Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips voor een vakantie in de Bourgogne

vakantiehuizen in de Bourgogne :: campings :: hotels in de Bourgogne

Wandeling Roche de Solutré

Wandelen in de wijngaarden van Pouilly-Fuissé bij de Roche de Solutré

Een paar jaar geleden verbleven wij in een chambre d'hôtes die boven de wijngaarden van Solutré - Pouilly lag.

De twee Nederlandse eigenaren vertelden ons dat ze bij toeval op deze bijzondere plek waren gestoten. Ze hadden al vele locaties in Frankrijk bezocht, maar hier, op deze plek, moest hun chambre d'hôte komen.

Beiden lieten hun jobs in Nederland schieten om hun oorspronkelijke horeca ervaring en scholing in de praktijk te brengen. Na 6 maanden verbouwen, opknappen, schilderen en inrichten maakten ze van hun chambre d'hôte een comfortabele verblijfplaats.

Roche de SolutreQua ligging boven de wijngaarden en het prachtige uitzicht vanaf het terras was het een unieke plek die prima als uitvalsbasis kan worden gebruikt voor mooie ontdekkingstochten te voet, met de fiets of de auto. Ook was het een prima plek om een paar dagen helemaal niets te doen.

De omgeving leent zich voorteffelijk om een paar dagen op wijnjacht te gaan, en dan niet alleen naar de Pouilly-Fuissé wijnen, maar bijvoorbeeld in het najaar ook naar de Beaujolaisstreek die iets ten zuiden van Solutré bij het plaatsje St. Verand begint.

Vanaf het terras had je een magistraal uitzicht op de "berg" waar Ruud zo graag een keer bovenop zou willen staan, net zoals de jagers in de prehistorie die hier hun wild over de rand jaagden om zo aan voedsel te komen. Op de top kon je genieten van een prachtig uitzicht en dat wilden wij ook ervaren. Helaas is de chambre d'hôte er niet meer maar de omgeving gelukkig nog wel!

Ons plan was om door de wijngaarden van Poully te wandelen en de Roche de Solutré te beklimmen in de voetsporen van François Mitterand de voormalige president van Frankrijk. Eenmaal boven zouden wij kunnen genieten van een prachtig uitzicht en een lunch op de top leek ons wel een goed idee.

Start van de wandeling

De Roche de Solutré kreeg in Frankrijk landelijke bekendheid toen de voormalige Franse president Mitterand besloot om elk jaar op pinksterochtend naar boven te wandelen. Tot grote ergernis van de lokale bevolking werd dan alles in de omgeving afgezet om mijnheer de president in alle rust veilig naar boven te laten klauteren.

Wilt u deze wandeling ook maken? Dan kunt u uw auto onder de Roche de Solutré parkeren. Er is ook een museum over de historie van de plek. Vandaar volgt u het pad dat overigens duidelijk staat aangegeven. Het is redelijk goed begaanbaar, maar een paar goede wandelschoenen zijn wel aan te raden.

In de rugzak zit water voor onderweg, een paar wijnglazen, een gekoelde fles Pouilly Fuissé, een stokbrood en wat Franse kaas? Waarom? Lees verder!

De Roche de Solutré is 495 meter hoog. In 1866 werd aan de voet van de rots een opgraving gedaan en kwamen prehistorische vondsten boven de grond. Deze bestonden uit allerlei gebruiksvoorwerpen en beenderen van dieren.

poullyHet idee bestaat nu dat de rots als offerplaats heeft gefungeerd. Een andere mogelijkheid is dat de prehistorische mens het wild van de lage kant van de rots omhoog joeg om het vervolgens over de rand in de afgrond te laten storten. Een aparte manier van jagen dus. De vorm van de rots leende zich daar in elk geval prima voor.

Na een goede 45 minuten over een smal pad staan we bovenop en heb je werkelijk 360 graden een prachtig uitzicht op de omgeving en de wijngaarden.

Verderop ligt de Roche de Vergisson dominant, maar minder bekend, in het landschap. Als we eenmaal bovenop zijn staan we op de grote rotsen en genieten van het uitzicht. Ver onder ons zien we de witte stipjes van een stel koeien.

Rechts ligt Vergisson, links kijken we richting de Beaujolais en zien we de uitgestrekte wijngaarden. We laten de warme wind over onze gezichten strijken en proberen ons voor te stellen wat Mitterand hier gedacht zou hebben.

Nog imposanter wordt het als je je probeert voor te stellen hoe in de prehistorie hier de jagers hun prooi over de rand joegen.

Een "top" lunch

Wij kennen deze problemen niet en openen eenvoudig onze rugzak waar de geur van Rustique op een overweldigende wijze op ons af komt. Deze camembert uit Normandië kun je praktisch overal in Frankrijk kopen en heeft een heerlijke krachtige smaak.

De geur is heel sterk. Aluminiumfolie doet dan ook wonderen als je dit kaasje in de koelkast bewaard. Samen met een stuk stokbrood nuttigen wij op deze wereldplek een eenvoudige lunch. Pain, fromage et du vin..... meer heb je op deze plek niet nodig om gelukkig te zijn.

Een lang gekoesterde wens van Ruud is uitgekomen. Ooit zag hij jaren geleden een televisiedocumentaire over de Roche de Solutré waarin een journalist de tocht naar boven maakte en een picknick voor zichzelf hield met een paar heerlijke wijnen uit de wijngaarden diep onder hem. Dat wilde Ruud ook wel eens meemaken en vandaag was het onze dag!

We besluiten om de korte route naar beneden te nemen die weer bij het museum uit komt. Je loopt dan terug niet via dezelfde weg. Voor een leuke wandeling loop je echter helemaal het schuine stuk van de Roche de Solutré af om in het dorpje Solutré-Pouilly uit te komen.

Hier kun je tegenover de kerk in het plaatselijke restaurant Le Pichet De Solutré van een smakelijk lunch genieten als je niet ons voorbeeld van een echte "toplunch" volgt. Tenslotte loop je dan over de D54 het dorp uit richting de parkeerplaats bij het museum. Dit museum ligt trouwens onder de grond.

Je vindt de Roche de Solutré in het zuiden van de Bourgogne net voorbij de stad Maçon.

Wil je weten waar de Bourgogne precies ligt? Kijk dan op onze handige kaart van Frankrijk

Wij wensen u veel plezier met de ontdekking van de Roche de Solutré!

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" is nu verkrijgbaar! Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit leuke boek over Frankrijk.

Het leukste boek over Frankrijk kost € 22,50 en is ook te bestellen op Frankrijk Binnendoor met een unieke bundel inclusief e-book en luisterboek. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.