Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips voor vakantiehuizen, campings en hotels in de Loirestreek:

Unieke lezersaanbieding 7-daagse fietsvakantie bij de kastelen van de Loire

Lezersaanbieding: 7-daagse fietsvakantie kastelen van de Loire nu € 595 p.p.

Op ons verzoek heeft TUI speciaal voor onze lezers èn Frankrijk Binnendoor een unieke fietsvakantie bij de kastelen van de Loire samengesteld.

Met deze 7-daagse fietsvakantie bij de Loire ontdek je de prachtige streek tussen de mooiste kastelen van de Loirestreek: Chambord en Chenonceau. Er zijn een paar leuke hotels geselecteerd waar je verblijft op basis van halfpension (ontbijt en diner). Je slaapt zelfs 2 nachten in een heus kasteeltje! Tijdens de 5 fietsdagen maak je mooi tochten van 38 tot 69 kilometer. Je bagage wordt van hotel naar hotel vervoerd. Je krijgt een kaart met routebeschrijving en een gratis roadboekdrager.

Deze lezersaanbieding is in samenwerking met Frankrijk Binnendoor en je ontvangt na boeking € 50 retour op je bankrekening. (Lees hier de voorwaarden)

Meer informatie


Een goed wijndomein in Savennières

Het is inmiddels kwart over één en tijd voor de inwendige mens.

Het leek ons wel een aardig idee om de lunch te gebruiken op een terras in het wijndorpje Savennières. We rijden dus terug richting Rochefort-sur-Loire en steken daar de rivier over om de auto opnieuw achter een kerk te parkeren.

Het blijkt wel een héél klein dorpje te zijn. En dat terwijl er in de omgeving heerlijke witte wijnen te koop zijn. We ontdekken alleen een klein terras met 8 stoelen bij een barretje naast het Office du Tourisme. We gaan het bureau binnen en vragen naar een plek om in het dorp iets te eten. De vrolijke juffrouw kijkt bedenkelijk en pakt een folder Les restaurants dans les environnements de Savennières.

Chateau ChamboureauEn onze ergste vermoedens kwamen al snel uit. Het dorp heeft zelf geen restaurants of eetgelegenheden. Zij legde ons uit waar we terecht konden en bood zelfs aan voor ons naar een restaurant in een naburig dorpje te bellen.

Heel vriendelijk maar we gaan wel naar de buren. Het dorp heeft dus 1 kerk, 1 postkantoor, 1 office du tourisme, 1 school 1 boulanger en... een tapas bar.

We kiezen twee van de 8 stoelen op het piepkleine terrasje en bestellen 2 tapasschotels en wat te drinken. Deze bleken van uitstekende kwaliteit te zijn. Het loont trouwens de moeite om even naar binnen te gaan in Bar à la Mairie want het interieur is wel heel bijzonder.

Luxe op het toilet hoef je niet te verwachten maar ondanks het kleine formaat van het barretje stond er een podium met een drumstel. De eigenaar vertelde dat er regelmatig caribische muziek werd gespeeld en dan vooral salsa. Nou dat zuidelijke accent was in hun tapasschotel terug te vinden en dat voor maar 5 euro per schaal. Onze buikjes zaten vol en het was inmiddels 3 uur.

top 5 reisorganisaties LoireZouden we nog gaan fietsen of met de auto op zoek gaan naar het wijndomein Château Chamboureau?Onze top 5 reisorganisaties voor een vakantie bij de Loire

  1. Pharos Reizen van ANWB (rondreizen en kindvriendelijk)
  2. TUI (gevarieerd aanbod)
  3. De Jong Intra (campings, rondreizen, fietsvakanties)
  4. Vrij Uit Autovakanties (veel keus)
  5. Kras Reizen (busreizen en mooie fietsvakanties)

Tip » klik hier voor ons overzicht met goede touroperators naar de Loirestreek (ook voor fiets- en wandelvakanties)

Er zijn ook mooie rondreizen naar de Loirestreek. Je leest er alles over in de Special rondreizen in Frankrijk. Heel leuk is ook deze wijnwandelreis in de wijngebieden van de Loire!

Klik hier voor vakantiehuizen in de Loirestreek of gebruik het zoekformulier rechts.


Château de Chamboureau.

We besluiten tot het laatste en rijden vanaf de parkeerplaats links langs de spoorweg en blijven de weg volgen die omhoog klimt naar Epiré. Als we dit dorpje binnenrijden staat het domein al rechts aangegeven. We parkeren de auto buiten de poort en voor een jonge wijngaard. In deze streek liggen wijngaarden met de Chenin Blanc druif. Er worden uitstekende wijnen gemaakt tegen een (nog) acceptabele prijs. Een van de domeinen is gevestigd in het uit de 16e eeuw stammende Château de Chamboureau.

We lopen door de poort het terrein voor het kasteeltje op. Rechts staat een grote poort met een bordje cave ouverte. De deur is echter dicht. Aan de andere kant van de binnenplaats is een kantoortje waar we naar toe lopen. H

et is er rommelig en twee mannen zijn er aan het werk. We vragen of we een wijnproeverij kunnen doen. Maar natuurlijk is het antwoord van één van de heren en hij loopt voor ons uit naar de cave aan de andere kant. Hij duwt de poort open en de ruimte is donker en stoffig. Het is er oud, door het raam valt wat zonlicht over een oude bureautafel boordevol spullen.

We raken nu in gesprek en Ruud vraagt of wij de Savennières Cuvée Avant en de Cru Roches aux Moines kunnen proeven. We leggen in ons beste Frans uit dat onze zoon Jordi het domein bij ons had aanbevolen. Toen hij een paar jaar geleden jarig was had hij wijn van dit domein en die was geweldig. Ik vroeg of de man de propriétaire was en dat bleek het geval. Voor onze neus stond Pierre Soulez zelf.

Hij nodigde ons uit om zijn Cave te bekijken en vertelde dat hij zijn wijnen eerst 8 maanden op eikenhouten vaten laat rusten. De wijn wordt in die periode handmatig geroerd en toen wij er waren was er net iemand mee bezig.

Na 8 maanden gaat de wijn dan 12 maanden op stalen tanks om vervolgens dus pas na totaal 20 maanden op fles te gaan. Dit proces wordt Cuvee Avant genoemd (vrij vertaald " eerst op houten vaten").

Wijn proeven

De wijnen hebben een perfecte smaak en een diepe geur. Wij proefden achtereenvolgens:

  • Savennières Cuvee Avant, vol van smaak heerlijk!

  • Roches Aux Moines, droog en iets van zuur maar toch een zoete wijn met een perfecte smaak.

  • Papillon Cuvée Avant, mmmm super! heerlijk zoet!

  • Roches Aux Moines Cuvee Avant Chevelier Buhard, een mond vol maar een sublieme wijn. Niet goedkoop en in flesjes van een halve liter. Een zoete wijn, superieur van smaak. We konden deze niet laten liggen

Wijnproeven in SavennièresTrots vertelde Pierre Soulez dat de zoete wijn zo heerlijk smaakt door de natuurlijke suikers die puur het gevolg zijn van le soleil. Het blijkt een heel zonnige streek te zijn, vakantietip?

Na het proeven maken we nog een babbeltje en blijkt dat hij ca 80000 flessen per jaar produceert. Hij verkoopt direct op het domein. Zijn zoete wijnen zijn een perfecte begeleider van visgerechten met een iets zurige saus zoals de regionale sauce beurre blanc.

Hij legt ons ook met passie voor zijn wijn uit dat als smaken tegengesteld zijn de combinatie van gerecht en wijn het best tot zijn recht komt.

Wij besluiten 12 flessen mee te nemen en rekenen af. Pierre Soulez loopt even weg en komt met een rode fles wijn aanzetten. "Un cadeau pour vous, c'est perfect pour le picnique" Hij brengt de 2 dozen met wijn naar onze auto en wij lopen met hem mee naar het kantoor om af te rekenen. De creditcard gaat door een stoffige automaat. Na ontvangst van de bon schudden we de hand en nemen afscheid.

Pierre Soulez is een wijnmaker die door velen geroemd wordt. Het is een aardige man met passie voor zijn vak. Een genot om dit te hebben kunnen ervaren. Pierre Soulez spreekt wel een beetje engels maar als je je best doet om het gesprek in Frans te voeren dan krijg je daar heel veel voor terug. Hij is overigens président van de associatie van wijnbouwers in deze streek.

Via Angers rijden we terug naar de prima camping L'Européen in Montsabert en kijken terug op een prachtige dag. De fietstocht houden we nog te goed in een omgeving die enigszins heuvelachtig is maar met een beetje geoefende benen goed te doen moet zijn. De wandeling bij Montjean-Sur-Loire en het bezoek aan Chateau de Chamboureau hebben echter de dag volledig goed gemaakt.

(naschrift redactie: Inmiddels heeft Pierre Soulez zijn Chateau Chamboureau verkocht maar de kwaliteit blijft top!)

vorige Lees hoe wij bij Chateau Chamboureau terecht kwamenLeuk eBook over de Loirestreek


23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 4,95 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

Tips voor vakanties en accommodaties in de Loirestreek

Tip: Uitgebreide informatie over vakantie in de Loirestreek

Huur een vakantiehuis in Loirestreek

zoekmodule ® atraveo


Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.