Tik hieronder waar je naar op zoek bent:
Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Zee en cultuur in Bretagne = ideaal voor de vakantie

Bretagne neemt bij ons een bijzonder plaatsje in omdat het ooit onze eerste kennismaking met Frankrijk was.

Wij bezochten toen het plaatsje Raguenés-Plage waar een camping vlak bij een mooi strand ligt. Ideaal voor onze toen nog kleine kinderen. Het is één van de indrukwekkendste regio's van Frankrijk.

Door de lokale bewoners wordt de regio ook wel Armor genoemd (land van de zee). De Kelten woonden hier vele duizenden jaren geleden en noemden de regio Armorica. De Keltische invloeden zijn overal merkbaar. Het is het land van de Menhirs en Dolmens. Het moet een genot zijn geweest voor Obelix om hier te mogen leven.

Het zuiden van Bretagne heeft in de omgeving van Carnac ruim 3000 van deze gigantische stenen staan. In het noorden ligt de prachtige Côte-d'Armor. Het is tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel hoe ze hier geplaatst zijn. Het is een wonderbaarlijk gezicht.

Er liggen in de omgeving ook grafkelders (Dolmens) uit de pré-historie. Bij Carnac ligt de Tumulus St. Michael. Deze ondergrondse grafkelder kun je ook bezoeken. Op de top van de heuvel ligt een klein kerkje vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

Bij Locmariaquer vind je nog meer van deze grafkelders.

Dit plaatsje ligt aan de Golf-de-Morbihan met zijn honderden kleine eilandjes waarvan sommigen ook nog bewoond zijn. Je kunt hier vandaan boottochten maken in de baai. Door de beschutte ligging is het klimaat hier wat milder dan elders in Bretagne.

Tips voor de vakantieJe kun hier, maar ook elders in deze regio prima fietsen. Veel handige tips vind je in dit eBook met een fraaie reis in Bretagne.

Tips reisorganisaties voor vakantie in Bretagne

vakantie in Bretagne

Tip! Actieve vakanties om te wandelen of te fietsen vind je bij SNP Natuurreizen (ANWB).

AANBIEDINGEN VAKANTIES

 

Naast tal van autovakanties en rondreizen kun je ook online mooie vakantiehuizen of gîtes boeken. Deze varieren van eenvoudige huisje voor een paar honderd euro per week tot luxe villa's aan zee en een eigen zwembad.

Via Pierre et Vacances (Center Parcs) kun je ook op mooie vakantieparken in Bretagne verblijven.

Probeer eens een vakantie in Bretagne buiten het hoogseizoen. In het voorjaar kun je genieten van de ontluikende natuur en in het najaar van de herfstkleuren of een pittige Bretonse storm!

1500 km kust voor heel veel vakantieplezier!

Vakantie in Bretagne

Deze regio heeft trouwens een kustlijn van ruim 1500 kilometer die garant staat voor veel bijzondere plekjes.

Lieflijke vissersplaatjes liggen rondgestrooid langs de zee, en je zult er mooie baaien vinden, kleine en grote stranden maar ook grillige rotsen en hoog opspattend zeewater dat op de rotsen beukt.

Bretagne is dan ook een ideale bestemming voor een fietsvakantie. Het landschap is langs de kusten redelijk vlak. In het binnenland is de hoogste top 390 meter.

In het westen houdt Frankrijk op. Het departement Finistère betekent letterlijk einde (finis) van de wereld (tère). Het is een ruig en indrukwekkend deel van Bretagne. In het noorden liggen de grillige kusten van de Côtes d'Armor met beschutte strandjes die spierwit tegen de zee afsteken.

Hier kun je je in de voetsporen van de smokkelaars begeven op een enerverend pad boven de roze granieten rotsen.

In het westen houdt de wereld op, althans volgens de Bretons. Het departement Finistère kenmerkt zich door heide en hoog uit de Oceaan oprijzende rotsformaties waarop de golven onophoudend blijven losbeuken. Vooral bij een stevige wind een indrukwekkend gezicht maar pas op!. Er zijn diverse vogelreservaten met wel meer dan 150 soorten. Bij de Landtong van Raz is het een spectaculair gevoel en gezicht om de kracht van wind en Oceaan 72 meter in de diepte waar te nemen.

De zee heeft een grote invloed op het vaste land waardoor er een zeeklimaat is. "Het regent en waait altijd in Bretagne" zijn veel gehoorde woorden. Maar dat moet je toch maar niet al te serieus nemen.

De kans op minder weer is net zo groot als in Nederland maar het kan ook heel lekker zijn in Bretagne. Wel is het een feit dat het weer hier snel kan omslaan dus als je er op uitgaat kan het geen kwaad je vooraf even op de hoogte te stellen van de weersverwachting van die dag.

In Bretagne is het getijde verschil groot. Aan de noordzijde kan dit zelfs wel oplopen tot 15 meter! Dat zorgt voor indrukwekkende schouwspelen in de vele haventjes. Je ziet bij wijze van spreken het water omhoog en omlaag komen. Het is een prachtig gezicht om in de havens de vele bootjes te zien droogvallen.

In diezelfde haventjes kun je ook heerlijk verse vis, mosselen en dergelijke kopen, soms zelfs rechtstreeks vanaf de boot. Verser kan het niet!

In het noorden ligt ook de wereldberoemde Mont-Saint-Michel en de polders en baaien rond dit toeristische trekpleister zijn voor wandelaars uitdagingen om van de omgeving te genieten. Deze omgeving behoort niet voor niets tot het werelderfgoed van de Unesco.

Bretagne is heerlijk om te kamperen. Deze regio heeft zoveel te bieden, van prachtige baaien aan de kust tot uitgestrekte bossen in de in binnenlanden. Iedereen komt tot rust op een camping in Bretagne. En er zijn veel verschillende mogelijkheden om te kamperen, je kan natuurlijk zelf eropuit trekken maar huren kan ook, veel campings bieden stacaravan en tenten aan.

Het binnenland

Het binnenland van Bretagne is echter ook niet te versmaden. Het is groen, glooiend, bebost en afwisselend.

Het doet een beetje Engels aan. Je zult hier overigens ook veel Engelsen aantreffen want die vinden Bretagne een heerlijke vakantieplek. De Engelsen hebben overigens ook een rijke historische band met Bretagne.

Het woud van Paimpont staat bekend als het bos van Koning Arthur en zijn bekende tovenaar Merlijn. In het kasteel van Comper weten ze je alles over dit illustere tweetal te vertellen. Het hart van Bretagne is groen en gevarieerd. Het natuurpark Armorica nodigt uit tot wandelen. Er zijn talloze paden en gidsen zijn overal bereid om je meer te laten zien van het binnenland. Per fiets is een ontdekkingstocht in Bretagne ook zeker de moeite waard.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog steden zijn. Deze vaak oude steden hebben een rijke historie die of mooi gerestaureerd zijn of hun culturele erfgoed in prima staat hebben weten te houden. De grotere plaatsen liggen ook veelal aan rivieren die deze regio doorkruisen.

Een bekende plaats is Mûr de Bretagne in het Pays de Guerlédan. Een fraaie streek waar je kun kanoën, wandelen en fietsen. En dat laatste wordt er ook regelmatig gedaan. De plaats is diverse keren finishplaats geweest in de Tour de France.

Bijzonder om te zien is de brug in Rohan, die samen met de Vecchio brug in Florance een van de weinige bewoonde bruggen in Europa is. Dinan, Lannion, Quimper, Rennes en natuurlijk havenstad Brest zijn voorbeelden van steden die een bezoek verdienen. Maar er zijn er nog veel meer die uitnodigen tot een ontdekkingstocht.

Tenslotte vermelden we nog de eilanden. Belle-Ile-en-Mer is met ca 20 km het grootste. Groix staat bekend om de grote hoeveelheid mineraalsoorten waaronder de bijzondere blauwe glauconiet. Het echte einde van de westerse wereld is volgens de meeste Bretons het eiland Ouessant. In het noorden ligt de eilandengroep Bréhat. Hier blijkt het minder te regenen dan op het vasteland door het bijzondere microklimaat dat er heerst.

Het klimaat van Bretagne is uiteraard een zeeklimaat. Het weer kan er wisselvallig zijn en het zuiden heeft de meeste zon-uren. 's-Zomers ligt de gemiddelde temperatuur rond de 22 graden.

Een paar leuke Bretagne tips:

Ervaar de storm op Cap Frehel en geniet van een heerlijk recept met Coquilles Saint-Jacques uit Erquy

Ontdek het fotogenieke stadje Dinan en wandel met ons mee

Download ons eBook met 7 dagen aan de Côte d'Armor

De regio Bretagne bestaat uit 4 departementen:

vakantie in Bretagne Côtes-d'Armor (22)

De hoofdstad is Saint-Brieux. Dit departement ligt in het noordwesten van Bretagne, De kust is grillig met diepe inhammen (ria's). Het is heuvelachtig met veel smalle en holle wegen omringd door hagen. De natuur wordt hier gekoesterd en biedt veel voor de toeristen. De kusten hebben mooie namen als Côte de Granit Rose, Côte du Goëlle, Côte de Panthiève en Côte d'Émeraude.

Finistère (29)

Kenners vinden dit een van de mooiste landschappelijke delen van Frankrijk. Aan 3 kanten omgeven door zee. Dat zal dan vooral komen door de woeste en grillige kust- en rotsformaties. Quimper is de mooie hoofdstad. Het Parc Naturel Régional d'Armorique is 90000 ha groot en biedt bos, kust, heide en zelfs 'bergen' tot ca 390 meter.

Îlle-et-Vilaine (35)

Een zachtglooiend landschap en vooral de mooie baaien in het noorden van dit departement maakt het tot een geliefd vakantiegebied. Rennes is de hoofdstad (ook van Bretagne). De baai van de Mont-Saint-Michel is een van de hoogtepunten evenals het in de 2e wereldoorlog verwoestte Saint-Malo dat helemaal werd herbouwd. Verder talloze kastelen en kerken met veel kunstschatten.

Morbihan (56)

Morbihan betekent in het Bretons "kleine zee". Het is een agrarische streek, maar bij Landes de Lanvaux ligt een beboste heuvelrug met heide.Het belangrijkste deel is echter geen land maar water. De Golfe du Morbihan met honderden eilandjes is een waar paradijs voor vogels het avondlicht is hier schitterend. Bij Carnac, Loqmariaquer en Erdeven liggen de meeste historische megalieten en dolmens. Quiberon is een schiereiland en Belle-Îlle is een mooi eiland. Meer over Morbihan .....Leuk eBook over de Loirestreek


23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 5,99 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

Tips Bretagne

Tip: Je vindt een compleet verhaal van 1 week Bretagne, met prachtige wandelingen langs kliffen,smalle paadjes, mooie baaien en prachtige vergezichten op Frankrijk Binnendoor, inclusief talloze tips èn trips.

En als u nog meer wilt weten dan vindt u op onderstaande Bretagne- links vast nog wel iets van uw gading:

Nederlandstalige website van de regio Bretagne veel informatie op de officiële Nederlandstalige website van de regio Bretagne (tip)
Op FranceGuide vind je natuurlijk ook informatieOp FranceGuide vind je natuurlijk ook informatie in het Nederlands
Region Bretagne activiteitenDe site van region-Bretagne met veel tips over activiteiten (loisirs)
Alles over het departement Côtes-d'ArmorAlles over het departement Côtes-d'Armor
Alles over het departement Côtes-d'ArmorAlles over het departement Morbihan
MorbihanMorbihan is het land van de Menhirs. De site van het departement is ook "kei-gaaf"
de site over FinistèreGeen risico lopen om weg te waaien? kijk dan veilig op de site over Finistère
Ille-et-VilaineDepartement Ille-et-Vilaine met de mooie baaien, Saint-Malo en de Mont-Saint-Michel
wereldberoemde Mont-Saint-Michel De wereldberoemde Mont-Saint-Michel
Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »