Tik hieronder waar je naar op zoek bent:
Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips vakantie en fietsen bij het Bassin d'Arcachon

Vakantiehuizen Campings Hotels Bassin d'Arcachon aanbiedingen reisaanbieders

Vakantie bij Arcachon

Een mooie vakantiebestemming

Een bestemming waar wij zelf regelmatig terugkeren is de omgeving van het Bassin d'Arcachon.

Deze binnenzee heeft een oppervlakte van 250 km2 en staat in een open verbinding met de Atlantische Oceaan. Dit gebied maakt deel uit van de regio Aquitaine en het departement Gironde. Als je wilt weten waar deze regio precies in Frankrijk ligt moet je even kijken op de kaart met regio's van Frankrijk.

De kustlijn ten noorden en zuiden van het Bassin wordt gevormd door duinen, zeer brede stranden en meren waar je heerlijk kunt watersporten. Het gebied is doorkruist met talloze fietspaden en bewegwijzerde routes zodat je er fantastisch kunt fietsen.

Rond het bassin liggen talloze leuke plaatsen waarvan Arcachon de grootste is. Een mondaine badplaats met een rijk verleden. Er liggen aan deze kant van de binnenzee ook leuke vissersplaatsjes zoals bijvoorbeeld Gujan-Mestras.

fietsen in GirondeBij Le Teich ligt een uniek natuurpark in de monding van het gelijknamige riviertje dat in het Bassin d'Arcachon uitkomt. Hier zitten heel veel vogels (ook zeldzame) die je via een wandelroute en kijkhutten kunt bewonderen.

Rondom het Bassin is het een en al oesterteelt je kunt er vanuit de meeste plaatsen rondvaarten maken zoals bij Andernos. Wat wij heel leuk vinden is om een fietstocht te maken en dan met de boot van Arcachon naar Cap Ferret over te steken.

Overigens is de ferry slechts een veredelde plezierboot waar op de voorplecht je fiets wordt neergelegd door de vriendelijke kapitein.

Je kunt rond het complete Bassin d'Arcachon een fietstocht over grotendeels verkeersvrije paden maken. Een prachtige fietstocht van ruim 76km maar echt super om een heel dag in touw te zijn! De oversteek staat beschreven in ons e-book over dit gebied

Zelf verblijven wij het liefst in Arès ten noorden van het Bassin d'Arcachon. Het is er minder druk dan bij Arcachon en Biganos, je zit er ook wat centraler als de kusstreek van de Gironde en de wijngaarden van de Médoc wilt verkennen. Het is in elk geval onze favorieten plek waar wij al vele fietstochten gemaakt hebben in de schaduw van de uitgestrekte dennenbossen.

De uitgestrekte stranden zijn zo groot dat zelfs als het druk is een kilometer verderop het strand voor je alleen is. De golven van de Atlantische Oceaan kunnen tot vele meters hoog reiken en vormen voor goede zwemmers maar vooral voor surfers een echte uitdaging.

In deze omgeving vindt je talloze prachtige campings en vakantieparken. Maar je kunt nu natuurlijk ook een vakantiehuis huren. Deze zijn er van eenvoudig tot zeer luxe. Een topbestemming wat dat betreft is het schiereiland van Le Cap Ferret met vele kilometers fietsplezier in een prachtige omgeving. Op de site van tourisme-gironde kun je een mooie beschrijving van het gebied en de fietsroutes downloaden.

Hieronder laten wij je kennismaken met een mooi stukje in het noorden van het Bassin d'Arcachon en geven wij je tips.

Een wandeling in een uniek natuurgebied

ArcachonBij Arès ligt een uniek natuurgebied dat door eb en vloed in het Bassin d'Arcachon is gevormd.

Bij laag water loopt het helemaal leeg en kun je tussen Arès en Claouy een oversteek maken. Wij nemen u graag mee voor een wandeling door het natuurreservaat dat hier in het Bassin d'Arcachon ligt.

Wij vertrokken in het centrum van Arès en liepen langs de weg richting Lège Cap Feret. Je passeert dan camping La Cigale en iets verder kun je links een pad het bos in dat langs een beek loopt. Deze beek blijf je volgen tot het bord van het natuurgebied tegenkomt. Daar steek je het houten bruggetje over en volgt verder het zandpad.

Op een gegeven moment kom je bij een hoge brug dat over een brede stroom water gaat. Dit is de Courant de Lège. Aan de andere kant begint het moerassige gebied dat bij hoog water onderloopt.

Er zijn wandelpaden en er is een uitgezette route richting Claouy. Het is een uniek gebied met aparte planten die in het zilte water moeten zien te overleven. Bomen zijn er niet of nauwelijks dus schaduw ook niet. Daar moet je rekening mee houden als je het gebied in gaat.

Vanaf het bruggetje kun je bij helder weer in de verte het Dune de Pilat zien schitteren in de zon. Dit is het hoogste duin van Europa en een gigantische berg zand ter hoogte van de grote plaats Arcachon aan de overkant van het bassin. Bij het bruggetje steken we over en volgen de paden. De beplanting is schaars maar de plantjes die er staan zijn wel apart en bloeien mooi.

In de verte staan zilverreigers in het water te vissen. We lopen door tot we bij een hut komen waar je de vogels ongestoord kunt bespieden. Wij zijn geen kenners maar we zien hier wel veel verschillende gevleugelde vrienden. In de lucht zweven enkele grote roofvogels, de zwarte wouw komt hier erg veel voor.

ArcachonAls we nog verder lopen wordt de grond drassig. We nemen het risico niet en gaan terug. Na het bruggetje gaan we rechtsaf het zandpad op. Links ligt water, een soort sloot. Dit zijn gegraven bassins waar vroeger oesters werden gekweekt. Nu doen ze dat elders midden in het Bassin. Je kunt ze overal kopen.

We horen gekwaak en zien een kleine eend die niet van ophouden weet. Papa en mama kwijt blijkbaar. Het beestje zwemt en kwaakt als een gek. We zien ook weer een paar zilverreigers. In de verte duikt een zwarte wouw naar zijn prooi

We volgen verder het zandpad en lopen nu langs het Bassin d'Arcachon richting de haven van Arès. Aan het eind van de middag is het hier levendig en gezellig en je kunt bij de vissershuisje de verse vis en de lekkerste oester kopen.

Wij raken er in gesprek met een oude visser die ons naar het water ziet turen waarin wij vissen zien krioelen. Hij vertelt ons dat het mul was die bij laag water hier veel voedsel vindt en dan massaal naar deze plek komt. Een fantastisch gezicht!

Het gesprek is geanimeerd en in elk geval steken wij er vanop dat bij Arcachon de temperatuur altijd aangenaam is en hij maar 2 maanden per jaar een lange broek droeg! Meer over dit gesprek en een fantastische anekdote vind je op ons weblog


e-book Zuid-West Frankrijk

22 dagen Dordogne, Gers en GirondeLe Sud-Ouest! is een uniek eBook boordevol tips waarin je ruim 3 weken wordt meegenomen naar de Dordogne, de Gers en Gironde. De mooiste vakantiegebieden van het Zuid-Westen van Frankrijk.

Je ontdekt bijzondere en verrassende plekjes zoals het Château Les Milandes waar Jospehine Baker heeft gewoond maar ook stadjes zoals Belves en het leuke Bergerac. Natuurlijk ontbreekt Sarlat ook niet. Een plaats die je gezien moet hebben!

Na de Dordogne gaat de reis naar de Gers. De glooiende en niet toeristische streek waar de Armagnac vandaan komt. Prachtig om te wandelen of te fietsen maar vooral om te genieten!

Tenslotte gaat de reis naar het Bassin d'Arcachon in de Gironde. Een een ideale omgeving voor liefhebbers van uitgestrekte stranden en perfect om te fietsen! Je leest ook over een bezoek aan de beroemde wijngaarden van de Gironde en als je durft maak je een oversteek met een boot van Cap Feret naar Arcachon.

Nu te downloaden voor € 5,99

Download nu het eBook Le Sud-Ouest!

Tips voor vakanties en accommodaties in Aquitaine


  1. Pharos Reizen van ANWB
  2. Vacanceselect
  3. TUI
  4. De Jong Intra

Bij D-reizen kun je prijzen vergelijken van veel toeroperators.

Tip! Actieve vakanties om te wandelen of te fietsen vind je bij Aktiva tours, FietsFun en SNP Natuurreizen (ANWB). Meer informatie vind je in onze Special over fietsvakanties in Frankrijk . Er zijn ook rondreizen naar Aquitaine en de Dordogne. Je leest er alles over in rondreizen in Frankrijk.

Bekijk ook onze YouTube-film over de Ville d'hiver in Arcachon

Tip: meer info over de Ville d'hiver in Arcachon

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »