Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».


Carpentras, stad van de truffel?

Lees hier wat er aan voorafging Dentelles de Montmirail

Onze volgende bestemming wordt het gezellig Carpentras.

We rijden Orange uit over de N7, om na een kilometer of 6 linksaf te gaan over de D950 tot we bij Carpentras komen. We volgen weer de bordjes Centre-Ville en parkeren aan de Avenue Jean Jaures. Carpentras is een stad met contrasten. Als je even buiten het centrum komt dan kom je in straatjes met oude vervallen panden die nodig een opknapbeurt nodig hebben.

Overigens wordt er ook op diverse plaatsen hard aan herstel gewerkt. In het centrum kom je prachtige monumenten tegen zoals de oude Synagoge op de Place de Marie. Deze is één van de oudste van Frankrijk en dat is te danken aan de oude joodse historie van Carpentras.

De Saint-Siffrein kathedraal is ook prachtig gerestaureerd en deze heeft een in onze ogen bijzondere bouwstijl, althans aan de voorkant. Links van de ingang is in een nis een heel grote Sint-Jakobsschelp aangebracht.

Rond deze kathedraal zijn bijna alle bijzonderheden van Carpentras te vinden zoals achter het gerechtsgebouw een oude Romaanse boog met beelden. bezoek absoluut de Rue des Halles met de ingang van de mooie Passage Boyer uit 1848.

Truffels

Als je dan naar de Place d’Horloge wandelt dan kun je de stad uitlopen via de Porte d’Orange. Vroeger maakte deze deel uit van de stadsmuur die Carpentras beschermde het is nu nog het enige overblijfsel van wat ooit een verdedigingsmuur was met maar liefst 32 wachttorens en 4 versterkte poorten.

Het centrum van de stad is gezellig en levendig. Vooral als je op vrijdag de markt bezoekt. In 1996 werd Carpentras zelfs tot marktstad van Frankrijk uitgeroepen. Lang geleden inmiddels maar de sfeer is er tegenwoordig niet minder om. Je zult er veel verse waren aantreffen uit de Comtat de streek rond Carpentras die de moestuin van de regio is.

Voor truffel liefhebbers is Carpentras tussen november en maart de uitgelezen plek want dan wordt deze kostbare lekkernij hier op de markt aangeboden.

Berlingot

Een andere lekkernij uit Carpentras is de berlingot. Een snoepje dat een banketbakker uit de stad in de 19e eeuw bedacht. Hij kreeg het lumineuze idee om de resten van siroop, van gekonfijt fruit, te gebruiken om snoepjes van te maken. Zoek aan de Avenue Notre Dame de Santé naar de Confiseries du Mont Ventoux. Daar wordt deze traditionele lekkernij nog steeds gemaakt.

Tijdens onze wandeling door de stad kwamen wij ook bij een mooie oude kapel met prachtige gebrandschilderde ramen.

De beste manier om Carpentras te ontdekken is om de wandelroute met de bordjes, die overal in de stad staan, te volgen. Je weet dan zeker dat je al het moois en lekkers van Carpentras tegenkomt. Bij het Office de Tourisme aan de 97 Place du 25 Août 1944 kun je een plattegrond van de stad halen zodat je niets van deze leuke plaats mist!

Lees hier het vervolg van dit verhaalcarpentras
Lees hier wat er aan voorafging Dentelles de Montmirail

Lees ook onze tips in de Vaucluse over: Dit , en nog veel meer, staat ook op Frankrijk Binnendoor ons verhaal over reizen door Frankrijk.

Tips voor vakanties en accommodaties bij Carpentras


Tip: uitgebreide informatie over vakantie in de Provence en Côte d'Azur of kies een andere regio in Frankrijk


Zie ook:

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.