Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Molens langs de Allier: Moulins

l'AllierOp de 24e dag van onze tocht door Frankrijk belandden wij in het plaatsje Moulins.

De historie van deze stad gaat terug tot het jaar 900 toen volgens documenten voor het eerst werd gesproken over een kapel die bij de "villa Molinis" lag.

Een ander, romantisch verhaal, doet de ronde van een edelman die in de Allier op jacht was en overvallen werd door de nacht. Hij vond onderdak bij een molen en werd op slag verliefd op een mooie molenaarsdochter.

De edelman vestigde zich in de buurt van de molen, er werd een kasteel gebouwd en er ontstond een dorp en uiteindelijk een stad. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar toen wij dit lazen was onze nieuwsgierigheid gewekt en wilden wij Moulins met een bezoek vereren.

Dat er vroeger veel molens in de omgeving zijn geweest staat als een paal bovenwater. Niet alleen watermolens maar ook windmolens en zelfs molens die op boten in de Allier hebben gelegen. De naam van Moulins zal dus ongetwijfeld hieraan te danken zijn geweest.

Toen wij halverwege de middag vanuit de richting Vichy, via de N9, Moulins naderden werden wij al getroffen door de prachtige omgeving. Het stuk tussen Vichy en Moulins staat ook bekend als het Parc d'Allier en is een natuurgebied waar de rivier alle kans krijgt zich te ontwikkelen.

De grillen van een grindrivier zijn hier in elk seizoen goed waarneembaar. Zand- en grindbanken ontstaan en verdwijnen. Het water staat hoog of laag en stroomt snel of langzaam. Allemaal afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die elders in de Auvergne valt.

Verkennen

Centrum MoulinsAls je in Moulins bent dan is het de moeite waard om de redelijk vlakke omgeving eens per fiets te ontdekken. Juist dan kom je heel dicht bij de rivier en de prachtige natuur. Per kano of te voet langs de oevers is natuurlijk ook een mooie manier om in contact te komen met een rivier die als grote voorbeeld dient van de Grensmaasplannen in Nederlands- en Belgisch Limburg.

Als je Moulins in rijdt kom je over de oude brug Pont Régemortes waar we rechtdoor reden naar de Place Garibaldi en het plein rechts overstaken tot we bij de Place des Halles zijn. Hier kun je rechts de Place de la Liberté op waar wij de auto parkeerden. We liepen terug naar de Place des Halles richting de overdekte markthallen. Je komt dan in de Rue Datas en die komt uit op de Place d'Allier. Dit is eigenlijk de 'slagader' van Moulins.

Deze brede allee ligt midden in het centrum en is een makkelijk uitgangspunt naar alle zaken die Moulins interessant maken. Je vindt hier terrassen en winkels en het is de makkelijkste weg naar het oude historische centrum. Als je vanuit de Rue Datas rechtsaf loopt dan loop je er eigenlijk al direct naar toe. Aan het eind van het plein ga je in het midden de Rue d'Allier in. Deze komt uit op de Rue d'Horloge en je loopt midden in het oude centrum.

Linksaf loop je naar de Place l'Hotel de Ville waar dus het stadhuis ligt, Een mooi gebouw omringd door nog meer mooie oude huizen. In de middeleeuwen was Moulins een rijke stad. Dit kwam omdat de Bourbon's de stad als hoofdstad gebruikten voor hun hertogdom.

Gevolg hiervan is dat er talloze herinneringen aan deze tijd zijn overgebleven. Leuke pleintjes en smalle straatjes. Opvallend is de toren in de Rue d'Horloge. Deze toren, Le Jacquemart, stamt uit 1455 en kreeg zijn huidige vorm in 1655 (ongeveer 60 jaar geleden nog eens gerestaureerd). Het is de blikvanger van de oude stad.

Cathédrale

Achter het Place de 'Hotel de Ville ligt ook het Office du Tourisme waar een hoop informatie en een stads- plattegrond te krijgen is. Neem de moeite om die op te halen want het is het waard.

Cathédrale MoulinsHet oude hertogelijk paleis is helaas grotendeels vervallen na een verwoestende brand in 1755. Er is nog wel een grote Donjon helemaal in takt. Deze heeft tot midden jaren 80 nog als gevangenis dienst gedaan. Deze werd recent helemaal gerenoveerd en wordt in de volksmond Le Malcoiffé genoemd.

Een van de redenen van ons bezoek aan Moulins was de Cathédrale Notre Dame. Deze bestaat eigenlijk uit 2 delen. Het oorspronkelijke uit 1468-1540 en een recenter deel dat in de 19e eeuw werd aangebouwd toen Moulins de hoofdstad van een bisdom werd.

Nu zijn wij niet zo'n erg gelovige types maar wel steeds meer geïnteresseerd geraakt in de pracht en de bouwstijlen van dit soort kerken. Over Moulins hadden we vernomen dat er prachtige gebrandschilderde ramen zouden zijn.

Dit werd na een bezoek meer dan bevestigd. Tegen het eind van de middag scheen de zon prachtig door de ramen uit de 15e en 16e eeuw.

Ook hier kunnen we aanraden om bij de ingang een "guide illustré" te pakken en wat geld in de pot te stoppen. Je zult ontdekken dat deze Notre Dame diverse schatten herbergt zoals een schitterend drieluik van Le maître de Moulins. Verder bevat de kerk een keur aan kunstschatten zoals beelden, schilderijen en een unieke zwarte madonna.

Restaurant

Na het bezoek aan de Notre Dame lopen we terug naar het oude centrum en gaan kris kras de oude straatjes door. We gaan ook nog even op zoek naar een eetgelegenheid voor de avond. Toen we vanuit de Rue de l'Ancien Palais naar de Rue de l'Horloge liepen zaten er 2 koks op een trapje een sigaret te roken. Op de hoek lag het bijbehorende restaurant l'Ancien Palais. Wij konden de verleiding niet weerstaan en reserveerden er een tafel voor 2.

Hotel in MoulinsInmiddels was het tijd om op zoek te gaan naar een hotel en wij hadden bij het Office du Tourisme een adres gekregen van een jong stel dat net buiten het centrum een nieuw hotel was begonnen.

Wij haalden de auto op en reden naar de Place Jean Moulins. Het Hôtel Moderne aan de place Jean Moulin is niet te missen. We konden de auto achter veilig parkeren en de kamers waren netjes en groot genoeg.

Na ons opgefrist te hebben wandelen we op ons gemak naar het oude centrum en komen in het pijpenlaatje van restaurant à l'Ancien Palais. We bestellen er een menu, een fles Tokay Pinot Gris en laten ons verrassen door de 2 gezond uitziende koks die we 's middags buiten zagen zitten.

Bij het hoofdgerecht zat een heerlijke groente die wij niet konden thuisbrengen dus werd er gevraagd wat dat was. Wij begrepen het antwoord echter niet omdat de groente absoluut onbekend voor ons was.

Het probleem werd opgelost, de kok werd uit de keuken gehaald en deze legde een grote "rettich" naast ons bord. Nu was het duidelijk. Er werd volop gelachen en opnieuw waren er ingrediënten te over voor een gezellige avond die ons uiteindelijk op 45 euro kwam te staan.

vorige pagina terug naar de dag dat wij naar Moulin gingen


Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.