Tik hieronder waar je naar op zoek bent:
Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Veel mensen hebben vragen over het Coronavirus COVID-19. Dat is niet verwonderlijk maar wat wil je weten over het Coronavirus in Frankrijk? In dit artikel lees je er meer over inclusief meer tips en het officiële reisadvies naar Frankrijk.

Actueel Reisadvies Frankrijk en stand Coronavirus in Frankrijk

Update: 13-10-2020 Reisadvies code oranje nu weer voor heel Frankrijk en België.

Met ingang van 13 oktober 2020 is het reisadvies voor heel Frankrijk Oranje en dat houdt in: alleen noodzakelijk reizen! Na een verblijf in Frankrijk moet je dus bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Met ingang van zaterdag 17 oktober 2020 geldt er van 21:00 uur 's-avonds tot 06:00 's-ochtends een avondklok in Parijs, Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse. Deze maatregel geldt voorlopig voor 6 weken en overtredingen worden bestraft met een boete van € 135. Mocht je tijdens de uren van de avondklok buiten zijn dan moet je daarvoor een goede reden hebben. Ook zal van 17 oktober 2020 een speciale gezondheids noodtoestand worden uitgeroepen die naar verwachting tot de zomer 2021 zal gaan gelden. Hierdoor kan de Franse regering snel en streng ingrijpen als dit nodig is. In een paar uitzonderingsgevallen (werk, medisch, huisdier) zal kunnen worden afgeweken van dit uitgangsverbod. Een binnenkort te downloaden verklaring zal moeten worden aangetoond als bewijs, ten einde een boete van 135 euro te voorkomen. Dit wordt hier bekend gemaakt.

Ook voor België is met ingang van 13 oktober 2020 het reisadvies oranje afgegeven. Keer je terug uit Frankrijk? Probeer dan in België zo weinig mogelijk te stoppen en vermijd zoveel mogelijk contacten met anderen.

Reisadvies Frankrijk

Wat moet je weten over het Coronavirus en je reis naar Frankrijk?

Is het Coronavirus een reden om niet naar Frankrijk of Parijs te gaan?

Als je met vakantie naar Frankrijk gaat dan is het verstandig om je vooraf te laten informeren. Dit geldt ook voor een stedentrip naar Parijs of een andere Franse stad. Het handigste is daarvoor het officiële reisadvies voor Frankrijk. Dit wordt altijd actueel verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse zaken. In dit artikel geven wij je actuele informatie voor je reis naar Frankrijk inclusief handige links. Op deze manier heb je alles voor een veilige reis naar Frankrijk bij de hand.

Coronavirus en je reisverzekering en je annuleringsverzekering?

Als je met vakantie naar Frankrijk gaat is een reisverzekering natuurlijk altijd aan te raden om te voorkomen dat je bij ziekte, ongeval of een calamiteit niet verzekerd bent. Maar hoe zit dat nu met het Coronavirus? Gelukkig heeft het Verbond van verzekeraars op haar website een speciale pagina waar alles staat wat je moeten weten inclusief alle antwoorden op veel gestelde vragen. Wij herhalen deze vragen hier niet maar je kunt ze hier lezen inclusief alle antwoorden.

Dit is in elk geval heel belangrijk:

Als je toch van plan bent af te reizen naar een gebied met code oranje of rood dan ben je dan verzekerd?

Realiseer je dat reisverzekeraars, maar ook ziektekostenverzekeraars zich over het algemeen altijd confirmeren aan het officiële reisadvies van de overheid. Code oranje en rood zijn voor hen indicatoren om risico's uit te sluiten. Dus ga je toch naar een land of gebied waarvoor code oranje of zelfs rood geldt dan doe je dit op eigen risico!

Je loopt dus de kans dat je dan onverzekerd bent. Neem altijd vooraf contact op met je reisverzekeraar zodat je zeker weet of je gedekt bent of niet. Je kunt ook een gespecialiseerde verzekeraar zoeken die wel dekking wil bieden als je naar een risicogebied reist. Maar check dit altijd voor vertrek.

Het Coronavirus is ook geen reden om een beroep op je annuleringsverzekering te doen want het valt niet onder de dekking. Dit schrijft het Verbond van verzekeraars er over:

De annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er op je bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.

Hoe zit het met code geel? En waar moet ik op letten?

Als het officiële reisadvies geel is dan zal over het algemeen je verzekering kosten dekken. Maar ook in dit geval is het raadzaam je vooraf goed te laten informeren over de voorwaarde van je reis- en ziektekostenverzekering om elk risico uit te sluiten. Als tijdens je verblijf in het buitenland het reisadvies wijzigt van geel naar oranje of misschien zelfs rood dan kun je wel tegen problemen oplopen. Bijvoorbeeld als je gerepatrieerd moet worden hoef je niet op steun van de Nederlandse overheid te rekenen. Dat heeft premier Mark Rutte op 3 juni 2020 heel duidelijk aangegeven. Dus dat risico is altijd voor jou! Het kan anders liggen als je via een reisorganisatie een zogenaamde pakketreis hebt geboekt dus bijvoorbeeld een accommodatie + vervoer (Vliegtuig, trein, bus). Dan zal de reisorganisatie voor repatriëring zorgen. Ook in dit geval geldt: Reis wijs en zorg dat je heel goed voorbereid bent.

Coronavirus: hoe zit dat met je ziektekosten verzekering in het buitenland?

Als je naar Frankrijk (of een ander land) gaat waar het Coronavirus heerst dan is het goed dat je de voorwaarden van je ziektekostenverzekerning nakijkt en bij twijfel je verzekeraar raadpleegt of je wel verzekerd bent als je iets tijdens je verblijf in Frankrijk overkomt. Er kunnen in elk geval een paar situaties voorkomen:

  1. Reisadvies groen of geel. Met deze reisadviezen wordt een gebied als veilig gezien en kun je normaal gebruik maken van de voorzieningen van de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen. Als het reisadvies negatiever wordt als je al op je bestemming blijft dan is je dekking geldig. Als je ter plekke zelf besmet raakt (of je reisgenoten) dan is het zaak om goed naar de voorwaarden van je verzekering te (laten) kijken.
  2. Reisadvies oranje of rood. Is het reisadvies oranje of rood en ga je naar een risicogebied dan zal meestal de dekking van de basisverzekering wel gelden maar zo goed als zeker niet van aanvullende verzekeringen. De basisverzekering keert overigens alleen uit op grond van de in Nederland geldende kosten. Als de kosten in het buitenland dus hoger zijn dan komen deze voor je eigen rekening.

Heb je enige twijfel over de dekking zorg dan altijd dat je voor vertrek precies weet wat je dekking inhoudt zodat je weet waar je aan toe bent.

Wat moet ik doen als door het Coronavirus mijn reis niet doorgaat?

Heb je op korte termijn een reis gepland naar Frankrijk en heeft je reisorganisatie deze gecanceld? Als het een bij de ANVR en SGR aangesloten reisorganisatie is dan is er sinds 14-3-2020 het speciale Corona-voucher. De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) heeft aangesloten reisondernemingen een creatieve mogelijkheid geboden bij het omboeken of annuleren van een reis, waarbij de uit te geven Corona-voucher onder dekking valt van dit garantiefonds. Hiermee blijven reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld. Meer informatie vind je op de website van de ANVR.

Steeds meer reisorganisaties bieden soepele regelingen waarmee je met het voucher later dit jaar alsnog je vakantie kunt boeken. Heb je zelf rechtstreeks tickets geboekt voor een vliegtuig en bijvoorbeeld een hotel, chambre-d'hôte, vakantiehuis of een vakantiepark? Dan zit er niets anders op dan zelf met de betrokken bedrijven contact op te nemen en hoe te handelen.

Heb je een ticket voor de Thalys geboekt bij NS International, dan kun je hiervoor contact opnemen met het NS International Service Center: 030-2300023 (lokaal tarief). Houd er rekening mee dat de wachttijd langer is dan normaal.

Op de website van de ANVR vind je ook een handig overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.

Status Coronavirus en reisadvies in Frankrijk

Op dit moment verspreid het Covid19 virus zich sneller in Frankrijk en is het hele land op code oranje gezet.

Dit wordt in een kaart in beeld gebracht waar, misleidend voor Nederlanders, de betreffende gebieden in het rood zijn ingekleurd. Dit wordt helaas door de pers in mijn ogen telkens verwarrend gebruikt want je ziet tal van artikelen schreeuwende koppen zoals "Opnieuw Franse departementen rood" of "Frankrijk kleurt bloedrood en nu?". In mijn ogen helaas nieuwskoppen die sterk overdreven zijn. De kleur is echter puur een Franse benadering om aan te geven dat de situatie verslechterd en er lokaal strengere maatregelen kunnen worden genomen.

Als je op de officiële website voor het Coronavirus van Frankrijk kijkt zul je vreemd genoeg zien dat de kaart voor het hele land groen is! Dat heeft er namelijk mee te maken dat de capaciteit in de Franse gezondeheidszorg op dit moment overal ruim voldoende is om de toenames op te vangen. Dus er worden in Frankrijk twee kaarten gebruikt. De onderstaande om aan tonen waar de toenames zijn van het virus zodat er lokaal kan worden ingegrepen en de kaart waarop op de capaciteit van de zorg is weergegeven en die is voor het hele land nog steeds groen.

Op de kaart hieronder zie je officële gegevens die dagelijks in Frankrijk worden gepubliceerd. Hoe donkerder de kleur blauw des te meer besmettingen er zijn. Om de verwarring compleet te maken gaat het hier dus om een kaart die blauw is ingekleurd. Deze geeft het totaal aantal besmettingen weer. Hoe donkerder de kleur des te meer besmettingen er zijn. Als je met de muis over een departement gaat krijg je de naam te zien.

Sinds 12 mei 2020 houdt de Franse regering ook nog een andere kaart bij waarop regio's en departementen groen of rood zijn. Dit wil echter niets zeggen over veilig of onveilig maar geeft alleen aan in welke gebieden in Frankrijk de medische zorg de situatie aan kan of enorm onder druk staat. Vooral in Noord-Frankrijk zijn de meeste besmettingen en veel regio's rood vanwege de druk op de zorg. Maar theoretisch kan een regio ook rood zijn met relatief weinig besmettingen maar weinig capaciteit om Corona patienten te verzorgen. Dus in alle andere gebieden in Frankrijk loop je ook het risico om besmet te raken. Zie de website voor meer info

Op de website Santé Publique France staat een actueel overzicht met de Franse regio's en het aantal besmettingen. Je kunt daar informatie per regio raadplegen (alleen in het Frans). Klik dan bij de betreffende regio op Télecharger voor uitgebreide informatie

Reisadvies Frankrijk

15-9-2020, 12:00u Het reisadvies voor Frankrijk is opnieuw voor meer departementen naar Oranje. (zie hierboven). Iedereen die uit deze gebieden terugkomt in Nederland krijgt het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het officiële reisadvies voor de rest van Frankrijk is dus nog steeds geel.

7-9-2020, 19:00u Het hoofdstedelijk Gewest Brussel en de stad Antwerpen zijn Oranje

24-7-2020, 20:00u Het reisadvies voor de rest van België is GEEL = let op veiligheidsrisico’s

15-6-2020, 20:00u Het reisadvies voor de rest Frankrijk GEEL = let op, veiligheidsrisico’s

15-6-2020, 20:00u Het reisadvies voor Luxemburg is GEEL = let op veiligheidsrisico’s

Denk er aan dat er tal van maatregelen in Frankrijk gelden. Een handig overzicht vind je hier.


Gratis Corona Update service

Je kunt op de hoogte blijven van aanpassingen in het reisadvies naar Frankrijk. Zodra hier een wijziging in komt informeren wij je direct. Na aanmelding krijg je als beloning gratis ebook en een unieke 4-delige videoserie met Frankrijktips

dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis tips en e-book downloaden

  • Regelmatig tips voor de vakantie in Frankrijk
  • Gratis het populaire e-boek "in 3 dagen binnendoor naar de Côte-d'Azur" t.w.v € 6,99
  • Gratis een unieke 4-delige videoserie boordevol Frankrijktips
  • Gratis proeflidmaatschap van FrankrijkBinnendoor.nl

Gratis e-book en unieke serie videopodcasts


Zijn er geen aanleidingen voor enige actie? Dan passen wij alleen de gegevens aan als dit voor de juiste informatie wenselijk is. Voor de actuele informatie kun je altijd de officiële website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.

In dit artikel vermelden wij alleen informatie van officiële bronnen. Je kunt dit zelf controleren bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Je kunt ook altijd actuele informatie vinden via het Twitteraccount @247BZ van Buitenlandse Zaken.

Het is trouwens aan te raden om de officiële app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden. Hiermee kun je simpel je favoriete land selecteren. In dit geval dus Frankrijk. Je krijgt dan een pushbericht als er iets wijzigt in de veiligheidssituatie. Zet ook meteen deze landen als favoriet in de app (selecteer het hartje):

Je wordt dan ook geïnformeerd als er in deze landen iets verandert. Dat is handig als je door deze landen komt als je naar Frankrijk gaat. De app is via onderstaande knoppen direct te downloaden voor Apple en Androïd:

De handige app in de Apple Appstore downloaden
De handige app in Google Play downloaden

Toch van Frankrijk genieten? Haal Frankrijk in huis

Zolang het voor jou niet mogelijk is om naar Frankrijk te reizen hoef je Frankrijk toch niet te missen! Ruud Couwenhoven, de auteur van de bestseller "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" heeft namelijk iets bedacht om een stukje Frankrijk in huis te halen. Met een uniek en exclusief online vervolg op zijn populaire boek over Frankrijk kun je zijn persoonlijke ervaringe boordevol tips volgen via de website FrankrjkBinnendoor.nl.

Als je lid wordt van Frankrijk Binnendoor kun je 3 maanden lang de unieke serie 26 dagen Frankrijk Binnendoor volgen. Het is een bijzondere rondreis van 26 dagen door de Champagne-Ardenne, Bourgogne, Loirestreek, het Centraal Massief, de Languedoc-Roussillon en de Provence. De eerste afleveringen kun je al direct na aanmelding lezen en vanaf deel 3 krijg je om de drie dagen automatisch toegang tot het vervolg. Aan het eind van de serie wordt deze in een fraai en exclusief e-book samengevat dat nergens anders te koop zal zijn. Iedereen die lid is van Frankrijk Binnendoor krijgt dit bijzondere e-book helemaal gratis.

Alle informatie vind je via HaalFrankrijkinhuis.nl

Boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Frankrijk Binnendoor, het boek

Met dit boek haal je een stukje Frankrijk in huis. Het is sinds oktober 2019 het meest verkochte reisboek over Frankrijk en staat boordevol reisverhalen, tips en naast de auteur geven vier gerenommeerde Frankrijkkenners hun persoonlijke geheimen prijs over cultuur & historie, wijn proeven en wijn kopen, lekker eten en overnachten in Frankrijk.

Het slot van het boek is een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk die dag voor dag is beschreven. Dé manier om thuis al Frankrijk te ontdekken.

Een musthave voor elke Francofiel!

Bekijk het boek »

Boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Leden van Frankrijk Binnendoor

Sinds 2011 zijn er al duizenden leden van Frankrijk Binnendoor. Met een Premiumlidmaatschap haal je nog meer Frankrijk in huis en krijg je exclusief online toegang tot speciale reisverhalen die alleen voor leden beschikbaar zijn.

Premiumleden kunnen ook alle e-books gratis downloaden en hebben onbeperkt toegang tot speciale roadtrips en rondreizen inclusief routebeschrijvingen. Je kunt kiezen uit drie verschillende lidmaatschappen zodat er altijd eentje is die bij je past.

Lid worden is binnen 1,5 minuut geregeld

Meer over de lidmaatschappen »

Boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

E-books over Frankrijk

Op Frankrijk Binnendoor kun je methandige e-books ook een stukje Frankrijk in huis halen.

Er zijn inmiddels 6 e-books waaronder het e-book Frankrijk Binnendoor (van het boek) maar ook over Le Sud-Ouest, Parijs, de Route des Grandes Alpes, de Loire, Bretagne en Picardie en het gratis e-book "In drie dagen binnendoor naar de Côte-d'Azur". Er zijn nog meer e-books maar deze zijn exclusief voor leden van Frankrijk Binnendoor.

De e-books kun je direct downloaden zodat je waar je maar wilt al kunt gaan genieten van Frankrijk

Deze e-books staan boordevol inspiratie.

Download een e-book »

 

Handig om te weten en adviezen vooor vakantie in Frankrijk

Reisadvies Frankrijk

Reischecklist en Paklijst Frankrijk

Op FrankrijkBinnendoor.nl kun je een handige paklijst en reischecklist Frankrijk downloaden. Je kunt kiezen uit een versie zonder kinderen en uit een speciale paklijst en reischecklist Frankrijk voor gezinnen met kinderen. Deze lijsten zijn samengesteld aan de hand van de wensen van Frankrijkgangers. Ze bieden je een prima hulpmiddel om niets te vergeten als je met vakantie naar Frankrijk gaat.

DOWNLOAD DE REISCHECKLIST


Handig boek over Frankrijk

Het boek 'Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk' is sinds oktober 2019 de best verkochte reisgids over Frankrijk. Naast een bijzondere rondreis dwars door Frankrijk, die dag voor dag staat beschreven, staan er ook heel veel handzame tips in om een vakantie in Frankrijk zorgeloos te laten verlopen. Lezers en pers zijn heel enthousiast over dit boek. Het Frans Bureau voor Toerisme in Nederland zegt er zelfs dit over:

"Bijzonder boek over heel Frankrijk. Het boek legt uit hoe je door te reizen over de Franse binnenwegen veel meer ziet, ontdekt en geniet. Met originele tips die je eigenlijk het liefst voor jezelf houdt, maar té leuk zijn om niet te delen. Wat dit boek over Frankrijk uniek maakt, is de compleet beschreven roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk. Daarnaast deelt de auteur niet alleen zijn ervaringen, maar geeft hij ook het woord aan vier gerenommeerde Frankrijkdeskundigen.

Lid worden van Frankrijk Binnendoor en het andere Frankrijk ontdekken
Tip » Haal meer uit je vakantie in Frankrijk met e-books, complete reisverhalen, roadtrips, rondreizen en bijzondere podcasts over Frankrijk. Wordt net als duizenden anderen ook lid van Frankrijk Binnendoor en ontdek het andere Frankrijk. Ben jij de volgende?

Brandstofproblemen en stakingen in Frankrijk

Frankrijk is een land waar je rekening moet houden met stakingen in het openbaar vervoer en wegblokkades. Sinds december 2018 is de protestorganisatie des Gillets Jaunes regelmatig actief. Meestal in en rond Parijs of de grote steden. Maar soms ook in het binnenland waardoor er soms in Frankrijk problemen met de brandstofvoorzieningen. Hierover is er een speciale pagina met actuele informatie.

Gezondheid algemeen, muggen en teken in Frankrijk

In Frankrijk kun je ervan uit gaan dat de gezondheidszorg goed is. Wel moet je er rekening mee houden dat er sinds 2019 in Frankrijk mazelen kunnen voorkomen. Het is dus verstandig om te checken of jij en je reisgenoten daarvoor een vaccinatie hebben gehad. De status voor mazelen in Frankrijk en het officiële advies van het RIVM kun je hier controleren.

Muggen

Verder moet je ook attent zijn voor muggen. Goed insmeren en beschermen met Deet tegen muggenbeten wordt sterk geadivseerd. In Frankrijk komt de tijgermug vooral in het zuiden voor. In mei 2019 waarschuwde de Franse overheid toeristen voor de aanwezigheid van de uit Azië afkomstige tijgermug (Aedes albopictus) in het zuiden van Frankrijk. Deze mug kan de infectieziekten Dengue (knokkelkoorts) en Chikungunya overbrengen. De mug is o.m. gesignaleerd in Corsica, Var, Alpes-Maritimes en in sommige wijken van Marseille.

Op de website santerepubliquefrance.fr staat een overzicht met door muggen overgebrachte ziektes en de regio's waar deze voorkomen

Zikavirus

Op 9 oktober 2019 hebben de Franse gezondheidsautoriteiten gemeld dat er in het departement Var (bij Hyeres) 3 gevallen waren geconstateerd met verschijnselen die mpgelijk leken op het Zikavirus dat ook door muggen kan worden overgebracht. Dit is gemeld bij de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie).

Het WHO advies in deze is: Bescherming tegen muggenbeten overdag en in de vroege avond is een belangrijke maatregel om Zika-virusinfectie te voorkomen. Speciale aandacht moet worden besteed aan het voorkomen van muggenbeten bij zwangere vrouwen, vrouwen in de reproductieve leeftijd en jonge kinderen. Persoonlijke beschermende maatregelen omvatten het dragen van kleding (bij voorkeur licht gekleurd) die zoveel mogelijk van het lichaam bedekt; gebruik van fysieke barrières zoals raamschermen en gesloten deuren en ramen; en het aanbrengen van insectenwerend middel op de huid of kleding die DEET, IR3535 of icaridine bevat volgens de instructies op het productetiket.

Tenslotte moet je in de natuur attent zijn op teken. Controleer altijd of er zich niet ergens zo’n beestje op je lichaam zit. Lees ook deze tips op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)

Veiligheid in Frankrijk

Bij veiligheid in Frankrijk kun je aan diverse risico’s denken maar over het algemeen gelden dezelfde normen als in Nederland. Sinds de aanslagen van 13-11-2015 in Parijs zijn er wel diverse andere aanslagen geweest. Op cruciale locaties zul je meer bewaking tegenkomen en ook zul je wat vaker bij winkels gecontroleerd worden.

Tip: bij winkelcontroles of bij evenementen is het slim om te zorgen dat je bij binnenkomst je jas open hebt. Dan kun je meestal zo doorlopen. Bij sportevenement en concerten zijn over het algemeen rugzakken en grote tassen niet toegestaan.

Op het gebied van criminaliteit geldt ook hetzelfde als in Nederland. In dit artikel over veiligheid in Parijs staan handige tips die je overal kunt toepassen.

Bij de grote invalswegen bij Franse steden en langs de snelwegen bij parkeerplaatsen kunnen criminelen actief zijn. Wees daar dus ook alert en zorg dat de autodeuren en ramen gesloten zijn als je moet stoppen. Laat sowieso nooit iets van waarde achter in de auto en zelfs niet een tasje zichtbaar op schoot of de achterbank.

Natuurgeweld in Frankrijk

Vooral in het zuiden van Frankrijk maar ook op het eiland Corsica zul je vooral in de warme en droge zomermaanden rekening moeten houden met bosbranden. In de Provence en aan de Côte-d’Azur worden vaak in deze periode gebieden preventief afgesloten voor gemotoriseerd vervoer. Volg altijd de lokale media en adviezen van lokale autoriteiten.

Een ander risico zijn overstromingen bij rivieren. In periodes van hevige regenval kunnen rivieren veranderen in woeste stromen en buiten hun oevers treden. Dit kan vooral in bergachtig gebied razendsnel gebeuren tijdens korte maar hevige buien. Let dus altijd goed op de lokale meteo en adviezen van lokale bewoners.

Wees altijd alert op weersveranderingen want vooral in de bergen kan het weer snel omslaan (in het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk staan ook handige tips voor een onbezorgde vakantie in Frankrijk). Ben je op wintersport in Frankrijk? Let dan altijd op de lokale weersverwachtingen en vooral ook de waarschuwingen voor lawines. Sla deze nooit in de wind want het kan dan om leven of dood gaan.

Gebeurt je toch iets bel dan altijd 112.

Meer informatie over hoe te handelen bij problemen naar aanleiding van natuurgeweld in Frankrijk vind je via deze link.