Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips Côte d'Or en omgeving van Dijon

vakantiehuizen in en bij Dijon :: campings :: hotels in Dijon :: hotels in de Côte d'Or


Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne. Ontdek onze tips over de mooie stad. Lees meer...

Dijon, hotel en Route du Soleil

Dijon, leuke stop langs du Route de Soleil

Frankrijk Vakantieland heeft een leuke tip als je via de Routes du Soleil naar het warme zuiden van Frankrijk gaat.

Op ca 500 km van de Nederlandse grens ligt Dijon in de Bourgogne in het departement Côte-d'Or.

Over Dijon vind je hier tips onze eigen ervaringen in deze mooie stad. Ook leuk als je Dijon als tussenstop neemt.

In en bij Dijon vind je tal van mooie hotels. Wil je wat langer genieten van deze mooie stad en omgeving of de wijngaarden van de Côte d'Or bezoeken? Lees dan vooral deze tips.

Aanbieding hotels DijonAanbiedingen voor hotels in Dijon

Tips voor een langer verblijf in Dijon of in de Bourgogne


Tip! Actieve vakanties om te wandelen of te fietsen vind je bij Aktiva tours, Fiets Fun, Kras en SNP Natuurreizen (ANWB). Meer informatie vind je in onze Special over fietsvakanties in Frankrijk. Er zijn ook mooie rondreizen naar de Bourgogne. Je leest er alles over in rondreizen in Frankrijk.

Meer over Dijon en de historie

Dijon bezoekenPal langs de Route du Soleil zal menigeen deze historische Franse stad zijn gepasseerd op weg naar de zonnige stranden van het zuiden.

Wij zijn er ook vaak langs geweest maar de laatste jaren besluiten we toch als we in de buurt zijn om de stad in te gaan.

Parkeren is over het algemeen geen probleem, er zijn een aantal grote parkeergarages vlak bij het oude stadscentrum.

Dijon is een stad die verschillende tijdperken heeft meegemaakt. Die historie is niet volledig beschreven maar in elk geval gaat deze terug tot de 3e eeuw waarin het Divio heette in het Gallo Romeinse tijdperk.

Dijon is ideaal voor een tussenstop en heeft alles te bieden, zelfs als je er alleen maar bent voor een hotelovernachting

In het begin van de middeleeuwen was de stad vooral het toneel van verwoestingen en plunderingen.

In 1015 valt Dijon in handen van Robert de Vrome die van Dijon de hoofdstad van een hertogdom maakt. De geboorte van La ville Ducale was een feit en een belangrijke stap naar een glorieuze toekomst was gelegd.

In 1137 wordt de stad echter het slachtoffer van een verwoestende brand. De stad herrees letterlijk uit haar as en verlegde haar grenzen met een nieuwe wal inclusief omliggende plaatsjes en kloostergemeenschappen. Deze vormen nu feitelijk het hart van de stad met de markt en de Notre-Dame bij de Rue de la Chouette.

In de 14e en 15e eeuw groeit de stad tot een machtige plaats uit voor de hertogen van Bourgogne. Filips de Stoute, zijn zoon Jan zonder Vrees en vervolgens Filips de Goede zorgden voor een grote bloei van de stad. Uit die tijd (1363 tot en met 1477) stamt onder meer het mooie Palais des Ducs aan de Place de la Liberation.

In de periode van de 17e tot de 18e eeuw werden er door rijke zakenlieden en parlementsleden huizen gebouwd die de stad nu vooral in de Rue Verrerie een bijzonder aanzien geven. Als je in deze straat loopt dan waan je je in een openluchtmuseum.

Palais des Ducs

Wij gaan vanaf de parkeergarage aan de Place Darcy de Rue de la Liberté in.

Vooral winkels vallen je hier ten deel maar je loopt zo wel rechtstreeks naar de Place de la Libération waar het Palais des États de Bourgogne et Tour Philippe le Bon ligt. Het plein en het paleis werden in de 17e eeuw ontworpen door Mansart en vormen één geheel, jammer van de auto's die het ontsieren.

Het paleis heeft in de glorietijd de hertogen van Bourgogne gehuisvest zoals Karel de Stoute. Nu is het gebouw het stadhuis en zit er een museum in. Vanaf de Tour Philippe Le Bon heb je na ongeveer 300 treden een mooi uitzicht over de stad.

De kerk Saint-MichelIn de verte zien we al de Église Saint-Michel liggen.

We lopen de Rue de la Libération uit en komen op de Place du Théatre waar, hoe kan het ook anders, het theater van de stad ligt. Via de Rue Vaillant lopen we naar de Église Saint-Michel.

De kerk werd gebouwd in 1497 en kwam definitief in zijn huidige vorm klaar in 1667. Door deze lange tijd bevat de kerk diverse stijlen. De middelste van de 3 ingangen bevat ca 40 beelden die de verwoestingen van de Franse revolutie hebben doorstaan.

Je zit hier in het noordelijkste stuk van Quartier Centre-ville-sud. In dit stadsdeel vindt je gezellige winkelstraatjes, café&'s en restaurants.

Wij willen nog niet gaan winkelen en gaan verder op ontdekkingsreis door deze machtige stad.

Via de Place Saint-Michel wandelen we de Rue Longepière in en als we bij de Rue Jeannin komen gaan we linksaf. Deze plek zou je de "poort naar de oude stad" kunnen noemen. De komende wandeling kom je ogen te kort om de prachtige panden in dit deel van Dijon te zien. Vele herenhuizen uit de glorietijd van de stad zijn prachtig gerestaureerd en bewaard gebleven.

La Chouette

De eerstvolgende straat gaan we rechts in. Het is de schitterende Rue Verrerie.

Vergeet niet regelmatig omhoog te kijken naar de prachtige houtsnijwerken aan de middeleeuwse gevels. Dit was in de middeleeuwen de koopmansbuurt van de stad. Als we aan het einde van de straat zijn lopen we langzaam genietend terug.

Als je volop en in rust wilt genieten dan is een zondagochtend misschien wel het beste tijdstip en anders in elk geval 's-morgens vroeg en voor de grote drukte. Eenmaal terug in de Rue Jeannin gaan we nu rechtsaf de Rue de la Chouette in.

Hier ligt op nummer 10 het Maison Millière een prachtig pand met heel veel hout en houtsnijwerk.

De uil van de Notre-DameWij gaan nu richting de achterzijde van de Cathédrale Notre-Dame maar eerst moet je even goed opletten. Aan de rechterkant is een grote poort.

Doe hier een paar stappen achterwaarts en bekijk het pand goed. Het is het prachtige Hôtel-des-Vosges dat in 1614 is gebouwd. Het is een van de mooiste panden in het oude centrum en heeft een mozaiekdak zoals dat van de Hospice de Beaune.

Overigens heet de Rue de la Chouette niet voor niets zo (Chouette= uil).

Aan de achterzijde van de Cathédrale zit op een van de pilaren een gebeeldhouwde uil. De stenen uil is in de loop der eeuwen door het aanraken helemaal glad gesleten. Het verhaal gaat dat als je de uil met de linkerhand aanraakt dit geluk brengt en je een wens mag doen.

Waarom de uil op deze plek van de kerk zit is een raadsel. Sommigen denken dat het een handtekening is van één van de bouwers van de Notre-Dame die misschien Chouet heette.

Anderen beweren weer dat het te maken heeft met het feit dat La Chouette het symbool voor oud en wijs is.

Deze kerk was in de middeleeuwen de kerk van het gemeentebestuur en burgemeesters en dat waren wijze mannen (zegt men). Een andere (niet officiële) verklaring in de oude stukken over Dijon zou zijn dat de uil op het noorden zit (zonder zon en licht ) omdat de nachtvogel op deze wijze de buitensluiting van de joden in de kerk symboliseerde.

Hoe het ook zij wij hebben de linkerhand even op de uil gelegd en een wens gedaan.

De markt

We vervolgen onze wandeling langs de kerk en aan de voorzijde gaan wij linksaf en steken schuin over de Rue Musette in waar we iets verder gelijk rechtsaf gaan richting Les Halles. De markthallen van Dijon zijn een feest op zich. Al het goede dat Bourgogne voortbrengt kun je hier in de allerbeste kwaliteit kopen.

Als je in de stad bent dan mag je deze oergezellige plek in het centrum niet missen. In de straten rond Les Halles liggen diverse café&'s en restaurants.

Over restaurants gesproken. Onze maag begon opstandig te worden bij het aanschouwen van al die heerlijke verswaren. Hoewel wij eigenlijk iets lokaals wilden uitproberen werden wij in de Rue Odebert aangetrokken door het bijzonder pand van Maître Kanter. Deze Franse keten van restaurants heeft meestal een goede kwaliteit en prijsverhouding. Het lunchmenu du Marché was dan ook prima!

Na de lunch lopen we nog even rond de markthallen en gaan via de Rue de Musette terug richting de Cathédrale waar we rechtsaf gaan. We komen dan aan de achterzijde van het Paleis in de Rue des Forges. Dit was tot de 18e eeuw de belangrijkste straat van Dijon. Forge is het Frans voor smederij en in deze straat zaten dan ook talloze goud- en zilversmeden.

Oude panden

De straat heeft mooie panden zoals op nummer 36 het Hôtel Chambellan waar nu het office du tourisme is gevestigd.

Dit pand is werkelijk heel bijzonder en werd vermoedelijk gebouwd door Henri Chambellan een vermogend handelaar die van 1490 tot 1493 ook burgemeester van Dijon was. Het pronkstuk van dit pand is ongetwijfeld de gewelfde trap op de binnenplaats.

oude panden in DijonOp nummer 40 ligt het Hôtel Aubriot. Het werd gebouwd door Guillaume Aubriot en in de kelders en gewelven dreef hij in de middeleeuwen zijn handel als geldwisselaar. In die tijd hadden veel plaatsen hun eigen geld en op de nabijgelegen markt was dat lastig handelen, Aubriot was één van de eerste geldwisselaars in de stad.

Nadat wij de straat op en af hebben gelopen houden we het Palais des Ducs aan onze linkerhand en gaan naar de Place F. Rude. Een heel gezellig plein in de oude stad. Het komt ook weer uit op de Rue de La Liberté waar we onze wandeling begonnen.

Als je de straat oversteekt kun je via de Rue Dauphine het Quartier-centre-ville-sud in. Hier tref je talloze gezellige straatjes en winkels aan . Ook ligt er het Centre Commercial (met parkeergarage).

Een overdekt winkelcentrum waar wikelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Wij hebben hier slechts een deel van Dijon in kort bestek beschreven.

Er is nog veel meer te zien zoals de Cathédrale Saint-Bénigne die zijn oorsprong kent in de 6e eeuw. En natuurlijk de vele musea waar je ook het nodige te weten kunt komen over de historie van de stad en de Romaanse oorsprong.

De parken in Dijon zijn ook een bezoek waard.

Ga langs bij het Office du Tourisme en vraag naar een Plan de Ville. Met een beetje geluk is deze er ook in het Nederlands en in elk geval in het Engels. Hiermee kun je een start maken van een heerlijke ontdekkingstocht van één van de leukste steden van Frankrijk.

Voor nog meer bijzondere tips over Dijon lees je mijn blog op Frankrijk Binnendoor

Op weg naar het zuiden

Als je Dijon op weg naar het warme zuiden als tussenstop neemt voor een overnachting dan kun je veel plezier beleven aan dit korte verblijf. Er zijn hotels genoeg in de stad (van duur tot goedkoop) en als je vooraf via internet reserveert dan krijg je altijd wel een plekje.

Op ongeveer 520 km van Maastricht is het via de snelweg binnen een dag te bereiken en ook een leuke tip voor een langweekend. Dan is een uitstapje naar Beaune en de wereldberoemde wijndorpen van de Côte d'Or nog slechts een kleine sprong. Wil je weten waar de Bourgogne precies ligt? Kijk dan even op onze kaart van Franrkijk

Oh ja! Wat we ook nog even kwijt willen is het volgende: Wie ken niet het aperitief Kir ?

Dit drankje, gemaakt van 1/3 cassislikeur en 2/3 witte bourgogne aligoté. Dit drankje werd al eeuwen in Dijon gedronken door de boeren maar de kannunik Kir die in Dijon burgemeester is geweest, wist het begin van de 20e eeuw zo te promoten dat het nu wereldberoemd is. Overigens is de Crème de Cassis de Dijon veruit de beste die er te verkrijgen is.

Verder is Dijon natuurlijk beroemd om de heerlijke Dijon mosterd (moutarde).

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.