Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Met de auto naar Frankrijk? Hier vind je handige tips! Lees meer....

Hotels langs de autoroute in Frankrijk

Hotels langs de autoroute.

Meer info
autorondreizen Frankrijk

Wil jij ook wel eens een autorondreis in Frankrijk maken? Lees onze insidertps over autorondreizen in Frankrijk.

Aanbiedingen & Tips

Autovakanties Frankrijk

Tips & aanbiedingen autovakanties

Meer info

Tips om met de auto naar Frankrijk te gaan

Op onze website lees je veel over Frankrijk Binnendoor ons unieke concept om Frankrijk op een andere manier te ontdekken en lekker relaxed reizen over de rustige binnenwegen. Het is dé manier om Frankrijk te ontdekken.

Maar autorijden in Frankrijk is ook over de Autoroute comfortabel èn snel. Frankrijk kent een uitstekend netwerk van snelwegen die grotendeels als tolweg beschikbaar zijn. Afhankelijk van je vakantie kun je dus kiezen om je snel te verplaatsen van A naar B of om te genieten met een rustige rit door het Franse landschap.

In dit artikel staan onze tips om zelf met de auto naar Frankrijk te rijden. Lees vooral verder en ontdekbijvoorbeeld hoe je rekeningblokkades na het tanken en problemen met pech kunt voorkomen. Je kunt ook via een handige kaart met de belangrijkste autoroutes met 1 klik een hotel voor een overnachting onderweg vinden!

Hotel voor overnachting bij de Autoroute en de Franse tolwegen

Elk geel bedje heeft een link naar hotels en chambres-d'hôte in de omgeving.

Vooral als je naar Zuid-Frankrijk of Spanje via de autoroute rijdt is het verstandig om onderweg een hotel voor een overnachting te boeken.

Je reist veel relaxter en komt uitgerust op je vakantieadres aan. Maar waar vind je een goed hotel voor een overnachting onderweg? Zijn er hotels met een familiekamer of wil je eens in een chambres d'hôte niet ver van de autoroute overnachten?

Wij hebben een handige kaart gemaakt met de belangrijkste tolwegen zoals:

klik hier voor een grote kaart

Handige luistertips van FrankrijkBinnendoor onLine

FrankrijkBinnendoor onLine is het Podcastkanaal van Ruud Couwenhoven. Naast zijn tips over Frankrijk en Parijs vertelt hij je persoonlijk elke dinsdag hanidge en leuke tips. Ook over de Route du Soleil heeft heeft hij een unieke luistertip opgenomen.

Deze podcast over de Route du Soleil kun je nu luisteren door deze hieronder te starten:

Meer Podcasts kun je vinden op FrankrijkBinnendoor onLine en in iTunes (voor je iPhone, iPad, Mac of Macbook). Als je je aboneert in iTunes kun je meteen nieuwe podcasts via een bericht luisteren!

Tolwegen en Autoroute in Frankrijk

Met de auto naar Frankrijk

In Frankrijk ligt een uitgebreid netwerk met goed onderhouden tolwegen.

Rijden over de Autoroute is in de meeste gevallen snel en comfortabel. De maximale snelheid is 130 km per uur. Als het regent mag je maximaal 110 km per uur.

De bekendste Autoroute in Frankrijk is de Route du Soleil

De tol werkt eenvoudig. Als je een tolzone nadert zie je een groot bord langs de weg met het woord Péage.

Dit staat meestal 2 kilometer voor de tolpoorten. Als je bij de tolpoorten komt stuur je de auto of motor naar een poort waar een groene pijl boven. Je hoeft dan nog niet te betalen.

Rij met aangepaste snelheid naar de gekozen poort. Zorg dat je zo dicht mogelijk naast de automaat komt en je makkelijk uit het raam het ticket kunt pakken. De slagboom gaat dan vanzelf open en je kunt verder rijden.

Tolwegen in Frankrijk

Betalen op de tolweg gaat al net zo makkelijk.

Ons advies is om een creditcard te gebruiken. Stuur je auto naar een siganlering met creditcard. Stop de tolkaart in de automaat en vervolgens de creditcard (meestal in dezelfde gleuf, soms in een aparte). Je hoeft geen code in te tikken.

De kaart komt er vanzelf weer uit en je kunt verder. Wil je een reçu? druk dan op de aparte knop. De slagboom gaat open en je kunt verder.

Contant betalen? Dat kan vooral bij kleinere tolstations als je de snelweg afgaat steeds minder. Bij de tolpoorten op de autoroute zonder creditcard kun je contant betalen (dit wordt steeds minder!)

Om problemen en vooral wachttijden te voorkomen is het gebruik van een creditcard het handigst. Vooral als het druk is ben je veel sneller door de tolpoort.

Je kunt tegenwoordig ook online of bij de ANWB een tolbadge kopen voor de automatische tolpoorten met de oranje T. Naast de gebruikelijke tolkosten betaal je eenmalig € 10 tot € 20 euro plus voor elke maand dat je gebruik maakt van het systeem € 1,60.

Met de badge kun je met 30 kilometer per uur door de Tolpoorten met de oranje T rijden en hoef je dus niet meer te stoppen. De kosten worden automatisch van je rekening afgeschreven.

Actuele toltarieven en routes vind je altijd op: autoroutes.fr

Maximale snelheid binnenwegen naar 80 km p/uur!

80 km per uur

Op 1 juli 2017 wordt in Frankrijk de maximale snelheid op tweebaanswegen buiten de bebouwde kom verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur als er geen afscheiding is tussen de twee rijbanen.

Snelheid is de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen in Frankrijk (31%). Het wegennet waarop dodelijke ongevallen het meest voorkomen, is dat van tweerichtingswegen zonder centrale afscheider (55% van verkeersdoden). Vanaf 1 juli 2018 zal de maximaal toegestane snelheid worden verlaagd van 90 tot 80 kmper uur op de wegen waar de meeste dodelijke ongevallen plaatsvinden.

Je zult er dus op moeten letten dat je op de Franse binnenwegen niet meer overal maximaal negentig mag rijden na 1 juli 2018.

Is dat erg? Wij vinden van niet omdat je met een lagere snelheid van 10 km per uur het volgende bereikt:

Meer informatie over dit onderwerp vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (alleen in het Frans)

Hotels langs de autoroute in Frankrijk

Pharos Reizen van ANWB heeft bijzondere autovakanties en rondreizen in Frankrijk

Meer info
autorondreizen Frankrijk

TUI heeft een aantal bijzondere rondreizen in Frankrijk die je ook heel goed kunt combineren met een wijnvakantie.

Aanbiedingen »

Autovakanties Frankrijk

Travelbird heeft autovakanties of een weekendje Frankrijk met flinke kortingen!

Meer info

Frankrijk kent geen Wegenwacht

Autopech in FrankrijkIn Frankrijk is er geen Wegenwacht of pechhulpdienst zoals wij die van de ANWB gewend zijn.

Als je op de autoroute pech krijgt, bijvoorbeeld een lekke band, mag je die niet op de vluchtstrook zelf vervangen. Je moet gebruik maken van de alarmpalen om pechhulp te vragen.

Een sleepdienst komt je vervolgens ophalen en brengt je naar de dichtstbijzijnde garage om het probleem te verhelpen.

In het kader van de veiligheid mogen er langs de tolweg geen reparaties worden uitgevoerd!

ANWB Wegenwacht® in Frankrijk

De ANWB Wegenwacht is in Frankrijk een echte aanrader!

Kom je met pech te staan dan bel je de ANWB alarmcentrale op dit nummer: +31 70 314 14 14 (Tip: zet het nummer in je mobiele telefoon èn in die van je partner of een reisgenoot).

De ANWB schakelt dan de lokale pechhulp in. Je hoeft dan niet in het Frans duidelijk te maken wat je probleem is. Vervolgens wordt een sleepdienst ingeschakeld die je komt helpen.

Aanrader! Sluit een ANWB Wegenwacht Europa af.

Je bent dan op je reis naar en in Frankrijk verzekerd van een aantal belangrijk zaken zoals:

Weetje: jaarlijks helpt de ANWB bijna 1 miljoen leden met autopech. Ook in het buitenland!

MEER INFO...

ANWB Wegenwacht in Frankrijk

© foto ANWB Wegenwacht

Tanken in Frankrijk en blokkade op rekening.

Brandstof voor de auto of motor is in Frankrijk voordeliger dan in Nederland.

Maar hoeveel? Dat is sterk afhankelijk van de plaats waar je gaat tanken. Net als in Nederland is de benzine langs de snelweg het duurst. Als je van de snelweg afgaat kun je vaak 20 tot 30 cent goedkoper tanken.

Vooral de tankstations bij de grote supermarkten (Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerq, Super U) zijn het voordeligst. Je vindt er steeds vaker onbemande tankstations waar je ook met je Nederlandse betaalpas kunt betalen (zie hierna)

Benzine tanken in Frankrijk

In Frankrijk heb je deze brandstoffen:

Let op! je mag in Frankrijk maximaal 10 liter brandstof in een extra tank/jerrycan meenemen. In België en Luxemburg is dit echter niet toegestaan.

Wil je benzine besparen en zuinig rijden? Zorg er dan voor dat je autobanden in orde zijn en deze de juiste spanning hebben. Op de website van Tirendo vind je onder tips handige informatie over bandenspanning en autobanden.

Help! Mijn rekening is geblokkeerd na het tanken in Frankrijk

Betalen met een betaalpas bij een Frans tankstation roept soms vragen op.

Je kunt gewoon pinnen zoals in Nederland maar als je goed oplet zul je in het scherm zien dat je tot € 100 of € 150 kunt tanken. Dit bedrag wordt op je bankrekening geblokkeerd tot het geld van je Nederlandse bank is ontvangen. Ook als je maar voor € 50 euro hebt getankt! Houdt hier dus rekening mee.

Vraag of neem altijd een bonnetje! Het geblokkeerde bedrag wordt na een paar dagen weer vrijgegeven. Je hebt dus niet € 100 of € 150 betaald. Als het goed is staat bij de omschrijving op je bankrekening de tekst "reservering".

Onze tip: tank in Frankrijk in één tankbeurt zoveel mogelijk.

Als je bijvoorbeeld 3 x € 35 euro tankt in een paar dagen dan wordt er maximaal € 450 gereserveerd en dus geblokkeerd. Daar kun je niet over beschikken. Meestal duurt het een paar dagen maar wij hebben ook wel eens een reservering van een week gehad.

Kun je deze blokkades vermijden? Het antwoord is simpel ja! Hoe? gebruik een creditcard voor het tanken!

Alcoholtesters Frankrijk

Blaastesten en alcoholtesters FrankrijkIn Frankrijk zijn alcoholtesters verplicht in de auto. Alleen de wet is wat schimmig dus is besloten dat je niet wordt beboet als je ze niet hebt.

Wettelijk ben je wel verplicht altijd één alcoholtester te hebben. Gebruik je er één dan moet je dus een reserve hebben.

Op de testers moeten deze codes staan van het Franse NF keurmerk: NF X20 702 of NF X20 704. Alleen deze testers zijn officieel erkend!

Voorkom discussie en bestel ze online. Ze kosten bijna niets.

Bij 0,5 promille alcohol in je bloed ben je in overtreding. Heb je je rijbewijs korter dan 3 jaar? Dan is 0,2 promille het maximum.

Navigatiesysteem Frankrijk

In Frankrijk is het verboden om apparatuur in bezit te hebben die waarschuwt voor flitspalen.

Op alle apparaten met GPS of radardetectie moet deze functie compleet verwijderd worden (het uitschakelen is onvoldoende). De boete kan € 1500 bedragen.

Denk er aan dat dit ook geld voor laptops, tablets en smartphones die je bij je hebt en waar navigatiesystemen op staan (lees er meer over op frankrijkbinnendoor.nl)

Heb je nog geen goed navigatiesysteem of wil je het vervangen? Klik hier.

Veilgheidsvest

Als je in Frankrijk met pech langs de weg staat is de bestuurder van de auto verplicht om een veiligheidsvest te dragen. Ze nemen nauwelijks plaats in dus voor de passagiers kun je er ook een paar in de auto leggen.

Brildrager?

Draag je een bril of lenzen? In Frankrijk is het dan verplicht om een reservebril in de auto te hebben.

Oortelefoontjes in het verkeer uit den boze!

Heb je als bestuurder regelmatig oortelefoontjes van je smartphone in je oren tijdens het rijden? Het is in Frankrijk verboden sinds 1-6-2015 verboden. Als je gesnapt wordt volgt een boete van € 135. Bluetooth headsets en koptelefoons zijn ook verboden. Het gaat daarbij niet alleen om telefoongesprekken maar ook voor het luisteren van muziek of radio. Deze maatregel is ook van toepassing op motorrijders en andere rijdende verkeersdeelnemers (dus ook op de fiets mag je geen oordopjes in om muziek te luisteren!).

Mobiel bellen in het verkeer

Als bestuurder van een voertuig, motor, bromfiets, scooter of fiets mag je tijden het rijden geen mobiele telefoon vasthouden. Dit is dus meer dan bellen. Fiets je met een telefoon in je hand dan ben je dus in principe al strafbaar. De bestuurder mag binnen zijn gezichtsveld ook geen scherm zoals een videospel, tablet, of dvd speler hebben. In principe zou dus de medepassagier op de voorstoel niet op een tablet mogen kijken als dit in het gezichtsveld van de bestuurder is.

ECO vignetten voor de auto: Crit’AIR

milieusticker Frankrijk

In Frankrijk is er een nieuwe milieuwet die 1 juli 2016 in werking is getreden. Het houdt in dat auto's een milieusticker, de Crit’AIR, moeten hebben.

Vanaf 1 juli 2016 is mogen bijvoorbeeld auto's van voor 1 januari 2016 niet meer de stad in binnen de Ring van de Boulevard Phériphérique (je mag er wel mee over de Blvd Phériphérique).

MIlieusticker Crit'Air in Parijs en andere steden

vanaf 1-1-2017 is het in Parijs niet meer toegestaan de stad in te rijden zonde Crit’AIR milieustikker. Vanaf 1 mei 2017 is de Milieusticker ook verplicht voor buitenlandse voertuigen.

Er zijn geen uitzonderingen voor particulieren. Op één na. Als je een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart hebt die duidelijk zichtbaar in de auto ligt.

Crit'AIR sticker online bestellen

De Crit’AIR geldt voor alle motorvoertuigen en dus ook voor motoren, quads, scooters campers en vrachtwagens. Voor buitenlanders is is de sticker nog niet online te bestellen.

Wij raden aan om rechtstreeks op de originele site de sticker te bestellen omdat deze dan slechts een paar euro kost. Er zijn ook commerciële partijen waar de stickker wordt aangeboden maar dan betaal € 19,85. Online bestellen is pas zinvol als dit officieel door de Franse authoriteiten is vrijgegeven. Je leest het dan ook meteen hier.

De sticker kan te zijnertijd besteld worden via certificat-air.gouv.fr. De kosten zijn een paar euro en de portokosten komen daar nog bij. Als je de bevestiging afdrukt dan is deze geldig als bewijs als je de sticker nog niet hebt ontvangen voor je vertrekt.

De sticker is nu al van toepassing als je van de randwegen deze steden in rijdt:

Andere steden zullen snel volgen dus zorg dat je bij de registratie je kentekenbewijs bij de hand hebt. Dan kun je e.e.a snel en foutloos online zelf regelen via deze link

Er zijn 6 kleuren en categoriën:

Meer info vind je op FrankrijkBinnendoor.nl/milieusticker


Meer tips


Lezersaanbieding speciaal samengesteld voor Frankrijk Vakantieland

Autorondreis Dwars door de Elzas

autorondreis Elzas/Lotharingen

Met deze speciaal voor onze lezers samengestelde autorondreis Dwars door de Elzas verblijf je in Metz, Straatsburg en in Ingersheim vlakbij Colmar. Te boeken tot en met 24 oktober 2018.

Autorondreis bekijken »

7-Daagse fietsrondreis Kastelen Loire

fietsrondreis Kastelen Loire

Met deze unieke fietsvakantie bij de kastelen van de Loire ontdek je in 7 dagen het mooiste van het Loiredal. Inclusief bagagevervoer en verblijf in leuke hotels en overnachting in een kasteeltje. Aankomsten tot en met 14 oktober 2018.

Fietsrondreis bekijken »

Aparthotel Parijs. Korting meivakantie

Aparthotel Citadines Montmartre

Aparthotel Citadines Montmartre ligt in de gezellige wijk van Montmartre met een fantastisch dakterras. Kies uit een 2 of 4 persoons appartement en profiteer van extra korting in de meivakantie.

Aanbieding Parijs bekijken »

eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie