Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».


De benedenstad van Vaison la Romaine

Romaanse historieWij bezochten Vaison-la-Romaine in de laatste week van juni.

Het stadje bestaat uit 2 gedeelten die totaal van elkaar verschillen. Deze verschillen worden gescheiden door de rivier Ouvèze en weer met elkaar verbonden door een oude Romaanse brug. Deze brug zou ca 2000 jaar oud zijn.

Overigens werd de brug in de 2e wereldoorlog door de duitsers gebombardeerd maar daarna minitieus gerestaureerd.

De bovenstad aan de overkant van de rivier is middeleeuws en kenmerkt zoch door kleine straatjes en mooi gerestaureerde huizen. De benedenstad is een vreemde combinatie van eigentijdse wonen en resten van een voormalige Romeinse stad.

Vaison-la-RomaineAllemaal hebben we wel eens gehoord van de schoonheid van Arles en Orange maar Vaison-la-Romainee heeft ook heel veel te bieden op het gebied van de oude Romeinen. Wij verbleven in het hotel Le Théâtre Romain dat pal naast opgravingen ligt.

Wil je alles te weten komen van deze unieke opgravingen dan is een bezoek aan het office du tourisme aan te raden. Er is genoeg documentatie verkrijgbaar over de opgravingen die pas in het begin van de vorige eeuw het leven van de Romeinen op deze plek blootlegden. Je kunt er ook een plattegrond krijgen van de ouder Romeinse wijken.

In de Romeinse tijd heette de stad Vasio en woonde men in de huidige benedenstad. De opgravingen gaan nog steeds door. Het is wonderbaarlijk om te zien wat er nog over is.

Er is zelfs een complete straat en je vindt er resten van villa's, huizen en winkels. Er is een Quartier de Puymin en een Quartier de la Villasse.

Hier ligt ook een amfitheater en het museum. In het museum zijn talrijke Romeinse attributen en beelden van de keizers te zien. In Puymin ligt ook een Romeinse villa, de Villa du Paron. Ook tref je er prachtige aangelegde vloeren van hele kleine steentjes aan die mozaïken vormen.

Boven stad

Aan de overkant van de rivier zie je de bovenstad met daarboven de ruïne van een kasteel uit de 13 eeuw. Wij liepen over de Pont Romain naar de oude middeleeuwse stad. De smalle straatjes worden geflankeerd door mooi gerestaureerde huizen. De gevels zijn prachtig.

kasteelruïne De straatjes zijn gelukkig verkeersvrij en de keitjes vragen wel om makkelijk schoeisel. Vanaf de Pont Romain gaan we rechtsaf en gaan de Rue de Horloge in. Op een gegeven moment maak de straat een scherpe draai naar links en lopen we richting het Hôtel de Ville. Vervolgens komen we langs de kerk en volgen de Rue des Fours tot we bij een pleintje aankomen. Als je hier rechts de Rue de l'Évêche in loopt kom we weer bij het Hôtel de ville uit.

Wij gaan echter verder op onderzoek uit en lopen links het marktpleintje af en gaan weer links. Hier loop je richting de kasteelruïne en moet je er een steile klim voor over hebben om bij de ruïne te komen. Het uitzicht op de omgeving is prachtig en als je hier om je heen kijkt dan begrijp je ook waarom de Romeinen deze plek uitkozen om gerieflijk te kunnen wonen.

We kijken op ons gemak rond bij deze ruïne en lopen het steile pad weer terug naar de oude bovenstad. Daar slenteren we nog eens door de straatjes die we nog niet bezocht hebben en uiteindelijk komen we weer bij de oude Romeinse brug die we oversteken.

Als we teruglopen blijven we nog even midden op de brug naar het water kijken. Er staat weinig in de bedding en het is nu een rustig riviertje. Maar schijn bedriegt want in het verleden is de Ouvèze al menigmaal fors buiten haar oevers getreden en heeft het water veel schade in de omgeving aangericht.

We wandelen terug naar ons hotel en maken ons op voor een "lekkere avond"

vorige pagina lees meer over onze reis van 26 dagen in Frankrijk en ons verblijf in Vaison-la-Romaine


Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

8 oktober 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Dit boek kost € 22,50 en is nu al exclusief te bestellen op Frankrijk Binnendoor. Je krijgt het boek dan een maand eerder dan het in de winkel verkrijgbaar is. De eerste 750 kopers maken kans op een diner voor twee met de auteur en zijn echtgenote in hun favoriete Franse restaurant in Maastricht. Meer informatie en inkijk exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.