Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Dinan, fotogenieke stad in Bretagne (Côte-d'Armor)

Dinan in BretagneEen vakantie in Bretagne kent vele mogelijkheden.

Je kunt er verblijven op:

Vervolgens staat niets je in de weg voor een mooie vakantie!

Genieten van de stranden aan de zuidkust, fietsen in het glooiende binnenland, of spannende wandelingen over smalle paden op de kliffen in het westen en noorden. Daarnaast zijn er talloze leuke steden en dorpen die van Bretagne een genot maken om te verblijven.

Één van die plaatsen is ongetwijfeld Dinan. De stad ligt aan de rivier de Rance op een kilometer of 30 van St-Malo en staat er om bekend dat het de meest gefotografeerde stad van Bretagne is en dat is niet voor niets!  

Een bezoek aan Dinan is absoluut de moeite waard en trek er een dag voor uit. Tussen de middag een heerlijke lunch bij een restaurant aan de rivier de Rance en op donderdagochtend bijvoorbeeld een bezoek aan de levendige markt, maken het tot een onvergetelijke dag!

Gaat u met ons mee? Eenmaal bij Dinan volgt u de borden “centre ville” en volg dan de P-route die u bij een groot plein brengt met een parkeergarage. Het is een oude garage met voldoende plaats De garage ligt pal tegen het centrum bij de Place Duclos-Pinot.

Als u de garage uitkomt gaat u de trap op en de Grand Rue in en rechtsaf de Rue du Marchix en naar de Rue de la Ferronnerie.

De markt van Dinan

Markt in DinanHier is de markt van Dinan op de Place du Guesclin waar al sinds de middeleeuwen de markt in deze plaats wordt gehouden. Iets verder bij de stadsmuur ligt het Office du Tourise. Haal er een plan de ville, deze is in het Nederlands verkrijgbaar en laat heel praktisch een drietal rondleidingen zien met uitleg wat er allemaal te zien is en dat is heel wat!

Dinan is een oude stad met een zeer rijk verleden waar de hertogen van Bretagne de scepter zwaaiden. De stad torent 75 meter boven de rivier de Rance uit en vanaf de stadswallen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. De uitgestippelde wandelingen zijn prima te combineren.

Op donderdag is er een levendige markt met heel veel verse waren en lokale producten. Grote en kleine stallen, soms zelfs alleen 1 tafel met wat verse waar en groenten er op.  

Soms is het ergens heel druk, zoals bij het mannetje dat sokken verkoopt waar geen ladders in kunnen komen. Hij demonstreert met een breinaald dat er zelfs geen scheuren in kunnen komen. De sokken vliegen weg want natuurlijk is er alleen vandaag een speciale aanbieding van 3 paar voor de prijs van 2.

Wij gaan op zoek naar de vismarkt want die moet hier in Bretagne toch aanwezig zijn. De visstallen blijven echter onvindbaar terwijl we toch echt 2x de hele markt  hebben afgelopen. We vragen dus maar aan iemand waar de  marché des poissons te vinden is.

De aardige vrouw legt uit dat deze in les Halles liggen in het 3e zijstraatje van de Rue de la Ferronnerie. We zijn er eerder dus zonder het gemerkt te hebben aan voorbij gelopen. In eerste instantie denken wij bij Les Halles aan een grote overdekte markthal zoals je die zo vaak in Frankrijk nog tegenkomt.  

Als we echter door de poort van het straatje lopen komt de visgeur ons tegemoet. We zitten goed. Links en rechts liggen allemaal kleine winkeltjes in een galerij. Het ziet er apart uit. De vis ligt rijen dik uitgestald, een prachtig gezicht. Als je hier doorloopt kom je op de Place des Cordeliers.

De meest gefotografeerde straat van Bretagne

Fotogeniek DinanVia de Rue de la Lainerie wandel je naar de Rue du Jerzual. Deze straat loopt steil naar beneden richting de rivier. De met keitjes geplaveide straat loopt  niet echt gemakkelijk maar het is meer dan de moeite waard.

Links en rechts staan prachtige panden uit de 15e en 16e eeuw waar allerlei kunstenaars hun winkeltjes in hebben ondergebracht

Dit is het meest gefotografeerde straatje van Bretagne. In het hoogseizoen kan het hier wel erg druk zijn, net als in de middeleeuwen toen burgers en kooplieden met hun koopwaren van de haven naar de markt liepen en omgekeerd. Let eens op de details in de prachtige gevels en de panden met bijzondere gebrandschilderde glas-in-lood ramen.

De winkeltjes in de straat zijn de moeite waard, er zijn diverse ateliers en kunstwinkeltjes.

Als we bij de Rance aankomen gaan we eerst door de poort Jerzual van de stadsomwalling en dan direct linksaf. Hier is de haven en er liggen diverse boten. Je kunt er ook een boottocht op de rivier maken, zowel stroomopwaarts als richting het estuarium van de Rance richting St.-Malo.

Er liggen ook diverse restaurants en bij mooi weer zijn de terrassen rond het middaguur snel vol maar als je een tafeltje weet te bemachtigen zit je er heerlijk in het zonnetje met uitzicht op de rivier en is het een wereldplek voor een lunch met natuurlijk een Bretons visgerecht zoals een vissoep of een filet de St-Pierre.

Een terras met uitzicht!

Côte d'Amor BretagneOnze tip is het terras van Relais de Corsaires, een toplocatie met uitstekend eten en een attente bediening voor een redelijke prijs.

Na de lunch wordt het tijd om de oude stad eens te doorkruisen en ontdekt u leuke gezellige winkelstraatjes maar ook de Basilique St. Sauveur die uit de 12e eeuw stamt.

Als u weer bij het Office du Tourisme uitkomt, volg dan de route naar het kasteel en de wandeling langs en over de stadsmuren. Met een zonnetje erbij is het heerlijk slenteren. Vanaf de stadsmuren heb je een mooi uitzicht op de oude middeleeuwse stad maar ook op de rivier de Rance en de haven.

Bij de poort Saint Malo kom je weer op straatnivo en kun je richting de auto lopen. Als je de Rue de L’École uitloopt, kom je weer bij de kruising met de prachtige Rue Jezual. Ga er rechtsaf de Rue de la Lainerie in.

Rechts in deze straat ligt de Ancien Couvent des Cordeliers, een oud Frans klooster uit de 15e eeuw dat nog een mooie gotische kloostergang heeft. Jammer alleen dat men deze niet authentiek heeft weten te houden en er foeilelijke hekken in zijn gemaakt. Het plafond is wel weer bijzonder en halfrond maar van hout. Mooi om te zien.

Als we richting de Grand Rue lopen worden we als door een magneet de Église Saint-Malo binnen getrokken. De kerk heeft mooie gebrandschilderde ramen die bijna allemaal gesigneerd zijn en tussen 1920 en 1930 zijn gemaakt.

De  bouw van de kerk begon in 1490 en werd pas in de 19e eeuw voltooid in de huidige vorm. Als we de kerk weer uitkomen lopen we even naar de er tegenover gelegen bakker (altijd makkelijk op zondag...). Leuk eBook over de Loirestreek


23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 4,95 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-OuestAanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.