Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips voor een vakantie in Picardie

Tips voor de vakantie in Picardië

Vakantiehuizen Campings Hotels Reisaanbieders

Picardie, prachtig vakantiegebied niet ver van Nederland

Ten noorden van Parijs ligt een regio die in voorgaande eeuwen erg geliefd was bij de Franse adel. Het is dan ook geen wonder dat je in Picardie talloze kastelen, abdijen en versterkte kerken vindt.

In het oosten is het landschap soms vlak dan weer heuvelachtig. Er zijn plateaus en valleien met riviertjes. Moeras kom je er ook tegen en er zijn genoeg gebieden waar water een belangrijke rol speelt.

Bij Chateau-Thierry in de streek Omois ligt een mooi gebied voor vissers met riviertjes zoals de Dolloir en Surmelin waar je prima op forel kunt vissen. Bij de stad Laon ligt het Parc de l'Ailette. Dit is een ca 450 ha groot gebied met een fors meer met strandjes, bos en heuvels, wandel- en mountainbikepaden.

Voor een meer spectaculaire water ervaring moet je ten noorden van St-Quentin zijn.

Daar ligt met 5670 meter de langste scheepvaarttunnel van Frankrijk. Sinds 1906 worden schepen in de tunnel van Riqueval met behulp van een 'toueur', een soort elektrisch aangedreven ketting tweemaal daags in konvooi doorheen gesleept. De tunnel zelf is veel eerder aangelegd op bevel van Napoleon.

Het bos van Saint-Gobin is met 9000 hectare een uitgelezen plek voor wandelaars en fietsers die hier op ontdekkingstocht kunnen gaan. Je ben hier ook in de buurt van Laon. Deze middeleeuwse stad werd gesticht op een heuvel en heeft meer dan 80 historische gebouwen waaronder een prachtige Kathedraal.

Picardië is een vakantiegebied dat verrast.

Vakantiepark Belle Dune is erg populair Het Pierre et Vacances Vakantiepark Belle Dune in Picardië is een aanrader!

Liefhebbers van strand en zee komen er volop aan hun trekken. Maar ook als je meer het binnenland in gaat is er genoeg te ontdekken. Vooral voor fietsers is het een mooie vakantiebestemming.

Met de eigen auto ligt het op circa 330 km van Breda en is het ook een leuke bestemming voor een lang weekend of midweek. Er liggen een paar vakantieparken en je kunt er mooie vakantiehuizen huren.

Een fraai en populair vakantiepark is Belle Dune vlakbij de baai van de Somme (van Pierre et Vacances) terwijl niet ver van Reims het prachtige Center Parcs Lac de l'Ailette aan een fraai meer ligt. Verder vind je vooral aan de kust van Picardië prachtige campings.

Ga je toch liever naar een andere regio? Kijk dan hier op de kaart

Reisaanbieders met vakanties Picardië

Tip! Actieve vakanties om te wandelen of te fietsen vind je SNP Natuurreizen (ANWB) . Meer informatie over fietsvakanties in Frankrijk vind je in onze Special. Er zijn ook rondreizen naar Picardië. Je lees ook ons artikel over rondreizen in Frankrijk.

Fietsvriendelijke bossen in Picardie

Iets ten zuiden van Laon loopt de D18. Deze wordt ook wel de Chemin des Dames genoemd naar de dochters van Lodewijk XV. Speciaal voor hen werd de weg verhard om meer comfort te hebben tijdens het reizen. In WO I werd hier in Picardie een vreselijk slag gevoerd en daarvan zijn langs de D18 nog vele herinneringen terug te vinden.

Richting Compiègne ligt een omvangrijk bosgebied waar ook een koninklijk paleis ligt. Na Fontainebleau en Versailles wordt dit als een van de belangrijkste van Frankrijk beschouwd. Er zijn diverse musea in ondergebracht.

Iets zuidelijker van Compiègne ligt Chantilly waar het grootste ruitertrainingscentrum van de wereld ligt. De omgeving nodigt ook uit om het bos in te trekken.

Het Forêt de Halatte was het vroegere koninklijk jachtgebied en zit nog steeds vol met wild. Wel oppassen in het jachtseizoen want franse jagers schieten op alles wat beweegt. Jaarlijks vallen er meerdere slachtoffers in de Franse bossen.

De bossen van Picardië zijn fantastisch voor lange wandelingen of mooie fietstochten. Bekijk bijvoorbeeld eens de fietsvakanties van SNP Natuurreizen in dit gebied.

Oostelijk van Amiens ligt een gebied met talloze vennen en vijvers. Een uitgelezen streek voor vissers. Maar het is ook de streek van bloedige veldslagen uit WO I. Op diverse plaatsen zijn musea en monumenten die aan de oorlog herinneren.

Kathedralen en kastelen in Picardië

De kathedraal van Beauvais staat te boek als de hoogste van Frankrijk, maar niet de grootste want die staat in Amiens in een ander deel van Picardie. De Cathédrale de Notre Dame staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Uniek zijn de 110 eiken kerkbanken uit begin 1500 waarin maar liefst 4000 bijbelse en andere figuren zijn uitgesneden. Van verre zie je het monument al liggen.

Amiens is trouwens een heel leuke stad. Het schilderachtige stadsdeel Saint-Leu nodigt uit tot slenteren langs de winkeltjes, terrassen en de kleurrijke gevels van de huizen. De Fransen noemen dit deel van de stad liefkozend Klein Venetië en daar valt wat voor te zeggen. In de directe omgeving liggen Les Hortillonnages. Het zijn de watertuinen waarom Amiens ook beroemd is.

Les Hortillonnages was oorspronkelijk een moerasgebied bij de stad maar de Romeinen legden delen droog om er groenten te kunnen telen voor de soldaten die er gelegerd waren in verband met de strijd tegen de Galliërs.

In de loop der tijden groeide het uit tot een gebied van ca 300 ha met eilandjes en ruim 55km kanalen en sloten. Het is een uniek gebied dat je via smalle paden kunt bezoeken maar nog leuker is het om met de traditionele platbodems te gaan. Elke zaterdagochtend worden de verse groenten uit de Hortillonnages op de markt van Amiens te koop aangeboden.

Overigens staat de Loirestreek bekend om zijn vele kastelen. Maar in Picardie kun je er ook heel wat aantreffen: Ham, Courcelle-sous-Moyencourt, Pissy, Long, Bagatelle, Bertangles. Het is zo maar een rijtje maar er zijn er nog veel meer te vinden. De een wat groter dan de ander maar allemaal met hun eigen verhaal.

Baai van de Somme

Tot slot komen we dan bij de monding van de Somme in Picardie.

Vanaf Abbeville tot aan de kust ruik je bij wijze van spreke de zee. De baai van de Somme bestrijkt ongeveer 6000 hectare en bestaat uit meren, moerassen en de monding van de rivier kenmerkt zich door zandbanken en vlaktes. Bij eb trekt het water zich terug tot ruim 14 km van het leuke plaatsjeSaint-Valery-sur-Somme.

Het is een gebied dat barst van de vogels en het noordelijk deel met ruim 3000 ha is een natuurreservaat In het Parc de le Marquenterre ligt ruim 250 ha duin, bos en moeras waar meer dan 320 vogelsoorten nestelen. In voorjaar en najaar is het hier een komen en gaan van de meest uiteenlopende soorten. Je kunt er heerlijk wandelen en er zijn ook fietspaden die je overigens elders in Picardie ook aan treft. (Vakantiepark Belle Dune ligt hier vlakbij)

De baai van de Somme in Picardie is vergelijkbaar met de wadden.

Als het er droogvalt kun je er onder begeleiding van gidsen wandeltochten maken en wie weet kom je wel zeehonden tegen want die vinden het hier ook prachtig op de droogvallende zandbanken. Zorg wel dat je de vloed in de gaten houdt want het water stijgt hier razendsnel. Je kunt het stijgende water niet lopend bijhouden!

De zonsondergang in de Baai van de Somme zijn vaak onvergetelijk. Prima plaatsen om er te verblijven zijn Fort Mahon Plage, Saint-Valler-sur-Somme, Cayeux-sur-Mer en Le Crottoy

Picardie is een afwisselende regio met een rijke historie. Een mooie streek die zelfs voor een weekend of zomaar een paar dagen tussendoor op een acceptabele rijafstand van de Nederlandse grens liggen. Wat het weer betreft moet je er rekening mee houden dat dit nagenoeg overeenkomt met het weer in Nederland

Deze regio Picardie bestaat deze drie departementen:

toerisme Aisne (2)

In het noorden raakt het nog net België. De streek Thiérache bestaat uit een glooiend landschap met vlaktes en bos. In de buurt van Laon (de hoofdstad) vind je vooral heuvels en bos en de nodige leuke dorpjes. Richting Saint-Quentin zijn het vooral de groene valleien van de Somme en de Oise die het landschap bepalen. Meer naar het zuiden is het glooiend en in de buurt van de Marne kom je vooral wijngaarden tegen met druiven voor de champagne.

Oise (60)

Vooral een agrarisch gebied maar daarom niet minder interessant. Integendeel er ligt ruim 42.000 ha bos en die vormen samen met de uitgestrekte akkers en valleien van de Oise en de Aisne een aantrekkelijk gebied. Naast de natuur is ook de cultuur nadrukkelijk aanwezig. WIj hebben ze niet geteld maar ingewijden beweren dat er ruim 1000 kerken, 300 kastelen en de nodige abdijen en kathedralen liggen. De hoofdstad is Beauvais met de hoogste kathedraal van Frankrijk

Somme (80)

De rivier de Somme bepaalt hier voor een groot deel het landschap. Verder is het een licht glooiend gebied met wat plateaus. Een prima fiets- en wandelstreek. Aan de kust liggen ten noorden van de unieke Baie de Somme grote stranden en duinen. Ten zuiden van de baai kom je krijtrotsen tegen. Amiens is de bijzondere hoofdstad met zijn "drijvende tuinen" Leuk eBook over de Loirestreek.


23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 5,99 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

Deze werkelijk fantastische vakantieervaring staat ook op Frankrijk Binnendoor, inclusief talloze internetlinks en de leukste tips voor trips. Dit verhaal is ook beschikbaar als e-book dat u eenvoudig kunt downloaden

En als u nog meer wilt weten dan vindt u op onderstaande Picardie - links vast nog wel iets van uw gading:

CRDVia de site van Le Conseil Régional de Picardie vind je veel informatie
AisneOm meer te weten te komen over het departement Aisne kun je ook hier zoeken
OiseUw directe toegang tot het departement Somme
MarcanterraNatuurpark Marcanterra

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.