Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Ruig en verstild, prachtig om te ontdekken: La Manche

La MancheLa Manche is het meest westelijke en een heel gevarieerd vakantiegebied in Normandië.

Op de kaart heel herkenbaar als de uitstekende punt die richting Groot-Brittannië wijst. Een kort dagje rijden en u bent in La Manche waar u geniet van het milde zeeklimaat. Voor een weekend weg of een langere vakantie mag u, naast de beroemde Mont-Saint-Michel, een uitgebreid scala aan vakantie-ingrediënten verwachten.

Die belofte wordt ruimschoots waargemaakt. Voor een groot deel omsloten door de zee is het departement trots op zijn meer dan 350 km lange kustlijn. Variatie troef: woeste golven trotseren kapen in het oosten en noorden, terwijl het westen vooral zandstranden biedt.

Het binnenland is authentiek gebleven. Slechts boerderijen en landhuizen, abdijen, kerken en kastelen verstoren de immense ruimte. Kenmerkend is bocage, heggenlandschap: glooiende weilanden en akkers doorspekt met muurtjes en natuurlijke afscheidingen. La Manche is soms vlak, soms heuvelachtig.

Bossen vullen veelal valleien. Landbouw is een belangrijke bron van inkomsten. In groene weilanden grazen koeien vredig. Ze zorgen voor de melk als basisproduct voor de beste zuivelbedrijven van Frankrijk! Ook appelboomgaarden komt u onderweg dikwijls tegen. Tientallen jaren teruggaan in de tijd zorgt hier voor echt onthaasten! De ongerepte natuur is heel uitnodigend voor actieve verkenningen. La Manche is een uitstekende vakantiebestemming voor wie houdt van het traditionele Frankrijk, rust en ruimte, natuur en cultuur, lekker eten en drinken.

Tip: lees ook onze tips over een romantische vakantie in Normandië

Kust met karakter, ruig en natuurlijk

Vakantiehuizen en gîtes in FrankrijkDoor de ligging van La Manche als schiereiland in de oceaan profiteert de vakantieganger van veel stranden en waterpret. De 355 km lange kustlijn werkt als een magneet op kinderen en volwassenen.

Lange brede zandstranden omzoomd met stille duinenrijen wisselen spectaculaire krijtrotsen en tussenliggende baaien af met rotskusten en heidelandschap. Ook bijzondere eilanden liggen voor de kust. Het leven dichtbij zee volgt het ritme van de getijden die hier heel sterk zijn.

De noordelijke punt bestaat uit ruige landtongen die ver in zee steken, zoals Cap de la Hague. Een veelvoud van diverse badplaatsen volgt elkaar op. De bekendste zijn Coutances en Granville met een Britse uitstraling.

Andere familiebadplaatsen zijn ondermeer

 • Saint-Martin-de-Bréhal,
 • Agon-Coutainville
 • Barneville-Carteret.

Ook pittoreske haventjes liggen verspreid langs de côte. Het kleinste haventje van Frankrijk is Port Racine in het noordwesten van het schiereiland. Cherbourg is als tegenhanger een grote supermoderne havenplaats.

Ferry’s naar Engeland en Ierland varen af en aan. Tot groot genoegen van iedereen profiteert de westkust van een warme golfstroom.

De ligging van de stranden aan de westkant van La Manche zorgen voor ideale windcondities voor (strand)zeilen en andere watersporten. Kortom, overal genoeg variatie voor welverdiende stranddagen, wandelingen en anders actief zijn. Uitnodigend voor een pauze zijn een keur aan gezellige terrasjes en restaurants bij boulevards of in schilderachtige vissershavens.

Fenomeen van de getijden

Uniek in La Manche is het immense verschil tussen eb en vloed! De getijden zijn hier namelijk de sterkste van heel Europa!

Apart om te zien hoe de geribbelde zeebodem bezaaid met zeedieren en -plantjes soms kilometersver droogvalt. Omdat de invloed hiervan op de streek en haar bewoners best groot is, komt u bij de meeste winkels, bars en Offices de Tourisme aan de kust makkelijk aan de getijdenkalender. Niet onbelangrijk wanneer u gaat zwemmen, schelpdieren zoeken of onder begeleiding het wad verkent.

Bij Mont Saint Michel kan het verschil bij springtij (36 à 48 uur na volle en nieuwe maan) tussen laag- en hoogwater 15 meter bedragen en trekt de zee zich tot 15 kilometer terug!

Mythische Mont Saint Michel

Mont St. MichelWie kent Mont Saint Michel niet?

Het Wonder van het Westen! Wanneer u komt aanrijden ziet u in de verte zijn silhouet opdoemen. Natuur en geschiedenis hebben deze buitengewone plek gevormd van religieuze en militaire architectuur uit de middeleeuwen.

Vooral van de 13de tot 18de eeuw was Mont Saint Michel een pelgrimsoord voor christelijke bedevaarders uit alle windstreken van Europa. De imposante abdij verheft zich 80 m hoog op het eiland van bijna 1 km doorsnee.

Een dijk verbindt het kloostereiland met het vasteland. Tal van winkeltjes en restaurantjes in vakwerkhuizen vergezellen u op uw tocht naar boven door de Grande Rue. Robuuste vestingmuren, de verfijnde abdij en een fantastisch uitzicht wachten. De romaanse abdij, pre-romaanse abdijkerk uit de 11de tot 15de eeuw en de gotische kloostergebouwen versmelten harmonisch.

De kroon op het religieuze bouwwerk is een beeld van de aartsengel Michaël waaraan het rotseiland met abdij is gewijd. Eenmaal boven treft u de ideale belvedère om het eindeloze landschap van zand, water en eilanden te bekijken. Om het fenomeen van het opkomende water bij vloed te bekijken, moet u zeker 2 uur voor de op de getijdenkalende vermelde uren aanwezig zijn.

Ook een bezoek bij avond is bijzonder. De abdij en het dorp krijgen dan nog meer sfeer door licht en muziek. Dit unieke monument was de eerste Franse bezienswaardigheid die een vermelding verdiende op de werelderfgoedlijst van Unesco. Voor info over data, tijden en tarieven: www.mont-saint-michel.net

Kust bij Agon-Coutainville

Agon-Coutainville is een van de drie belangrijkste badplaatsen van La Manche. Heel geliefd is het fijne zandstrand dat 8 kilometer lang is. In het zuiden bij de ongerepte baai van de Sienne-rivier versmelten zee, land en duinen met elkaar. Een wandeling bij de Pointe d’Agon is zeker de moeite waard om deelgenoot te worden van dit fenomeen.

Bijzonder aan de kuststrook van Agon tot Granville is een keten van inhammen ontstaan door een wisselwerking tussen zeewater en grondwater. Lang geleden werden op die manier bressen geslagen in de duinenrijen. Dit resulteerde in dit spel van landtongen en inhammen. De pittoreske haven van Coutainville is geconcentreerd rondom accommodatie pal aan zee. In de omgeving liggen vruchtbare akkers waar onder andere veel wortels worden verbouwd.

Schiereiland van La Hague

Dit meest westelijke puntje is groen, gastvrij en welvarend. Hier treft u krijtrotsen en kapen afgewisseld met stranden van fijn zand of kiezels en duinen. Het schiereiland van La Hague doet Iers aan. Een highlight is de vuurtoren en reddingspost van Goury met mooi uitzichtpunt. Veel charme heeft het kleinste vissershaventje van Frankrijk: Port Racine.

Schiereiland La HagueHoge ruige rotskapen waar woeste golven tegen aanbeuken, bekronen vooral het noordwesten. Via het voormalige douanepad komt u op het puntje bij de Cap de la Hague waar een prachtig panorama wacht. Ook Nez de Jobourg en Nez de Voidries zijn kliffen van meer dan 100 meter hoog bedekt met heidelandschap.

De granieten vooruitstekende punten worden onderbroken door zandbaaitjes. In het aangename stadje Vauville is het massatoerisme nog niet doorgedrongen. Het ligt in een schitterende baai. Ook een natuurgebied met meer van 20 hectare waar vogels zich thuis voelen siert de gemeente. Slechts een duinenrij scheidt de zee van dit zoetwatermeer.

Ten zuiden van Vauville zijn duinenlandschap en ongerepte zandstranden kenmerkend bij Calvaire des Dunes en Biville. De baai van Ecalgrain omsluit een uitgestrekt zandstrand. Landinwaarts het schiereiland treffen we patchwork van heide en lappen weilanden afgebakend met stenen muurtjes.

Groene valleien herbergen pittoreske dorpen met huizen van graniet en leisteen. Het lijkt op het einde van de wereld. Dus is het niet gek dat dit gebied zijn authentieke karakter en tradities heeft behouden. Veel schilders en schrijvers vonden hier hun inspiratie.

Mortain en omgeving

Dit gebied tussen Saint-Hilaire du Harcouët en Sourdeval, rondom Mortain, is een wereld van heuvels, rotsen, meren, rivieren, bronnen en watervallen. Water is overal aanwezig en vormt valleien met veel charme. In het noorden van de Mortainais zorgt rijk en gevarieerd landschap voor reliëf.

De natuur is op zijn mooist in de Vallei van de Sée, waar de gelijknamige rivier een bochtige en smalle vallei heeft uitgesleten. Hier ligt een mooie molen verscholen die open is voor bezoek: Moulin de la Sée. Niet ver van de molen ligt de bloemenstad Sourdeval. Iets ten westen overziet u de omgeving vanaf een uitkijktoren op het hoogste punt van La Manche. Alom aanwezig graniet diende als grondstof voor veel monumenten in de streek.

Een van de belangrijkste watervallen van West-Frankrijk treft u vlakbij Mortain. Bewonder de grote ‘cascade’ waar de Cance 20 meter naar beneden stort. Het gebied rondom Mortain is het geliefde terrein van wandelaars, mountainbikers en klimmers. Ook hengelaars vinden hier hun walhalla, want zelfs op zalm wordt gevist!

Meer informatie: www.ville-mortain.fr, www.ville-st-hilaire-du-harcouet.fr en www.sourdeval.org

Regionaal Natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin

In de Manche strekt dit Regionaal Natuurpark zich uit in de driehoek Quinéville, Lessay, Pont-Hébert. Heggenlandschap, uitgestrekte weilanden waar slingerende rivieren zich een weg doorheen banen, slenken en sloten, reiken tot aan zee. Het moerasgebied van de Cotentin is het laagst gelegen deel van La Manche. De winters met veel regen zorgen voor een overstroomd gebied van 14.000 ha. 30 gemeenten hebben zo zicht op moerasgebied.

Opvallend is de deken van patchwork die het gebied bedekt. Veengrond afgewisseld met heide, bos, polders, duinen en vooral veel bocage. Dit typische heggenlandschap - waar heggen tevens dienen als windschermen voor het vee - en grachten begrenzen weilanden. Tientallen dieren- en plantensoorten huizen hier. Miljoenen trekvogels overwinteren in dit gebied en bouwen graag hun nesten. Liefhebbers van uitzonderlijke fauna en flora komen volop aan hun trekken.

Ook de habitat verdient extra aandacht: meer dan 3000 woningen bestaan uit aarde. Het gebruik van klei en leem heeft een economische functie en is goed voor het milieu. Tinten van rood, oker en oranje geven het gebied een warme aanblik. Een verkenning van het natuurpark is makkelijk: talrijke borden met uitleg wijzen de weg en vertellen over observatiepunten, mooie panorama’s en bezienswaardigheden.

Wat komt u zoal tegen? Kastelen, abdijen, landhuizen, versterkte klokkentorens, musea, moerashaventjes, molens, wasplaatsen, fonteinen, kalkovens… Een bijzondere uitnodiging voor een verkenning te voet!

D-day en oorlogsherinneringen

Utah Beach
Op 6 juni 1944 werd de bevrijding van het departement La Manche ingezet. Naast de reusachtige invasie op de stranden, landden duizenden parachutisten onder andere bij Sainte Mère Eglise.

Een van deze heldhaftige mannen kwam op het dak van de kerk terecht en moest deze ongelukkige landing met de dood bekopen.

Nu staat deze held symbool voor de vele andere militairen en burgers die in WO II het leven lieten. Zijn evenbeeld met parachute hangt nog steeds aan het dak van de kerk.

Het Nederlandstalige boekje ‘Historische plaatsen van de Slag om Normandië’ vertelt het verloop van de bevrijding van juni tot augustus 1944.

8 routes leiden langs cruciale plekken en monumenten, waarvan een groot deel in La Manche. Vraag het document aan via het CDT van La Manche.

Gedenkplekken en oorlogsmusea in La Manche:

 • Sainte Mère Eglise - www.airborne-museum.org - museum over de landing
 • Sainte Marie du Mont - www.utah-beach.org - museum over de landing
 • Quinéville - Musée de la Liberté - over het dagelijkse leven van de Fransen tijdens de bezetting
 • Azeville - bezoek aan talrijke bunkers
 • Cherbourg-Octeville - Musée de la Libération – over de tijd van bezetting tot bevrijding
 • Militaire begraafplaatsen
 • Amerikaans kerkhof in Saint James
 • Duitse kerkhoven in Marigny, Orglandes en Huisnes sur Mer

Tips voor vakanties en accommodaties in Normandië en La Manche

Tip: uitgebreide informatie over vakantie in Normandië

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.