Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips vakantiehuizen, campings en hotels de Loirestreek:

Autorondreis Kastelen en Vallei van de Loire v.a. € 310 p.p

Reis langs de verrassende omgeving en bezienswaardigheden van de Loirestreek. Speciaal samengesteld voor FrankrijkBinnendoor.nl en FrankrijkVakantieland.nl. Na boeking € 50 retour op je bankrekening.

Meer informatie over deze bijzondere rondreis

Maak een unieke autorondreis bij de Loire die vlakbij het kasteel van Chambord begint. De eerste nacht(en) verblijf je in een 4-sterren hotel in een kasteeltje bij Blois op basis van logies en ontbiit. Daarna reis je richting Saumur waar je het mooiste stuk van de Loire, de wijngaarden en nog meer kastelen kunt zien en bezoeken. Je slaapt in een 18e eeuws herenhuis vlakbij de Loire. De volgende etappe gaat naa r de omgeving van de fraaie stad Angers en tenslotte volg je de Loire tot de monding bij Saint-Nazaire aan de Atlantische Oceaan. Dit is een unieke rondreis van 6, 9 of 13 overnachtingen die exclusief voor ons is samengesteld door KRAS. Deze rondreis is dus alleen via ons bij KRAS te boeken.

Bekijk de speciale video en de uitgebreide informatie én hoe je 50 euro retour krijgt op de dag van thuiskomst. Je krijgt ook een uniek ebook kunt boordevol tips van Frankrijk expert Ruud Couwenhoven . Deze rondreis Kastelen en de Loirevallei is nieuw in 2019 en exclusief samengestel voor de lezers van FrankrijkVakantieland en Frankrijk Binnendoor.

Bij Blois en Chambord verblijft je op basis van logies en ontbijt. Bij Saumur en Angers: halfpension met een 3-gangen diner. Je sluit af in een 4-sterren hotel in Saint-Nazaire op basis van halfpension met een 5-gangen diner!

Meer informatie & boeken


Tip: fietsen langs de Loire

Een fietsvakantie langs de Loire is een onvergetelijke gebeurtenis. Je kunt met eigen vervoer en je fietsen meenemen maar ook ter plekke fietsen huren. Ideaal zijn georganiseerde fietsreizen. Dit kan met eigen vervoer maar ook met speciale fietsvakanties met een luxe fietsbus.

Wij hebben alvast een selectie gemaakt van goede touroperators en reisorganisaties voor vakantie of fietsvakantie bij de Loire klik hier voor dit overzicht.Ontdek meer tips over Normandië


Een bijzonder plekje bij de Loire:

L'Abbye Royale de Fontevraud

Mooiste Abdij van Frankrijk?Fontevraud

De Abdij is imposant en bevat een schat aan bijzonderheden en prachtig gerenoveerde gebouwen met muurschilderingen en grafmonumenten. Richard Leeuwenhart en zijn vader koning Hendrik II liggen in de grote Abdijkerk begraven.

In het jaar van de eerste kruistocht en de verovering van Jeruzalem, 1101, begint de historie van de imposante Abdij. Robert d'Arbrissel, een Bretonse prediker, trekt honderden mannen en vrouwen aan met zijn preken en zij hebben behoefte aan inkeer en eenzaamheid.

Hij brengt hen naar Fontevraud waar een overvloedige bron ligt in een kleine vallei. Zij gaan er wonen in hutten, grotten en rotswoningen (die nog steeds in de omgeving te zien zijn).

Omdat er veel vrouwen zijn wordt voor hen een klooster gebouwd, Sainte-Marie. Dit wordt bestemd voor de nonnen. De mannen krijgen ook hun eigen klooster, Saint-Jean en voor de zieken wordt Saint-Benoit gebouwd. Een paar jaar later werd het klooster uitgebreid met Saint-Lazare voor melaatsen en Sainte-Madeline voor zondaressen met berouw.

Richard Leeuwenhart

Richard Coeur de LionHenri II de Plantagenêt, koning van Engeland en graaf van Anjou, had een sterke band met de abdij en financierde deze dan ook fors. In 1189 overleed hij en werd in de abdijkerk begraven. Zijn vrouw Eleonore stierf in 1204 en hun beroemde zoon Richard Leeuwenhart sneuvelde in 1199 in Châlus.

Vlak voor hij stierf beval hij dat hij na zijn dood in Fontevraud aan de voeten van zijn vader Henri II begraven moest worden. Zijn lichaam werd inderdaad in de abdijkerk begraven maar zijn hart kwam in Rouen terecht en zijn ingewanden werden in Charroux (vlakbij Poitiers) begraven omdat, zoals zijn grafschrift zegt, "geen enkel land groot genoeg was om hem in zijn geheel te ontvangen"

Tijdens de Franse revolutie werd de Abdij geplunderd en deels verwoest en daarbij verdween ook de oorspronkelijke crypte. Uiteindelijk bleven wel de prachtige grafbeelden bewaard die zeer kleurrijk zijn en heel bijzonder.

In de tijd van Napoleon werd de abdij een gevangenis en werd in 1807 het mannenklooster afgebroken. Pas in 1963 werd de gevangenis gesloten en is de Abdij vrij te bezoeken. Er werd een imposant restauratieprogramma opgestart dat tientallen jaren voortduurde en waarbij zoveel mogelijk in de oorspronkelijk staat is teruggebracht.

Wij vonden wel dat sommige delen er zo mooie en nieuw uitzagen dat voor ons een stukje van de rijke historie verdween desondanks is het een belevenis en je hebt zeker een 1/2 dag nodig om alles te zien.

Abdij en Klooster

De abdijkerk zelf is groot en ruim en maakte bij de grafmonumenten een diepe indruk op ons. Dit was de plek waar Henry de II zijn voruw en zijn zoon Richard Leeuwenhart lagen begraven. De inrichting van de kerk is sober maar er zijn een paar mooie ramen. Vanuit de kerk kun je naar het ernaast gelegen klooster lopen.

Een van de meest bijzondere plekken vonden wij de Kapittelzaal. Machtige bogen en pilaren ondersteunen het gewelfde plafond en schitterende muurschilderingen tonen verschillende bijbelse gebeurtenissen. Ze werden rond 1570 gemaakt door Thomas Pot. Een tentoonstelling op zich! Kijk niet alleen naar de muurschilderingen maar ook eens naar de bijzonder plavuizen op de vloer. Zoveel detail, echt monnikenwerk.

Muurschildering  Abdij FontevraudHet klooster heeft een magistrale kruisgang. Neem er rustig de tijd voor om te genieten van de binnentuin en de koelte van een van de mooiste kloostergangen die wij ooit gezien hebben.

Het oudste deel stamt uit de 16e eeuw. De nonnen gebruikten hun maaltijden in een zaal die ook aan het begin van de 16e eeuw werd gebouwd.

Vanuit deze zaal kun je door een deur naar de tuin. Het is een leerzame kruidentuin. Deze ligt vlak naast de bijzondere keuken met een vreemde achthoekige toren en een grote haard en schoorsteen.

In elk van de 8 hoeken kon men vuur makenom het eten te bereiden. Op deze plek werden alle maaltijden bereid voor de 4 kloosters die ooit de Abdij van Fontevraud omvatten.

Achter de Abdij ligt een heel mooie plantsoen dat ommuurd is en waar je even heerlijk kunt uitrusten en genieten van het uitzicht op de Abdij.

Wij hebben al veel gezien in Frankrijk naar dit willen wij toch zeker iedereen aanbevelen. Trek er wel een hele ochtend of (beter) middag voor uit. In de gebouwen is het heerlijk koel dus wellicht ook een idee om er eens een warme dag door te brengen.

We verlaten de Abdij zoals we gekomen waren over de grote binnenplaats en door de poort. Steken de weg over en lopen nog even naar de overkant waar een kapel ligt. De Église St. Michel werd door Henri II gebouwd en bezit een volledig verguld en prachtig bewerkt altaar.

vorige pagina Lees op meer over de fietstocht naar Fontevraud l'Abbye

MontsoreauMontsoreau

Na een enerverende middag in Fontevraud fietsen we via de D947 terug richting Montsoreau. Het gaat een stuk makkelijker dan heen want we rijden nu de vallei van de Loire weer in. We zetten de fietsen op slot op het plein bij de Loire en slenteren langs de rivier naar het kasteel.

Te voet blijkt pas hoe mooi dit dorpje is. Maak dus niet de fout om er snel doorheen te rijden. Neem er de rijd voor om door de straatjes en steegjes te lopen en vergeet vooral de kleine doorgangen niet. Laat je niet afleiden door bordjes als Route barrée of doodlopende weg.

Als je op deze manier Montsoreau probeert te ontdekken krijg je een machtige wandeling langs woningen die tegen de rotsen geplakt lijken te zijn. Heerlijke uitzichten op de Loire en het Kasteel zullen je ten deel vallen. Het kasteel stamt uit de 15e eeuw en herbergt nu een museum.

Moe en voldaan van alle indrukken peddelen we op ons gemak in het vroege juni zonnetje terug naar Camping Étang de la Bresse bij Varennes-sur-Loire

Tip: In 2015 opent Center Parcs Le Bois aux Daims niet ver van Fontevraud

Apéretif en diner

Na deze heerlijke fietsdag besloten wij om onze eerste volledige dag bij de Loire lekker af te sluiten.

Op zijn frans nemen wij een apéretif met zoutjes en borrelnootjes, voor Ruud een lekkere Ricard met ijs en water en voor Marian een Martini ijs. Ruud was deze avond aan de beurt voor het eten en de eerder bij de Intermarché in Saumur gekochte ingrédienten vormden de basis voor een diner voor twee:

L'Abbye Royale de Fontevraudsalade avec tomates, olives en pâté de loup de mer

L'Abbye Royale de Fontevraudfoie de veau avec champignon et haricots-verts

De wijn werd onder de 4,5 euro in de supermarkt gekocht en was een vol rode Chinon die prima bij de kalfslever paste. Bij de salade hadden we nog een restje van een Rosé d'Anjou van Domaine Hauret Baleine lekker zoet.

Leuk eBook over de LoirestreekHet eenvoudige recept van dit prima diner voor twee vind je hier

23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 4,95 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

Tips voor vakanties en accommodaties in de Loirestreek

Tip: Uitgebreide informatie over vakantie in de Loirestreek

Huur een vakantiehuis in Loirestreek

zoekmodule ® atraveo

Zie ook:

L'Abbye Royale de FontevraudFietsen in de Loirestreek

L'Abbye Royale de FontevraudNog meer informatie over de departementen langs de Loire

L'Abbye Royale de Fontevraud L'Abbye Royale de Fontevraud
bezichtiging Montsereau Kasteel van Montsereau

Interesse in nog meer informatie over Frankrijk? Kijk dan eens naar Frankrijk Binnendoor

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.