Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Parc Régional des Grands Causses

Home » Regio's » Midi-Pyrénées » Parc Régional des Grands Causses

Tips vakantie Grands Causses, Languedoc-Roussillon

vakantiehuizen en vakantieparken :: campingvakantie :: hotels Languedoc-Roussillon

Op ontdekkingstocht op de hoogvlaktes van de Grands Caussses

Een aantal jaren geleden bezochten wij de streek van de Grands Causses ten oosten van Rodez en ten zuiden van de Mende.

De departementen Aveyron en Lozère omvatten het grootste deel van deze indrukwekkende hoogvlaktes. Een streek met een ruige natuur waar rivieren diepe engten in het landschap hebben geslepen.

Een van de meest bekende rivieren is in dit gebeid de Tarn. De Gorges du Tarn staan ook wel bekend als een van de mooiste natuurwonderen van Frankrijk. In het hoogseizoen is het er heel druk. Als je in de gelegenheid bent om buiten het hoogseizoen te gaan dan tref je een betrekkelijke rust en een fantastische natuur aan in het Parc régional naturel des Grands Causses

De Grands Causse zijn ruig en dunbevolkt . Een gebied waar de natuurliefhebber volop aan zijn trekken komt. Op een oppervlakte van 315.640 ha wonen ca 65000 mensen in ongeveer 94 gemeentes. Causse Noir

De belangrijkste hoogvlaktes zijn:

Causse Sauveterre dat grofweg tussen de rivieren de Tarn en de Lot ligt. Het is een gebied dat nog enigszins voor de landbouw geschikt is.

Causse Méjan is ruig, woest en het hoogst gelegen deel van de Grand Causses. De hoogste toppen liggen op ca 1250 meter en het kenmerkt zich door indrukwekkende rotsformaties die uit de verte op ruïnes van oude gebouwen lijken maar puur door erosie ïniformes.

Causse Noir is de kleinste en ligt grofweg tussen de rivieren de Jonte en de Dourbie. Het dankt zijn naam aan een oud donker woud dat er niet meer is. Bij de rivier de Dourbie tussen Millau en Cantobre ligt de Chaos de Montpellier-le-Vieux een van de meest indrukwekkende rochers ruïniformes.

Causse de Larzac is de grootste met een oppervlakte van ruim 1000 vierkante kilometer. Het ligt ten zuiden van de rivier de Dourbie.

Cantobre

Op deze hoogvlaktes kan het in de zomer behoorlijk heet worden.

Er liggen ook streken die je doen denken aan de prairies uit de westernfilms. Het is dan ook niet vreemd dat er ook een gebied is waar men Amerikaanse bizons fokt. Talloze roofvogels, bijzondere planten en vooral ook grotten (als het warm is) zullen je bezoek veraangenamen.

In dit ruige gebied verbleven wij een week in de buurt van het tegen een rots geplakte Cantobre dat aan de rivier de Dourbie ligt. Richting Nant ligt aan de D999 een prima camping, Val de Cantobre. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor autoritten, een pittige tocht met de mountainbike en vooral wandelingen die overal in de regio zijn uitgezet. Kanovaren op de vele rivieren is uiteraard ook mogelijk. Je zit hier aan de rand van de departementen Lozère (regio Languedoc Rousillon) en l'Aveyron (regio Midi Pyrénées).

Als je in dit gebied met de auto op pad gaat dan adviseren wij om niet zonder een volle tank weg te gaan. De afstanden zijn fors en het is een dunbevolkt gebied. Tankstations kom je dus niet in elk plaatsje tegen.

Op zoek naar gieren en bizons

af en toe een gehuchtWe besluiten een dag met de auto er op uit te trekken en uiteindelijk via de Gorges de la Jonte naar Le Truel te gaan. Het is de plaats waar een aantal jaren geleden gieren in het wild zijn uitgezet.

Buiten de Sierra Nevada in Spanje is het de enige plek in Europa waar gieren in het wild voorkomen.

Via Cantobre rijden we over de kronkelende D145 en D157 door de Gorges de Trévezel naar het ca 9 km verderop gelegen Trévers. Het blijft bij elke bocht weer een unieke ervaring met prachtige uitzichten, de woeste rotsen en de diepe afgronden.

Op afgelegen plekken ligt een huis of een gehucht waarvan je je afvraagt waarom het juist op die plaats ligt. Een enkele boer is bij zijn huis aan het werk. Opvallend zijn de typische daken van gestapelde stenen en in de meeste gehuchtjes is altijd wel een kerkje, een kapel, of iets dat er op lijkt, te vinden.

Vanaf Trévers nemen we de D47 richting Lanuéjols. Een bochtige klim over een smalle weg. Opnieuw langs diepe afgronden en stijgend tot ongeveer 950 meter. Het is overigens goed te rijden zolang je maar oplet en niet te hard gaat.

Door de mooie omgeving neem je trouwens vanzelf gas terug! Lanuéjols is een gehucht met een paar honderd inwoners maar toch heeft het 2 bijzondere monumenten die het waard zijn om even uit te stappen: Een romaans kerkje en een mausoleum uit de Romeinse tijd dat wonderbaarlijk in takt is gebleven.

We slaan af naar de D159 richting Revens. Bij Le Randal stoppen we omdat hier in de buurt een ranch moet zijn waar een kudde bizons in de natuur moet rondlopen. In de verte zien we er ongeveer 25. Door de afzettingen kunnen we helaas niet frvak komen. Ons was door omwonenden verteld dat dit de enige kudde bizons in Europa is. De beesten waren geïmporteerd uit Amerika.

Naderhand bleek dat je bij Randal Bizon in de zomermaanden ook een 1 uur durende show kunt bijwonen. Je krijgt dan te zien hoe een kudde bizons bijeen wordt gedreven en gevangen wordt. Dit lieten wij maar aan ons voorbijgaan en gaan verder.

Via de D159 gaan we terug naar Lanuéjols waar we de D 29 kiezen die we blijven volgen. We komen door het dorpje La Roujarie dat vlak voor de 893 meter hoge Corniche du Causse Noir ligt. Je kunt daar naar toe wandelen waar je een prachtig uitzicht over de Gorges de la Jonte hebt.

Lees hier het vervolg van dit verhaal op de D29 richting Le Rozier-Peyreléan.

Vakantietips met auto, bus of fiets in de Languedoc-Rousillion

Tip: naar de Languedoc-Roussillion kun je ook mooie fietsvakanties en rondreizen boeken.


Zie ook:
Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.