Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

De voorbereiding van onze tocht dwars door Frankrijk

een gehuurde tentOmdat Ruud al in grote lijnen in zijn hoofd had zitten welke departementen we in Frankrijk wilden bezoeken werd eerst in een routeplanner opgezocht of de plaatsen waar we naar toe wilden niet te ver uit elkaar lagen.

Hiervoor gebruikt hij viamichelin.com met een gedetaileerde kaart van Frankrijk. Zelfs de kleinste dorpjes zijn hier over het algemeen op terug te vinden. Voordeel van deze routeplanner is dat de kaartgegevens overeenkomen met de Michelin detailkaarten van Frankrijk.

Vervolgens werd op een internetsite van een verhuurorganisatie, van compleet ingerichte tenten en stacaravans, gekeken of er in de buurt van de uitgezocht locaties een camping te vinden was.

Met in de buurt bedoelen wij dan in een cirkel van ongeveer 50 km rond de oorspronkelijk uitgezochte plaats. In sommige streken van Frankrijk kan deze werkwijze een probleem opleveren omdat er onvoldoende campings in de betreffende regio zijn waar compleet ingerichte tenten worden verhuurd.

Meestal lukt het op deze manier wel. Wanneer je met een eigen tent of caravan gaat ligt dit natuurlijk wat makkelijker omdat je dan meestal meer keuze in campings hebt.

Een mooi alternatief voor een camping is het verblijven bij de Fransen thuis!

De chambres-d'hôte zijn een uitstekend alternatief om een paar dagen ergens te overnachten bij de eigenaar van een woning. Vaak zijn er meerdere kamers beschikbaar en is de prijs inclusief ontbijt. In veel gevallen kun je ook terecht voor het diner dat je dan bij de bewoners aan tafel gebruikt. De prijzen zullen u erg meevallen.

Afstanden

kaartDoor zo vroeg mogelijk de reis uit te stippelen wordt het risico beperkt dat er campings zijn volgeboekt. Onze ervaring is dat vanaf december al veelvuldig geboekt wordt en het dan lastig wordt om een hele reis uit te stippelen.

Wij wilden tenstlotte op de meeste plaatsen 3 à 5 overnachtingen regelen en als er dan een camping niet geboekt kan worden loop je het risico dat de maximale reisafstand tussen 2 campings te groot wordt.

Dan zijn we gelijk bij een van onze andere wensen aangekomen. Omdat wij een ontspannen reis en vakantie wilden mocht de afstand tussen 2 campings niet meer dan 450 km bedragen, liever korter.

Als je namelijk in Frankrijk Binnendoor rijdt moet je rekening houden met een gemiddelde snelheid van max 60 km per uur. In bergachtige gebieden daalt dit al snel naar ongeveer 50 km per uur en soms nog wel een stuk minder. Als je dan grote afstanden moet overbruggen dan zit je bijna de hele dag in de auto.

Ons plan was om bijvoorbeeld 's morgen om een uur of tien rustig te vertrekken en 's middags rond 4 uur aankomen. Met een 'lekkere middagpauze' blijft er dan ongeveer 5 uur over om te rijden. Kortom ca 300 a 350 km om op een andere bestemming te komen.

Dat is ook een afstand die ontspannen reizen in de hand werkt. Het gaat tenslotte om een vakantie. Of niet soms?

Boeken van een camping. Of toch een vakantiehuis?

zonsondergang camarqueAls uiteindelijk al stukjes van de 'routepuzzel' in elkaar lijken te vallen wordt het tijd om de reis te gaan boeken. Onze ervaring is dat dit het meest succesvol gaat als je vóór december de campings laat vastleggen.

Als het de bedoeling is om met kinderen in het hoogseizoen een paar campings te bezoeken dan is het zelfs raadzaam om bijvoorbeeld al in september te boeken.

Veel campings waar reisorganisaties zoals Suncamp , etc tenten hebben staan zijn vaak al heel snel volgeboekt. Deze populaire campings staan meestal wel als kindvriendelijk in de gidsen aangegeven.

Wil je een rustige camping dan moet je dit soort vermeldingen in de reisgidsen goed in acht nemen. In het seizoen zijn dit over het algemeen drukke campings. In voor- en naseizoen willen hier nogal eens ouders met hele jonge kinderen zitten en dat is voor de nachtrust ook niet altijd bevorderlijk!

Alternatieven en vroegboeken

Zorg in elk geval als je gaat boeken dat er ook 1 of meer alternatieven achter de hand zijn. Het is namelijk knap lastig als je net een mooie route hebt uitgezet langs 5 campings en het blijkt dat 2 campings in de periode die je gepland hebt niet beschikbaar zijn op de dagen dat je daar zou willen aankomen.

Tegenwoordig is het natuurlijk simpel om via internet te boeken.. Wil je meer informatie over wie wat te bieden heeft? Kijk dan op onze speciale pagina over kamperen in Frankrijk. Alles over de nieuwe trend in luxe campingvakanties lees je in onze special over glamping en glamperen.

U kunt in plaats van het verblijf op een camping natuurlijk ook op verschillende locaties een vakantiehuis huren. Tegenwoordig kun je deze zelfs ook voor een (lang)weekend of midweek boeken. U kunt naar een vakantiehuis zoeken bij Belvilla of Topic Travel Vakantiehuizen

Denk er aan om bij het boeken een annuleringsverzekering af te sluiten (kost vaak een paar tientjes en kan een hoop ellende voorkomen) en zorg ook dat uw reis- en wa-verzekering goed in orde is.

Informatie vergaren over de omgeving

Als wij onze reis vroeg in het jaar geboekt hebben dan begint er een hele lange voorpret.

Goede boeken over Frankrijk zijn handig voor de voorbereiding zoals de Capitool Reisgids Frankrijk. Deze gids geeft naast veel historische informatie ook heel wat wetenswaardigheden per regio. Ook bevat de gids plattegronden van steden en streken die goed zijn uitgewerkt, inclusief een aantal leuke wandeingen en autoroutes.

Deze gids gebruikten wij als grove leidraad om de uitgezette route van camping naar camping verder te verfijnen met plaatsen of bezienswaardigheden in de omgeving die we absoluut wilden gaan bekijken. Het internet nu natuurlijk ideaal. Gebruik bijvoorbeeld onze website en de talloze tips voor trips.

Andere boeken zijn natuurlijk ook nuttig zoals de groene Michelin gidsen met veel informatie over allerlei lokale bezienswaardigheden. De ANWB heeft ook diverse leuke boekjes beschikbaar en er zijn reisgidsen te over. De serie In geuren en kleuren van de ANWB is een aanrader als u op zoek bent naar leuke lokale informatie.

Al deze boeken kosten natuurlijk een paar duiten dus is er een andere oplossing...

Kijk ruimschoots van te voren eens bij de bibliotheek naar reisgidsen. Bevallen deze dan kun je ze altijd nog zelf aanschaffen. Overigens ... eenmaal aangeschafte boeken behouden hun waarde want de historische stadjes en streken zullen echt niet van de kaart verdwijnen.

En het wensenlijstje met verjaardag of feestdagen mag gerust een paar titels bevatten met uw vakantiebestemming!

Ik bestel meestal mijn reisboeken voor Frankrijk via Bol.com

Internet en onze e-books

L'AllierSt.Paul de VenceVerdon

Verder gebruiken wij natuurlijk het Internet om van de streken die wij bezoeken informatie te achterhalen. Vaak kun je via het Internet aan leuke tips komen die variëren van kleine musea tot aan volksfeesten.

Alle Franse regio's zijn op het Internet te vinden. Inmiddels beschikken de meeste plaatsen over hun eigen internetsite.

Elders op deze site staan links die wij gebruikt hebben voor onze trip naar Frankrijk.

Nog meer tips en trips vindt u op onze Frankrijk Binnendoor Downloaden of op onze speciale website www.frankrijkbinnendoor.nl en tenslotte verwijzen wij nog naar onze e-books met al onze reisverhalen en compleet beschreven wandelingen, fietstochten en autoroutes.

Twitter, Facebook en andere Social Media, routeplanner of toch kaarten?

Vroeger waren nieuwsgroepen op het Internet een mooie bron van informatie.Tegenwoordig zijn media zoals Twitter, Facebook, Google+, Pinterest en Instagram ideaal om vragen te stellen of informatie en tips te vergaren.

Ook forums geven veel informatie en ook daar kun je vragen stellen en krijg je vaak snel en goed antwoord!

Als je ons volgt op Facebook kun je ook je vragen stellen.

Ruud zal ze dan beantwoorden of je krijgt antwoord van één van onze andere volgers. Dat geldt ook voor Twitter. Volg ons dus en je vragen worden zo goed als zeker beantwoord!

Nog mooier wordt het als je lid wordt van Frankrijk Binnendoor en een vraag aan Ruud stelt, anderen kunnen er dan ook op reageren, maar Ruud antwoord ook altijd zelf!

Zoals eerder al gememoreerd wordt de route uitgezet met een routeplanner en zet ik deze in een navigatiesysteem. Zorg wel dat je een goed navigatiesysteem hebt met actuele kaarten van Frankrijk.

Daarnaast zorg ik voor recente Michelinkaarten schaal 1:200.000 of 1:150.000. Ik heb altijd een actuele versie van de Michelin wegenatlas Frankrijk in de auto.

Eventuele gedetaileerde wandel- of fietskaarten kopen wij tegenwoordig via Internet bij IGN. Deze Franse organisatie is verantwoordelijk voor gedetailleerde kaarten in Frankrijk.

Vaak zijn er op campings of bij de VVV ook gratis wandel- en fietsroutes te verkrijgen. Je kunt deze meestal ook al via Internet downloaden zodat je al van te voren kunt zien hoe een en ander er uit ziet!

Als je, zoals wij gedaan hebben, 4 weken gaat en overal ongeveer 5 nachten blijft dan is het plezierig om de tijd ter plekke optimaal te benutten.

Door een gedegen voorbereiding vooraf lukt dat prima!


Naar het voorwoordGa hier naar het voorwoord en begin van ons verhaal over 26 dagen Frankrijk Binnendoor!


Naar de eerste dagKlik vervolgens op de groene pijlen om onze prachtige tocht dwars door Franrkijk dag voor dag te volgen!eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.