klooster waarvan kenners beweren dat het een van de mooiste van Europa is met een prachtige kloostergang. Het loont de moeite om zowel de Cathédrale en het klooster te bezoeken. Als je daarna vanuit de Cathédraal gezien rechtsaf gaat kom je op de Place du For. Hier ligt het bisschoppelijk paleis en je hebt er een mooi uitzicht over de oude stad.

Vanaf dit plein lopen we naar de Rue Cardinal de Polignac en gaan hier rechtsaf. Hier liggen prachtige oude panden. Het moet in de middeleeuwen een rijke buurt zijn geweest. Aan het eind gaan we linksaf de Rue Meymard in en komen uiteindelijk weer bij het begin uit .

Klimmen

Op deze manier hebben we het meeste van de oude heilige binnenstad gezien. Maar er is nog veel meer en daarvoor moet je gewoonweg een paar dagen in Le-Puy-en-Velay blijven. We zullen dat ooit nog eens doen. Wat zullen we graag nog eens de klim maken via de 268 in de rots uitgehakte treden van de Chapelle Saint-Michel-d'Aiguilhe. Deze kapel ligt op een 80 meter hoge basaltrots. Vanaf de rots schijn je een fenomenaal uitzicht te hebben.

Er is nog een rots die hoog boven de stad uittorent. Bovenop staat het imposante rode beeld van Notre-Dame-de-France. Het beeld is gegoten uit het ijzer van ca 210 kanonnen die ooit door de Franssen in Sebastopol werden buitgemaakt.

We slenteren nog door wat straatjes en wandelen terug naar ons hotel Bristol. Daar frissen we ons wat op en vragen aan de vriendelijk eigenaar waar we 's avonds lekker konden gaan eten. Omdat het fête-de-la-musique was kon het wel eens druk zijn in de lokale eethuizen. In ons beste frans vroegen we waar een kans hadden om een tafel te bemachtigen.

Hij bood aan om ergens te reserveren en vroeg wat onze wensen waren. Nou goed, betaalbaar, gezellig en je moest er lokale gerechten kunnen eten. Hij belde met een restaurant en gaf ons aan dat we rond 20:30 een tafel voor 2 hadden bij restaurant Lapierre.

Restaurant

Het is natuurlijk een gok op deze manier iets te reserveren maar ... wie niet waagt die niet wint. Rond 19:00 uur gaan we opnieuw de stad in. Het is in het oude centrum oergezellig. Op alle pleintjes wordt muziek gemaakt. Groepen, solisten, complete koren je de rekeningkunt het zo gek niet bedenken of het was er. Ook alle soorten tussen pop- en klassieke muzien, dus voor elk wat wils.

We zorgen dat we op tijd richting het restaurant wandelen en om 20:30uur komen we in de Rue des Capucins bij restaurant Lapierre aan. Het is een klein restaurantje en zag er best leuk uit.

De kaart zag er ook niet slecht uit en de prijzen vielen mee. Zoals gebruikelijk was er keuze uit 3 menu's en á la Carte. We doen de deur open en komen in een kleine ruimte met een 8-tal tafels. Waarvan er 1 voor ons was gereserveerd.

We bestellen een 4 gangen-menu en een goede fles wijn. Een van de gerechten is heerlijk klaargemaakt met lentilles  vertes du Puy. Dit zijn kleine groene erwten die je hier overal tegenkomt. Eten in Le-Puy en geen lentilles proeven beschouwt men hier als een doodzonde! Wij hebben er geen spijt van en ruim 2,5 uur later staan we buiten met een heerlijke ervaring rijker. Het eten was prima en de schade viel mee. Ca 65 euro inclusief wijn en koffie.

Buiten wordt nog steeds muziek gemaakt en we lopen via de gezellig binnenstad terug naar ons hotel.

vorige pagina

Zie ook:

Le-Puy-en-Velay de officlële site van de stad Le-Puy-en-Velay met veel informatie
office du tourisme de mooie site van het office du tourisme

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.