Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Met de auto naar Frankrijk? Hier vind je handige tips! Lees meer....

Hotels langs de autoroute in Frankrijk

Hotels langs de autoroute.

Meer info
autorondreizen Frankrijk

Wil jij ook wel eens een autorondreis in Frankrijk maken? Bekijk dan de insidertps en aanbiedingen voor een mooie rondreis.

Aanbiedingen & Tips

Autovakanties Frankrijk

Korting vakanties Frankrijk

Aanbiedingen bekijken »

Tips om met de auto naar Frankrijk te gaan

Is het voor jou, net als voor veel andere mensen ook elk jaar weer een uitdaging om met de auto naar Frankrijk te gaan? Volle snelwegen, steeds veranderende regels en andere onverwachte zaken die de vakantiepret kunnen drukken en ga je op de bonnefooi of kies je voor een reisorganisatie?

Maak je niet druk want met de informatie en tips hieronder heb je alles om goed voorbereid op vakantie naar Frankrijk te gaan. Een autovakantie in Frankrijk is gewoon heel leuk. Niet voor niets is Frankrijk al vele jaren erg populair bij Nederlandse en Belgische vakantiegangers.

Autorijden in Frankrijk gaat over de Autoroutes comfortabel èn snel. Frankrijk kent een uitstekend netwerk van snelwegen die grotendeels als tolweg beschikbaar zijn. Afhankelijk van je vakantie kun je dus kiezen om je snel te verplaatsen van A naar B of juist om te genieten met een rit over rustige binnenwegen door het mooie Franse landschap.

In dit artikel staan veel tips om zelf met de auto naar Frankrijk te gaan. Lees dus vooral verder en ontdek bijvoorbeeld hoe je rekeningblokkades na het tanken en problemen met pech kunt voorkomen. Je kunt ook via een handige kaart met de belangrijkste autoroutes met 1 klik een hotel voor een overnachting onderweg vinden! Ook de laatste informatie over regels veel voorkomende problemen met de auto in Frankrijk worden nader verklaard.

Aanbiedingen vakantie Frankrijk

Goede reisaanbieders voor een autovakantie naar Frankrijk

Kies voor een autovakantie naar Frankrijk en laat een reisorganisatie je complete vakantie regelen. Een goede reisaanbieder zorgt er voor dat alles perfect is geregeld zodat je zorgeloos op reis kunt.Dit is onze top 5:

Hotel voor overnachting bij de Autoroute en de Franse tolwegen

Elk geel bedje heeft een link naar hotels en chambres-d'hôte in de omgeving.

Vooral als je naar Zuid-Frankrijk of Spanje via de autoroute rijdt is het verstandig om onderweg een hotel voor een overnachting te boeken.

Je reist veel relaxter en komt uitgerust op je vakantieadres aan. Maar waar vind je een goed hotel voor een overnachting onderweg? Zijn er hotels met een familiekamer of wil je eens in een chambres d'hôte niet ver van de autoroute overnachten?

Wij hebben een handige kaart gemaakt met de belangrijkste tolwegen zoals:

klik hier voor een grote kaart

Handige luistertips van FrankrijkBinnendoor onLine

FrankrijkBinnendoor onLine is het Podcastkanaal van Ruud Couwenhoven. Naast zijn tips over Frankrijk en Parijs vertelt hij je persoonlijk elke dinsdag hanidge en leuke tips. Ook over de Route du Soleil heeft heeft hij een unieke luistertip opgenomen.

Deze podcast over de Route du Soleil kun je nu luisteren door deze hieronder te starten:

Meer Podcasts kun je vinden op FrankrijkBinnendoor onLine en in iTunes (voor je iPhone, iPad, Mac of Macbook). Als je je aboneert in iTunes kun je meteen nieuwe podcasts via een bericht luisteren!

Tolwegen en Autoroute in Frankrijk

Met de auto naar Frankrijk

In Frankrijk ligt een uitgebreid netwerk met goed onderhouden tolwegen. Rijden over de Autoroute is in de meeste gevallen snel en comfortabel. De maximale snelheid is 130 km per uur. Als het regent mag je maximaal 110 km per uur.

De bekendste Autoroute in Frankrijk is de Route du Soleil

De tol werkt eenvoudig. Als je een tolzone nadert zie je een groot bord langs de weg met het woord Péage. Dit staat meestal 2 kilometer voor de tolpoorten. Als je bij de tolpoorten komt stuur je de auto of motor naar een poort waar een groene pijl boven. Je hoeft dan nog niet te betalen.

Rij met aangepaste snelheid naar de gekozen poort. Zorg dat je zo dicht mogelijk naast de automaat komt en je makkelijk uit het raam het ticket kunt pakken. De slagboom gaat vanzelf open zodra je het tolticket uit de automaat hebt gehaald en je kunt je route vervolgen.

Tolwegen in Frankrijk

Betalen op de tolweg gaat al net zo makkelijk.

Ons advies is om een creditcard te gebruiken. Stuur je auto naar een signalering met creditcard. Stop eerst de tolkaart in de automaat en daarna in dezelfde gleuf de creditcard (soms moet de creditcard in een aparte gleuf). Je hoeft geen code in te tikken. De kaart komt er vanzelf weer uit en je kunt verder. Wil je een reçu? Druk dan op de aparte knop. De slagboom gaat open en je kunt verder.

Contant betalen? Dat kan vooral bij kleinere tolstations als je de snelweg afgaat steeds minder. Bij de tolpoorten op de autoroute zonder het creditcard logo kun je contant betalen. Dit wordt wel steeds minder en de rijen zijn er altijd het langst. Om problemen en wachttijden te voorkomen is het gebruik van een creditcard het handigst en absoluut aan te raden. Vooral als het druk is ben je veel sneller door de tolpoort.

Je kunt tegenwoordig ook online of bij de ANWB een tolbadge kopen voor de automatische tolpoorten met de oranje T. Naast de gebruikelijke tolkosten betaal je éénmalig € 10 tot € 20 euro plus voor elke maand dat je gebruik maakt van het systeem € 1,60. Ga je alleen voor de vakantie naar Frankrijk dan is dit systeem niet aan te raden en te duur. Tenzij je wilt profiteren van de snellere doorgang.

Met de badge kun je met 30 kilometer per uur door de Tolpoorten met de oranje T rijden en hoef je dus niet meer te stoppen. De kosten worden automatisch van je rekening afgeschreven. De wachtrijen bij de tolpoort met een oranje T is altijd het kortst (en meestal kun je zo doorrijden).

Actuele toltarieven en routes vind je altijd op: autoroutes.fr

Maximale snelheid binnenwegen naar 80 km p/uur!

80 km per uur

Op 1 juli 2018 werd in Frankrijk de maximale snelheid op tweebaanswegen buiten de bebouwde kom verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur als er geen afscheiding is tussen de twee rijbanen.

Snelheid is de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen in Frankrijk (31%). Het wegennet waarop dodelijke ongevallen het meest voorkomen, is dat van tweerichtingswegen zonder centrale afscheider (55% van verkeersdoden). Vanaf 1 juli 2018 zal de maximaal toegestane snelheid worden verlaagd van 90 tot 80 kmper uur op de wegen waar de meeste dodelijke ongevallen plaatsvinden.

Je zult er dus op moeten letten dat je op de Franse binnenwegen niet meer overal maximaal negentig mag rijden na 1 juli 2018. Het wordt op z'n Frans gezegd nog wat verwarrender want Franse departementen mogen nu zelf bepalen waar 80 of 90 wordt gereden. Let dus vooral goed op de borden. Vertrouw ook niet op je navigatiesysteem want als dit niet van een actuele update is voorzien kun je de fout in gaan als je de snelheid van je navigatiesysteem aanhoudt. Let dus vooral goed op de borden langs de weg.

Is dat erg? Wij vinden van niet omdat je met een lagere snelheid van 10 km per uur het volgende bereikt:

Meer informatie over dit onderwerp vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (alleen in het Frans)

Hotels langs de autoroute in Frankrijk

Pharos Reizen van ANWB heeft bijzondere autovakanties en rondreizen in Frankrijk

Meer info
autorondreizen Frankrijk

TUI heeft een aantal bijzondere rondreizen in Frankrijk die je ook heel goed kunt combineren met een wijnvakantie.

Aanbiedingen »

Autovakanties Frankrijk

KRAS heeft aantrekkelijk rondreizen in Frankrijk met de eigen auto maar ook met busexcursies.

Bekijk de aanbiedingen »

Frankrijk kent geen Wegenwacht

Autopech in FrankrijkIn Frankrijk is er geen Wegenwacht of pechhulpdienst zoals wij die van de ANWB gewend zijn.

Als je op de autoroute pech krijgt, bijvoorbeeld een lekke band, mag je die niet op de vluchtstrook zelf vervangen. Je moet gebruik maken van de alarmpalen om pechhulp te vragen.

Een sleepdienst komt je vervolgens ophalen en brengt je naar de dichtstbijzijnde garage om het probleem te verhelpen.

In het kader van de veiligheid mogen er langs de tolweg geen reparaties worden uitgevoerd!

ANWB Wegenwacht® in Frankrijk

De ANWB Wegenwacht is in Frankrijk een echte aanrader!

Kom je met pech te staan dan bel je de ANWB alarmcentrale op dit nummer: +31 70 314 14 14 (Tip: zet het nummer in je mobiele telefoon èn in die van je partner of een reisgenoot).

De ANWB schakelt dan de lokale pechhulp in. Je hoeft dan niet in het Frans duidelijk te maken wat je probleem is. Vervolgens wordt een sleepdienst ingeschakeld die je komt helpen.

Aanrader! Sluit een ANWB Wegenwacht Europa af.

Je bent dan op je reis naar en in Frankrijk verzekerd van een aantal belangrijk zaken zoals:

Weetje: jaarlijks helpt de ANWB bijna 1 miljoen leden met autopech. Ook in het buitenland!

MEER INFO...

ANWB Wegenwacht in Frankrijk

© foto ANWB Wegenwacht

Tanken in Frankrijk en blokkade op rekening.

Brandstof voor de auto of motor is in Frankrijk voordeliger dan in Nederland.

Maar hoeveel? Dat is sterk afhankelijk van de plaats waar je gaat tanken. Net als in Nederland is de benzine langs de snelweg het duurst. Als je van de snelweg afgaat kun je vaak 20 tot 30 cent goedkoper tanken.

Vooral de tankstations bij de grote supermarkten (Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerq, Super U) zijn het voordeligst. Je vindt er steeds vaker onbemande tankstations waar je ook met je Nederlandse betaalpas kunt betalen (zie hierna)

Benzine tanken in Frankrijk

In Frankrijk heb je deze brandstoffen:

Let op! je mag in Frankrijk maximaal 10 liter brandstof in een extra tank/jerrycan meenemen. In België en Luxemburg is dit echter niet toegestaan.

Wil je benzine besparen en zuinig rijden? Zorg er dan voor dat je autobanden in orde zijn en deze de juiste spanning hebben. Op de website van Tirendo vind je onder tips handige informatie over bandenspanning en autobanden.

Help! Mijn rekening is geblokkeerd na het tanken in Frankrijk

Betalen met een betaalpas bij een Frans tankstation roept soms vragen op.

Je kunt gewoon pinnen zoals in Nederland maar als je goed oplet zul je in het scherm zien dat je tot € 100 of € 150 kunt tanken. Dit bedrag wordt op je bankrekening geblokkeerd tot het geld van je Nederlandse bank is ontvangen. Ook als je maar voor € 50 euro hebt getankt! Houdt hier dus rekening mee.

Vraag of neem altijd een bonnetje! Het geblokkeerde bedrag wordt na een paar dagen weer vrijgegeven. Je hebt dus niet € 100 of € 150 betaald. Als het goed is staat bij de omschrijving op je bankrekening de tekst "reservering".

Onze tip: tank in Frankrijk in één tankbeurt zoveel mogelijk.

Als je bijvoorbeeld 3 x € 35 euro tankt in een paar dagen dan wordt er maximaal € 450 gereserveerd en dus geblokkeerd. Daar kun je niet over beschikken. Meestal duurt het een paar dagen maar wij hebben ook wel eens een reservering van een week gehad.

Kun je deze blokkades vermijden? Het antwoord is simpel ja! Hoe? gebruik een creditcard voor het tanken!

Alcoholtesters Frankrijk sinds mei 2020 niet meer verplicht

Blaastesten en alcoholtesters FrankrijkIn Frankrijk waren alcoholtesters tot eind mei 2020 verplicht in de auto maar ook voor motorrijders. Alleen de wet was wat schimmig dus werd er buet beboet als je ze niet had. Ook werd er niet gecontroleerd. Per 22 mei 2020 is deze verplichting ook wettelijk afgeschaft en is een alcoholtester niet meer verplicht.

Bij 0,5 promille alcohol in je bloed ben je in overtreding. Heb je je rijbewijs korter dan 3 jaar? Dan is 0,2 promille het maximum en dat is al met 1 glas alcohol bereikt. In Frankrijk wordt nog regelmatig rond lunchtijd op alcoholgebruik in het verkeer gecontroleerd. Je kunt voor jezelf problemen voorkomen door toch testers bij je te hebben zodat je zeker weet dat je niet veel alcohol in je bloed hebt. Op de testers moeten deze codes staan van het Franse NF keurmerk: NF X20 702 of NF X20 704. Alleen deze testers zijn officieel erkend! Voorkom discussie en bestel ze online. Ze kosten bijna niets dus bestel er gelijk een paar.

Navigatiesysteem Frankrijk

In Frankrijk is het verboden om apparatuur in bezit te hebben die waarschuwt voor flitspalen. Op alle apparaten met GPS of radardetectie moet deze functie compleet verwijderd worden (het uitschakelen is onvoldoende). De boete kan € 1500 bedragen.

Denk er aan dat dit ook geld voor laptops, tablets en smartphones die je bij je hebt en waar navigatiesystemen op staan (lees er meer over op frankrijkbinnendoor.nl). Heb je nog geen goed navigatiesysteem of wil je het vervangen? Klik hier.

Boetes in Frankrijk voor snelheidsovertredingen zijn niet mals. En de marges waarop bekeurd wordt zijn vaak lager dan in Nederland. Kijk maar eens naar dit overzicht:

Veilgheidsvest

Als je in Frankrijk met pech langs de weg staat is de bestuurder van de auto verplicht om een veiligheidsvest te dragen. Ze nemen nauwelijks plaats in dus voor de passagiers kun je er ook een paar in de auto leggen. Oh ja... leg ze niet in de kofferbak want zodra je uitstapt moet je er een aan hebben.

Ga je met een motor? Dan is een veiligheidsvest ook verplicht bij pech. Als motorrijder moet je ook CE-goedgekeurde handschoenen hebben. Dit geldt ook voor de bijrijder!

Gevaren driehoek

Deze moet je in Frankrijk ook verplicht in de auto hebben. Bij pecht of een ongeval moet je de gevaren driehoek op ruime afstand van de auto plaatsen. Je moet ook de knipperlichten van de auto aanzetten. Heb je pech op de autoroute? Dan mag je de gevarenhoek niet plaatsen. Trek meteen je veiligheidsvest aan ga zo snel mogelijk achter de vangrail en bel daar de hulpdiensten. Bestuurder en inzittenden moeten dan zo snel mogelijk uitstappen aan de bestuurderskant!

Geen slippers aan achter het stuur

In Nederland is rijden met slippers aan achter het stuur niet verboden. Maar handig is het niet. Het risico dat je voeten van de pedalen afglijden is groot en ook kan een slipper achter een pedaal blijven hangen. In Nederland is het dan wel niet bij wet verboden maar als je op deze manier een ongeluk veroorzaakt kun je wel aansprakelijk worden gesteld.

In Frankrijk (en Spanje ook) is rijden met slippers achter het stuur gewoon verboden en riskeer je een boete als je wordt aangehouden of betrokken bent bij een aanrijding en je hebt slippers aan. Ons advies is om voor je eigen veiligheid en die van de inzittenden niet in gevaar te brengen en geen slippers te dragen in de auto en zeker niet in Frankrijk!

Brildrager? reservebril is verplicht in Frankrijk

Draag je een bril of lenzen? In Frankrijk is het niet verplicht om een reservebril in de auto te hebben. Maar de ANWB adviseert mensen die een bril of contactlenzen dragen en een rijbewijs hebben waar beperking code 01 op staat altijd te zorgen voor een reservebril in de auto.

Oortelefoontjes in het verkeer uit den boze!

Heb je als bestuurder regelmatig oortelefoontjes van je smartphone in je oren tijdens het rijden? Het is in Frankrijk verboden sinds 1-6-2015 verboden. Als je gesnapt wordt volgt een boete van € 135. Bluetooth headsets en koptelefoons zijn ook verboden. Het gaat daarbij niet alleen om telefoongesprekken maar ook voor het luisteren van muziek of radio. Deze maatregel is ook van toepassing op motorrijders en andere rijdende verkeersdeelnemers (dus ook op de fiets mag je geen oordopjes in om muziek te luisteren!).

Mobiel bellen in het verkeer

Als bestuurder van een voertuig, motor, bromfiets, scooter of fiets mag je tijden het rijden geen mobiele telefoon vasthouden. Dit is dus meer dan bellen. Fiets je met een telefoon in je hand dan ben je dus in principe al strafbaar. De bestuurder mag binnen zijn gezichtsveld ook geen scherm zoals een videospel, tablet, of dvd speler hebben. In principe zou dus de medepassagier op de voorstoel niet op een tablet mogen kijken als dit in het gezichtsveld van de bestuurder is. In 2018 is er zelfs een bestuurder veroordeeld tot een boete die op straat naast zijn auto stond te bellen!

Er is één uitzondering waarbij je in de auto wél mag bellen en dat is alleen als je bij pech of een ongeluk de hulpdiensten of politie wilt bellen.

ECO vignetten voor de auto: Crit’AIR

milieusticker Frankrijk

In Frankrijk is er een nieuwe milieuwet die 1 juli 2016 in werking is getreden. Het houdt in dat auto's een milieusticker, de Crit’AIR, moeten hebben.

Vanaf 1 juli 2016 is mogen bijvoorbeeld auto's van voor 1 januari 2016 niet meer de stad in binnen de Ring van de Boulevard Phériphérique (je mag er wel mee over de Blvd Phériphérique).

MIlieusticker Crit'Air in Parijs en andere steden

vanaf 1-1-2017 is het in Parijs niet meer toegestaan de stad in te rijden zonde Crit’AIR milieustikker. Vanaf 1 mei 2017 is de Milieusticker ook verplicht voor buitenlandse voertuigen.

Er zijn geen uitzonderingen voor particulieren. Op één na. Als je een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart hebt die duidelijk zichtbaar in de auto ligt.

Crit'AIR sticker online bestellen

De Crit’AIR geldt voor alle motorvoertuigen en dus ook voor motoren, quads, scooters campers en vrachtwagens. Voor buitenlanders is is de sticker nog niet online te bestellen.

Wij raden aan om rechtstreeks op de originele site de sticker te bestellen omdat deze dan slechts een paar euro kost. Er zijn ook commerciële partijen waar de stickker wordt aangeboden maar dan betaal je al gauw € 20 en meer.

De sticker kan besteld worden via certificat-air.gouv.fr. De kosten zijn maar een paar euro. Als je de bevestiging afdrukt dan is deze tijdelijk geldig als bewijs als je de sticker nog niet hebt ontvangen voor je vertrekt. Op Frankrijk Binnendoor staat een handige instructie inclusief video hoe je de Crit'Air sticker aanvraagt

De sticker is nu al van toepassing als je van de randwegen deze steden in rijdt:

Andere steden zullen snel volgen dus zorg dat je bij de registratie je kentekenbewijs bij de hand hebt. Ook worden steeds meer (natuur)gebieden toegevoegd. Zodra er een vorm van luchtverontreiniging ontstaat kunnen dan bepaalde categoriën worden uitgesloten. Dan kun je e.e.a snel en foutloos online zelf regelen via deze link. Als je een milieuzone inrijdt zonder sticker riskeer je een boete van circa € 68.

Er zijn 6 kleuren en categoriën:

Meer info vind je op FrankrijkBinnendoor.nl/milieusticker in dit handige artikel wordt eenvoudig uitgelegd hoe je de sticker voor nog geen 5 euro zelf kunt bestellen.


Meer tips

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.