Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Bezoek aan Lyon

Dit is een hoofdstuk uit het eBook Route des Grandes Alpes met onze ervaringen in Lyon

Morgen zouden we op doorreis naar de Vaucluse een bezoek brengen aan de stad Lyon. Door de weersomstandigheden gedwongen besloten wij om vandaag maar naar Lyon te gaan in de hoop dat het morgenochtend wel goed zou zijn om alsnog boven op de Roche de Solutr? te kunnen gaan staan. Dat was namelijk één van de redenen om, op weg naar Menton, hier een tussenstop van 2 nachten te maken.

Na het ontbijt reden wij rond 10:00 uur weg, nadat ons was uitgelegd dat wij in Lyon het beste een parkeerplek konden zoeken in de parking onder de Place Bellecourt. Dat hadden wij in onze oren geknoopt en voor de zekerheid ook in het navigatiesysteem van de auto gezet. Lyon vakantie of stedentrip

In de gedachte van Frankrijk Binnendoor wilden wij de Autoroute du Soleil tussen Maçon en Lyon vermijden en reden via Solutré naar Davayé in de richting van de Autoroute maar kozen voor de Route National N6 richting Lyon.

Achteraf hadden we dat beter niet kunnen doen want deze weg is tot Lyon bijna één groot handelsterrein met bedrijven en winkels. Weinig interessant en ook nog eens druk met vrachtverkeer (door de week).

Als we eenmaal bij Lyon zijn komen we op het tolvrije stuk van de Autoroute richting de stad die ons door de tunnel richting het centrum brengt. Het is er druk en er staat een file ivm een pechgeval. Er is één rijstrook beschikbaar.

Eenmaal in de tunnel bij Lyon kunnen we gelukkig weer de rechterrijstrook kiezen want direct als je de tunnel Routier de Fourvière uitkomt moet je de afrit rechtsaf naar het centrum hebben. Dit staat slecht aangegeven dus is het even opletten. Als we de juiste afslag hebben is het een kwestie van oversteken bij de stoplichten en de Quai Fulchiron oprijden.

Bij de Pont Bonaparte gaan we rechtsaf de Saône over en direct weer rechtsaf. Hier staat de Parking Bellecourt aangegeven. Het is een grote garage met redelijke tarieven en je staat midden in de stad. Het plein is met een oppervlakte van310 bij 200 meter één van de grootste pleinen van Europa met in het midden een standbeeld van Lodewijk de XIV.

Lunch in Lyon

Muurschilderingen in LyonAls we de garage uitkomen dan ligt rechts op het plein het Office du Tourisme van Lyon waar we even naar toe gaan om een plattegrond te halen (Avez-vous un plan de ville s.v.p.?).

Omdat het tegen het middaguur aan loopt vragen we tevens waar we wat leuke restaurants kunnen vinden voor de lunch. We krijgen de tip om in de Rue des Maronniers te kijken die pal achter de Place Bellecourt ligt. Verder vragen wij nog even waar wij de huizen kunnen zien met de muurschilderingen (Les Murs Peints). Deze worden netjes op de plattegrond aangekruist zodat we deze straks makkelijk kunnen vinden. Eerst gaan we op zoek naar een leuk restaurant om de lunch te gebruiken.

Het regent nog steeds en als we misschien 1,5 a 2 uur later de stad in gaan is het misschien droog. We lopen naar de Rue des Maronniers, die makkelijk te herkennen is er zijn alleen maar restaurants. Onze vaker beproefde methode passen we nu ook weer toe. Op ons gemak lopen we door de straat om te kijken welk restaurant er het gezelligst uitziet.

Dan bedoelen we niet qua Lyon vieille villeinrichting maar qua bezetting. Als het ergens vol zit en we horen overwegend Frans gekwetter door de deur komen (door de regen waren ook de overdekte terrassen grotendeels leeg) dan geniet dat onze voorkeur. We hoeven dan nog niet eens op de kaart te hebben gekeken, want meestal is het eten dan gewoon goed en ook nog betaalbaar. De gemiddelde Fransman kiest echt geen duur restaurant uit voor zijn dagelijkse lunch maar wil wel goed eten.

We komen uiteindelijk terecht bij L'Atelier d'Yvonne, er was nog een tafeltje voor 2 vrij en de vriendelijke ober baande zich een weg naar deze voor ons bestemde plek. Een prima plaatsje midden in deze gezellige gelegenheid. Omdat wij besloten hadden de tijd te nemen voor deze lunch bestelden we beiden een kir als apéritief. De naam van het restaurant was bewust gekozen want er hing overal kunst aan de muur. Of deze gemaakt was door Yvonne hebben wij niet kunnen achterhalen. Om ons heen zagen wij wel dat de opgemaakte borden er ook als kunstwerkjes uitzagen.

Lunch in LyonWij bestelden elk een carpaccio van ossenhaas met salade en een kleine lasagne van groenten. Een paar tafeltjes verderop zagen deze er zeer aantrekkelijk uit. De keuze bleek een goede te zijn. Samen met een karafje rode Maçon vermaakten wij ons tussen de middag prima.

Ruud koos nog een nagerecht, een salade de fraise. Een flinke portie verse aardbeien puur geserveerd. Een espresso maakte de lunch af en in totaal waren we EUR 42,60 kwijt. Hiervoor hebben we bijna 2 heel gezellige uurtjes gehad in een primaetablissement met vriendelijke en attente bediening. Inmiddels was het opgehouden te regenen, dus....

Tijd om de stad Lyon te verkennen!

Vanuit de Rue des Marronniers lopen we naar de Rue de la République. Deze brede straat is de kern van het winkelgebied tussen de rivieren Sa?ne en Rh?ne en is grotendeels verkeersvrij. Alle grote winkelketens zijn hier terug te vinden maar ook speciaalzaken hebben hier hun plek. Als je op zoek bent naar exclusieve mode, of gewoon bijzondere etalages wilt zien, dan tippen wij de straten tussen Place Bellecour en Place des Jacobins. Hier tref je de exclusieve en bekende Franse en buitenlandse modemerken aan.

BertholdiWij slenteren verder en komen bij de Place des Cordeliers. Het ligt middenin de zakenwijk van Lyon en is bij de inwoners van de stad een geliefde plek. Aan het plein ligt ook het gebouw van de Kamer van Koophandel met een prachtige gevel. We lopen verder de Rue de la République weer af tot we op de Place de la Com?die komen waar ook de Opéra de Lyon ligt. We gaan er rechtsaf en komen op de Place des Tereaux.

Het is een prachtig plein met ondermeer terrassen en het mooie stadhuis van Lyon. Het plein is nog om een andere reden bijzonder. Er staat een schitterend fontein van Bartholdi. De paarden van een enorme afmeting maken indruk op ons. Hoewel het opgehouden is met hard regenen is dit plein ook nat als het droog is. Op 69 plekken schieten waterstralen de grond uit in een vast ritme en patroon. Fascinerend om even naar te blijven kijken. Vooral als een speelse hond de waterstralen met zijn poot wil wegdrukken maar dit niet lukt.

We lopen, met het stadhuis in de rug, de Rue P. Chenavard in en gaan rechtsaf de Rue de la Platière in. We lopen tegen een pand aan met op de muur een panter die over de vensterbanken lijkt te lopen. Het is een muurschildering waarom Lyon ook bekend staat. Dit is nog maar een voorproefje. We hebben besloten om ze niet alle 150 af te gaan maar de belangrijkste even op te zoeken op weg naar Vieux Lyon, dat aan de andere kant van de Saône ligt. Op de hoek bij de Saône ligt een prachtig beschilderd pand. Van afstand is het net echt. Als je frvak komt blijkt het een waar kunstwerk te zijn, waar complete winkeltjes en reclames op zijn geschilderd. Heel bijzonder.

We gaan nu rechtsaf langs de rivier tot we bij de Passerelle St. Vincent komen. Via deze voetgangersbrug kun je naar het oude Lyon. Eerst gaan we nog even naar één van de meest gefotografeerde panden van Lyon op de hoek van de Rue de la Martinière en de Qai St. Vincent. Dit pand heeft twee van top ton teen beschilderde raampartijen met allerlei figuren, maar ook een complete winkel met lekkernijen en een voetballer van het Franse voetbalteam. Het is een waar kunstwerk en wij zijn niet de enigen die hier staan te fotograferen.

Vieux Lyon.

Het zonnetje begint er inmiddels doorheen te komen, net op het moment dat wij via de Passerelle St.Vincent naar de oude stad gaan. We zullen dit niet van straat tot straat beschrijven, maar de oude stad van Lyon moet je zelf ontdekken door te slenteren door de oude straatjes. Kijk goed om je heen naar gevels, deuren en raampartijen. Het ziet er allemaal mooi uit en je krijgt een prima indruk van het Lyon uit de middeleeuwen. Het is er echt oergezellig!

De oude stad is gebouwd onderaan de heuvel waar in 43 voor Christus door een Romeinse luitenant een nederzetting op de heuvel werd gesticht. In de 4e eeuw verlieten de inwoners de heuvel om aan de voet van de berg een nieuwe stad te stichten, dat nu dus Vieux Lyon is. In de middelleeuwen was de stad het middelpunt van grote markten en ontstond er het eerste geldwisselcentrum van Frankrijk. Bankiers lieten er indrukwekkende panden bouwen. Zijdeateliers zorgden voor een verdere toename van de welvaart in de stad. In de 18e eeuw kreeg de stad met economische problemen en overbevolking te maken en na de Franse revolutie trokken de welgestelden weg uit Lyon en verpauperde de stad.

Pas begin jaren 60 kreeg men in de gaten dat het erfgoed van Lyon gevaar liep en in 1964 werd Vieulle Lyon de eerste Secteur Sauvegard? en werd het herstel van de oude luister ingezet. Gevolg is dat er op vele hectaren een fantastische oude binnenstad is bewaard gebleven die wij op nog maar weinig plekken in Frankrijk hebben gezien. Sarlat in de Dordogne is zo?n plaats, maar dan vele malen kleiner. Hier loop je eigenlijk in een gigantisch openluchtmuseum.

Basiliek en CathedraalHet leuke van oud Lyon is dat het ook zo verrassend is. Als je het niet weet kom je er ook niet achter, tot iemand je er op attent maakt om gewoon eens een deur open te duwen in één van de smalle straten. Je ontdekt dan verrassende binnenplaatsen van eeuwenoude panden. Soms kom je in een overdekte steeg en aan de andere kant door een volgende deur open te duwen sta je weer ergens midden in een andere straat. Deze Traboules (doorgangen) vind je in de Rue St Georges, Rue St. Jeanen de Rue du Doyenné. Maar er zijn er nog veel meer. In deze straten kom je ook via deze deuren op prachtige binnenplaatsen.

De puien van winkels zijn ook heel bijzonder. Er zijn veel speciaalzaakjes en natuurlijk ook weer restaurants. Want een Franse wijk zonder eten of drinken is geen Franse wijk. De Boulanger du Palais heeft niet alleen lekker brood maar ook prachtige gebrandschilderde ramen. En de apotheek zit in een mooi oud pandje. Maar zo is er nog veel meer te ontdekken. Trek er rustig een hele middag vooruit.

Cathédrale en Basiliek.

De bijzondere Cathédrale St. Jean was voor ons ook een bijzonder mooie plek om te bezoeken. Dit gebouw is ontstaan tussen 1180 en 1480. Aan de zijkant van de Cathedraal is nog een bijzondere Romaanse gevel te zien. Binnen heeft het prachtige gebrandschilderde ramen en een fraaie astronomische klok uit de 17e eeuw, die alle christelijke feestdagen en natuurlijk ook de tijd weergeeft. Ook het jaar en de maand worden aangegeven. Heel apart en de moeite waard om eens goed te bekijken

Cathédrale en BasiliekWe klimmen via de trappen in de Rue du Boeuf omhoog naar de Basilique Notre-Dame de Fourvière. Het is een behoorlijke klauterpartij van meer dan 100 treden en als je dan boven bent kom je tot de ontdekking dat je nog eens flink moet doorklimmen door de Jardins du Rosaire, om vervolgens bovenop de heuvel Fouvrière te komen.

Dit is de plaats van de oorspronkelijke Romeinse vesting die de feitelijke oorsprong van Lyon vormde. Iets verderop liggen ook nog de resten van een Romeins Théater en een museum over de Romeinse tijd. Dit is nu niet ons doel, wij willen de basiliek bezoeken. Maar eerst genieten we hier bovenop van het fenomenale uitzicht over de stad Lyon. Het uitzicht is werkelijk magistraal. Je krijgt hier een prima indruk van de omvang van de stad die na Parijs de grootste van Frankrijk is (met de omliggende randgemeenten).

De Basiliek is nog vrij recent en stamt uit 1872, ze deed ons binnen erg veel denken aan de Sacré-Coeur in Parijs. De kerk bestaat uit 2 verdiepingen en is gebouwd op de resten van een Romaanse kerk.

De hoofdverdieping maakte op ons een verpletterende indruk toen we door de monumentale ingang naar binnen gingen. De vloeren, de wanden, de plafonds, ze zijn allemaal ingelegd met mozaiekstukjes in de meest fantastische patronen. In tegenstelling tot veel wandschilderingen in Franse kerken bestaat hier alles uit mozaiek. Het komt allemaal nog al pompeus over maar toch is het mooi. Wat zal er een tijd en handwerk hebben gezeten in bijvoorbeeld het meters grote mozaiek met Jeanne d'Arc op het paard. Zelden hebben wij dit soort taferelen gezien.

Om het kerkbezoek niet te verstoren maakt Ruud foto's zonder flits. De gevoeligheid van de digitale camera wordt op 400 ASA ingesteld en de sluitertijd beperkt tot minimaal1/30 sec. Niet op de monitor kijken maar door de zoeker en het toestel stevig tegen het hoofd houden maakt het mogelijk om foto's uit de hand te maken met het natuurlijk aanwezige licht. Of je nu omhoog kijkt, opzij of omlaag overal zie je de mooiste figuren.

Tips voor vakanties en accommodaties in en Lyon en omgeving

Tip: uitgebreide informatie over vakantie in de Rhône - Alpes, Ardèche en Drôme


Zie ook:

  • Deze dag in Lyon maakt deel uit van een reis van 27 dagen door Frankrijk die compleet beschreven staat op Frankrijk Binnendoor en dwars door de Bourgogne over de Mont-Ventoux en via de Provençe naar Menton gaat. Daar vertrokken wij voor een 3 weken durende ervaring die wij nooit meer zullen vergeten. De Route des Grandes Alpes!
  • Route des Grandes Alpes kunt u ook lezen in ons e-book dat eenvoudig is te downloaden met maar liefst 143 pagina's, talloze wandelingen en autotochten door één van de mooiste streken van Frankrijk en 16 van de hoogste Alpencols!
  • Wilt u meer weten over deze regio? Kijk dan op de pagina van Rhône-Alpes.

LyonDe stad Lyon
Office du TourismeOffice du Tourisme van Lyon

Op Frankrijk Binnendoor staat het complete verhaal over Lyon en kunt de presentatie op uw gemak bekijkeneBook Route des Grandes Alpes


Het eBook Route des Grandes Alpes nu voor € 6,99

4 weken langs de mooiste route van Frankrijk.

Download dit eBook over het Zuid-Westen van FrankrijkDe Route des Grandes Alpes loopt door dit schitterende gebied en wij beleefden er één van de meest indrukwekkende vakanties in Frankrijk!

Dit prachtige e-book heeft maar liefst 143 pagina’s en is ruim 24 mb groot. Ruim 4 weken van dag tot dag beschreven met een compleet beeld van één van de uniekste routes van Europa: De Route des Grandes Alpes!

Met dit eBook doe je inspiratie op voor een onvergetelijke reis door de Alpen!

Veel plezier tijdens je ontdekkingstocht door de Alpen.

eBooks van Ruud Coouwenhoven

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

Tip: speel de video voor een indruk van het eBook en mijn reis door de Alpen.

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.