Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».


Eenstukje historie

het dal van de LoirVolgens de overlevering zou Trôo in de Romeinse tijd al een strategische plaats zijn geweest op de route van Tours naar Parijs. In de latere geschiedenis is het plaatsje strijdtoneel geweest van heftige oorlogen en twisten tussen de fransen en de Engelsen.

Toen de rust in de streek was teruggekeerd bleek Trôo vooral aantrekkelijk te zijn voor kunstenaars. Deze zorgden voor een ander en vooral rustiger leven in het dorpje.

Het is waarschijnlijk een van de weinige plaatsen in Frankrijk waar zoveel grotwoningen bij elkaar liggen die ook nog bewoond zijn. De grotten zijn hier ruim en vooral goed verlicht. Dat komt zeker ook door de ligging in de rotswand die van verre al is te zien.

Het plaatsje bestaat eigenlijk uit 3 nivo's:

  • op het nivo van de rivier liggen rond de kerk een paar prachtige oude gerestaureerde huizen.
  • in de rots vormen de grotwoningen het middennivo.
  • tenslotte bovenop de rots ligt de Eglise Collégiale St-Martin-Butte met daarachter het 'hoge dorp' met zijn boerderijen en een bijzondere put.

De wandeling langs de grotwoningen

grotwoning in TrooEen bezoek aan Trôo is de moeite waard, maar als je de wandeling wilt maken denk er dan aan dat als het warm is je het best 's-morgens vroeg of in de late namiddag kunt gaan. De wandeling kan vooral in het begin pittig zijn omdat je dan het grootste hoogteverschil moet overwinnen. Als je alles wilt zien moet je 1,5 a 2uur uittrekken. De afstand valt wel mee dat is maar een kilometer of 2,5.

Als je in Trôo de auto parkeert bij het restaurant " Le Cheval Blanc" dan kun je rechts van het restaurant een trap op. Deze voert je langs grotwoningen die "Caforts" worden genoemd. Dit is afgeleid van cave (kelder) en fort (sterk).

Je komt op een steil pad en dit brengt je langs boomgaarden, grotwoningen en een expositie ruimte over de historie van de grotten. Hier kun je natuurlijk even naar binnen gaan. Je kunt de heuvel verder beklimmen en zorg dat je rechts het pad aanhoud. Aan je linkerkant liggen dan diverse mooie grotwoningen die bewoond zijn.

Op een gegeven moment splitst het pad zich. Ga links en loop verder over het onverharde deel. Als het pad op een verharde weg uitkomt ga je linksaf en loop je richting de kerk. Je bent nu aangekomen bij "La Butte". Als het goed is staat er een bordje panorama. Volg dit en je krijgt een fantastisch uitzicht over de Loir en de vallei er achter. Als het mogelijk is moet je de kerk ook eens bekijken. Deze stamt uit de 11e eeuw en ademt de sfeer uit van de omgeving.

de Eglise Collégiale St-Martin-Butte werd in de 12e eeuw grondig verbouwd en heeft een mengeling van de oorspronkelijke Romaanse stijl en de gotische stijl van de Anjoustreek. Mocht je van de wandeling buikpijn krijgen ga dan de kerk even in want er staat een beeld van Sint - Mamès, die vereerd wordt tegen buikklachten.

De pratende put

le puit qui parleNa het bezoek aan de kerk ga je linksaf op zoek naar "Le Puit qui parle". Loop door tot een oude vervallen muur . Daarvoor ga je rechts de weg in. "Le Puit qui parle" zie je links van de weg liggen. Deze bijzonder put is wel 50 meter diep. Als je de put voor het eerst ziet denk je misschien "is dat alles?".

Als je er een paar woorden in zegt (niet te hard) dan is het verbluffend om te horen wat voor een perfecte echo er terugkomt. Het is net als er iemand op de bodem zit om alles terug te zeggen. En die spreekt ook nog eens vloeiend Nederlands. Een van de legendes verhaalt dat er in de 15e eeuw een man in de put werd gegooid.

Loop langs de put de straat af en ga bij het stopbord rechtsaf. Neem een meter of 20 voor de kerk een voetpad en ga linksaf. Volg het pad en ontdek nog een paar grotwoningen. Tenslotte komen we op een verharde weg die ons naar het benedendorp voert. We gaan langs het gemeentehuis en gaan rechtsaf de Rue August Arnault in. Even verderop in de straat ligt een laatste bijzonderheid. Rechts zie je op een gegeven moment La Grotte Pétrifante.

Dit is een grot uit de 4e eeuw die in de achtertuin van het pand ligt. Je kunt de grot bezoeken tegen een kleine vergoeding. Er zijn hele mooie stalactieten te zien en er is een prachtig historisch verhaal. De Engelsen bezaten de grot in de 12 eeuw en vanaf de 16e eeuw werden er religieuze verbrandingen gehouden. U kunt er nu veilig naar binnen.

Even verderop is de parkeerplaats waar eerder de auto is geparkeerd. Veel plezier met deze wandeling. Oh ja nog een tip .... ga niet op slippers of schoenen met gladde zolen. Vooral als het vochtig is lijkt ons dat niet zo'n goed idee!


vorige pagina naar dag 4 van onze reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.