Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Vence

VenceVence is een flinke plaats met een bekoorlijk oud centrum. Volg met de auto de borden cité historique en parkeer de auto in de garage onder het grote plein. De lift brengt je snel naar boven en een vriendelijke vrouwelijke franse stem vertelt je op tijd dat je uit de lift kunt stappen. Wij doen het ook en vallen van de ene verbazing in de andere.

Het oude ommuurde stadscentrum van Vence is magnifiek! De stadspoorten zijn nog helemaal in takt en stammen uit de 13 en 14e eeuw. Er is een wandeling langs alle oude monumenten. Leuk en makkelijk, zo mis je niets. In een van gezellige smalle straatjes ontdekken we een restaurantje met een prima vermelding in diverse 'eetgidsen'. Het is genoemd naar onze zoon Jordi. Helaas was het op de dag dat wij er waren gesloten maar anders.....

In destraatjes is het prima slenteren. Vooral als je lekker in de schaduw loopt. Opnieuw bevalt het ons dat we in juni zijn gegaan. Het is heerlijk en vooral gezellig rustig. Vence is deels gebouwd op grond waar vroeger Romeinen hebben gewoond. In het centrum ligt de Place de Peyra.In de Romeinse tijd lag daar het forum. In de 15e eeuw werd het huidige plein aangelegd. Historische grond want het plein is genoemd naar een grote platte steen waarop veroordeelden moesten knielen om vervolgens door de beul onthoofd te worden.

In het centrum ligt ook de Cathédrale. De muren zijn versierd met Karolingische figuren. Het altaar is zelfs uit de 5e eeuw en zou een Romeinse sarcofaag zijn. Er komt bijna geen eind aan de leuke straatjes en pleintjes. Naast oude gebouwen staat er in het centrum ook een in goede staat verkerende boom van ruim 400 jaar oud!

Buiten het centrum ligt de Chapelle du Rosaire. De franse schilder Henri Matisse werd ooit door de nonnen van Vence verzorgd tijdens een ziekte. Uit dankbaarheid beschilderde hij de muren van deze kapel met de voor hem zo typerende simpele zwarte lijnen.

Wat ons betreft behoort Vence ongetwijfeld tot de top 20 van mooie oude stadjes in Frankrijk. Vooral tussen de middag of 's-avonds is het hier goed toeven op een van de vele terrassen. Wij hebben het niet meegemaakt maar de markt in Vence moet heel gezellig zijn.

Saint-Paul-de-Vence

La Colombe d'OrDeze regio heeft iets met kunstenaars. Dat blijkt vooral als je in het 4 kilometer verderop gelegen Saint-Paul-de-Vence aankomt. Het vestingstadje werd in de 16e eeuw gesticht door Frans I en kent een rijke historie.

Allereerst wandelen we het grote plein op en komen langs de Auberge La Colombe d'Or. Deze gouden duif werd in de jaren twintig regelmatig bezocht door kunstenaars als Picasso, Soutine, Modigliani en Signac. Zij betaalden hun verblijf en eten met kunstwerken die ze gemaakt hadden. Het bijzondere van deze herberg is dat hun schilderijen en kunstwerken nog steeds zijn te bewonderen.

De kunstenaar Léger maakte bijvoorbeeld een muurschildering op het ommuurde terras waarin ook een duif is verwerkt. We hadden dit graag willen zien maar het terras zat tussen de middag bomvol. Tegenwoordig is Le Colombe d'Or nog steeds een ontmoetingsplaats van kunstenaars en artiesten die hier komen lunchen of dineren.

Het is er behoorlijk prijzig maar wel heel bijzonder. Het terras was ooit het toneel van de trouwpartij van Yves Montand en Simone Signoret. We dromen nog even als we door de poort kijken en zien ons al aan een tafeltje naast bekende filmster of artiest zitten.

De realiteit neemt ons echter weer mee naar een andere poort. Het is de toegangspoort tot de vesting. Een kanon kijkt ons dreigend aan en we gaan eerst over de Remparts Ouest. Je hebt vanaf deze oude stadsmuur een fantastisch uitzicht op de omgeving. We worden getroffen door de schoonheid van dit stadje. Bij de Place de Hospice aangekomen blijven we de stadsmuur volgen en gaan aan het eind linksaf de grote straat in. De combinatie van de veel kunstwinkeltjes, bloemen en de prachtig gerestaureerde huizen overtreft eigenlijk alles. De Rue Grande is een genot van kleine winkeltjes en kunstgaleries.

In het hoogseizoen zal het hier inderdaad wel heel erg druk zijn en zal veel van de pracht van dit dorpje je ontgaan. Bezoek het dus in het rustige voor of naseizoen om echt te kunnen genieten van Saint-Paul-de-Vence. Maar zelfs dan zul je niet alleen zijn. Na Versailles en de Mont Saint Michel is Saint-Paul-de Vence de drukst bezochte toeristische attractie van Frankrijk. Jaarlijks slenteren ruim 2,5 miljoen mensen door de straatjes!

Saint-PaulWe lopen de Rue Grande helemaal uit en aan het eind gaan we rechts de Rue de la Portoune in. Hier kun je overigens op de ommuring rond het dorp lopen. Ook leuk maar wij lopen door tot we bij de Rue Cassete komen. Daar zien we de torens van het Mussée d'Histoire en de Donjon van Saint Paul.

Maar eerst bezoeken we de Chapelle des Pénitents en zien daar een bizarre kerkschat met een wel heel bijzonder relikwie. Achter het traliewerk staat een doorzichtige kist met daarin een schedel en 2 handen. Maar er staan nog meer kunstschatten. Wij denken zelfs een schilderij van Picasso te ontdekken. Er mag niet gefotografeerd worden en dat respecteren wij.

We lopen weer terug richting de Rue Grande en komen langs een pleintje met een mooi groot fontijn. Er achter ligt een restaurant met een machtig terras. In dit stadje val je dus echt van de ene in de andere verbazing. Kijk wel goed om je heen en vooral ook regelmatig omhoog. Je ziet prachtige gevels tegen de blauwe lucht afsteken.

We gaan weer de poort door waardoor we zijn binnengekomen en kijken uit over de Grand Place. Dit is het sociale hart van het dorp. Rechts ligt de Colombe d'Or en links voor je zie je de jeux-de-boules baan met het heerlijke terras en het bijbehorende café. Ooit een foto gezien van Yves Montand op een jeux-de-boules plaats? Tien tegen 1 dat de prent op deze plaats is gemaakt.

Wij hebben Saint - Paul-de-Vence op een rustige manier kunnen bezoeken. In het hoogseizoen loop je er echter schouder aan schouder. In het voor- of naseizoen, en dan het liefst niet in het weekend, is de manier om het te ontdekken en er van te genieten. Als je van kunst houdt kom je hier flink aan je trekken.

Ongeveer 800 meter vanaf de Grand Place ligt ook nog het museum Foundation Maeght. In 1964 lieten Aimé en Marguerite Maeght een museum bouwen voor de moderne kunst. Het is een bijzonder museum.Alleen al het roze-witte gebouw maakt al indruk. Er zijn schilderijen maar ook beelden en mozaïken te zien.

terug naar vorige


Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.