Naar Orange in Frankrijk
Richting Sablet en Orange
Wij zijn onder de indruk gekomen van Séguret, vooral op deze mooie en rustige woensdagmorgen begin juni.
Het is een prachtig voorbeeld van een Provençaals dorp en het staat ook niet voor niets in de lijst van les plus Beaux Villages de France. We zullen er deze reis nog wel meer gaan tegenkomen maar van alle mooie plaatsen die wij inmiddels in de loop der jaren bezocht hebben is het voor ons zeker een top tien notering waard.
Wij wandelen terug naar de auto en rijden weer naar de D977 en gaan richting Sablet. Omdat het inmiddels al half twaalf is en wij persé naar Orange wilden om daar het Romeinse theater te gaan bezichtigen besluiten we letterlijk en figuurlijk om Sablet links te laten liggen.
Als we de Ouvèze oversteken gaan we rechtdoor de D23 op. We hoorden al geruime tijd het geluid van vliegtuigjes en even later passeerden we een klein vliegveld. Het is hier vlak met veel wijngaarden maar ook groenteteelt. Geen wonder dat er bij het dorpje een grote conservenfabriek ligt.
Trouwens dit soort dorpjes zijn altijd leuk om gewoon eens bij de kerk te stoppen en rond te lopen.
Het aan de andere kant van de rivier de L’Eygues gelegen plaatsje Sérignan-du-Comtat is ook best leuk om eens te bekijken. Jean-Henry Fabre kwam er vandaan. Hij werd bekend als onderzoeker en dokterde bijvoorbeeld uit dat de geurstoffen van de vrouwelijke vlinder de mannetjes aantrok. Een vondst die nu nog steeds in de wijnbouw wordt toegepast. Daarnaast was hij een verdienstelijk schilder en dichter.
Richting Orange op vakantie in Frankrijk
Wij rijden echter verder volgen in het centrum de richting Orange en komen op de D975.
Als we Orange binnenrijden volgen we de borden naar het centrum en Le Théâtre Antique en parkeren de auto in een parkeergarage vlak achter het Romeinse Théater van Orange.
De stad heeft de naam Oranje niet voor niets. Er is in de stad een oude citadel die door Maurits van Oranje – Nassau in 1622 werd opgericht. Maar al een paar eeuwen eerder waren de Nassau’s in Orange aanwezig en maakten van de stad een protestants toevluchtsoord.
Het kasteel van Maurits van Oranje werd ondermeer gebouwd met stenen die uit oude Romeinse gebouwen kwamen die in de omgeving stonden. Als je naar het park loopt met de restanten van het kasteel dan heb je een mooi uitzicht over de stad die de klim er naar toe zonder meer de moeite waard maken.
Maar… Orange is natuurlijk wereldberoemd geworden door de Romeinse bouwwerken die heel herkenbaar in de stad aanwezig zijn en het prachtige beeld van Keizer Augustus die op 19 augustus 14 na Christus overleed.
Romeinen in Orange
Op de plaats van Orange werd rond 35 voor Christus de kolonie Araussio gesticht. Het was de woonplaats voor de veterenan van het Tweede Gallische Legioen van Julius Caesar. Vanaf 27 voor Christus werd de Romeinse stad nog belangrijker door de vestiging van nog meer Romeinen. Het ging dan voornamelijk om oud-soldaten van Caesar die als beloning een deel van de veroverde gebieden kregen.
Zij moesten dan wel de omgeving ontwikkelen volgens de Romeinse kennis en cultuur. Dat had tengevolge dat Orange diverse oude Romeinse monumenten heeft zoals de Triomfboog en het Theater. Beiden staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Maar de Romeinen bouwden ook een tempel, badhuis en een aquaduct.
De huidige Rue Victor Hugo is eigenlijk de oude Romeinse Cardo Maximus. Als je de straat volgt kom je bij de Arc de Triomphe.
Deze triomfboog stamt waarschijnlijk uit 20 v C. En is bijzonder door de 3 bogen met een rijke decoratie. In de oude stad tref je ook nog mooie oude panden aan en het loont de moeite om er op je gemak doorheen te slenteren als je van de Arc de Triomphe naar het Oude Theater loopt of omgekeerd. Een stadsplan is te verkrijgen bij het Office du Tourisme van Orange.
De mooiste muur?
We parkeren de auto en lopen langs de immense muren van het oude Theater. Lodewijk XIV zou ooit gezegd hebbe : “ Dit is de mooiste muur van mijn koninkrijk’. Imposant is het in elk geval wel. Het is zo groot dat als je er voor staat je het nauwelijks kunt voorstellen dat het meer dan 2000 jaar geleden werd gebouwd. De muur vormt eigenlijk de achterkant van het immense podium. Als wij langs de muur wandelen komen wij op een gegeven moment bij de ingang waar we voor 2 personen een entreekaart kopen. Wij hadden via via de tip gekregen om de rondleiding met een audiobegeleiding te doen. Deze is ook in het Nederlands verkrijgbaar en zonder meer de moeite waard.
Je loopt op deze manier door het hele stadion en wordt attent gemaakt op de mooiste ornamenten en de manier hoe het theater werd gebruikt. De staat waarin het verkeert is nog prachtig en keizer Augustus kijkt van boven het podium neer op de toeschouwers. Het beeld verkeert nog in een prachtige staat. Voor de tribune gebruikte men heel slim de helling van de Colline de Saint-Eutrope. Er konden uiteindelijk ruim 7000 mensen in het théater.
Het beste plekje in het theater
Wat wij heel indrukwekkend vonden was wel het moment dat wij bovenin stonden vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het geheel. Ook de overdekte galerijen achter de tribunes zijn mooi, vooral als je je bedenkt dat dit alles dus meer dan 2000 jaar geleden werd gebouwd. Het is één van de best bewaarde théaters uit het Romeinse Rijk en een bezoek is onvergetelijk. Je moet er wel een paar uur voor uittrekken maar daar krijg je veel voor terug! Het is wel een voordeel dat het théater ook tussen de middag is te bezichtigen.
Rond twee uur verlaten wij dit pronkstuk van Orange en kijken nog even bij de oude resten van de tempel naast het theater voordat we naar het pleintje tegenover het gebouw gaan om nog even naar de Rue de La Republique te lopen en ergens een tosti te kopen die we op ons gemak op een bankje in de schaduw opeten. Geen uitgebreide lunch, want wij hadden voor vanavond al het plan om ergens te gaan eten.
Omdat wij al vrij veel tijd in het theater hadden doorgebracht besloten wij rond half drie richting Carpentras te gaan.
Lees hier het vervolg van dit verhaal in Carpentras
Lees hier wat er aan voorafging in Crestet
Lees hier meer informatie over Beaumes-de-Venise
Lees hier meer informatie over Malaucène