Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Nancy

Nancy, ideaal voor een weekendje weg

Op weg naar het zuiden van Frankrijk kent menigeen het rijtje Maastricht - Luik -Luxemburg - Metz - Nancy. Normaal gesproken wordt er met hoge snelheid over de Route du Soleil gereden richting het zonnige zuiden. Er is dan nauwelijks aandacht voor de steden die gepasseerd worden.

Hoewel wij meestal via de lokale binnenwegen Frankrijk doorkruisen komt het ook wel eens voor dat wij voor een kort verblijf de autoroute kiezen. Als je dan bij Nancy komt zie je deze forse stad diep in het dal van de Meurthe liggen.

Na vele jaren werd onze nieuwsgierigheid naar deze stad te groot en besloten wij deze eens te bezoeken. Vanaf Maastricht is het ongeveer 3 uur rijden . Als je bij Nancy afslag 21 (Nancy Trois-Maisons, Maxéville) neemt dan zit je in een kwartiertje in het centrum.

Volg richting Maxéville en vervolgens de bordjes Centre Ville. Op een gegeven moment zie je dan verwijzingen naar parkeergarages . Volg deze en als je over de spoorlijn komt ga je rechtsaf (hier ligt het Gare de Nancy ). Rij deze richting op en parkeer bijvoorbeeld in de ruime garage aan de Boulevard Joffre.

Nancy is dus een ideale tussenstop langs de Route du Soleil op circa 3,5 uur rijden van Maastricht. In de stad en omgeving liggen veel hotels die prima zijn voor een overnachting onderweg naar het zuiden. Maar wij raden aan om Nancy ook eens te bezoeken in het weekend! Je zult verrast zijn door de schoonheid en de cultuur in deze fraaie stad in Lotharingen.

Stukje historie over Nancy

Nancy ontstond in de 11e eeuw rond de burg Gérard van de Elzas. Deze werd jaren later in de as gelegd door een grote brand maar herbouwd door Mathias II van Lotharingen. Nancy werd al gauw de grootste stad in de streek en was menigmaal het middelpunt van veroveringen. Karel de Stoute sneuvelde in 1477 in de omgeving bij een poging de stad opnieuw in te nemen.

In 1736 vindt er voor Nancy een belangrijke gebeurtenis plaats want dan besluit Lodewijk de XV zijn schoonvader Stanislas in Lotharingen te installeren. Stanislas was de onttroonde koning van Polen maar een aimabele man die ook een groot kunstliefhebber was. Hij laat Nancy uitgroeien tot een stad die verweven is met kunst Stanislas liet als erfgoed aan de stad ook vele fonteinen, paviljoenen en het prachtige Place Stanislas achter. Ingewijden zeggen dat dit plein een van de mooiste van Frankrijk is.

Wandeling in Nancy

Wij maakten het plein op deze dag tot ons reisdoel en besloten lekker door de stad te gaan slenteren. Wij waren er half februari op een zaterdag en troffen het met het weer. Een lekker zonnetje en een paar graden boven nul. Na de auto geparkeerd te hebben lopen wij richting Centre Commercial. Dit is een gigantisch overdekt winkelcentrum.

verswaren op de marktWij lieten het even rechts liggen en stapten verder naar de Place Mengin. Hier ligt ook de overdekte Marché Central. Wij konden het niet laten en liepen er even doorheen.

Verbazingwekkend zo mooi. De verse waren die hier liggen doen je werkelijk likkebaarden. Alleen al de manier waarop ze zijn uitgestald zijn is een bezoek waard. Koop hier bijvoorbeeld eens een heerlijke originele Quiche Lorraine

Na de Marché lopen we links de Rue St. Dizier in, steken de brede Rue St Gorges (veel winkels) over en blijven rechtdoor lopen. Nancy heeft in dit deel van de stad brede straten met aaneengesloten hoge gebouwen. Kijk eens omhoog naar de mooie gevels.

Bij de Rue Gambetta gaan we rechtsaf deze straat in en aan het einde zien we links de smeedijzeren hekken die de toegang vormen tot Place Stanislas. Aan de overkant op de hoek ligt het Office du Tourisme waar we een Plan de Ville halen. Met deze plattegrond kunnen we in elk geval niet verdwalen!

Place Stanislas

NANCY PLACE STANISLAZ

Place Stanislas is inderdaad heel erg mooi. Vooral in het zonnetje ligt het er prachtig bij. Het plein is ontworpen door Héré. Het wordt omgeven door paviljoens die symmetrisch zijn gebouwd. Aan de zuidkant ligt het mooie Hotel de Ville. Er tegenover liggen paviljoens die maar een verdieping hebben.

Het plein is omgeven met prachtige smeedijzeren en verguldde hekken die gemaakt zijn door Jean Lamour. Deze hekken verbinden alle gebouwen rond het plein met elkaar.

Op nr. 3 van het plein ligt het Musée des Beaux-Arts . Het is het enige beschermde museum van Lotharingen en heeft een schitterende kunstcollectie.

Op het plein zijn ook fonteinen die in de zelfde stijl als de hekken zijn gemaakt. Wij kunnen ons voorstellen dat bij een lekker warm zonnetje Place Stanislas het middelpunt van deze bruisende stad is.

Aan de noordkant van het plein is de Arc de Triomph Héré waar wij onderdoor lopen. Je komt dan op de mooie Place de la Carrière. Aan het eind hiervan ligt rechts de toegang naar het prachtige Parc de la Pépinière.

Nancy is een Ville Fleurie (4 sterren) en dat is ondermeer aan dit park te danken. Als we uit het park komen lopen we naar de Place St Epvre waar de Église Saint - Epvre ligt. In deze basiliek zitten glas in lood ramen die geschonken zijn door Frans Josef van Oostenrijk. Helaas is tijdens ons bezoek de basiliek gesloten in verband met een renovatie.

We lopen er omheen en komen in de Grand Rue. Hier kun je nog goed zien hoe Nancy er in de middeleeuwen uit moet hebben gezien. Als je rechtsaf gaat kom je bij de Église des Cordeliers. Hier liggen alle hertogen van Lotharingen begraven in een crypte.

Nieuw » het eBook Le Grand Est!

In het nieuwe eBook Le Grand Est! kun je dag voor dag de belevenissen van Ruud Couwenhoven volgen tijdens zijn reizen in de Elzas, Vogezen, Lotharingen en de Franse Ardennen.

Het eBook is een bron van inspiratie om je te helpen een onvergetelijke tijd te beleven in het noord-oosten van Frankrijk.

Omdat de streek zo dicht bij Nederland en België ligt is het een topbestemming voor een korte vakantie, een paar dagen of een lang weekend. Maar je kunt alles aan elkaar knopen voor een fantastische tijd en alles is dag voor dag beschreven dus je hoeft niets meer zelf uit te zoeken!

Quiche Lorraine

Het loopt tegen lunchtijd dus de maagjes beginnen te knorren. We lopen via de Grand Rue richting Place Stanislas. In de zijstraatjes zijn diverse restaurantjes maar wij gaan naar Place Stanislas.

Daar ligt op de hoek van van de Rue Gambetta de beroemde Brasserie Flo. Het heeft een prachtig art-deco interieur en een lunch is hier een belevenis. Toe wij er waren was het echter al helemaal vol dus zorg dat je op tijd bent.

Maar aan de noordkant van het plein ligt Brasserie Jean Lamour. Genoemd naar de smid die de hekken van Place Stanislas heeft gemaakt. Het was er gezellig druk en er was nog een plaatsje vrij.

Brasserie Jean Lamoir  - NancyWij bestellen een dagmenu dat op het bord stond en daar hebben wij nog steeds geen spijt van.

Een Quiche Lorraine als voorgerecht, heerlijk! Vervolgens een pasta met foie de canard tranché. Een heerlijke warme foie-gras met truffelsaus die op je tong smolt. Een lekker glaasje wijn erbij en op ons gemak hebben wij hier 1,5 uur doorgebracht. En niet onbelangrijk.... heel betaalbaar!

Na deze prima lunch (kunnen we echt aanraden!) slenteren we verder door de stad en lopen door de winkelstraten terug richting de Marché Central. Hier gaan we nog even het grote winkelcentrum in waar je alles onder 1 dak hebt.

Er is in Nancy zoveel te zien dat je zeker een dag nodig hebt maar als je het op je gemak wilt doen dan is een weekend aan te raden.

Of als je van winkelen houdt ga dan bijvoorbeeld al op vrijdag naar Nancy en plak er een weekend aan vast. Wij zullen er zeker nog een keer naar toe gaan.

Woon je net als ons in Zuid Nederland of in België dan is het zelfs op 1 dag goed te doen. Wij reden 's-morgens om half zeven weg en waren rond half tien in Nancy. Wellicht dat we dit in een gekke bui in de zomer nog eens gaan doen. Ik zie ons al zitten in het zonnetje op het terras bij Brasserie Flo!

Voor uitgebreide informatie over vakantie in Lotharingen en vakantie in de Vogezen


Zie ook:

Lotharingen Onze uitgebreide informatie over Lotharingen
Metz De stad Metz
Nancy site van de stad Nancy
Office du Tourisme de informatieve site van het Office du Tourisme
Office du Tourisme hotels in Nancy en omgeving

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.