Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips voor een vakantie in het noorden van Frankrijk

Vakantiehuizen :: hotels :: campings

het noordenHet noorden van Frankrijk

Noord-Frankrijk bestaat uit de departementen Pas-de-Calais, Nord, Somme, Oise en Aisne.

Het is een gebied dat in onze ogen wat moeite heeft om Frans te zijn, maar dat heeft natuurlijk ook wel te maken met het beeld dat je zelf van dit deel van Frankrijk hebt.

Het gaat dus om Nord-Pas-de-Calais èn Picardië. Overigens is "Le Nord" bij de Fransen, die er niet wonen, niet echt populair zoals ook blijkt uit de humoristische film Bienvenue chez les Ch'tis.

Hier vind je onze top 5 voor de vakantieplanning

Tip! Een bijzonder fraai en kindvriendelijk vakantiepark is Belle Dune in Picardië

Vlaams?

Feit is wel dat in het uiterste noorden, tegen de Belgische grens, een minderheid ook Vlaams spreekt.

Op sommige scholen kunnen leerlingen zelfs Nederlands leren en je moet dan ook niet verbaasd zijn dat je in een winkel, café of restaurant plotseling in gebroken Nederlands wordt aangesproken als men door heeft waar je vandaan komt.

Nord-Pas-de-CalaisEn als je Frankrijk met wijn associeert dan zul je in dit deel van het land teleurgesteld worden want wijngaarden zul je er niet of nauwelijks aantreffen, daarentegen heeft het wel een eigen biercultuur met verschillende lokale brouwerijen.

Het is ook de streek waar je "Nederlandse landschappen" tegenkomt met kanalen, polders, molens en weilanden. Vaak is dit deel van Frankrijk vergeten en rijden we snel langs de nog steeds wat trieste omgeving van het gebied rond Lille (Rijssel).

Maar vergis je niet!

Een stad als Lille is bijvoorbeeld een genot om te bezoeken.

Het heeft een oergezellig centrum met pleinen, smalle straatjes. Winkels vind je van een modern winkelcentrum bij het station, tot kleine speciaalzaakjes in het centrum. Maar ook Lafayette en Aux Printemps, de gerenomeerde warenhuizen uit Parijs liggen prominent in de stad.

Bij een verblijf in Lille mag een potje mosselen niet ontbreken.

De goede adressen in de stad zijn Brasserie Aux Moules en La Chicorée (waar je 7 dagen in de week 24 uur per dag kunt eten!). Lille is ook de hoofdstad van de regio Nord-Pas-de-Calais. (lees onze tips over Lille)

Dit deel van Frankrijk heeft talloze museums en bijzondere plekjes om te ontdekken, zoals de bijzonder mooie stad Arras met zijn prachtige pleinen en smalle pandjes met mooi gevels. Maar ook de stad Amiens in Picardië mag er zijn.

Het noorden van Frankrijk is ideaal voor een korte trip of een lang weekend. Er zijn fraaie vakantiehuizen te huur die qua prijs best meevallen. Voor een vakantie met de familie of een groep vrienden zijn er ook mooie en heel betaalbare groepsaccommodaties.

De kust

Deze noordhoek van Frankrijk wordt ook wel de poort naar België en Engeland genoemd en dat is niet zo verwonderlijk gelet op de ligging.

Bij Calais ligt de Chunnel, de tunnel onder het Kanaal waardoor de reis naar Engeland met de trein kan worden gemaakt. De verbindingen liggen in deze streek bijzonder goed. Met de TGV kun je naar en van Lille en zit je ook in een mum van tijd in Parijs.

Aan de kust vind je plaatsen met een haven zoals Duinkerken, Calais en Boulogne-sur-mer. Badplaatsen in het noorden zijn er genoeg en Le Touquet is een badplaats met een ruime historie waar vooral de Parijzenaar in het verleden graag zijn vakantie doorbracht.

De kustlijn van deze streek loopt van de Belgische grens tot aan de monding van de Somme in Picardië.

Meer weten over de kust en stranden van le Nord? Kijk dan op onze pagina met de kustgebieden van Frankrijk

1914-1918

PicardiëEen zwarte bladzijde in de geschiedenis van het noorden is de eerste wereldoorlog, toen hier de jarenlange oorlog in loopgraven woedde.

Het landschap wordt gekenmerkt door de herinneringen aan deze oorlog met talloze begraafplaatsen met eindeloze rijen witte kruizen in het landschap. Vooral ten zuiden van Arras tot de rivier de Somme zul je hier niet aan ontkomen.

De oplettende bezoeker zal in het landschap nog de sporen kunnen terugvinden van de loopgraven op de hellingen van heuvels en braakliggende akkers.

Op verschilende plaatsen kan men musea en zogenaamde memorials bezoeken die de periode 1914-1918 tot in detail voor de bezoekers ontvouwen.

Zelf vonden wij één van de meest indrukwekkende plaatsen het op een kilometer of 12 van Arras gelegen Parc Commémoratief Canadien de Vimy. Dit is een stukje Canada op grond die door de Franse staat aan Canada is geschonken. Het is één van de grotere memorials in deze streek en indrukwekkend om te bezoeken.

Een deel van het memorial bevat nog grond waarin men door de gerestaureerde loopgraven kan lopen en de oorspronkelijk kraters van granaten nog kan waarnemen.

Het is echt een aanrader als je geconfronteerd wilt worden met de harde feiten van deze gruwelijke periode in de Artois, zoals de streek rond Arras wordt genoemd.

Cultuur

picardie Het noorden heeft aan bezienswaardigheden veel te bieden, waarbij vooral in Picardië mooie kathedralen zijn te vinden.

In Amiens ligt een hoogtepunt op het gebied van gothische bouw in de vorm van de Cathédrale Notre Dame diein 50 jaar werd gebouwd en een waar meesterwerk is. Amiens is ook bekend om de Hortillonages dit zijn kleurrijke tuinen en landerijen in het waterrijke beschermde gebied dat je via punters kan bezoeken.

Andere mooie steden zijn Abbeville en Beauvais en niet te vergeten Compiègne met het schitterende Fôret de Compiègne.

Aan de kust tref je de bijzonder mooie baai van de Somme waar je met goed geluk zeehonden op de zandbanken kunt zien en als je van planten en bloemen houdt dan zijn vanaf het voorjaar de prachtige tuinen van Valloires de moeite waard.

Het noorden van Frankrijk is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het ligt op een steenworp van de Nederlandse grens en leent zich dan ook uitstekend voor een weekend of een paar dagen lekker uitwaaien.

Tip VakantiehuizenKijk voor meer informatie op onze regiopagina's van Nord-Pas-de-Calais of Picardië waar u de belangrijkste links naar deze regio's zultaantreffen.

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.