Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

De kuststreken en het binnenland van de Vendée en Poitou Charente

noorden van frankrijkTrek een lijn tussen Châtellerault in het noorden en Angoulême in het zuiden van Poitou-Charentes en voeg het departement Vendée er aan toe en alles tussen de Atlantische Oceaan en deze denkbeeldige lijn valt wat ons betreft onder het midden-westen van Frankrijk.

Dit is een deel van Frankrijk met streken zoals Poitou, Vendée, Aunis, Saintonge en Angoumois die een mooie overgang vormen tussen het westen met Normandië en Bretagne en het zuiden met Aquitaine en in het oosten kom je in de mooie Limousin.

De historie van dit gebied heeft een aantrekkelijk cultureel erfgoed achtergelaten waardoor het een streek is die uitstekend geschikt is om het culturele met het aangename te verenigen.

Ook hier loopt een pelgrimsroute naar Santiago de la Compostella en langs deze route zul je prachtige kerken, kapelletjes en andere gebouwen ontdekken.

De Honderdjarige Oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten getuige de verdedigenswerken en resten van versterkte steden. Maar de godsdienstoorlogen hebben ook weer het nodige laten verdwijnen.

De Romeinse cultuur is in dit deel van Frankrijk ook terug te vinden zoals in de stad Saintes.

Eten en drinken staat hier, met de zee zo dichtbij, natuurlijk in het teken van vis en schaaldieren. In het zuidelijk deel liggen wijngaarden, zoals bij Cognac, die zo bekend zijn vanwege de brandewijn met de naam van het plaatsje.

Aan de kust van de Vendée tot aan de Gironde kun je de mooiste zee- en strandvakanties beleven waarbij de eilanden Île-d'Oleron en Île-de-Ré niet onvermeld mogen blijven, al was het maar vanwege het feit dat ze nu met een brug verbonden zijn met het vaste land. Dat geldt niet voor de eilanden Îl-d'Yeu en Île-de-Noirmoutier.

Zoek je een andere streek? Kijk dan hier

Vakantietips in het westen van Frankrijk

Vakantiehuizen Vendée en Poitou-Charentes

De Vendée en Poitou-Charentes zijn ruimschoots voorzien van mooie vakantiehuizen en appartementen. Je vindt er ook aantrekkelijke en kleinschalige vakantieparken die ideaal zijn voor een vakantie met kinderen.

Met onze speciale selectie vakantiehuizen in dit deel van Frankrijk vind je snel de beste aanbiedingen van TUI Villas maar ook van particulieren. Je kunt met extra opties en keuzemogelijkheden heel snel de juiste aanbiedingen voor een vakantiehuis vinden. Gebruik meer kenmerken voor handige zoekopties zoals aan zee, met de hond etc.

Tip » kies aankomstdatum(periode) en reisduur. Wij vinden dan de vakantiehuizen die nog vrij zijn.

De kust

De kust in het westen heeft prachtige zandstranden tussen Île-de- Noirmoutier en de grote badplaats Les-Sables-d'Olonne.

Hier vind je ook het Fôret d'Olonne dat voor de nodige schaduw kan zorgen als je er de vakantie doorbrengt. De kinderen zullen de ruim bemeten zandstranden absoluut op prijs stellen, maar kijk uit voor de stroming en hoge golven!

Een bezoek aan de oergezellige havenstad La Rochelle mag zeker niet op het programma ontbreken. Neem de tijd om door de straatjes te slenteren en op zaterdag de markt te bezoeken. Parkeer je auto bij de Port de Minemes, de grootste plezierhaven van Frankrijk, en neem daar het pendelbootje.

Een aparte maar leuke manier om in de oude stad te komen. La Rochelle is een fietsvriendelijke stad en in de omgeving ligt ruim 150 km aan fietspaden.

Fietsen kun je ook uitstekend op het eiland Île-de- Ré.

Dit is voor fietsers een waar paradijs met fietspaden en verkeersluwe wegen. In het hoogseizoen kan het er wel behoorlijk druk zijn maar tot juni of vanaf september is het een absolute aanrader.

De rit er naar toe over de 3km lange tolbrug is al een belevenis en als je dan eenmaal op het eiland bent aangekomen wordt je gegrepen door de bijzondere sfeer de dorpen.

Plaatsjes zoals La-Flotte met zijn gezellige haventje, Saint-Marie-de-Ré met zijn oude geschiedenis of de dorpjes Loix bij de zoutpannen en Ars-en-Ré maken fietstochten op het eiland tot een waar genot. Helemaal aan het eind van het Île-de-Ré kom je bij de Phare des Baleines waar je een eindeloos uitzicht over de oceaan hebt!

Vendée en Charente-Maritime

Langs de kust van de Vendée richting de Charente-Maritime is een bezoek aan Rochefort een absolute aanrader. Hier ligt een prachtige gebouw met een rijke historie, La Corderie Royal. Zelden hebben wij in Frankrijk zo'n indrukwekkend gebouw gezien. Aan de oevers van de Charente ligt sinds de 17e eeuw de langste "fabriek" van Europa.

Het gebouw met een lengte van 374 meter en een hoogte van 8 meter werd gebruikt om de touwen voor schepen te slaan en daar was lengte voor nodig. Het was een gewaagd project op de drassige oevers van de Charente maar dankzij een speciale constructie met eiken palen staat het nog steeds te pronken.

Je kunt er ook nog oude dokken zien waar gedurende 250 jaar wel 350 schepen zijn gebouwd en er wordt sinds 1997 gebouwd aan de L'Hermione, het fregat waarmee La Fayette in 1780 naar Bosten voer om met de Amerikanen tegen de Engelsen ten strijde te trekken. De werf kun je ook bezoeken.

De liefhebbers van mosselen en oesters zullen vooral de Saintonge ten westen van Saintes weten te waarderen in de Charente-Maritime. Bij La Palmyre ligt een mooie grote dierentuin maar nog mooier is het uitgestrekte bos en Bonne Anse, een prachtige baai aan de Gironde, die overgaat in de Côte Sauvage met mooie zandstranden. Hier zijn diverse fiets- en wandelpaden.

Een bezoek aan Royan en het op één na grootste eiland van Frankrijk Île-d'Oleron mag natuurlijk ook niet ontbreken. Camperen aan de Atlantische Kust kan in Charente Maritime wat onderdeel is van Poitou-Charentes. Een prachtige regio in het zuid westen van Frankrijk. Vrijwel alle campings in Charente Maritime bevinden zich aan of dicht bij de kust, maar ook meer het binnenland in vind je heerlijk rustige campings waar het prima toeven is.

Marais Poitevin

Tussen Les-Sables-d'Olonne en de havenstad La Rochelle ligt het Marais Poitevin, dat zich van de stad Niort tot aan de kust uitstrekt. Wie gaat er nu met vakantie naar een moeras? Maar wij kunnen dit gebied echter van harte aanbevelen!

Vooral als je liefhebber van wandelen of fietsen bent. Het is een vlakke streek die doorkruist wordt door talloze kanalen en kanaaltjes. Ooit is het Marais Poitevin aangelegd met de hulp van Nederlandse monniken die geholpen werden door gevangen die op Île-de-Ré hun straf moesten uitzitten.

Het moerasland tussen de Atlantische Oceaan en Niort is ruim 60.000 hectare groot en een landschap met veel contrasten. Tussen het plaatsje Damvix en de Oceaan ligt het zogenaamde droge moeras. De Fransen noemen dit het Marais Desseché. Het is vooral agrarisch en veel bos en schaduw zul je er niet tegenkomen en een vlak landschap met leuke dorpjes die voornamelijk in het departement Vendée liggen.

Je kunt er heerlijk fietsen op veel rustige wegen. Er zijn ook diverse fietsroutes zoals een mooie bewegwijzerde route die van de Baai van l’Aiguillon richting Niort gaat en die op diverse punten weer overgaat in kleinere lokale routes.

Het Marais Mouillé, ofwel het natte moeras, staat bekend als La Venise Vert. Het groene Venetië is een benaming die klopt als een bus. Wij hebben zelden zo veel kleuren groen gezien. En het verbluffende is dat je de muggenstift hier nauwelijks nodig hebt. Het ecologisch evenwicht in het moeras is blijkbaar zo goed dat de talloze libellen er voor zorgen dat muggen niet de overhand krijgen.

Ook kent het moeras nauwelijks stilstaand water en dat komt omdat de vele kanalen onderling verbonden zijn met sluizen en sluisjes en door het langzaam stromende water van de Sèvre Niortaise die zich kronkelend door het landschap beweegt richting Oceaan.

Er komen talloze vogels voor maar ook beverraten en zelfs de otter!

Om het moeras met een boot of gids te ontdekken is het plaatsje Coulon een goede keuze maar een beter idee is het om een tocht te regelen vanuit de leuke dorpjes Arçais of La Garette die wat kleinschaliger zijn en midden in het moeras liggen

Het binnenland

Achter de kust is ook het nodige te beleven. Zoals bijvoorbeeld in de mooie middeleeuwse pelgrimsstad Parthenay. Maak er een wandeling door de oude stad en ervaar hoe het leven in de middeleeuwen binnen de stadsmuren moet zijn geweest.

Poitiers is de grootste plaats in deze streek en door de universiteit is het een levendige en vooral gezellige stad geworden. Niort, meer richting de kust, ligt aan het begin van het Marais Poitevin en is ook een leuke plaats met een mooi oud centrum. Je vindt er ook het grootste plein van Frankrijk, maar dat staat meestal vol met auto's.

De stad Saintes heeft Romeinse invloeden en die blijken nog steeds uit de resten van een amfitheater en de grote triomfboog die deze stad aan de Charente heeft. Als je de Charente stroomopwaarts volgt kom je in de uitgestrekte wijngaarden van de Cognacstreek.

De plaats Cognac is ook heel leuk om 1 of meerdere dagen door te brengen en een bezoek aan de kelders van de grote cognacproducenten zoals Hennesy of Otard is zeker aan te bevelen. Of ga op zoek naar een kleinere producent zoals wij die ooit ontdekten aan de 7 Avenue General Leclerc. Het huis Prunier is een klein familiebedrijf dat al sinds 1700 cognac maakt en tegen betaalbare prijzen een uitstekende kwaliteit levert. De XO is van ongekende klasse en voor ons altijd een omweg waard!

In het uiterste puntje van de Charente willen wij tenslotte het bijzonder plaatsje Aubeterre-sur-Dronne nog noemen. Dit schattige dorpje bezit een bijzondere schat. Onder het kasteel ligt onder de grond en in de rotsen uitgehakte kerk, de Église Monolithe Saint-Jean.

Ben je in de buurt? Ga er een kijkje nemen, dit plekje is niet zo toeristisch maar wel heel bijzonder!

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.