Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

De Loirestreek is ideaal voor de vakantie!

In dit artikel vind je onze beste tips over de Loire maar ook onze top 5 voor een vakantie naar de Loirestreek

De Loire is een vakantiegebied in Frankrijk dat heel veel te bieden heeft. Wat? Lees verder en je komt het te weten!

Fantastische kastelen, mooie rivierlandschappen, oude genoeglijke dorpjes, lekkere wijnen en heerlijk eten. En tenslotte ook nog eens massa's land- en bosweggetjes die het tot een waar fiets- en wandelparadijs maken. Dit alles wordt dan nog eens gecompleteerd met uitgestrekte bossen en wouden waar het in de zomer heerlijk toeven is.

De Loirestreek is ideaal voor een vakantie en een weekje eruit. Met circa 700 km vanaf Utrecht is de afstand makkelijk op één dag te overbruggen.

Wij geven je op deze pagina tips uit onze eigen ervaringen maar ook voor goede touroperators en met de links in dit artikel vind je snel hotels, campings en vakantiehuizen om zelf je vakantie naar de Loire te regelen.

Wil je nog meer inspiratie? Download dan ons eBook over de Loire. Lees dus gerust even verder en ontdek alles over de Loirestreek!

Middelpunt in dit mooie en glooiende landschap is natuurlijk de rivier de Loire die voor een groot deel tot het werelderfgoed van Unesco behoort. Feitelijk stroomt de Loire door een aantal regio's.

Centre-Val-de-loire en Pays-de-Loire zijn toeristisch gezien 2 streken die goed bij elkaar passen. "We gaan naar de Loire" betekent meestal dat men een plaats ergens in deze 2 regio's bedoelt. Voor het gemak hebben wij dus deze 2 regio's ook maar samengevoegd.

Autorondreis Kastelen en Vallei van de Loire v.a. € 310 p.p

Reis langs de verrassende omgeving en bezienswaardigheden van de Loirestreek. Speciaal samengesteld voor FrankrijkBinnendoor.nl en FrankrijkVakantieland.nl. Na boeking € 50 retour op je bankrekening.

Meer informatie over deze bijzondere rondreis

Maak een unieke autorondreis bij de Loire die vlakbij het kasteel van Chambord begint. De eerste nacht(en) verblijf je in een 4-sterren hotel in een kasteeltje bij Blois op basis van logies en ontbiit. Daarna reis je richting Saumur waar je het mooiste stuk van de Loire, de wijngaarden en nog meer kastelen kunt zien en bezoeken. Je slaapt in een 18e eeuws herenhuis vlakbij de Loire. De volgende etappe gaat naa r de omgeving van de fraaie stad Angers en tenslotte volg je de Loire tot de monding bij Saint-Nazaire aan de Atlantische Oceaan. Dit is een unieke rondreis van 6, 9 of 13 overnachtingen die exclusief voor ons is samengesteld door KRAS. Deze rondreis is dus alleen via ons bij KRAS te boeken.

Bekijk de speciale video en de uitgebreide informatie én hoe je 50 euro retour krijgt op de dag van thuiskomst. Je krijgt ook een uniek ebook kunt boordevol tips van Frankrijk expert Ruud Couwenhoven . Deze rondreis Kastelen en de Loirevallei is nieuw in 2019 en exclusief samengestel voor de lezers van FrankrijkVakantieland en Frankrijk Binnendoor.

Bij Blois en Chambord verblijft je op basis van logies en ontbijt. Bij Saumur en Angers: halfpension met een 3-gangen diner. Je sluit af in een 4-sterren hotel in Saint-Nazaire op basis van halfpension met een 5-gangen diner!

Meer informatie & boeken

Reisorganisaties en tips voor de vakantie in de Loirestreek.

Ben je op zoek naar een leuke vakantie in de Loirestreek?


  1. Pharos Reizen van ANWB (rondreizen en kindvriendelijk)
  2. TUI (autovakanties, rondreizen, fietsen)
  3. Kras Reizen (rondreizen en mooie fietsvakanties)
  4. De Jong Intra (campings, rondreizen, fietsvakanties)

Je kunt ook bij D-reizen kijken omdat je er makkelijk meerdere aanbieders en prijzen kunt vergelijken.

Specifieke fietsvakanties in de Loirestreek vind je vooral bij Aktiva tours en SNP Natuurreizen (ANWB) of boek een zelf een hotel in de Loirestreek.

Tip » klik hier voor ons overzicht met goede touroperators naar de Loirestreek

De vallei van de Loire leent zich trouwens uitsteken voor een mooie campingvakantie.

Er zijn ook mooie rondreizen naar de Loirestreek. Je leest er alles over in de Special rondreizen in Frankrijk. Heel leuk is ook deze wijnwandelreis in de wijngebieden van de Loire! Zoek je een mooi vakantiehuis bij de Loire? Kijk dan hier.

De Loire van Centraal Massief tot Oceaan

Vakantie Loirestreek

De Loire ontspringt op een hoogte van 1400 meter in het Centraal Massief aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc.

Er is enige discussie waar nu de echte bron is, want er zijn er namelijk twee. De plek waar het toerisme welig tiert ligt bij een boerderij en de tweede bron ligt iets verder in een weiland. Vanaf dat punt stroomt de rivier ruim 1012 kilometer richting de Atlantische Oceaan.

Het stroomgebied bestrijkt met 117.000 vierkante kilometer maar liefst een vijfde deel van Frankrijk. De Loire is daarmee uniek en een de vallei van de Loire behoort tot het UNESCO Werelderfgoed.

De Loirestreek nodigt gewoon uit om verkend te worden met de fiets. Het mooiste stuk is wat ons betreft de Loire vanaf Bourgeuil tot aan Angers. Je kunt er prachtige fietstochten maken.

Bijzonder zijn verder mooie steden zoals Orleans, Tours, Blois, Saumur en Angers. Het is slechts een greep van dit fraaie vakantiegebied!

Hou je van wandelen? De wijngaarden in de Anjou, bij Bourgeuil, Saumur en andere wijnstreken bij de Loire zijn ideaal voor prachtige tochten. Overal vind je mooie bewegwijzerde rondwandelingen maar ook lange afstandspaden.Ontdek meer tips over Normandië

Kastelen van de Loire

De rivier de Loire heeft een prominente rol in het landschap.

Brissac QuinceHet is het gebied waar in de 15e eeuw het hof van Frankrijk bezit nam van de streek. De vele kastelen zijn daar nog steeds stille getuigen van.

De bekendste kastelen zijn ongetwijfeld:

Maar er zijn er nog veel meer die vaak heel bijzonder zijn en meer dan de moeite van een bezoek waard. In de Anjou, de streek van de rosé, staat bijvoorbeeld het vreemde kasteel van Brissac-Quincé met een prachtige tuin er omheen waar je tussen de middag op een bankje in het park heerlijk kunt picknicken.

Wij laten u op deze website kennismaken met de omgeving van Blois en Chambord. Maar er is veel meer te ontdekken zoals bijvoorbeeld de mooie omgeving tussen Saumur en Angers.

Wat ons betreft is de Loire hier op zijn mooist en zijn er prachtige fietstochten of wandelingen vlak bij de rivier te maken. Wij nodigen u dan ook uit om zelf op ontdekkingsreis te gaan.

Wij helpen u op weg met fietsroutes, wandelingen tips etc. Onderaan deze pagina vindt u een selectie van de belangrijkste internetsites voor het Loire dal tussen Sulley-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loires (iets voorbij Angers).

Dit is ook het deel van de Loire dat het beschermde gebied is dat onder het werelderfgoed van Unesco behoort. Richting de Atlantische Oceaan wordt het landschap vlakker en zullen glooiende wijngaarden je veel plezier verschaffen voor wandelingen en fietstochten.

Ontdek meer tips over NormandiëDe streek van Anjou bij Saumur biedt verrassende plekjes zoals bijvoorbeeld de grotwoningen maar ook de bijzondere abdij van Fontevraud.

De Sologne

Vakantie bij de Loire

Midden in Frankrijk ligt het hart van de Sologne. Het is het vroegere jachtgebied van de Franse adel die op de vele kastelen van de Loire verbleven. Een prima uitgangspunt om de Loirestreek te ontdekken zoals de stad van Jeanne d'Arc, Orleans, of de kastelen van Blois, Chenonceau en Chambord.

In het plaatsje Lamotte-Beuvron ligt het hotel-restaurant waar in 1889 de twee zussen Stéphanie en Carole Tatin hun wereldberoemde en historische Tarte Tatin maakten.

Een gebakken appeltaart die door een fout van één van de zussen omgekeerd in de oven werd gebakken maar toch werd geserveerd en sinds die tijd een ongekend succes is en op veel menukaarten in Frankrijk als dessert staat genoteerd. Het hotel Tatin is er nog steeds.

In deze mooie streek ligt ook een vakantiepark van Center Parcs, Les-Hauts-de-Bruyeres bij het plaatsje Chaumont-sur-Tharonne, erg geschikt voor een leuke vakantie met de kinderen!

De Loirestreek heeft ook onze harten veroverd. Elk jaar zijn we altijd wel ergens in de buurt van de rivier te vinden. Om te fietsen, om te wandelen, te genieten van de prachtige natuur of om wijn in te kopen voor de wintermaanden.

Dat laatste is voor ons meestal een jaarlijks ritueel dat zich begin oktober jaarlijks herhaalt. Het is dan heerlijk rustig langs de Loire en de wijnboeren zitten meestal dan nog net voor de pluk en hebben nog tijd voor je om je te "trakteren" op een uitgebreide proeverij. De rode Loire wijnen rond Bourgeuil en vooral in de buurt van Chinon zijn van prima kwaliteit. Ook in de omgeving van Savennières, Vouvray en Montlouis-sur-Loire worden uitstekende wijnen gemaakt.

De wereldberoemde Kathedraal van Chartres heeft machtig mooie gebrandschilderde ramen. De gezellige binnenstad van Tours is ook absoluut de moeite van een bezoek waard. Vergeet ook niet de mooie stad Angers met het indrukwekkende kasteel te bezoeken.

Wij zullen absoluut in onze opsomming niet volledig zijn, maar er moet tenslotte ook zelf nog iets te ontdekken zijn en dat zult u in dit heerlijke vakantiegebied absoluut doen!

Fietsen bij de Loire

Fietsen langs de Loire

Fietsen in de Loirestreek is een ongekend plezier.

De laatste jaren zijn er honderden kilometers fietsroutes aangelegd die in de directe omgeving van de rivier liggen en op een uitstekende manier in kaart zijn gebracht en bewegwijzerd.

La Loire `a Vélo is een prachtige manier om de mooie omgeving van de Loire te ontdekken. Bij elke lokale vvv zijn gratis kaartjes verkrijgbaar van de routes in de omgeving en de moeilijkheidsgraad staat er ook op aangegeven.

Je fiets over autovrije fietspaden die speciaal zijn aangelegd of over verkeersluwe binnenwegen. De routes zijn bewegwijzerd en voor elk type fiets begaanbaar. Lees ook onze tips over fietsen in de Loirestreek.

De meeste stukken die direct langs de rivier lopen zijn over het algemeen gemakkelijk en voor iedereen te doen. Zodra je het dal van de Loire uit fietst, en dan vooral aan de zuidkant, zul je wel eens met een pittige klim worden geconfronteerd maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Wilt u zelf uw fietstocht in de Loirestreek regelen?

U kunt dan een gite of vakantiewoning huren, maar ook voor gemak kiezen en een compleet verzorgde fietsvakantie boeken. Vaak worden dan uw koffers naar het volgende hotel gebracht en op het eind van de reis wordt u naar het eerste hotel teruggebracht waar u de auto heeft laten staan.

Nog eenvoudiger wordt het als je voor een duurzame fietsvakantie kiest en de auto lekker thuis laat. Er zijn ook voldoende aantrekkelijke fietsvakanties te boeken met een busreis.

Verder treft u hieronder een overzicht aan van de regio's en departementen waar de Loire haar stempel op drukt.

En om het zoeken in de site makkelijker te maken hebben wij hieronder ook een aantal directe links naar pagina's die betrekking hebben op onze eigen ervaringen en belevenissen.

Tip » elk jaar is op de 3e zondag van juni het Fête du Vélo in de Anjou. De weg langs de Loire tussen Saumur en Angers is dan afgesloten van alle verkeer en het domein van fietsers. Er worden dan ook overal festiviteiten georganiseerd!

Handige links zijn ook: La Loire à Vélo en Les Châteaux à VéloLeuk eBook over de Loirestreek


23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 5,99 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

De vakantiegebieden en regio's bestaan uit deze departementen:

Centre-val-de-Loire

Centre het land van de kastelen

Cher (18)

met de hoofdstad Bourges grenst aan het Centraal Massief. Het landschap wordt bepaald door de bossen en vennen van de Sologne en aan de andere kant de graanvelden van de Champagne Berrichonne

Eure-et-Loire (28)

in het noorden heeft als hoofdstad Chartres. De streek is de 'graanschuur' van Frankrijk. Veel graan maar in het westen is het heuvelachtig met bossen.

Indre (36)

met zijn duizend vijvers in het natuurpark Brenne heeft als hoofdstad Chateauroux. Dit deel van Indre is een prima stek voor vissers, wandelaars en natuurliefhebbers. In het noorden ligt de vallei van de Cher met wijngaarden.

Loire-et-Cher (41)

heeft de oude hoofdstad van Frankrijk, Blois en het imposante Chambord. Een machtige streek voor heerlijke en niet te moeilijke fietstochten en de mooiste kastelen binnen handbereik. Ga op ontdekkingstocht in de dichte wouden van de Sologne

Loiret (45)

ligt in het centrum van de regio. Het is de streek van Jeanne d'Arc en Orleans. Rond deze stad ligt het grootste gemeentelijke bos van Frankrijk. Ook hier bepaalt de Sologne het beeld met veel bos en vennen. Prima wandel-, fiets- en visgebied.

 

Pays-de-la-Loire

Vakantie en lekker fietsen in de Loirestreek

Loire Atlantique (44).

De streek aan de benedenloop van de Loire heeft als hoofdstad Nantes. Een lichtglooiende streek met een agrarische inslag. Aan de zuidkant van de Loire liggen de beroemde wijngaarden met Muscadet.

Maine-et Loire (49)

Angers is de hoofdstad van de streek die ook bekend staat als l'Anjou. Angers heeft een indrukwekkend kasteel en is een prima winkelstad. Langs de Loire liggen verschillende dorpen met grotwoningen. De streek rond Saumur is een prima vakantiegebied.

Mayenne (53)

genoemd naar de rivier die het departement domineert. Hoofdstad is Laval. Een gevarieerd landschap waar de rivier de Mayenne de hoofdrol speelt. De dorpen en steden doen hier volop meer aan de Ville Fleurie en dat levert bloemrijke taferelen op.

Sarthe (72)

Een streek waar veel valt te beleven. hoofdstad is Le Mans, bekend van de 24 uurs race. Naast het asfalt van het circuit tref je er 14000 ha woud aan met 3000 km wandelpaden en ca. 4000 km rivier, beek en stroompjes. Alsof dat nog niet genoeg is vindt je er ongeveer 200 kastelen en buitenhuizen.

Vendée (85),

De Vendée strekt zich uit langs de Atlantische Oceaan en de hoofdstad is La Roche sur Yon. De plek voor een prachtige strandvakantie met brede zandstranden en dennenbossen langs de kust. Ook moeras en polderlandschappen waar je goed kunt fietsen. Leuke vissersplaatsjes en de eilanden Île d'Yeu en Noirmoutier. Meer over de Vendée

Frankrijk Binnendoor ons verhaal met onze eigen ervaringen.

U maken wij daarin deelgenoot. Via onderstaande links heeft u rechtstreeks toegang tot ons verhaal uit de Loire streek:

Lees ook deze artikelen over: Fietsen langs de Loire

Wij bezochten bij de Loire ook ruim een week de prachtige omgeving van Coutures, tussen Saumur en Angers, een van de mooiste stukken van de Loire waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Deze werkelijk fantastische reis staat ook op Frankrijk Binnendor met de leukste tips voor trips. Dit reisverhaal is ook beschikbaar als e-book dat je hier kunt downloaden

En als u nog meer wilt weten dan vindt u op onderstaande Loire - links vast nog wel iets van uw gading:

Vendée Meer informatie over het westen van Frankrijk en de Vendée
omgeving Chambord Loire et Cher van alles en nog wat over de omgeving van Chambord
Loirevalley Loirevalley.com is een mooie informatieve site over het Loire dal
Chartre en omgeving Het gebied van Chartres en Eure et Loire
Chenonceaux Een hele mooie site over het even mooie kasteel van Chenonceaux
Loire - Atlantique Het departement Loire - Atlantique
ays - de - la Loire La Loire à Vélo, fietsroutes langs de Loire


De afstand van Utrecht naar Blois is maar ca 650 km.

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.