Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips over Colmar in de Elzas

VAKANTIEHUIZENHOTELSAUTOVAKANTIES & WIJNREIZEN

Een paar dagen naar Colmar

Colmar en de Elzas: een korte vakantie of weekendje weg?

In dit artikel vertellen wij je alles over de Elzas en vooral de prachtige stad Colmar!

Het departement Bas-Rhin in de Elzas kenmerkt zich vooral door het Parc Naturel des Vosges dat in totaal 122 duizend hectare groot is en voor ruim 80 duizend hectare het grondgebied van Bas-Rhin bedekt.

Deze bosrijke omgeving is in 1989 al door de Unesco tot biosfeer reservaat uitgeroepen.

Ook het zuiden kent uitgestrekte bossen, maar heeft vooral een bergachtige omgeving. Het Parc naturel des Ballons des Vosges is maar liefst 300 duizend hectare groot en bedekt voor bijna de helft het departement Bas-Rhin.

Naast bos en bergen heeft de Elzas ook een vlakte. De Rijn loopt door het grensgebied met Duitsland en vormt een dal met daarin de zogenaamde Rieds, een gebied van bijna 200 vierkante kilometer met een vlak landschap dat over het algemeen gebruikt wordt voor het verbouwen van mais en kool.

Deze kool wordt verwerkt tot de heerlijke maar voedzame choucroute (zuurkool). Met een glaasje lekker wijn uit de Elzas een maaltijd die je in deze streek genuttigd moet hebben!

En met de wijn komen we gelijk bij de streek tussen de Rieds en de bergen want daar tref je uitgebreide wijngaarden aan die voortreffelijke witte wijnen voortbrengen, maar ook rode wijn komt uit de Elzas. Een wandeling door de wijngaarden is in elk seizoen een genot zeker als je dit combineert met een wijnproeverij bij één van de vele domeinen. Dit deel van de Elzas is ook ideaal voor een mooie wijnreis.

Wij nemen je graag mee naar hart van de streek: Colmar.

Tip: Pierre et Vacances (Center Parcs groep) heeft een paar mooie aparthotels in de Elzas.

Wil je weten waar de Elzas ligt? Kijk dan op onze kaart met regio's in Frankrijk

Unieke lezersaanbieding Autorondreis dwars door de Elzas

Lezersaanbieding FrankrijkVakantieland: autorondreis dwars door de Elzas v.a € 259 p.p

Dit is een unieke aanbieding om de Elzas en Lotharingen te ontdekken die nergens anders is te boeken en speciaal voor FrankrijkVakantieland is samengesteld.

Samen met Kras en FrankrijkBinnendoor.nl heeft FrankrijkVakantieland een speciale rondreis door de Elzas en Lotharingen samengesteld die alleen via ons bij KRAS is te boeken. Deze prachtige rondreis start in de mooie stad Metz, daarna rij je richting Straatsburg om vervolgens door mooie wijnstreken van de Elzas naar Eguisheim te rijden. Dit schilderachtige dorp ligt vlakbij het bijzondere Colmar en is een mooie uitvalsbasis om de Elzas en de Vogezen te ontdekken.

Als je deze rondreis bij KRAS boekt krijg je van ons ook nog eens € 50 retour op je bankrekening. (lees hier de voorwaarden voor deze extra actie)

Meer informatie

Colmar juweel van de regio

Ontdek Colmar

De mooie stad Colmar ligt op ca 460 km van Maastricht. Colmar is met de auto vanaf deze stad in ruim 4,5 uur te bereiken.

Een prima bestemming dus voor een weekje er tussenuit of een lekker lang weekend! Wij willen deze mooie stad en de omgeving graag aan u voorstellen omdat wij er van overtuigd zijn dat je een bezoek aan Colmar niet snel zult vergeten.

Rijke geschiedenis

Colmar is een stad met een rijke historie die begint in de 8e eeuw. Oorspronkelijk heette de stad Villa Columbra dat vervolgens Columbra en tenslotte Colmar werd. Colmar is vaak het toneel van strijd geweest. De bewoners gingen tot het uiterste om hun onafhankelijkheid te bewaren.

Een voor de stad belangrijk wapenfeit is de strijd tegen de gruwelijke baljuw Peter van Hagenbach die onder Karel de Stoute het gezag over de stad op een wrede manier voerde. Ook hij verloor uiteindelijk van de standvastige bewoners van Colmar en werd door de beul van de stad met een zwaard gedood.

Dit zwaard is nog steeds te zien in het Museum d'Unterlinden dat tegenover het Office du Tourisme ligt.

Bij het museum begint ook de stadswandeling die wij van harte kunnen aanbevelen. De beschrijving van de wandeling is voor 50 eurocent te koop bij het office du tourisme dat aan de Place des Unterlinden ligt. Met deze stadswandeling mis je werkelijk niets van deze unieke stad.

Stadswandeling

Stadswandeling en uithangborden

De winkelstraten van Colmar zijn gezellig en op een aantal plaatsen hangen nog oorspronkelijke uithangborden van Hansi de beroemde schilder van uithangborden uit de middeleeuwen.

In de Rue des Têtes hangen 3 van de mooiste borden van Colmar. Ware kunstwerken zijn het. In deze straat ligt ook het huis met de hoofden een bouwwerk met allemaal gebeeldhouwde hoofden op de gevel.

We volgen de stadswandeling verder en komen in een drukke straat met allemaal oude huizen. Sommige voorzien van prachtige schilderingen en houtsnijwerk.

Je krijgt hier bijna een stijve nek van het omhoog kijken maar het is de moeite waard. We komen uiteindelijk op de Place de la Cathédrale en gaan rechts onder het oude wachtgebouw door en komen in de Rue des Marchands.

Dit is een straat met een aantal historische en vooral oude panden. Hier ligt ook het Maison Pfister uit 1537. De hoedenmaker Pfister liet dit huis bouwen en versieren met allerlei fresco's. Op de bovenverdieping is een galerij met een houten balustrade.

Naast dit prachtige pand ligt nog een oud pand uit 1609. Op de hoek is een beeld van een koopman aangebracht. De meeste panden zijn verder voorzien van prachtig houtsnijwerk.

Als je de Rue des Marchands uitloopt en de straat over steekt kom je bij het Koifhus ofwel de oude douane.

De gebouwen links en in het midden stammen uit 1575 en het rechter deel is in 1480 gebouwd. Dit heeft boven het portaal de keizerlijke adelaar met twee koppen. Dit deel van het pand deed vroeger trouwens dienst als opslag- en bewaarplaats van alle goederen die via Colmar werden verhandeld en waar belasting over werd geheven.

De Leerlooierswijk

We lopen onder dit prachtige gebouw door en komen op een pleintje met een fontein.

Dit fontein is door Bartholdi gemaakt, een bekende inwoner van de stad die aan de Rue des Marchands heeft gewoond. Hij is de beeldhouwer die het vrijheidsbeeld heeft gemaakt dat Frankrijk ooit aan New York heeft geschonken. In Lyon staat ook indrukwekkend fontein van Bartholdi.

petite veniseRechts ligt een straat met oude panden van wel 4 tot 5 verdiepingen. Dit is de Rue des Tanneurs, de straat van de leerlooiers. In deze wijk woonden tot de 19e eeuw veel leerlooiers (tanneurs) die in het nabijgelegen riviertje de huiden wasten.

De huiden werden op de bovenste verdieping van de huizen gedroogd. Deze daken waren vaak open. De straat maakt een aparte indruk en bij sommige panden zijn de ramen mooi versierd met bloemen. Aan het eind gaan we over de brug. Aan de rechterkant liggen de oude markthallen die in de tijd van Napoleon III zijn gebouwd.

Als je over de brug bent kom je rechts op de Quai de la Poissonnerie. De huisjes zijn hier kleurrijk. Dit is de wijk Krutenau waar vroeger veel groentetelers woonden. Met platbodems vervoerden zijn hun waar naar de markthallen die vanaf het riviertje de Lauch bereikbaar waren.

De los- en kadeplaatsen van de overdekte markthallen zijn er nog steeds. De gevels van de huisjes zien er mooi uit en de vensters lijken wel schilderijen.

Verder lopend kom je in de Rue de la Poissonnerie en aan het eind kom je bij de Pont Turenne.

Dit deel van Colmar wordt Petit Venise genoemd. Het is werkelijk schilderachtig en de platbodems doen je inderdaad een beetje aan Venetië denken. Neem even de tijd om op de brug te genieten van de mooie panden die zich spiegelen in het water.

Bij de huizen zie je langs het water nog de oude middeleeuwse wasplaatsen. Wij gaan er de brug over en komen uit op de Place des Six-Montagnes-Noires.

Hier staat ook weer een fontein dat door Bartholdi is gemaakt.

Het is het Fontaine Roesselman. Hij was de burgemeester van Colmar die op dit plein in 1262 sneuvelde in zijn strijd om de stad te verdedigen tegen de bisschop van Strassbourg.

Als je hier rechtsaf de Grand Rue in loopt dan kom je bij het Koifhus en zit je weer bij het oude centrum van Colmar.

Met kerst naar de Elzas?

Wij hebben de wandeling overdag gemaakt maar je kunt dezelfde route ook uitstekend 's-avonds lopen want dan is deze prachtig verlicht. In elk geval hebben wij genoten van deze trip door de geschiedenis van Colmar.

Ons bezoek aan de stad was op maandag en toen was het (buiten het hoofdseizoen) niet echt druk.

Wij kunnen ons echter wel voorstellen dat je er in het hoogseizoen niet alleen loopt. Heb je dus de kans om buiten de drukke vakantieperiodes te gaan of buiten het weekend dan lijkt ons dit geen slecht idee.

In december is het er ook druk. Maar dan is de sfeer ongelooflijk mooi. De hele stad is dan één grote kerstkaart waar je zelf deel vanuit maakt. De kerstsfeer is trouwens in de hele Elzas te proeven als je deze streek in december bezoekt.

Colmar is in elk geval een machtige plaats waar je rustig een dag kunt doorbrengen en als je van cultuur houdt nog wel langer ook. De musea hebben ook genoeg te bieden. En naast de straatjes die in de stadswandeling staan is er nog veel meer te zien, dus slenter maar gerust door steegjes en straten om Colmar te ontdekken!

Tip: huur een vakantiehuis bij Colmar en ontdek de prachtige omgeving, de wijndorpen en meer!

Eten en drinken in Colmar

Eten en drinken is ook geen probleem. Er zijn genoeg leuke restaurants voor een uitgebreide Elzasser maaltijd die natuurlijk uit choucroute met een heerlijke wijn uit de Elzas bestaat.

En houdt je van vlees? Dan moet je eens gaan eten bij het restaurant La Petite Palette. De eigenaar is slager en er komt vlees op tafel dat uit de eigen slagerij! Maar er is meer culinair te beleven in dit deel van Frankrijk. Probeer het maar eens uit als je Colmar bezoekt!

Colmar is ook een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de beroemde wijngaarden en wijndorpen zoals Riquewihr, Beblenheim.

Een lang weekend in een hotel is zo geboekt en ook als je wat langer deze regio wilt bezoeken is er online genoeg te vinden.

Je kunt zelfs mooie rondreizen met een gids en een bus maken. Ook voor een actieve vakantie is dit deel van de Elzas heel geschikt kijk maar eens bij de tips voor een fietsvakantie.

Handig:op 7 kilometer van Colmar ligt het mooie vakantiepark Clos d'Eguisheim (aanrader)


Aanbiedingen TUI Frankrijk

Vakantie Franrijk? Tips voor de schoolvakanties

Tips zomervakantie

tips en aanbiedingen zomervakantie FrankrijkMeer info »

Tips meivakantie

Tps en aanbiedingen Meivakantie FrankrijkMeer info »

Tips herfst en nazomer

Tps en aanbiedingen Herfst en nazaomer FrankrijkMeer info »

Tips wintersport

Tps en aanbiedingen Herfst en nazaomer FrankrijkMeer info »


Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie