Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus


Café Flore Parijs

Parijs en Île-de-France

Paris-Île-de-France is een bijzondere regio en dat komt omdat hier de hoofdstad van Frankrijk, Parijs, ligt.

De naam Paris-Ile-de-France suggereert dat het een eiland is maar dat is louter suggestie. Wel is deze regio het hart van Frankrijk en tevens een van de drukst bezochte toeristische centra ter wereld.

Jaarlijks komen ruim 35 miljoen toeristen naar het gebied waarvan het merendeel hun weg zoekt naar de hoofdstad Parijs. Ook economisch gezien is deze regio het hart van Frankrijk waar ongeveer 12 miljoen mensen wonen en werken.

Je kunt naar Parijs met de egen auto, Thalys, het vliegtuig of met een comfortabel Royal Class bus. Een stedentrip naar Parijs boek je snel en voordelig met een goede touroperator of je regelt het gewoon zelf met onze tips.

Een gebied om te mijden als je op zoek bent naar een rustige vakantie? Wat ons betreft absoluut niet. Alleen al de stad Parijs is een meerdaags bezoek waard.

Aanbiedingen hotels Parijs »

Met de trein vanuit Nederland of België

Wil je snel naar Parijs? Neem dan de Thalys.

Vanuit Nederland kun je vanaf Schiphol, Amsterdam CS en Rotterdam 9 keer per dag naar Parijs! En vanuit Brussel en Luik zit je ook zo in Parijs met de Thalys. Vanaf Amsterdam ben je er in 3 uur en 18 minuten. Vanaf Rotterdam duurt de reis 2 uur en 36 minuten. Je komt aan op Paris Gare de Nord. Je zit dus echt binnen 3,5 uur met de trein in Parijs.

Vanaf dit station zit je met de metro zo in het centrum. In de wijken rond Gare de Nord zijn ook veel eenvoudige tot goede hotels te boeken. Zelf geven wij er de voorkeur aan om meer in het centrum te zitten. Bijvoorbeeld bij de Bastille.

Tickets Thalys Parijs

Ook een weekendje of een paar dagen naar Parijs?

Vind antwoord op de vragen:

  1. Hoe ga ik er naar toe?
  2. Waar ga ik overnachten?
  3. Wat wil ik persé zien?

Regel je eigen stedentrip naar Parijs van Thalys tot hotel

Ontdek Parijs

Place des Vosges in Parijs

Als je Parijs bezoekt dan ontdek je elke keer als je er bent weer andere plekjes. De meeste toeristen bezoeken de wereldberoemde Arc de Triomphe, de Eiffeltoren, het Louvre, de Sacré-Coeur en de Cathédrale Notre-Dame. Maar Parijs is zoveel meer dat het nauwelijks is te beschrijven.

Er zijn prachtige wandelingen door de stad te maken die je langs de meest verrassende plekjes brengen. Een goede plattegrond en een metrokaart zijn de ingrediënten om binnen een paar dagen de stad te doorkruisen en meer te zien dan de bekende toeristische trekkers.

De metro is met het uitgebreide net een fantastisch en snel vervoersmiddel. Wij vaak in Parijs en maken dan volop gebruik van de metro. Als je er een paar dagen bent loont het de moeite om een metrokaart te kopen voor een aantal dagen. Je hoeft dan niet telkens nieuwe kaartjes aan te schaffen.

De meeste mensen willen Parijs zien vanaf de Eiffeltoren. Wij hebben al een paar keer Parijs gezien van de enige plek waar je van grote hoogte ook de Eiffeltoren èn de stad kunt zien. Tour Montparnasse is een forse wolkenkrabber waar je met een supersnelle lift omhoog wordt geschoten, een ervaring op zich. Op het dak heb je een formidabel uitzicht. De toren zie je bijna van alle plekken in Parijs.

Een ander bijzondere en ook wel bizarre plek zijn de catacomben. Hier liggen ondergronds in gangen de skeletten en botten van duizenden mensen. Een gevolg van ooit het gebrek aan begraafplaatsen. De eindeloze gangen met botten en schedels maken een diepe indruk, men heeft zelfs patronen aangebracht in de opgestapelde muren van bot en schedel.

Als je eens lekker wilt slenteren in Parijs dan kun je goed terecht in Beaubourg en Le Marais. Deze wijken van de stad bevatten talloze leuke straatjes, winkels, cafés, maar ook bijvoorbeeld het Centre Pompidou. In de buurt ligt ook het centrum Les Halles Een gigantisch winkelcentrum op de plaats van de vroegere markthallen. Ook Ile-de-la-Cité nodigt uit tot een wandeling. Op dit eilandje in de Seine ligt onder meer de Notre-Dame, die in de loop der jaren prachtig is gerenoveerd. Vlakbij is een gezellige bloemenmarkt.

In de buurt Le Marais merk je er niets meer van dat het vroeger een moeras (marais) is geweest. Er zijn een paar bijzondere plekjes zoals het machtig mooie Place des Vosges en het vlakbij gelegen Musée de Picasso. Na de dood van de schilder erfde de franse staat ongeveer een kwart van zijn kunstwerken als successierecht. Hiervoor werd dit speciale museum ingericht. De zijstraten van de Rue des Francs Bourgeois (aangelegd in 1333) nodigen uit tot een ontdekkingstocht naar een gezellige kroeg of eettent.

Zoek je romantiek in Parijs! Het is niet voor niets de stad der liefde en hier staan wat leuke tips.

Eten en drinken in Parijs

Eten en drinken in Parijs

Overigens wat eten en drinken betreft daar hoef je je in Parijs geen zorgen te maken. Het varieert van duur tot heel betaalbaar. Voor dat laatste zul je weg moeten bij de drukke toeristische centra. Een drankje op een terras bij de Place de Bastille of de Champs Élysee kost gauw 4 tot 5 euro. Iets verder dalen de prijzen maar niet schrikbarend.

En je kunt rustig geruime tijd blijven zitten en genieten van de drukte voor het terras. Wat eten betreft zoeken wij altijd iets in de buurt van Le Marais daar zijn zat leuke eettentjes. Overigens gaan wij nooit voor 20:30 ergens eten want dan zit je bijna alleen. De Parijzenaar werkt tot zeker 19:00 uur en gaat pas laat eten. Wil je gezelligheid om je heen hou hier dan rekening mee.

Qua hotels is het aanbod ruim. Reserveren via internet is tegenwoordig een fluitje van een cent. Vaak krijg je dan ook extra kortingen of speciale aanbiedingen zoals en gratis ontbijt. Overigens ontbijten wij zelden in een hotel in Frankrijk tenzij wij weten dat het ontbijt meer is dan stokbrood en jam. Ontbijten in een brasserie of café is veel leuker en in Parijs doodgewoon.

Montmartre is ook voor velen een verplicht nummer. De wijk rond de hoog op een heuvel liggende Sacré-Coeur is een gezellig stukje Parijs maar kan erg druk zijn. Busladingen toeristen worden er gedropt, toch gaan wij er altijd weer naar toe omdat er toch een bijzondere sfeer hangt.

Onlangs zijn wij er nog geweest en hebben toen eens de tijd genomen om de Sacré-Coeur te bezoeken. Het is een prachtig gebouw en wij hebben met verbazing het interieur op ons laten inwerken.

Nog een plekje van Parijs willen we hier nog vermelden en dat ligt ver buiten het centrum in La Vilette. Daar ligt de Cité des Sciences. Een formidabel museum met veel technologie, ruimtevaart en een groot park. Vroeger lagen hier de slachthuizen en het museum is een echt doe-museum. En dan hebben we het nog niet gehad over het Quartier Latin met het bruisende studentenleven.

Maar Paris-Ile-de-France is meer dan alleen maar Parijs. Even buiten de stad ligt het wonderschone Fontainebleau, een vroeger koninklijk paleis dat in een gebied ligt met ca 25000 bos. Nog indrukwekkender is Versailles het extravagante verblijf van zonnekoning Lodewijk XIVe. Dit deel ten noorden van Parijs bevat ruim 70.000 ha bos en er zijn ongeveer 700km aan wandelroutes uitgezet.

Omgeving van Parijs

De departementen die rond de hoofdstad liggen worden vaak gemeden. Toch zijn er leuke plekjes waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen in de bossen of heuvels. Bijvoorbeeld in de valleien de Grand Morin, de l'Yrees en du Petit Morin is fietsen een heerlijke bezigheid. In de buurt van Barbizon is bij de Mont de Feys bijvoorbeeld een leuke wandeling van ca 12 km te maken, maar er zijn alternatieven genoeg.

In het noordwesten van de regio ligt Het Parc du Vexin Français . Het is een groot natuurpark waar men het groene toerisme wil bevorderen. Het wordt doorkruist door de rivieren de Oise, Seine en l'Epte. Bos en valleien wisselen zich af. Ook zijn er moerassen en talloze kleine dorpjes. In het natuurpark zijn diverse routes uitgezet waaronder een 27 km lange wandeltocht die je laat kennismaken met Gallo - Romeinse vestingen. En dat allemaal op enkele tientallen kilometers van het hart van Parijs.

Weekendje ParijsParc de la haute Vallée de Chevreuse is een gebied waarvan 40% met bos is bedekt. De rest bestaat uit valleien, heuvels en plateaus met kleine dorpjes en gehuchten. Het Parc du Gâtinais français bevat onder meer het bos bij Fontainebleau een prima gebied voor een stevige wandeling of fietstocht. Koop dan gelijk in een van de dorpjes bij de boer wat verse honing.

Het vierde Parc Naturel van deze regio is Le futur Parc Oise - Pays de France en bevat onder meer de oude koninklijke jachtgebieden. Bos en wild (everzwijn) genoeg voor een spannend verblijf. Maar het is ook de streek van de champignons de Paris.

Wat het weer betreft kun je het vergelijken met het Nederlandse weer. Het zal er iets warmer zijn (gem. 23 graden) en de kans op regen is een klein beetje minder dan in Nederland.

Disneyland® Resort Paris

Disneyland Paris

Het themapark Disneyland® ligt in Marne-la-Vallée ten oosten van de stad Parijs op ongeveer 42 kilometer van het centrum van Parijs. In 1992 werd het complex geopend met alleen het oorspronkelijk Disneyland

. In de loop der jaren is het fors uitgebreid en bestaat nu uit Disneyland Park dat vergelijkbaar is met de oorspronkelijke opzet van Disneyland Californië met het bekende kasteel van Doornroosje.

Verder is er nu een Walt Disney Studio Park. Dit themapark werd in maart 2002 geopend en richt zich op alles wat met film te maken heeft. Hier ervaar je hoe films worden gemaakt, kun je stunts zien en vanaf 2008 kun je in een spectaculaire attractie. In de Tower of Terror maak je een val van 13 verdiepingen in een goederenlift mee.

Met kinderen naar Disneyland Parijs is een prachtig uitstapje waar je minimaal een dag voor moet uittrekken.

Het is niet alleen leuk voor papa en mama met de kinderen want ook opa & oma genieten volop van de Disneyfiguren en zij laten de kinderen graag kennismaken met de Goofy, Micky Mouse en nog veel meer.

Vanuit Parijs brengt lijn A van de RER je snel vanuit het centrum naar Disneland Paris. In 35 minuten ben je met de RER bij het eindpunt van de lijn: het station Marne la Vallée / Chessy. Het station ligt op 100 meter van de ingang van het Disneyland® Park.

Hier vind je alles over hotels en toegangskaarten voor Disneyland® Paris

Tips voor stedentrips en vakantie in Parijs en omgeving


Uitgebreide informatie en tips over een stedentrip naar Parijs


Onze stedentrip tips naar Parijs

  1. TUI, enorme aanbod hotels voor eigen vervoer omf met de Thalys
  2. De Jong Intra heeft een ruime keus met eigen vervoer, Thalys, bus of vliegtuig naar Parijs
  3. Kras heeft circa 50 aaantrekkelijke stedentrips naar Parijs
  4. D-Reizen

ebook Parijs!

 

Het eBook Parijs! Nu slechts € 5,99. Parijs! het ebook van Ruud Couwenhoven

In het eBook Parijs! laat ik je kennismaken met Parijs! Een uitstekende handleiding als je voor het eerst naar Parijs gaat. Maar ook als je er al eerder bent geweest zul je in dit eBook veel handige tips en nieuwe plekjes ontdekken.

Ik heb Parijs inmiddels ontelbare keren bezocht en mijn ervaringen heb ik in dit handige eBook vastgelegd. Gebasseerd op mijn omzwervingen en wandeltochten laat ik je kennis maken met bekende, mooie, onbekende en lekkere lokaties in Parijs:

Het e-book Parijs! kun je nu eenvoudig downloaden en gebruiken op elke computer, laptop, tablet of smartphone. Inclusief tips om voordelig een hotel en reis te boeken. Er is zelfs een speciale versie met leuke extra's voor Apple iBooks (geschikt voor iPad, iMac, Macbook en MacPro)

Nu al meer dan 1000 downloads!

eBooks van Ruud Coouwenhoven

Download nu het eBook Parijs!

Tip: speel de video voor een indruk van het eBook en mijn tips over Parijs!

 


De regio Paris Île-de-France bestaat uit 8 departementen:

Paris-Île-de-France Parijs (75)

Door de groei van Parijs en omgeving werd de stad jaren geleden gesplitst in 4 departementen. Parijs (74) vormt het historische centrum . De anderen zijn : Haut-de-Seine(92), Seine-Saint-Denis(93), Val-de-Marne (94).

Seine-et-Marne (77),

De hoofdstad is Fontainebleau. De rivieren Seine en Marne spelen een prominente rol in het landschap. Het ligt ten westen van de stad Parijs en de oppervlakte is ongeveer de helft van de hele regio Ile-de-France. 135000 ha bos verbergen talloze kastelen. De Briestreek is vooral favoriet bij de kaasliefhebbers.

Yvelines (78)

, In het verlengde van Versailles ligt een bosgebied dat haar naam aan dit departement heeft gegeven. In het oosten grenst het deels aan de stad Parijs. Er liggen behoorlijk wat natuurgebieden en dierentuinen. Ruim 1/3 deel bestaat uit bos en daar zijn honderden kiliometers wandelpaden uitgezet. Het kasteel van Versailles is hier natuurlijk de topper die niet gemist mag worden. Versailles is ook de hoofstad

Essonne (91)

een klein departement waar universiteitsstad Évry de hoofstad is. Het ligt ten zuiden van Parijs en het deel dat aan de stad grenst is dichtbevolkt. Hier staat het leven grotendeels in het teken van technologie (ruimtevaart en IT). Het zuiden is heel anders met leuke stadjes, parken en historische tuinen. Nog niet zo ontdekt door het toerisme en je zit er maar 30 km van het hart van Parijs.

Val d'Oise (95)

Dit ligt ten noorden van de stad. Hoofdstad is Pontoise. De rivier de Oise figureert in het landschap had een bijzondere aantrekkingskracht op schilders zoals Picasso, van Gogh en Cézanne. Dus als zij zich lieten inspireren door de omgeving waarom wij dan niet? Het Natuurpark Vexin Français nodigt uit tot tochten in de uitgestrekte bossen. Verder is het landschap gevarieerd

Frankrijk Binnendoor is het verhaal van onze eigen ervaringen.

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.