Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips voor een vakantie in de Limousin

Vakantiehuizen Limousin Campings Limousin Hotels Limousin

Vakantie en aanbiedingen Limousin

Ontdek de mooie natuur in de Limousin

De Limousin is een streek die erg groen is, niet heel toeristisch maar wel bijzonder mooi!

Het golvende landschap bestaat afwisselend uit grasland en bos. Het is een overwegend agrarische streek met veel landelijke dorpjes. De Limousin maakt deel uit van het Centraal Massief van Frankrijk dat verder bestaat uit de regio en streken Auvergne, Ayveron en Lozère.

Limousin is in tegenstelling tot het andere deel van het Centraal Massief vooral een streek waar kleine wegen en riviertjes het landschap bepalen. Het is ook een rustige streek waar het toerisme nog niet massaal heeft toegeslagen en je heerlijk kunt genieten van de schitterende natuur.

Wat die kleine wegen betreft is het een streek bij uitstek om eens af te wijken van de geëigende paden en Frankrijk Binnendoor uit te proberen het beproefde concept om meer uit je vakantie te halen.

Je zult ontdekken dat je kilometers kunt rijden zonder iemand tegen te komen. Je loopt wel het risico om een landbouwvoertuig voor je te krijgen dus haast is in de Limousin onbekend. Dit is de streek waar de bekende Limousin koe vandaan komt.

Limousin: veel natuur, ruimte en rust

Natuur en rust in de Limousin

Het is een vakantiegebied met veel natuur, ruimte en rust In dit vakantiegebied zul je geen grootschalige toeristische attracties vinden, daarom is het juist een streek waar je heerlijk kunt genieten van het leven op het Franse platteland en de natuur.

Daarnaast zijn de talloze meren kenmerkend voor de Limousin. De Limousin is vooral favoriet bij liefhebbers van rust en natuur. Zij huren er bijvoorbeeld een mooi vakantiehuis of gite, of zoeken het op een kindvriendelijke camping in de natuur.

Voor families met kinderen die in een luxe stacaravan of bungalowtent willen verblijven is er in deze groene regio een ruime keus! De keus voor georganiseerde autovakanties is (nog) beperkt maar hieronder vind je onze selectie met goede reisaanbieders.

Vakantietips en aanbiedingen Limousin


Zoek je een actieve vakantie in de Limousin? Dan tippen wij SNP Natuurreizen van de ANWB met heerlijke gezinsvakantie in Creuse.

Rivieren en mooie dorpen

Je zult in de Limousin ook een aantal rivieren tegenkomen zoals de Vézère en Dordogne die zich diep in het landschap hebben ingeslepen en waar de omgeving vaak prachtig is. Aan de Dordogne liggen diverse leuke plaatsen die een bezoek verdiend hebben.

Beaulieu-sur-Dordogne is bijvoorbeeld zo'n plaats met schitterende huizen en een ligging aan de rivier die gewoon mooi is. Het is niet voor niets een van de mooiste dorpen van Frankrijk, maar daarvan zijn er meerdere te vinden in deze regio zoals:

  • Mortemart
  • Treignac
  • Ségur -le-Chateau
  • St.Robert
  • Turenne
  • Curemonte

Collonges-la-Rouge is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Je vindt het in het departement Corrèze in het zuiden van de Limousin. Het dorp wordt de Robijn van Frankrijk genoemd en dat is niet zo'n wonder want het is echt heel mooi. Het is bijna helemaal opgetrokken uit purperrode zandsteen.

Dit geeft het plaatsje een prachtige gloed in het zonlicht. Dit zuidelijke deel van de Limousin is trouwens voorzien van afwisselende natuur.

Beschermde natuur en steden

Grote steden zul je in deze regio niet veel vinden. Natuurlijk is de hoofdstad Limoges een behoorlijke stad die vooral faam verwierf door het witte porselein dat je overal kunt kopen.

Een andere stad met leuke winkels is Brive-la-Gaillarde. Er is op dinsdag, donderdag en zaterdag markt in het najaar kun je hier lekker verse truffels kopen. Neem wel een gevulde beurs mee want goedkoop zijn ze niet. Daarnaast is Tulle een aardige plaats.

Centraal in de Limousin ligt het Plateau van Millevaches.

Deze koele hoogvlakte met diverse bronnen en waar riviertjes en rivieren hun oorsprong vinden is een bijzonder streek om te bezoeken.. Bij Langeroux ligt een groot heidegebied waar vroeger veen werd gestoken. Nu is het een beschermd natuurgebied.

Qua natuur kom je hier trouwens toch aan je trekken.

In de rustige Creuse is het water van uitstekende kwaliteit en het is dan ook een gebied waar je de kans loopt om otters in het wild waar te nemen. Overigens komt de otter in de hele regio voor. Vraag maar eens bij een lokale vvv wat de beste plek is om een Loutre (=otter) te spotten.

Hoe weet je nu waar de otter zit? Je kunt het beestje herkennen aan de sporen die hij op de oever en in het drassige mondingsgebied achterlaat. De pootjes hebben vijf tenen met een zwemvlies ertussen.

Om zijn gebied af te bakenen laat hij kleine hoopjes ontlasting achter die je terug kan vinden op rotsen, stenen en bijvoorbeeld boomwortels. De otter is een kritisch beestje want voor het mannetje bestaat het territorium uit ruim 16 km schone en niet verstoorde oeverkanten.

Actieve vakantie in de Limousin

Limousin nodigt uit om sportief of actief bezig te zijn:

  • Wandelen,
  • fietsen & mountainbiken,
  • kanovaren,
  • vissen

Het kan allemaal. De valleien van de Dordogne en de Vézère nodigen ook uit tot ontdekkingstochten.

In de Limousin zijn op veel plaatsen vakantiehuizen en gîtes te huur. Wil je een actieve vakantie? Kijk dan even bij deze tips!

Wat ons opviel toen wij voor het eerst in de Limousin kwamen was dat het overal zo groen was. Achteraf gezien niet zo vreemd want in het voorjaar en najaar kan het hier flink regenen.

Daar staat tegenover dat het in de zomermaanden lekker weer is. De temperaturen bereiken heerlijke waarden die al een beetje aan het zuiden doet denken.

Een gemiddelde temperatuur van een graadje of 24 tot 27 is in de zomer geen uitzondering. Het aantal zonuren in de maanden juni, juli en augustus bedraagt zelfs 8 à 9 uur per dag.

Tip: een acteive gezinsvakantie in Creuse met SNP Natuurreizen

De departementen Corrèze en Creuse maken ook deel uit van het Centraal Massief , het groene hart van Frankrijk

De reis en afstand naar de Limousin

Vanaf Utrecht is de afstand met de auto circa 870 kilometer tot aan Limoges.

Met het vliegtuig kun je van Amsterdam naar Limoges maar dat is over het algemeen met een overstap. Je kunt tickets zoeken en boeken via Vliegtickets.nl

De regio Limousin bestaat uit 3 departementen:

Limousin is een heerlijke vakantiebestemmingCorrèze (19)

de hoofdstad is Tulle. Het is een groen en heuvelachtig departement dat in een aantal gebieden is te verdelen:

Plateau de Millevaches met een waterrijk hoogplateau en heide. De omgeving van Tulle met veel riviertjes en valleien. In het westen de rivieren de Vézère en Auvézère. Bij Brive dorpjes en vlaktes met ondermeer de grotten bij la Fage. Als je hier goed zoekt en met de camera in de aanslag lukt het misschien om een otter te fotograferen.

Creuse (23)

hoofdstad is Guéret. Het sluit aan op het Centraal Massief en het hoogste punt ligt rond de 930 meter. Ook hier is het plateau de Millevaches belangrijk. Vooral het meer van Vassières heeft een aantrekkingskracht op toeristen. De Creuse is een streek met veel water in de vorm van meren, vennen en riviertjes. Een gebied bij uitstek voor vissers. Dat vindt de otter ook, die tref je hier op meerdere plekken aan.

Het is ook dé streek voor de liefhebbers van natuur, rust en ruimte. En werkelijk alles werkt daar aan mee. Het coulissenlandschap en de lieflijke heuvels, doorsneden door rivieren, beekjes en paden. Met oude eiken, wilde fruit- en kastanjebomen, houtwallen, bossages, meren en meertjes. En de weiden die als het ware gedecoreerd zijn met het bruin en wit van de Limousin- en Charolais kuddes. Ideaal voor fietsers en wandelaars.

Haute-Vienne (87)

Limoges is de hoofdstad van dit departement en ook de hoofdstad van de regio. Landbouw en vooral veeteelt voeren de boventoon. De Limousinkoe is wereldberoemd. Er zijn verder veel leuke dorpjes en ook burchten. Er is een speciale route over Richard Leeuwenhart die hier getroffen werd door een pijl en stierf. Het landschap is gevarieerd met de Monts d'Ambazac en Monts Blond aan de ene kant en de valleien aan de andere kant. Vele beken en riviertjes lopen kris kras door het landschap.

Handige links voor de vakantie in Limousin

Via onderstaande links komt u nog meer te weten over deze mooie regio:

Limousin een rustige vakantieregio in het hart van Frankrijkofficiële website van het bureau van Toerisme
CreuseHet departement Creuse heeft uiteraard ook een eigen site
CorrèzeEn dat geldt ook voor het departement Corrèze
Haute-VienneHaute-Vienne is een departement dat een wat aparte site heeft, maar wel nuttig
Plateau de Milles VachesHet plateau van de duizend koeien klinkt in het Frans mooier: Plateau de Milles Vaches
Collonges-la-RougeOntdek de charmes van een van de mooiste dorpjes in Limousin, Collonges-la-Rouge
Limoges een aantrekkelijke stadLimoges is een leuke stad en een goede start kun je maken bij de site van de stad zelf
TulleTulle is ook een leuke stad om eens te bezoeken

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.