Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips vakantie in de Gard (Languedoc-Roussillon)

vakantiehuizen en vakantieparken :: campingvakantie :: hotels Gard

De Gard is een heel gevarieerde vakantiebestemming

Camargue en Gard, prachtig vakantiegebiedHet departement Gard omvat de prachtige Cevennen met zijn gorges en rivieren zoals de Tarn en de Jonte. De mooie steden Nîmes, en Avignon maken de afwisseling van deze streek alleen maar groter.

En of dat niet genoeg is eindigt de Gard in het uiterste zuiden aan de Middellandse Zee met de Petit Camargue en Aigues Mortes als extra verrassing.

De rijke historie proef je in de hoofdstad Nîmes en wijde omgeving. Dat de Romeinen in deze streek invloedrijk zijn geweest blijkt nog steeds bij de indrukwekkende Pont du Gard en de mooie Romeinse binnenstad van Nîmes.

Avignon mag ook niet op het lijstje ontbreken. Maak er eens een wandeling over de stadsmuren. Het Palais des Papes domineert de stad en in juli zorgt het Festival van Avignon voor een drukte van belang

Je zou feitelijke kunnen zeggen dat de Gard van het hoogste punt in de Cevennen (Mont Aigoul) tot de het strand van de Petit-Camargue, aan de Middellandse Zee, voor elke vakantieganger wel iets te bieden heeft.

Voor al dat moois moet je zeker eens naar de rivier de Gardon om de unieke waterleiding van de Gard te ontdekken.

Pont du Gard

De cultuurliefhebber komt volop aan zijn trekken in dit departement waarbij ook absoluut het stadje Uzès en omgeving niet mag worden overgeslagen. Uzès is het oudste hertogdom van Frankrijk maar heeft ook een waterleiding van meer dan 2000 jaar oud.

Pont-du-Gard Langudoc-RoussillionBij Uzès haalden de Romeinen namelijk het water uit een bron bij dit prachtige stadje. Op een hoogte van 71,5 meter werd het uit de bron van de Eure getapt en liep vervolgens in een verval van circa 23 centimeter per kilometer door de wijn-, boomgaarden en geurige garrique richting Nîmes. Daar voorzag het de stad van water en konden de fonteinen, bronnen en de Romeinse badhuizen functioneren.

Het water moest daarvoor wel een afstand van ruim 50 kilometer afleggen en kwam op zijn weg richting Nîmes ook nog eens de rivier de Gardon tegen. Dat werd door de Romeinen ingenieus opgelost met de bouw van de Pont du Gard.

De Romeinen bouwden het aquaduct en de "leidingen" in ongeveer 14 jaar en volgens de gevonden documenten moeten ze dat met ongeveer 1000 man hebben gedaan. In het jaar 52 werd het complex in gebruik genomen waarna het tot de 3e eeuw gefunctioneerd zou hebben.

Het bijzondere is dat de hele constructie gebouwd is zonder mortel of cement en al helemaal niet met stalen muurankers. De stenen zijn dus zodanig "gestapeld" dat er een hechte constructie ontstond die heden ten dag nog fier overeind staat. Overigens sloeg na het jaar 500 wel het verval toe maar dat werd door Napoleon III een halt toe geroepen.

De Pont du Gard is nu een beschermd monument en behoort tot het Werelderfgoed van Unesco. Als je meer wilt weten over dit unieke bouwwerk dan is een bezoek ter plekke absoluut aan te raden. Er is namelijk een tentoonstellingsruimte waar je heel veel te weten kunt komen over het ontstaan van het aquaduct en het leven van de Romeinen in deze streek. Je kunt ook kijken naar ons exclusieve Youtube filmpje van de Pont du Gard

Op andere plaatsen in Frankrijk hebben wij ook versteld gestaan van het bouwvernuft van de Romeinen en als je dat in het perspectief van de tijd plaatst is het helemaal indrukwekkend wat zij gepresteerd hebben! Je kunt natuurlijk ook alvast een kijkje nemen op de website over Pont du Gard.


Tip! Lees ook het artikel over dit mooie département de Gard op het Blog Frankrijk Binnendoor


Meer over Uzès

Uzès een mooi middeleeuws stadje in de GardDeze middeleeuwse stad is van een bijzondere schoonheid. Allereerst is er de De Place aux Herbes die je mooiste dromen over een heerlijk plein in Frankrijk ver zal overtreffen. Met een markt op zaterdag waan je je even in andere tijden. Overigens wordt de markt in Uzès geroemd om zijn veelzijdigheid en is het alleen al om deze reden om op zaterdag Uzès te bezoeken.

Wil je genieten van de mooie oude middeleeuws huizen dan is een andere dag waarschijnlijk wat verstandiger om door de straatjes te slenteren en je onder te dompelen in de zwoele sfeer van een mooi stadje in het zuiden van Frankrijk.

In het centrum ligt ook nog een middeleeuwse tuin die door vrijwilligers wordt onderhouden. Er worden ca 400 planten gekweekt die eetbaar, medicinaal of gewoon decoratief zijn.

Vergeet dan ook niet het prachtige orgel te bewonderen in de Cathedrale Saint Théodorit. De 12e eeuwse Tour Fenestrelle en de gebouwen van het hertogelijk paleis zijn maar een paar van de 48 geklasseerde monumenten in Uzès. Overigens is Uzès het eerste hertogdom van Frankrijk

Het is dus een bestemming die absoluut niet op je lijstje mag ontbreken als je in de buurt bent! Een plaats om te ontdekken dus en en vergeet dan ook de mooie omgeving niet. In de regio zijn voldoende campings, vakantiehuizen en chambre d'hôte beschikbaar om er eens een tijdje uitgebreid kennis te maken!

Om die omgeving te ontdekken kun je een mooie wandeling maken van ca 9 kilometer. Het vertrekpunt ligt bij de parking van de Cathédrale. Je ontdekt de bron van de l'Eure en de resten van het aquaduct.

Er is voor de doorstappers ook een wandeling van 26 kilometer vanaf de bron van de Eure in Uzès (Le sentier de l'Aqueduc romain (26km). Overigens is een groot deel van de romeinse bouwsels niet zichtbaar maar je ontdekt wel de bovengrondse werken en kanalen en natuurlijk de Pont du Gard!

Vakantietips met auto, bus of fiets in de Languedoc-Rousillion

Tip: naar de Languedoc-Roussillion kun je ook mooie fietsvakanties en rondreizen boeken.


Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.