Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips voor een vakantie in Champagne-Ardenne


Rocroi, vesting van Vauban

naar Rocroi | historie | vesting en wandeling | lunch | binnendoor naar Rethel

geschiedenis van Rocroix

Een dagje Noord Frankrijk in de Champagne-Ardennes

Toen onze zoon in het Franse plaatsje Chablis in de wijnhandel werkte reden wij vaak heen en weer voor een lang weekend in de Noord-Franse wijnstreek rond Chablis. Wij hebben al heel wat verschillende routes tussen onze woonplaats en het departement Yonne gereden. Nog steeds komen wij er vaak omdat het een mooie streek is.

De leukste route, die helemaal binnendoor gaat, staat ook op de website beschreven en gaat via Maastricht naar Luik en vervolgens via de Belgische Ardennen richting de stad Sedan, waar trouwens een prachtig fort ligt. Hier reden wij dan altijd via Vouzier en Suippe en Chalons-en-Champagne naar Troyes en vervolgens naar het om zijn kaas beroemde dorpje Chaource. Tenslotte gingen we dan over de D944 via Tonnerre naar Chablis.

Een prachtige rit van ruim 520 km met genoeg plekjes om onderweg eens ergens te stoppen en een leuk dorpje of plaatsje te bezoeken.

De laatste jaren kozen wij ook vaak voor de snelle route en die gaat via de snelweg van Maastricht naar Luik en vervolgens richting Namen en Charleroi. Voor deze laatste grauwe mijnstad rijden wij via de A15 naar de R3 richting Chatelet die we blijven volgen tot de afrit Couillet. Als we daar links af gaan en onder de snelweg doorrijden gaan we naar de N5 en volgen de richting Philipville.

De N5 is hier in België weliswaar een 4-baansweg maar de maximumsnelheid is 90 km en er wordt regelmatig gecontroleerd.

De weg is niet druk, hoewel er wel behoorlijk wat vrachtverkeer overheen gaat.

RocroiNa Philipville komen we dan door het dorpje Neuville en hierna gaat de weg richting Couvin en deels door het Bois Révieûmont. In de omgeving van Couvin liggen diverse grotten die bezocht kunnen worden, maar wij rijden hier steevast door om na Couvin de smaller wordende N5 te volgen die zich hier als 2-baansweg door het bos slingert van het Bois de Couvin.

Het is typisch, maar als we bij Brûly de grens met Frankrijk passeren dan voelen we ons weer een klein beetje thuis, al was het alleen maar omdat de N5 hier D 985 wordt en een mooie 4 baans-snelweg waar 110 mag worden gereden. Dat schiet op! Weliswaar niet echt volgens de principes van Frankrijk Binnendoor, maar een prima mogelijkheid om op te schieten.

Rocroi, een mooi vestingstadje

In de 8 jaar dat wij meerdere keren dit deel van Frankrijk gepasseerd zijn kwamen wij altijd langs de plaats Rocroi. Borden langs de weg lieten er geen twijfel over bestaan, Rocroi was een monumentaal en historisch vestingstadje.

Toch bezochten wij het nooit omdat wij altijd graag zo snel mogelijk in Chablis wilden zijn. Recent bedachten wij ons en besloten op de kruising met de N51 niet rechtdoor te gaan maar rechtsaf te slaan, We reden richting centre-ville en even verder reden wij de plaatsbinnen en werden direct getracteerd op een smalle toegang tot de stad en vestingsmuren via de Avenue Achille Maire. Deze gaat over in de Rue de Bourgogne.

Ooit stond hier een stadspoort, maar die werd rond 1890 gesloopt, ook kwam er rond deze tijd een einde aan de militaire invloeden in Rocroi. Wij parkeren de auto op het centrale plein, vlakbij de markthandel. De hal lijkt oud maar is in de jaren 60 van de twintigste eeuw gebouwd op de plek waar in de middeleeuwen ook de markthal stond. Er is nog een plek met een paal erin ter herinnering aan de plaats van de oorspronkelijke schandpaal.

Rechts van ons zien we het Hôtel-de-ville. Dit stamt overigens uit 1843. Ernaast ligt in een oud pand het office du tourisme. We gaan er rond 11;00 uur even naar toe en halen een plan de ville met daarop een rondwandeling over de stadwallen. De vriendelijke juffrouw legt geduldig uit hoe we het best kunnen lopen en waar de bijzondere plekjes zijn.

Het is een doordeweekse donderdag in september en het was niet druk, dus zij had alle tijd voor deze twee Nederlandse toeristen. We lieten ons rustig de rijke historie uitleggen en kwamen er achter dat Rocroi ooit het toneel was van een bloedige veldslag. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en een wandeling door de historie kon beginnen!

Een stukje geschiedenis over Rocroi

Toen Lodewijk XIV, de Zonnekoning, aan het begin van regeerperiode stond, was Rocroi het middelpunt van een groot Europees conflict, de dertig jarige oorlog. De Spanjaarden maakten het de Fransen knap lastig en voor Rocroi lag een Spaanse legermacht in het moerassige gebied tussen de stad en het dorpje Sévigny-la Fôret. Als je de stad uitgaat kun je er zelfs naar toe wandelen over de Chemin de Rouge Fontaine.

het arsenaal Op ca 2 kilometer van het plein markeert een zuil de plaats waar volgens de overlevering de Spaanse officieren hun zwaarden inleverden aan Hertog van Enghien, die later door het leven zal gaan als de Grand Condé.

Op deze plek heeft een zeer bloedige veldslag plaatsgevonden die echter maar een paar uur geduurd heeft voordat het Spaanse leger van Don Francisco de Mello verslagen werd. Binnen 5 uur werden namelijk 8000 Spanjaarden gedood en werden er 6000 krijgsgevangen gemaakt.

De overigen wisten waarschijnlijk te ontkomen maar dat hebben wij niet kunnen achterhalen. Wel dat het leger uit bijna 17000 man bestond plus nog eens 8000 ruiters. Na de veldslag werd naast de overwinning het volgende buit gemaakt: 6000 krijgsgevangen, 18 kanonnen, 170 vlaggen,60 vaandels

Het Franse leger stond onder aanvoering van de nog maar 22-jarige hertog van Enghien en had 16000 infanteristen en 6000 ruiters. Samen met 12 kanonnen bleken de Fransen in het drassige gebied beter uit de voeten te kunnen en was hun leger veel beweeglijker. En dat terwijl de Spanjaarden al bijna 100 jaar onoverwinnelijk waren. Historici zijn het er over eens dat door deze overwinning bij Rocroi de Franse Staat voor een invasie en catastrofe werd behoed.

Wandelend door de straten en over de vestingmuren of over de wandelpaden in de omgeving kun je deze wat lugubere historie tot je laten doordringen.

De vesting van Rocroi

hôtel de ville Rocroi Rocroi is een in Frankrijk uniek vestingstadje. Het werd oorspronkelijk in 1555 ontworpen in opdracht van Henri II, die het als tegenpool liet bouwen van de vesting Charlemont. In 1675 werd de vesting van Rocroi verder onderhanden genomen door de bekende bouwmeester Vauban die in geheel Frankrijk vestingen bouwde.

Toen wij Rocroi voor het eerst zagen moesten wij gelijk denken aan het in de Alpen gelegen Briançon dat ook een stervormige vesting had. De vesting bestaat uit een versterkte omwalling met 5 onderling versterkte bastions. Een tweede omwalling zorgde met vooruitgeschoven posten en de beide stadspoorten (Porte de Bourgogne en Porte de France) voor zowel een defensieve als een offensieve verdedigingsgordel.

Vanaf het centrale plein de Place des Armes, lopen 10 straten straalsgewijs naar de stervormige omwalling. Deze zijn indertijd zo aangelegd om snel vanaf de Place des Armes troepen naar de verdedigingswallen te dirigeren. De huizen rond het plein stammen uit de periode 1676 tot 1871. In het laatste jaar werd Rocroi opnieuw belegerd in de Frans/Duitse oorlog en werden door hevige beschietingen panden binnen de muren vernietigd.

Het stadhuis werd in 1843 gebouwd op de plaats van het voormalige gouvernement en neemt nog steeds een dominante plaats in op het plein. Aan de overkant staat een kerk uit dezelfde periode. In de kerk staat een wijwatervat van blauwe leistein uit Givret (1615).

Wandeling over de vestingswallen

historische entree Op advies van de juffrouw van het Office du Tourisme lopen we schuin het plein over richting Hotel du Commerce en lopen links ervan de Rue de Montmorency in. Aan het einde staat rechts een huisje. Het is een oude kruitopslag (magasin de poudre). Aan de overkant van de straat loopt een pad omhoog.

Eenmaal boven sta je op het Bastion de Montmorency. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, het stadje en vooral de vestingwerken. We zien de brug, Pont de France, met links ervan de halve maan Bouillon uit 1610. Dit zijn vooruitgeschoven verdedigingswerken. Als we rond draaien en richting het dorp kijken hebben we een mooi uitzicht op de oude vesting.

Er staan trouwens overal bordjes met toelichtingen, zowel in het Frans als in het Engels. Als we het pad teruglopen gaan we rechtsaf richting de Parking Nevers waar links de Residence Vauban ligt. We komen uit bij een omheind schoolplein en rechts daarvan zien we een oude poort met een trap naar beneden.

NBastion du Roy ieuwsgierig als we zijn gaan we de trap af en het wordt steeds donkerder, maar aan het eind komen we uit in de ruimte tussen 2 stadswallen. We hebben met succes de Rue Couverte afgelegd. Er zijn meer poortjes met trappen maar die zijn afgesloten en leiden naar de kazematten onder de verdedigingslinie.

We komen uit op een pad en volgen dit. Het is het wandelpad dat helemaal rondom Rocroi over de verdedigingswerken loopt. Het is ca 4 kilometer lang en staat garant voor een meer dan interessante wandeling.
Zo kom je op een gegeven moment bij een nieuw verdedigingswerk uit, het is de Demi-Lune de Champagne die in 1610 gebouwd werd. Je kunt hier goed zien hoe het verdedigingswerk is gebouwd maar ook in de loop der tijden is aangepast. Er staat een wat vreemde toren op de muur, die La Dame wordt genoemd.

Deze werd tussen 1832 en 1850 door een zekere Kolonel Vaillant aangebracht.

We wandelen nu aan de buitenkant van de wallen en komen bij Bastion de Petit Fort. Dit stamt uit de tijd van voor 1555! Als je uit het dorp hier naar toe loopt dan kun je er bovenop van een prachtig uitzicht op de omgeving genieten. In gedachten zien we overal om ons heen de soldaten van weleer en beseffen dat we hier op wel heel historische grond staan.

APont de France ls we het pad volgen komen we op een gegeven moment aan de rand van Rocroi en lopen een woonwijk in die gebouwd is om de Demie Lune de Charlemont uit 1610. Dit is ook weer één van de kleinere punten in de stervormige wallen. Even later zien we de toegangsweg naar het centrum waar we eerder deze dag zijn langsgekomen. Er staat een groot bord met een mooie duidelijke plattegrond. Je kunt hier het pad verder volgen en dus helemaal over de wallen rond de stad lopen.

Wij gaan nu echter de Place du Luxembourg op en gaan direct rechtsaf richting de Rue de l'Arsenal. De naamt verraad al dat hier het Arsenaal van de stad lag. Rechts liggen de grote gebouwen en werken die uit 1555 stammen. Het heet Bastion du Roy en is nog volledig intact. Aan de andere kant van de weg zien we een oud wachthuis uit de 17e eeuw. Dit is het museum van Rocroi en dat moet je echt bezoeken.

de vestingswallenDe legendarische veldslag van 16 mei 1643 is er met tinnen soldaten helemaal in beeld gebracht. Ook is er een mooie maquette waar je een goed beeld van de oude stad krijgt. Met een audiovisiuele voorstelling wordt in 16 minuten de veldslag in beeld gebracht en kun je met een interactiefsysteem om meer uitleg vragen. Heel interessant!

Als we de straat aflopen komen we langs de binnenkant van de uit 1555 stammende wallen en op een gegeven moment zien we een aantal poorten. Hier blijken in de 19e eeuw een soort hospitaals onder de grond te zijn gemaakt, die echter nooit in gebruik zijn genomen. Het zijn slechts bogen met donkere gaten. In de muur langs de weg bloeien nog mooie bloemen.

Uiteindelijk komen we weer op de Place Vert bij de markthal uit. (lees hier het vervolg)

Tip: uitgebreide informatie over vakantie in Champagne-Ardenne

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.