Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Vertrek voor 26 dagen Frankrijk Binnendoor

ardennenVanaf hier kunt u ons op de voet volgen van onze reis van 26 dagen dwars door Frankrijk. Wilt u meer weten over de voorbereiding dan kunt dat op de voorgaande pagina's vernemen.

U komt daar door onderin deze pagina op de groene pijl naar links te klikken. Om de reis dag voor dag te volgen klikt op de pijl naar rechts. Op elke pagina staan diverse links die u verder informeren over de omgeving of wandelingen, fiets- en autotochten die wij hebben gemaakt.

Wij wonen in Zuid-Nederland en dat scheelt natuurlijk een paar uur reizen ten op zichte van iemand die in het midden van ons land woont of nog noordelijker.

Wij geven er de voorkeur aan om 's morgens vroeg te vertrekken. Als je via Maastricht / Luik richting Frankrijk gaat dan kom je 's-morgens tussen 08:00 en 09:00 uur ongetwijfeld in de file bij Maastricht, Luik of Luxemburg.

Wij vertrokken derhalve om 06:00 uur en het enig stukje snelweg dat we rijden is de A2 naar Luik. Bij Luik kiezen we niet de rondweg maar blijven langs de Maas rijden (de oude route richting Ardennen). Hiermee vermijdt je een omweg ca 25 kilometer door de tunnel bij Luik.

(Pas op! met een caravan of camper mag je alleen de rondweg nemen en niet dit stuk van onze route door stad en langs de Maas).

We kruisen op enig moment de rivier en gaan richting Marche-en-Famenne en vervolgens naar Bouillon

Ardennen

De lange 4 baansweg door de Ardennen is 's-morgens vroeg lekker rustig dus er kan flink worden doorgereden Je mag hier trouwens maar 90 km per uur dus let op de snelheid! Na Bouillon gaat het richting de Franse grens en vervolgens rijden we in Frankrijk een kort stukje autoroute naar Sedan.

Deze oude Franse vestingsstad is een bezoek meer dan waard. Het herbergt het grootste versterkte kasteel van Europa met een oppervlakte van maar liefst 35.000 M2.

Wij gaan er niet naar toe maar kiezen de richting Châlons-en-Champagne via de mooie en slingerende D977.

Over deze mooie weg ontdek je de charmes en mooie natuur van de Champagne-Ardenne. Met een beetje geluk zie je in de weilanden en bossen langs de weg een vos of ree wegschieten. In elk geval hebben wij op dit stuk regelmatig wild gezien!

Champagne

suippeWe rijden de glooiende Champagnestreek binnen en genieten van de indrukwekkende dalen en loofbossen.

Het is ook de streek waar in de eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten.

Dat blijkt in elk dorpje dat je passeert. Langs de wegen liggen begraafplaatsen met ontelbare kruisen.

Een kilometer of 5 voor het plaatsje Suippe ligt een enorm momument ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers. Het lijkt uit de verte een pyramide maar als je dichterbij komt zie je dat er een immens beeld bovenop staat met strijdende soldaten uit de eerste wereldoorlog.

Wij stopper er even en het is een goede plek om even te pauzeren en de indrukwekkende omgeving in je op te nemen.

Chalons-sur-Marne

Vanaf Luik zitten er nu ruim 250 kilometer op en we rijden richting Châlons. In deze plaats aan de rivier de Marne is de Notre-Dame-en-Vaux een reden om even te stoppen. Kenners zeggen dat het een meesterwerk van gotische bouwkunst is.

Nu vindt je dat in Frankrijk wel meer. Maar het is ook een leuke plaats om even testoppen voor een hapje of een drankje. Wat te denken van onvervalste Ardennerham, gevulde forel of andere lokale heerlijkheden met een glaasje Champagne?

Troyes

Wij rijden verder naar het 15 km verderop gelegen Troyes. In de 2e wereldoorlog werd deze stad grotendeels verwoest. Het oude centrum is authentiek en zeer de moeite waard. Troyes staat bekend om de gebrandschilderde ramen die hier dan ook in overvloed te zien zijn. Het beschermde stadsdeel is bijna 50 ha groot en je treft er ontelbare vakwerkhuizen aan.

Wij rijden naar de rondweg en zoeken de D 444 richting Chaource. Dit lieflijke plaatsje staat bekend om zijn heerlijke lokale kazen. Stop even bij de delicatessenwinkel vlak voor de kerk. Als je van kaas houdt kun je hier niet omheen!

Tonnerre

tonnerreOnze tocht gaat nu langzamerhand richting het noordelijke deel van de Bourgogne. De D444 gaat over in de D944. We komen door Tonnerre en stoppen er even. Een leuke plek om de benen even te strekken bij de Fosse Dionne.

Deze bron levert nog steeds water en de lokale bevolking zal u graag de verhalen vertellen over de bron.

In de Keltische tijd was het een heilige bron. En volgens de overlevering zou er een slang op de bodem leven. Ook zouden mensen die er in zijn gevallen nooit zijn teruggevonden.

De diepte van de bron en de stroming hebben onderzoek nooit goed mogelijk gemaakt. Deze bron heeft iets mysterieus. Neem de tijd om er eens omheen te lopen en de bron van bovenaf te bekijken. Je zult je er over verbazen hoeveel water er uitkomt. Ook is het een prachtig gezicht om te kijken naar de manier waarop het water omhoog borrelt.

Loop vanaf de bron ook eens naar de erboven gelegen kerk. Vanaf het plateau heb je een schitterend uitzicht op de omgeving.

Chablis

chablisWe kiezen nu voor de D965 en rijden door een paar slaperige dorpjes naar Chablis. Hier komen de heerlijkste witte wijnen vandaan die wereldwijd gretig aftrek vinden.

Het plaatsje stelt zelf niet al te veel voor maar de omgeving is fantastisch en het wemelt er van de wijnkelders. Het nodigt er ook uit om te wandelen en te fietsen in de wijngaarden. En natuurlijk verlaat je Chablis niet voordat je de wijn van een (of meerdere) domeinen geproefd hebt.

Ga bijvoorbeeld eens binnen bij Domaine Laroche aan de Rue Auxeroise. Dit oude pand herbergt de winkel van dit gerenomeerde wijnhuis. Sommige delen van het pand zijn ca 900 jaar oud en werden door de monniken van Pontigny gebruikt om de eerste wijnen op te slaan, De wijnen zijn er utistekend een proeverij is er altijd mogelijk. Er wordt ook engels gesproken.

Ook heel bijzonder is het iets verderop gelegen Chateau Domain Long Depaquit. Dit prachtig gerenoveerde kasteel heeft een mooie kasteeltuin met een fontein. 's-Avonds is de tuin en het kasteel mooi verlicht. Het heeft voor ons een bijzondere betekenis want wij hebben vaak op het kasteel geslapen toen onze zoon er woonde en werkte tijdens een stage in Chablis.

De wijnen van dit Domein zijn heerlijk en men beschikt als enige over de grand crû Moutonne. Als u hier wijn gaat proeven en toont dat u ook koopt moet u eens vragen of u de oude wijnkelder mag zien.Hier liggen de meest fantastische chabliswijnen van vele jaren oud.

Naar dag 2 van onze reis richting ChambordNa een voortreffelijke lunch vervolgen wij onze route via D en C wegen opzoek naar Château Chambord in de Loirestreek.

naar het begin van 26 dagen Frankrijk Binnendoor


Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het unieke boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in twee weken tijd één van de meest verkochte reisboeken in Nederland en Vlaanderen. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder veel insidertips over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Er is ook een exclusieve bundel van boek + e-book + luisterboek. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.