Tik hieronder waar je naar op zoek bent:
Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus


De Loire tussen Saumur en Angers: Montsabert

MontsabertEen streek waar wij heel graag komen is het gebied langs de Loire dat tussen Saumur en Angers ligt. Het is een streek waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen in een prachtige omgeving.

Je kunt kiezen uit makkelijk fietstochten die langs de Loire gaan of ten noorden van de rivier door het vlake Loiredal. Ten zuiden van de Loire vind je wijngaarden waar het ook heerlijk fietsen of wandelen is.

Er zijn ook genoeg leuke plaatsjes om te ontdekken. In dit artikel vindt u ons verhaal van een verblijf van een week in dit gebied dat u ook volledig kunt terugvinden op Frankrijk Binnendoor

Deze keer verbleven wij op de camping Parc Montsabert. Deze ligt in het oude park van het Château de Montsabert, dat er vlak naast ligt. Wij hadden er voor één week een stacaravan gehuurd en begin juni is het in deze omgeving heerlijk rustig.

Reisorganisaties en tips voor de vakantie in de Loirestreek.


  1. Pharos Reizen van ANWB (rondreizen en kindvriendelijk)
  2. TUI (gevarieerd aanbod)
  3. De Jong Intra (campings, rondreizen, fietsvakanties)
  4. Kras Reizen (busreizen en mooie fietsvakanties)


Specifieke fietsvakanties in de Loirestreek vind je vooral bij Aktiva tours en SNP Natuurreizen (ANWB).

Tip » klik hier voor ons overzicht met goede touroperators naar de Loirestreek

De vallei van de Loire leent zich trouwens uitsteken voor een mooie campingvakantie.

Er zijn ook mooie rondreizen naar de Loirestreek. Je leest er alles over in de Special rondreizen in Frankrijk. Heel leuk is ook deze wijnwandelreis in de wijngebieden van de Loire!

Klik hier voor vakantiehuizen in de Loirestreek of tik hiernaast een plaatsnaam of streek in

Tip » Center Parcs Le Bois Aux Daims ten zuiden van Saumur.

Een dag op de fiets bij de Loire

Na het ontbijt besloten we even wat boodschappen te doen voor de komende dagen, waaronder een voorraad water voor de bidons als we zouden gaan fietsen of wandelen. Het leek ons een goed idee om met de autio naar het 15 kilometer verderop gelegen Gennes te gaan.

De kortste weg zou via Coutures over de D751 zijn maar wij wilden graag langs de Loire dus reden we vanaf de camping door Montsabert en over de D55 naar Le Bourgdion en Saint-Rémy-La-Varenne en vervolgens langs de Loire over de D132 naar Gennes. Het is een plaats met de belangrijkste voorzieningen zoals een bank, Office-du-Tourisme en een supermarkt. Op dinsdag is er markt in Gennes.

Wij komen bij de supermarkt echter voor een dichte deur. Zondag de gehele dag geopend volgens het bordje maar op maandag de hele dag gesloten. We besluiten dan maar door te rijden naar Saumur want daar ligt net buiten de stad een groot Centre-Commercial. Een paar jaar geleden waren wij daar al eens bij de Decathlon sportzaak geweest om een fietsbroek voor Ruud te kopen.

Cunault

CunaultWe blijven langs de Loire rijden, een heel mooie tocht over de D751 en komen langs Cunault. De Notre Dame de Cunault is een bijzondere kerk met een mooi timpaan boven de ingang. Overigens mist de maagd een deel van haar armen, maar in de kerk kun je de schilderingen op de pilaren nog bewonderen. Iets verder komen we langs Trèves-Cunault.

Herinneringen duiken weer op aan een paar jaar geleden. Wij parkeerden de auto en liepen achter de Tour de Trèves naar het kerkje. Een tip van iemand die we nooit zullen vergeten. Het kerkje is klein en binnen heel kaal. Maar toch heeft het iets bijzonders. We nemen opnieuw de tijd om het kerkje te bekijken.

Na een kwartier gaan we verder richting Saumur. Op een gegeven moment komen we bij een rotonde en deze steken we 3/4 over tot de volgende rotonde en gaan daar rechtsaf. Even opletten en je rijdt zo het terrein op met onder meer een grote Leclerq Supermarché.

Hier doen we onze boodschappen voor de eerste levensbehoeften. Er is ook een prachtige wijnafdeling en bij de afdeling Anjou nemen we een Rosé d'Anjou en een rode Anjou Villages mee. Volgens kenners is de laatste een zachte rode wijn die prima smaakt bij lamskoteletjes of foie-de-veau (kalfslever) en laten we dat nu net in ons karretje hebben liggen. De vlees- visafdeling is hier werkelijk fantastisch. Onze bijzondere aanwinst was een plak verse terrine de crab-saumon-cocquilles-st-jacques voor bij de salade vanavond.

Voorlopig hoeven we geen boodschappen te doen en we rijden dezelfde weg terug, gewoon om de Loire ook eens van de andere kant te zien. Omdat het niet zo druk is op de weg kunnen we rustig aan rijden en genieten van het uitzicht. Het blijft een uniek uitzicht op de stromende rivier en de zandbanken.

Ontdek meer tips over NormandiëDe Loire is nietvoor niets een beschermd erfgoed van UNESCO.

Fietsen

's-Middags besluiten we op de fiets de omgeving te gaan verkennen. We rijden de camping Parc de Montsabert af en gaan rechts richting het Château de Montsabert en het bijbehorende gehucht. Het kasteel is privé-bezit van Bertrand du Guesclin en stamt uit de 13e en 14e eeuw. Het was de bruidsschat die zijn vrouw van haar grootmoeder kreeg toen zij in het huwelijk traden. De grootmoeder was de tweede vrouw van Koning René d'Anjou.

Fietsen langs de LoireWe verblijven dus op historische grond. Rond het kasteel is een groot park met pijnbomen waarin dus deels de camping ligt. Er zitten een stel pauwen in het park die je de hele dag luidruchtig hoort zijn.

Soms komen ze over het hek de camping op. In het park ligt het kasteel met een orangerie en een kapelletje uit de 17e en 18e eeuw. Vanaf juni tot september is het kasteel alleen op afspraak te bezichtigen.

We fietsen langs het kasteel het dorpje in. Een kort klimmetje is een eerste test of we wel goede benen hebben. En dat bleek gelukkig mee te vallen. De inwoners van Montsabert houden zich niet alleen met wijnbouw bezig maar kweken ook escargots (slakken). Het zullen wel wijngaardslakken zijn want de omgeving ligt vol met wijngaarden.

Vlak voor je het dorpje uitrijdt kun je links een veldweg in (er staat een bord verboden voor 3T). We rijden het pad op en komen bij de wijngaard Clos du Rocher. Het pad is prima begaanbaar, ook met een gewone fiets. Op een gegeven moment gaat het naar links en vlak daarna gaan we rechtsaf. We rijden hier bovenop het Plateau de Milly. In de verte zien we Coutures liggen.

Mooie natuur bij de LoireWe gaan aan het eind opnieuw rechtsaf en we komen langs een grote alleenstaande boom met eronder een soort hunebed (dolmen). Deze streek heeft een oude historische achtergrond en er zijn meerdere hunebedden te vinden. Ook hier hebben de Kelten blijkbaar hun sporen achtergelaten.

Wij blijven er even in de schaduw van de boom bij stilstaan en genieten van de omgeving. Je hoort niets, de wind ruist door de boom, hoog in de blauwe lucht cirkelt een zwarte wouw zijn rondjes op de thermiek.

Als we weer verder fietsen komen we bij een wijngaard waar druk gewerkt wordt. Iets verder is een pad dat naar een bos gaat en er langs ligt een veld met allemaal bloemen. Marian stapt af en stopt haar neus bijna in de planten om de geur op te snuiven.

Het is hier mooi en het ruikt heerlijk. We gaan terug en volgen het pad dat een beetje naar beneden gaat. Tot nu toe was het redelijk vlak. De veldweg draait naar rechts en daalt nu behoorlijk en maakt uiteindelijk een bocht naar links waar we weer een hunebed zien. Het is Le Dolmen d'Etiau die aan de rand van het Bois Brainson ligt. Het pad komt uit op de D55 die we rechtsafoprijden.Leuk eBook over de Loirestreek


23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 5,99 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

De Loire

St-Rémy-La-VarenneAls we bij Le Bourgdion komen gaan we linksaf een smalle weg in. Aan onze rechterkant zien we een prachtige gerestaureerde molen staan. De weg klimt nu licht en we komen uit in Chauvigne. Bij de kruising gaan we rechtsaf richting St-Rémy-La-Varenne. in de verte horen we klokken van de Abdij van Varenne.

De weg daalt af naar het Loiredal. Links liggen allerlei kassen en in de verte zien we de rivier liggen. Als we bij de volgende kruising komen gaan we linksaf en komen de D55 weer tegen. Dit is hier best een drukke weg die de Loire overgaat. Na een klein stukje gaan we voor de rivier linksaf. Dit is de D132. Hier is het rustig fietsen.

Op een gegeven moment zien we na 100 a 200 meter rechts een veldweg die naar de Loire loopt. We worden nieuwsgierig en fietsen er naartoe. Na een hobbelig ritje komen we bij de rivier met een prachtig uitzicht op de zandbanken waar de stern zich kan uitleven.

Het is hier een beschermde vogel. Gelukkig hebben we een kleine verrekijker bij ons en zien ook 7 reigers met hun borst in het zonnetje doodstil staan.

Aan de overkant ligt het dorpje St.-Mathurin-sur-Loire. Het kerkje steekt mooi af tegen de horizon die op een paar wolkjes na strak blauw is. De zandbanken glinsteren bijna in de zon.

Aan de overkant begint ook een fietsroute langs de Loire richting Angers. Volgens de VVV één van de mooiste stukjes fietsroute in Frankrijk en dat kunnen wij volmondig bevestigen! We genieten nu van het prachtige uitzicht. Even later verdwijnt een Fransman met zijn fiets aan de hand in een smal voetpad.

Dat konden wij ook ... Helaas... wij konden het niet! Korte broeken en veel doornen en brandnetels zijn niet de optimale combinatie om met je fiets aan de hand dit pad op te gaan. Na enige tientallen meters gaan we toch maar terug. Het zou wel leuk zijn om dit gewoon lopend te doen maar dan is een lange broek geen overbodige luxe. Je wandelt er dan vlak langs de rivier. Wij gaan terug naar de weg en fietsen rechtsaf weer de D 132 op en fietsen naar de camping waar we terugkijken op een prachtige dag in een omgeving die voor fietsliefhebbers en wandelaars heel veel te bieden heeft.

Op onze CD-Rom Frankrijk Binnendoor vindt u nog meer informatie over deze streek en de mogelijkheden om er te wandelen en te fietsen.

Avondeten

Eenmaal op de camping gaan we aan het eind van de middag even lekker languit in de zon en rusten even uit voor de volgende uitdaging. Een heerlijke salade met een paté van st-jakobsschelpen, zalm en krab. En dat samen met een half zoete Rosé d'Anjou is niet bepaald een straf.

De salade is eenvoudig te maken:

saladeNeem wat gemengde salade. Het lekkerste is bijvoorbeeld kleine veldsla met rucola. Vervolgens een paar tomaten kleingesneden en wat olijven. De dressing kun je natuurlijk kant en klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken:

  • Meng wat zout en peper met een theelepeltje mosterd en een eetlepel frambozenazijn.

  • Als dit goed gemengd is voeg er dan 4 eetlepels goede olijfolie bij. Mix alles nogmaals goed en maak de dressing wat zoeter met een theelepel gembersiroop. Nog een keer goed mixen.

  • De hoeveelheid is voldoende voor een salade voor 4 personen.

  • Doe de sla vermengd met de fijngesneden tomaat (snij de pitten en de kern uit de tomaat) en de olijven op een bord. Verdeel de dressing over de salade. Snij een plak van de vispaté in drie stukken en leg deze op de salade. Glaasje rosé en wat stokbrood erbij ... eet smakelijk!

Huur een vakantiehuis in Loirestreek

zoekmodule ® TUI VIlas

Tip: Uitgebreide informatie over vakantie in de Loirestreek


Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »