Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips voor een vakantie in de Bourgogne

vakantiehuizen in de Bourgogne :: campings :: hotels in de Bourgogne


Roche de la Solutré

WijngaardenEen paar jaar geleden waren wij op doorreis naar Zuid Frankrijk en verbleven wij 2 nachten in een chambre d'hôte bij het wijndorpje Solutré-Pouilly iets ten zuiden van Maçon in de mooie regio de Bourgogne.

Als je wilt weten waar de Bourgogne precies in Frankrijk ligt kijk dan even op deze kaart met alle regio's.

Dit kleine dorpje met een grote naam ligt in het wijngebied van de Maçonnais waar de appellation Pouilly-Fuissé vandaan komt. Een witte wijn waarvan de kwaliteit sterk uiteen kan lopen.

Het gebied leent zich voortreffelijk voor fietstochten langs de wijndorpjes en door de wijngaarden (wel heuvelachtig!). De streek is ook een prima bestemming voor mooie wandelingen door de prachtige omgeving. Solutré-Pouilly is een dorpje in het département Saône-et-Loire en als je via de Autoroute du Soleil naar het zuiden rijdt ligt het na Maçon "rechts van de snelweg".

Maar het is natuurlijk leuker om er naar toe te rijden via een mooie "binnendoor route" zoals bijvoorbeeld dwars door de Morvan met een bezoek aan de leuke stad Autun en vervolgens een tussenstop in Cluny, waar eens een immense benedictijnenabdij stond.


Autun

kapittel autunIn Autun kun je de auto parkeren op de Place du Champ de Mars. Dit plein heeft een historische achtergrond want tot eind 1800 werd er een gigantische veemarkt gehouden waar uit de verre omtrek de boeren uit de Morvan naar toe kwamen. Het Office du Tourisme ligt aan het plein en je kunt er een gratis stadsplattegrond halen maar leuker is misschien om voor een paar euro de beschrijving van 3 ontdekkingstochten mee te nemen.

Autun is een voormalige Gallo-Romeinse nederzetting en de enige van deze omvang in de Bourgogne. In de Romeinse tijd heette de stad Augustodunum en volgens de historische beschrijvingen zou het één van de mooiste steden van het Romeinse Rijk zijn geweest. Dit deel van de stad ligt een stukje buiten het centrum en er ligt nog een oud Romeins Theater dat plaats bood aan 20.000 mensen. De restanten zijn nog steeds te zien en geven een goede indruk van de omvang van het theater. In augustus van elk jaar wordt er een historisch spektakel opgevoerd, het Augustodonum.

Via de winkelstraatjes achter de Place Champ de Mars loop je richting de prachtige Cathédrale Saint-Lazare. Overigens staat dit ook met bordjes keurig aangegeven. De ligging van Autun, op een heuvel, maakt het tot een bijzondere stad met oude straatjes die uitnodigen om er eens lekker te slenteren. Er is genoeg te zien en cultuur op te snuiven om er een hele dag door te brengen.

De Cathédrale Saint-Lazare stamt uit 1120. Aan de zijkant is boven de deur een imposant timpaan dat nog in perfecte staat verkeerd. Als je voor de ingang van de kathedraal staat dan bevindt het timpaan zich aan de rechterzijkant.

Als je de kathedraal in gaat, dan moet je absoluut naar de kapittelzaal. Deze vind je rechts achterin de kathedraal waar je een zaaltje in moet gaan, en vervolgens een trap op. Je komt dan opnieuw in een zaal waar het buitenlicht opvallend mooi door de ramen naar binnenvalt. Maar daarom is deze kapittelzaal niet zo beroemd.

Het gaat om 23 Romaanse kapittelen die aan de stenen muren zijn bevestigd. Het is eigenlijk onvoorstelbaar als je naar de details kijkt dat men in die tijd het steen zo fijn kon bewerken. We bekijken ze op ons gemak en raken onder de indruk van de soberheid en tegelijkertijd de prachtige beeldhouwwerken.


Cluny

Ten zuiden van Autun rijden we een stukje over de N80 tot we bij Le Creusot komen. We zien hier een paar grote puntige bergen die wijzen op vroegere mijnbouw. Dat klopt ook want in dit gebied tot Montceau-les-Mines ligt een oude mijnstreek. Le Creusot heeft ook een industrieel verleden maar de staalindustrie heeft zich inmiddels uit het stadje teruggetrokken en alleen de herinneringen hieraan zijn gebleven. Je kunt dit zien in het Musée de l'Homme et de L'Industrie maar ook in een parkje waar een gigantische oude mijnboor staat.

Ter hoogte van Montcénis gaan we rechtsaf en komen op de D980 uit. De weg is hier heel rustig en vooral na Montceau-les-Mines genieten we van het mooie landschap. Bij het dorpje Salornay-sur-Guye besluiten we heel even de D980 te verlaten en een kleine omweg door het mooie landschap te maken.

Cluny, abdijWe rijden via de D14 naar een smalle kronkelende weg die ons door een prachtig landschap voert. Hier is het nog eens extra genieten van de Morvan met zijn groene heuvels, het grazende vee en de door hagen verdeelde percelen.

De rust is hier fenomenaal vooral als we over de D144 gaan en in het gehucht Massy komen. De oude pandjes kijken ons aan alsof ze willen zeggen : " wat wij allemaal hebben meegemaakt....". Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan (met een caravan kunt u hier beter niet komen). Iets verderop komen we weer op de D980 uit en wacht ons nog een mooi stukje richting Cluny.

Een kilometer of 10 verder rijden we het centrum van deze historische plaats binnen, De Ancienne Abbye St-Pierre et St-Paul van Cluny was ooit het machtigste klooster van Europa. Er ontstond een organisatie die tot diep in Europa haar invloed uitoefende. De Abdij werd oorspronkelijk gesticht door Willem de Vrome. De historie vertelt verder dat uiteindelijk in 1790 de abdij werd gesloten en daarna raakte het geheel in verval.

Desondanks is in Cluny nog steeds goed te zien hoe immens het complex geweest is. Sommige delen zijn nog goed bewaard gebleven. De restanten zijn niet minder indrukwekkend.

Je kunt in het museum van Cluny een ticket kopen dat een complete rondleiding mogelijk maakt inclusief een bezoek aan de bewaard gebleven abdijkerk. Je krijgt dan een aardige inzicht van de omvang van de abdij.

Ooit bezochten wij bij Saumur aan de Loire de Abdij van Fontevraud. Deze is prachtig gerestaureerd en nog totaal in takt. Cluny moest voor deze Abdij als voorbeeld hebben gefungeerd en dat beeld kregen wij opnieuw voor ogen.

Fontevraud is zo mooi en indrukwekkend dat ons bezoek aan Cluny een beetje een teleurstelling was. Maar ja we wisten van te voren dat we hier resten van de oude abdij zouden zien dus .…

Toch blijven de gerestaureerde resten van de Abdij van Cluny imposant en een bezoek meer dan waard! Combineer dit dan gelijk met een bezoek aan een andere bezienswaardigheid: de Haras National. Ontstaan door een idee van Napoleon die een grote behoefte aan paarden had voor zijn leger en in het hele land zo'n 30 fokkerijen oprichtte. De Haras van Cluny is er één van en je kunt deze grote stoeterij bezoeken.

We zijn nu nog maar een paar kilometer verwijderd van ons doel: Een wandeling naar de Roche du Solutré

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.